Organizatiile de media protesteaza fata de planul de trecere la televiziunea digitala prin ordonanta de urgenta

de C.I.     HotNews.ro
Joi, 13 noiembrie 2008, 11:53 Economie | Media & Publicitate


Conventia Organizatiilor de Media protesteaza, joi, fata de propunerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor de a reglementa prin ordonanta de urgenta trecerea la televiziunea digitala. Protestul COM, platforma ce reuneste circa 30 de organizatii ale profesionistilor de media, sindicate si asociatii patronale din domeniu, vizeaza doua probleme mari legate de mecanismul Ordonantei MCTI, inclusiv faptul ca prin el guvernul ar deveni arbitrul pietei de audiovizual din Romania.

La sfarsitul lunii octombrie, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, nota pe blogul sau ca "miscarea nu numai ca muta proiectul de lege din zona “legiferarii naturale” (parlament, dezbateri etc) in domeniul deciziei guvernamentale, dar schimba si ministerul responsabil - nu mai este cel al Culturii, ci MCTI. Guvernul pare că uita ca are proiect de lege in acest sens care isi asteapta de luni de zile avizele ministeriale."

Ioana Avadani face in acelasi post si un istoric al "situatiei exceptionale" invocate in sprijinul proiectului de ordonanta de urgenta, anume apropierea termenului limita (2012), asumat de Romania pentru tranzitia la serviciile digitale de radio-TV cu transmisie terestra, aratand ca un grup de institutii si ONG-uri au elaborat un proiect de modificare in acest sens a Legii Audiovizualului inca din vara lui 2006.

Protestul COM de joi:

CONVENTIA ORGANIZATIILOR DE MEDIA PROTESTEAZA FATA DE REGLEMENTAREA TRECERII LA TELEVIZIUNEA DIGITALA PRIN ORDONANTA DE URGENTA

Organizatiile semnatare isi exprima dezaprobarea fata de propunerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor de a promova  prin ordonanta de urgenta introducerea serviciilor digitale de radio si televiziune cu transmisie terestra si solicita Guvernului sa se abtina de la o astfel de miscare cu doar doua saptamani inaintea alegerilor parlamentare.

Textul proiectului de Ordonanta de urgenta invoca apropierea termenului limita asumat de Romania  pentru tranzitia la serviciile digitale de radio si televiziune cu transmisie terestra - anul 2012 - argumentand ca aceasta creeaza "o situatie exceptionala, a carei reglementare nu poate fi amanata".

Reamintim Guvernului ca exista un proiect de lege privind modificarea Legii Audiovizualului care initiaza procesul de tranzitie la serviciile digitale. Proiectul, asumat de Ministerul Culturii, desi perfectibil in forma lui actuala, a fost elaborat prin consultarea principalilor actori implicati in procesul de digitalizare, a fost supus dezbaterii publice si a primit aprobarea ministerelor de resort (Justitie, Finante), inclusiv a MCTI.

Mecanismul propus de proiectul ordonantei de urgenta elaborat de MCTI are, in opinia semnatarilor, urmatoarele probleme:

- lasa intregul mecanism de acordare a licentelor de operare a frecventelor digitale (elaborarea strategiilor, elaborarea caietelor de sarcini, derularea procesului de selectie, stabilirea taxelor de licenta, decizia de atribuire) la latitudinea Guvernului sau a unitatilor subordonate. Guvernul devine astfel  arbitrul pietei de audiovizual din Romania;

- nu face nicio corelare intre aspectele tehnice ale tranzitiei la digitalizare si cele legate de programele de radio si TV ce urmeaza a fi distribuite si/sau retransmise pe sistemele digitale cu transmisie terestra, punand  astfel in umbra interesul public al informarii publicului, caruia i se subsumeaza tranzitia la serviciile digitale.

In opinia organizatiilor semnatare, procesul de tranzitie la serviciile digitale de radio si televiziune ar trebui inceput prin facerea publica a inventarului de frecvente, nationale regionale si locale, continuat prin elaborarea stragiei de tranzitie la transmisia digitala si a strategiei de acoperire cu programe a teritoriului (menita sa garanteze dreptul de informare al tuturor cetatenilor) si incheiat cu stabilirea, prin lege, a mecanismelor independente care vor conduce la implementarea celor doua strategii, in conditii de transparenta si concurenta loiala.

Solicitam, de aceea, Guvernului sa se abtina de la adoptarea pripita, sub presiunea climatului electoral,  a unor masuri ce vor afecta pe termen lung piata de mass media, in lipsa consultarii publice si cu cei implicati, asa cum o cer legislatia in vigoare si regulile jocului democratic.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1389 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  adevarat (Joi, 13 noiembrie 2008, 12:15)

  oarecare [anonim]

  cu totul de acord ... Guvernul face aceeasi nesimtire ca si cu salariile profesorilor
  daca exista deja un proiect de lege aprobat de cei in drept .. iar se baga guvernul ca musca in lapte ... dar noroc ca exista CCR
  • -1 (3 voturi)    
   Corect si nu. (Joi, 13 noiembrie 2008, 12:47)

   danny [anonim] i-a raspuns lui oarecare

   Corect ca guvernul nu ar trebui sa abuzeze de ordonantele de urgenta dar cand o lege este proasta (marirea cu 50% a salariilor profesorilor) ar trebui sa poata fi corectata de cineva (eu nu sunt de acord cu legea si cred ca multi altii au aceeasi parere). In Romania ar trebui ca parlamentul sa iasa cu 6 luni inainte de alegeri in vacanta iar guvernul sa nu poata da ordonante de urgenta in acea perioada.
 • -1 (1 vot)    
  DVB-T (Joi, 13 noiembrie 2008, 13:43)

  the the [anonim]

  Foarte bine face guvernul deoarece trebuia de 2 ani sa inceapa acesta tranzitie si implementare.
  Toate trusturile media se codesc...de ce? deoarece nu vor sa aloce bani pentru investitii DVB-T.
  In occident dupa cum stiti sunt deja de 2 ani in sistem digital marea parte a televiziunilor de interes major.
  De asemenea s-au pus in vanzare la noi foarte multe aparate de receptie TV, etc. ce au in componenta lor di fabricatie tuner DVB-T.
  Si sa nu uitam in priml rand calitatea receptiei...
  Asha e la romanica....
 • 0 (0 voturi)    
  Atentie (Joi, 13 noiembrie 2008, 15:12)

  S [anonim]

  Este foarte important ca transportul semnalului sa fie delimitat de continut.
  Asta presupune ca reglementarea transportului semnalului sa fie facuta la fel ca si pentru operatorii de comunicatii pe cand reglementarea continutului sa fie facuta in continuare de CNA. Asta e dezavantajul Romaniei, ca nu avem ca in UK un singur reglementator atat pentru transport cat si pentru continut.
  Aici nu e discutia daca Guvernul procedeaza bine in aceasta privinta ci mai degraba cat de independente sunt cele doua autoritati care reglementeaza aceste domenii. Si cand spun independenta ma refer si la cea fata de mediul privat...
 • 0 (0 voturi)    
  DIGITAL PE PLACUL RADIODIFUZORILOR (Joi, 13 noiembrie 2008, 15:27)

  JOHN [anonim]

  Unul dintre elementele de interes in privinta acestei probleme este resursa de spectru radio (resursa limitata aflata in proprietatea publica a statului si, conform OUG 106/2008, in administrarea si gestionarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii) ce va fi alocata/asignata pentru transmiterea în sistem digital.

  Dat fiind ca proiectul Ministerului Culturii si Cultelor este lacunar in ce priveste masurile ce se iau in privinta resursei limitate de spectru radio (se lasa la latitudinea persoanelor autorizate din punctul de vedere al continutului - radiodifuzori - alegerea persoanei care va trebui sa fie autorizata, obligatoriu, de ANC), avand in vedere si respingerea in cursul anului 2007 a proiectului de lege de modificare si completare a Legii nr. 504/2002 (motivele sunt lesne de inteles), Guvernul ar trebui sa ia masuri, chiar prin intermediul unei ordonante de urgenta .

  Domnilor, modalitatea de acordare a spectrului radio propusa prin proiectul Ministerului Culturii si Cultelor este contrara prevederilor din Directiva 2002/21/CE a Parlamentului European şi a Consiliului si din Directiva 2002/20/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, unde se stabileste, le nivel de regula, acordarea spectrului radio prin procedura de selectie. La o analiza mai amanuntita se poate vedea acest lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  asa e romanul (Joi, 27 noiembrie 2008, 22:25)

  JONNY23COS [anonim]

  .....mad asa suntem noi romanii , trebuie sa ne kkm tot timpul pe noi cu toate !!!majoritatea populatiei pt ca nu este imformata bine (sau deloc )si ceilalti cati va pentru ca se cred ca stiu tot si habar nu au .in fiine sa nu mai largim vorba si mai bine sa explicam putin ce este o TELEVIZIUNEA DIGITALA TERESTRA sau DVB-T
  in primul rand calitatea imagini este mult mai buna decat la cea analogica sunetul soroond si dolbi digital mult mai multe canale si fara ca sa platesti pregramarea evenimentelor .deci daca eu vizionez un canal si cand incepe meciul pe alt canal se muta singur sau inregistraza atentioneaza....etc ...posaibilitate de cumparare de meciuri filme seriale ...etc si asta sa ne intelegem fara sa trebuiasca sa platim vreunui operator de cablu cum ar fi UPC abonamen lunar , va trebui sa ne cumparam doar decodorul ce in ziua de azi costa intre 30-60 euro. Deci nu este o avere iar daca statul il va subvenciona va costa si mai putin iar serviciul ete mult mai bun si cel mai important : GRATIS


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by