Serban Alexandrescu: "Nimeni nu stie cu cat au scazut sau vor scadea bugetele. Ca de obicei, unii si-o vor fura mai urat decat altii"
Printre interlocutorii lui Serban Alexandrescu si ai lui Iulian Comanescu s-au numarat nume cunoscute din comunicare: Eliza Rogalski (Rogalski-Grigoriu), Calin Rotarus (ARBOinteractive), Dorothea Vanau (Hambar 18) Mircea Tomescu (Graffiti-Pleon), Florin Dumitrescu si Doru Panaitescu (independenti).
Cateva idei formulate in discutie:
- deja vu-urile din creatia publicitara sunt opera creativilor lenesi, dar si vina clientilor care vor sa faca un spot "ca ala cu..."
- e stresant sa faci campanii la produse care n-au specific sau avantaj competitiv, la oferte fara adresare clara. Totusi, uneori poti drege lucrurile din reclama, vezi cazul Nike, care a luat fata Adidas.
- e prea devreme ca sa estimam scaderi sau stagnari de bugete de publicitate, in acolada crizei economice. Serban zice totusi ca FMCG-urile vor continua sa mearga bine. Si se bucura ca Headvertising-ul s-a repozitionat in 2003 ca "what works best", cu accent pe eficienta campaniilor, cu alte cuvinte.
- cat de nasol e sa faci reclama unor lucruri care nu fac bine? Daca lucrezi in publicitate, nu esti franciscan. Totusi, Alexandrescu a evitat sa faca de pilda campanii la tigari si e convins ca in 15 ani a facut mai mult bine decat unii activisti civici.
- in publicitate trebuie sa traiesti cu faptul ca unele din cele mai bune idei crapa din cauza clientilor. Exista magarii si dubla agenda. Totusi, sunt si zile "cu rosu in calendar" cand primesti cate-un "Bravo, ba".
- agentiile locale vor trai in masura in care sunt bune si eficiente. Daca sunt spalatoare de bani sau rodul ambitiilor personale deplasate, "vorbim dupa criza", zice Serban.
- campaniile eco si umanitare nu trebuie sa fie gratuite (in totalitate). Ar fi grozav sa putem lucra pentru scopuri nobile, dar cum acestea nu exista tot timpul, ne indreptam catre cei de la care putem plati salariile din agentie.
- ciorba reincalzita pentru alt client (idei preluate dintr-o campanie trecuta, pentru altcineva): e nu numai cam imoral, dar si ineficient fiindca nu exista doua branduri care sa semene.
- criza n-o sa aduca lucruri bune in publicitate, dar daca ai trei branduri, budget, core si high, s-ar putea ca "sarmana" sa se simta mai bine dupa criza, fiindca bugetele se vor reduce la celelalte
- Obama a castigat pe un context social (si/sau/implicit/adica economic, as adauga eu). Alegerile din Romania sunt fusarite dpdv al comunicarii, deoarece candidatii nici nu prea vor cine stie ce participare la vot. Urmatoarea campanie politica pe care ar vrea sa o vada Serban Alexandrescu ar fi: "Esti cinstit? Candideaza!"
- festivalurile incep sa nu mai aiba relevanta.
- o agentie, in criza, trebuie sa stea cu ochii pe costuri si sa nu arunce oamenii buni. Sa stea cu ochii pe rezultate. Sa nu se arunce in proiecte de festival. Sa nu dispere, ca a mai fost nasol pe piata.
- vin vremuri in care lumea o sa se lamureasca asupra faptului ca promotiile nu sunt culmea comunicarii, ca ar fi fost mai bine sa investesti in brand, cel care te tine in timpuri grele.
- despre campania electorala pe bani la TV: "Media se comporta ca taranii din Amazon. Taie jungla ca sa o arda si sa puna un an porumb. La un moment dat n-o sa mai fie nimic de taiat, nimic de ars."

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
o sa fac o scurta explicatie:
uitati-va pe rafturi intr-un supermarket ! ce vedeti ? mii zeci de mii de ambalaje..f frumos colorate...se prapadesc lunar sute de mii de tone de hartie si coooranti pt astfel de ambalaje ... de ce ? simplu: ca sa pacaleasca ochiul si gustul cumparatoruui ! daca ar exista o campanie care sa explice omului sa nu mai cumpere produse dupa reclama ci dupa continut ! detalii pur tehnice:
concetratie de aditivi, substante etc... atat ! in rest chestia cu filmulete cu berea buna si gustiasa sau tipul cu succes la femei ...sunt siumple vrajeli si droguri !
la prima vedere cineva ar zice ca ne-ar costa mai mult fara publicitate ! fals ! intr-adevar ar fi mai scump abonamentul la cablu tv caci televiziunile trebuei sa scoata un ban dar... am plati in medie cu 5% 10%...la orice produs de pe piata !!! in plus nu s-ar mai incuraja minciuna ci productia ! ar avea in plus o sansa si o firma noua care poate scoate un produs mai bun dar nu are bani de minciuni (scuze reclame !)
deci nu uitati o planeta verde si sanatoasa fara micniuni !
Mai ecologica ar fi renuntarea la ambalajele de unica folosinta unde se poate; in rest hartia de tipar este in mare masura reciclata sau reciclabila. Mai mult lemn putrezeste pe jos in paduri decat se consuma cu tiparirea etichetelor.
Dar unde exista o oportunitate, exista si intreprinzatori. Am vazut produse cu ambalaje modeste pe care scria ca "produsul nu contine pretul reclamei TV". Exista loc pentru toata lumea.
Imi aduc aminte ca toate pungile comuniste "curgeau": de la detergenti la faina, sare etc
Ce vreau sa subliniez este :
Am incredere in publictatea naturii ...in schimb in publictatea oamenilor (artificiala ! ) no fucking way !
....................................
Am glumit. Eu sint un anti-target declarat al advertisingului: daca vad o reclama pentru un produs pe care eu il folosesc curent, renunt automat la el (inseamna ca nu mai e asa bun si trebuie promovat). Nu gust nici picata cu ceara bucatele de mincare sau paharute de bautura prin supermarketuri....
Am apreciat performanta unor campanii cu logo-ul: "niste tarani...." sau cu personajul Dorel... cu toate asta, n-am cumparat si n-as face asa ceva nici cu somatie de la executorul judecatoresc, conicul Unirea sau vreun altul marketizat...
exista in publicitate bugete aberant de mari pentru ce servicii sunt de fapt prestate de agentii? sau doar clienti care cu cat cheltuiesc mai multi bani pe zona asta cu atata se cred mai dibaci? hai ca sigur stii despre ce vorbesc
ca sa nu mai atingem delicatul si relativ penibilul subiect al PR managerului (sau ce o fi) companiei X care da 150.000 pe un proiect, feeul lui neoficial fiind de numai vreo 3%
pentru iulian:
ar fi de telecomanda sa dau link aici catre chinezu
dar noul logo al TVR inspirat dupa alte cele chiar ar merita discutat cu serban
http://chinezu.eu/2008/11/05/rebrandingul-tvr-un-fel-de-ciorba-reincalzita/
1. Ce te faci când n-ai USP, avantaj competitiv şi altele asemenea?
2. Câţi clienţi care n-au produse/servicii bine poziţionate vin la o agenţie şi câţi, care ştiu ce vând, ca să zic aşa?
Ei ! Cand omenirea o sa gaseasca o cale sa depaseasca principiul de incertitudine Heysenberg ...well o sa trecem intr-o noua era ! Fara bani si fara goana dupa posedat orice: terneuri, bani, aur...etc
Atunci va diaprea si publcitatea... din pacate o sa mai dureze !
Personal ti-as recomanda sa treci in regie de film...sincer am vazut cateva analize...si esti intr-adevar un tip intelgient...dar sincer nu suport oamenii din publictate... ei sunt cei care creeaza cele mai mari probleme actuale... goana dupa amabalaj ! nu dupa esenta !
http://epochtimes-romania.com/article.php?article_id=8877&search_token=Publicitatea
Desigur, este doar o parere, fara sa aiba pretentia ca este absolut corecta.
Cu stima,
D.B.
Spui ca publicitatea nu mai merge cum mergea din cauza supradozajului. Cat de importanta e in aceste conditii gasirea de canale alternative, mai putin explorate? Am auzit spre exemplu ca Vodafone face un fel de direct marketing prin care transmite unui client cu profilul dorit de advertisor un mesaj prin MMS/SMS sau alt canal de telefonie mobila. E un fel de direct marketing foarte targetat si care ajunge undeva unde clientii sunt obisnuiti sa primeasca doar chestiuni relevante.
Ce parere ai despre aceste canale in conditiile in care nu se va ajunge la spamul de pe mailuri (la urma urmei spre deosebire de mail, telefonia mobila are alte costuri).
Ma gandesc sa ma bag la astfel de campanii. Voi faceti ceva de genul acesta?
insatisfactie = nemultumirie fata de propriul produs, fata de ceilalti, fata de tot in general, sau pe romaneste, suparare.
Long time no see :)
Am avut zilele trecute o disputa pe tema de target. Intrebarea mea este: In ce mod suntem constransi de caracteristicile targetului din zona rurala, atunci cand vrem sa diseminam un mesaj care promoveaza un concept abstract, vrea sa schimbe mentalitati, n-are nicio legatura cu arhetipurile traditionale ale taranului?
E anormal sa lucrezi in orb, sperand ca cel caruia te adresez e mult mai prost decat tine si ca va inghiti orice!
Si punctual, care e defalcarea normala a unui buget pentru publicitate, in special cat se acorda cercetarii?
Cum comentezi faptul că "materialul" se numeşte "Reinventarea aripii dure"? Folosirea termenului reinventare este un clin d'oeil omagial către cel/cei care l-a(u) introdus în limbajul comercial, cînd cu sloganul Xnet - re.inventeaza.te (Headvertising, 2000)? Sau o preluare inconştientă? Cum e mai măgulitor pt. un publicitar?
La polul opus al locvacităţii, tu ţi-ai cenzurat orice declaraţie despre "reciclări"; despre obiceiul de a ţine "refuzatele" la sertar pt. un eventual alt client; despre creativitatea la două (sau mai multe) capete... Ai vrea să spui ceva acum?
În mod normal, asta ar fi responsabilitatea managerului de marketing, cred. Identifică problema şi o declină pe specificul companiei şi comunicare, nu?
Badvertising: aşa e, it's fuckin business. Nu poţi lucra decât pentru oamenii care au bani să te plătească şi asta ucide micii indepedenţi. Dar mai e şi o problemă de mentalitate. Micul industriaş român habar n-are la ce i-ar folosi reclama şi trăieşte de azi pe mâine, mulţumit că a stors banii, pe care nu vrea să-i dea mai departe unui tip precum Şerban. În situaţia asta sunt multe din agenţiile româneşti de turism. Dacă vreun malac al travelului va veni în România şi îi va curăţa pe toţi, inclusiv cu bugete de publicitate mari, dar mai ales cu servicii mult mai bune decât mizeria care ni se oferă, o să ne supărăm?
Dacă ai timp şi chef, OK, dacă nu, poate îmi răsp. cu altă ocazie:
De ce nu te-ai lăudat cu Gazeta? De ce ai jucat pe anti-sportivul ochelarist, pe un teren unde Hdv a făcut istorie?
Ce părere ai dsp. reclamele şarjate sexist (sau pe alte criterii de target), precum Bergenbier-Stejar-Sport.ro-Clio (cu androginul)-mai vechiul FHM?
Ceva mai clar putem şti despre piaţa TV, unde calculul se face la CPP, care e cunoscut ca net. Am auzit de intenţii de creştere, dar destul de redusă, gen 10%, în 2009. Scade ritmul de creştere, cu alte cuvinte, probabil că la TV mai puţin decât pe alte suporturi (print, new media). Probabil că marile multinaţionale se vor uita cu atenţie în România înainte să-şi planifice campaniile, asta înseamnă bani mai puţini sau nu atât de mulţi cât ne aşteptam să înceapă să vină, dar şi o oarecare atenţie şi logică în ceea ce încerci să vinzi pe piaţa autohtonă.
Nu se face nimic,sau mai nimic.
"Au început să plătească clienţii mai mult pe strategie sau tot dau 99% pe media? La cât estimezi piaţa de strategie ca pondere din total cheltuieli publicitate în general şi pe coşul de clienţi Headvertising în mod concret?"
Orice ar zice unii si advertising age, obama nu a castigat strict pentru ca a avut mai multa media, ci pentru ca situatia psiho-sociala in state era de asa natura. e adevarat a ajutat ca a avut o miscare grass-root pe care a stiut sa si-o puna foarte bine in valoare.
la noi, e multa incompetenta din partea unor oameni pe care de fapt nici nu ii intereseaza sa fie o mare participare la vot.
cred ca viitoarea campanie politica pe care ar trebui sa o facem este nu despre "du-te la vot!" ci despre "esti cinstit? candideaza!" - aici e rupta politichia noastra si n-o sa se repare pana cand nu candidati, pana nu candidam.
Nu sunt experta in marketing, dar am observat in ultimii ani in Romania o tendinta generala de a impune "anglicismele". Dupa parerea mea publicitatea joaca un rol foarte important in aceasta tendinta. Sunteti constienti? Faceti acest lucru in mod intentionat sau pur si simplu va duce valul? Dupa cate vad si limbajul vostru curent este "intoxicat".
Cecilia
Vorba lui Şeban, când scriu articole, încerc să curăţ cât pot, dar tot rămâne ceva.
- tot 99%. de fapt, cam 80%, fara gluma.
- 1%. de fapt, cred ca nu prea ar aparea, daca am face un grafic. in plus e cam greu sa o vinzi asa, pura, nu la pachet.
- nu prea imi dau seama, noi dam o boccea, in care incap cam toate chestiile de care are nevoie cleintul respectiv. stiu ca pe vremuri, la noi, o "strategie" era in medie, cam 7000 euro, dar niciodata n-am dat-o singura, ca nu suntem o brand consultancy. mai mult, e o suma naiva, pentru ca e ca si cum ai spune cat costa o pereche de pantofi. Care poate costa 2oo ooo rol sau 500 de euro. depinde de o gramada de chestii.
"1. Ai concedia(t) un client care, după ce a promis prăjituri în pitch-ul tocmai câştigat, comandă majoritar proiecte fără competenţa core a agenţiei (ex.: producţii)?
2. Pot exista non ATL driven brands? Ce e critic pentru succesul lor?"
Ceva mai puţin spectaculos, dar foarte răspândit, găsim pe net, la site-urile cu vechime, ca Neogen. Brandul s-a constituit spontan (dacă pot spune aşa - fiindcă a brăndui e premeditat), în urma promovării de tip media.
A, şi HotNews însuşi cred că s-a rebrănduit fără niciun fel de ATL.
si, doi, ce s-a intimplat cu clientul NEOGEN?
Sunt cateodata promotiile o ,,asigurare'' a unei agentii mai putin creative si strategice?
Lucrez in domeniu si inteleg despre ce-i vorba dar totusi vorbim de reclama nu de tehnologie spatiala.
P.S: Respect calificarea celor meseriasi si chestia cu limbajul nu le anuleaza vreo calitate.
alminteri, desi nu e absurd, nu e nici foarte normal, din partea unei medii foarte lacome, care a stricat tot cu lacomia asta e ei. se plang de audiente? nu ma-nnebuni? pai cu toate imixtiunile politice & comerciale flagrante din editorial cum naiba sa mai dai multi bani pe continutul lor? de ce sa te uiti? de ce sa citesti? de ce sa-ti mai pese? pasarea pre limba ei piere. iar media se poarta ca taranii din amazon. taie jungla ca sa o arda si sa puna un an porumb. la un moment dat n-o sa mai fie nimic de taiat, nimic de ars si n-o sa mai aiba nici aer.
dar iata ca batu pendula si seherezada tacu.
mersi mult de tot pentru atentie pentru intrebari, pentru tot. si doamne ajuta mai departe in 2009, si bafta la toata lumea, pentru ca toti vom avea nevoie.