Peste 33 de milioane de americani au urmarit, miercuri seara, clipul electoral de 30 de minute al candidatului democrat la presedintia SUA, Barack Obama. In aceeasi seara, emisiunea The Daily Show, realizata la Comedy Central de Jon Stewart, unul dintre cei mai cunoscuti realizatori TV de peste Ocean, a inregistrat cea mai mare audienta a sa din toate timpurile multumita invitatului Obama. Pe internet, "topul viralelor" este dominat, de doua zile, tot de clipul electoral de 30 de minute si de o "parodie" electorala a celebrei reclame "Wassup".

Spotul cu o durata record, plasat miercuri seara de echipa de campanie a lui Barack Obama pe retelele de televiziune CBS, Fox, NBC, Univision, BET, MSNBC si TV One, a fost urmarit de 33,5 milioane de telespectatori, potrivit datelor de audienta prezentate de Nielsen, citate de AdWeek. Reclama a fost difuzata in intervalul orar de maxima audienta 8-8.30 si a fost realizata de documentaristul Davis Guggenheim, cunoscut cel mai bine pentru documentarul "Un adevar incomod" despre campania lui Al Gore in privinta incalzirii globale.

La finalul celor 30 de minute, Obama a avut o interventie live de la un eveniment electoral.

Clipul de jumatate de ora al lui Obama:

  • Potrivit AdWeek, ultima dezbatere televizata dintre Barack Obama si McCain a fost urmarita, la 15 octombrie, de 56,5 milioane de telespectatori. Aceasta inseamna ca spotul de 30 de minute a atras mai mult de jumatate din audienta ultimei dezbateri cu ambii candidati.
  • Acelasi spot a depasit cu circa 3 milioane de telespectatori media audientelor inregistrate de aceste retele TV intr-o zi obisnuita de miercuri.
  • Totodata, reclama lui Obama depaseste cu mult audienta inregistrata, in urma cu mai bine de un deceniu, de candidatul prezidential Ross Perot, singurul care a mai apelat la un astfel de artificiu electoral, in care a reusit sa atraga 22,7 milioane de telespectatori.

Potrivit The Guardian, tot miercuri seara, emisiunea lui Jon Stewart de pe postul de televiziune Comedy Central, in care a aparut Barack Obama, a atras 3,6 milioane te telespectatori, un nou record de audienta pentru aceasta emisiune. Recordul precedent data din 8 octombrie a.c. si este legat de aparitia sotiei lui Obama in cadrul acestei emisiuni.

Pe internet, spotul de 30 de minute al candidatului democrat, intitulat "American Stories, American Solutions: 30 Minute Special", a ocupat, joi si vineri, primul loc intr-un top al viralelor cu cea mai rapida raspandire, cu peste 1,3 milioane de vizionari pana vineri dupa-amiaza si cu preluari pe sute de bloguri.

Pe locul secund se afla al doilea spot din seria "5 Friends", in care numeroase vedete de la Hollywood indeamna tinerii sa mearga la vot.

Clipul "5 More Friends uncensored":

Iar locul al treilea era ocupat, vineri dupa-amiaza, de spotul "Wassup 2008", o parodie pro-Obama a vestitei campanii "Wassup" pentru Budweiser, de la inceputul acestui deceniu.

Wassup 2008:

Clipul pro-McCain ce inregistra, vineri, cea mai rapida raspandire virala este un clip vechi de doua luni, in care un veteran al razboiului din Irak i se adreseaza lui Obama.

Clipul "Dear Mr. Obama":