Organizatiile de media protesteaza fata de planul de trecere la televiziunea digitala prin ordonanta de urgenta
La sfarsitul lunii octombrie, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, nota pe blogul sau ca "miscarea nu numai ca muta proiectul de lege din zona “legiferarii naturale” (parlament, dezbateri etc) in domeniul deciziei guvernamentale, dar schimba si ministerul responsabil - nu mai este cel al Culturii, ci MCTI. Guvernul pare că uita ca are proiect de lege in acest sens care isi asteapta de luni de zile avizele ministeriale."
Ioana Avadani face in acelasi post si un istoric al "situatiei exceptionale" invocate in sprijinul proiectului de ordonanta de urgenta, anume apropierea termenului limita (2012), asumat de Romania pentru tranzitia la serviciile digitale de radio-TV cu transmisie terestra, aratand ca un grup de institutii si ONG-uri au elaborat un proiect de modificare in acest sens a Legii Audiovizualului inca din vara lui 2006.
Protestul COM de joi:
CONVENTIA ORGANIZATIILOR DE MEDIA PROTESTEAZA FATA DE REGLEMENTAREA TRECERII LA TELEVIZIUNEA DIGITALA PRIN ORDONANTA DE URGENTA
Organizatiile semnatare isi exprima dezaprobarea fata de propunerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor de a promova prin ordonanta de urgenta introducerea serviciilor digitale de radio si televiziune cu transmisie terestra si solicita Guvernului sa se abtina de la o astfel de miscare cu doar doua saptamani inaintea alegerilor parlamentare.
Textul proiectului de Ordonanta de urgenta invoca apropierea termenului limita asumat de Romania pentru tranzitia la serviciile digitale de radio si televiziune cu transmisie terestra - anul 2012 - argumentand ca aceasta creeaza "o situatie exceptionala, a carei reglementare nu poate fi amanata".
Reamintim Guvernului ca exista un proiect de lege privind modificarea Legii Audiovizualului care initiaza procesul de tranzitie la serviciile digitale. Proiectul, asumat de Ministerul Culturii, desi perfectibil in forma lui actuala, a fost elaborat prin consultarea principalilor actori implicati in procesul de digitalizare, a fost supus dezbaterii publice si a primit aprobarea ministerelor de resort (Justitie, Finante), inclusiv a MCTI.
Mecanismul propus de proiectul ordonantei de urgenta elaborat de MCTI are, in opinia semnatarilor, urmatoarele probleme:
- lasa intregul mecanism de acordare a licentelor de operare a frecventelor digitale (elaborarea strategiilor, elaborarea caietelor de sarcini, derularea procesului de selectie, stabilirea taxelor de licenta, decizia de atribuire) la latitudinea Guvernului sau a unitatilor subordonate. Guvernul devine astfel arbitrul pietei de audiovizual din Romania;
- nu face nicio corelare intre aspectele tehnice ale tranzitiei la digitalizare si cele legate de programele de radio si TV ce urmeaza a fi distribuite si/sau retransmise pe sistemele digitale cu transmisie terestra, punand astfel in umbra interesul public al informarii publicului, caruia i se subsumeaza tranzitia la serviciile digitale.
In opinia organizatiilor semnatare, procesul de tranzitie la serviciile digitale de radio si televiziune ar trebui inceput prin facerea publica a inventarului de frecvente, nationale regionale si locale, continuat prin elaborarea stragiei de tranzitie la transmisia digitala si a strategiei de acoperire cu programe a teritoriului (menita sa garanteze dreptul de informare al tuturor cetatenilor) si incheiat cu stabilirea, prin lege, a mecanismelor independente care vor conduce la implementarea celor doua strategii, in conditii de transparenta si concurenta loiala.
Solicitam, de aceea, Guvernului sa se abtina de la adoptarea pripita, sub presiunea climatului electoral, a unor masuri ce vor afecta pe termen lung piata de mass media, in lipsa consultarii publice si cu cei implicati, asa cum o cer legislatia in vigoare si regulile jocului democratic.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
daca exista deja un proiect de lege aprobat de cei in drept .. iar se baga guvernul ca musca in lapte ... dar noroc ca exista CCR
Toate trusturile media se codesc...de ce? deoarece nu vor sa aloce bani pentru investitii DVB-T.
In occident dupa cum stiti sunt deja de 2 ani in sistem digital marea parte a televiziunilor de interes major.
De asemenea s-au pus in vanzare la noi foarte multe aparate de receptie TV, etc. ce au in componenta lor di fabricatie tuner DVB-T.
Si sa nu uitam in priml rand calitatea receptiei...
Asha e la romanica....
Asta presupune ca reglementarea transportului semnalului sa fie facuta la fel ca si pentru operatorii de comunicatii pe cand reglementarea continutului sa fie facuta in continuare de CNA. Asta e dezavantajul Romaniei, ca nu avem ca in UK un singur reglementator atat pentru transport cat si pentru continut.
Aici nu e discutia daca Guvernul procedeaza bine in aceasta privinta ci mai degraba cat de independente sunt cele doua autoritati care reglementeaza aceste domenii. Si cand spun independenta ma refer si la cea fata de mediul privat...
Dat fiind ca proiectul Ministerului Culturii si Cultelor este lacunar in ce priveste masurile ce se iau in privinta resursei limitate de spectru radio (se lasa la latitudinea persoanelor autorizate din punctul de vedere al continutului - radiodifuzori - alegerea persoanei care va trebui sa fie autorizata, obligatoriu, de ANC), avand in vedere si respingerea in cursul anului 2007 a proiectului de lege de modificare si completare a Legii nr. 504/2002 (motivele sunt lesne de inteles), Guvernul ar trebui sa ia masuri, chiar prin intermediul unei ordonante de urgenta .
Domnilor, modalitatea de acordare a spectrului radio propusa prin proiectul Ministerului Culturii si Cultelor este contrara prevederilor din Directiva 2002/21/CE a Parlamentului European şi a Consiliului si din Directiva 2002/20/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, unde se stabileste, le nivel de regula, acordarea spectrului radio prin procedura de selectie. La o analiza mai amanuntita se poate vedea acest lucru.
in primul rand calitatea imagini este mult mai buna decat la cea analogica sunetul soroond si dolbi digital mult mai multe canale si fara ca sa platesti pregramarea evenimentelor .deci daca eu vizionez un canal si cand incepe meciul pe alt canal se muta singur sau inregistraza atentioneaza....etc ...posaibilitate de cumparare de meciuri filme seriale ...etc si asta sa ne intelegem fara sa trebuiasca sa platim vreunui operator de cablu cum ar fi UPC abonamen lunar , va trebui sa ne cumparam doar decodorul ce in ziua de azi costa intre 30-60 euro. Deci nu este o avere iar daca statul il va subvenciona va costa si mai putin iar serviciul ete mult mai bun si cel mai important : GRATIS