Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent isi exprima, intr-un comunicat difuzat luni, "stupefactia" fata de o decizie a Biroului Electoral Central potrivit careia, in alegerile legislative, observatorii organizatiilor neguvernamentale si reprezentantii presei vor avea acces limitat la sectiile de votare.

Cele trei organizatii se refera la Decizia 47/D/6.11.2008 a BEC, potrivit careia, la alegeri, jurnalistii acreditati si observatorii "au acces numai in spatiile special amenajate in acest sens (art.1)" si "pot stationa numai in spatiul stabilit in acest sens in sala de votare de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare (art. 2)".

Potrivit APD, AMP si CJI, prezenta observatorilor nu trebuie sa "perturbe desfasurarea in bune conditii" a procesului electoral, dar decizia BEC este neintemeiata deoarece "aceasta creeaza conditiile favorabile unor abuzuri din partea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare". Organizatiile semnatare arata ca aceasta decizie "afecteaza in mod grav activitatea observatorilor independenti si a presei" si cer BEC sa revina asupra ei.

APD, AMP si CJI arata ca prezenta si activitatea observatorilor ONG constituie o garantie democratica a desfasurarii corecte si transparente a alegerilor si ca limitele acestei activitati sunt suficient reglementate prin actul de acreditare.