![]() |
OTV in cifre Foto: Hotnews |
![]() |
Dan Diaconescu este, fie ca ne place, fie ca nu, ultimul mare hit de pe piata TV romaneasca, intr-o epoca in care televiziunile se bat nu pe vedete si formate, ci in cel mai bun caz pe meciuri.
Dupa ce, ani de zile, a fost detestat si prea putin luat in serios, in 2007-2008, omul-OTV a devenit o voce care nu mai poate fi trecuta cu vederea in piata TV romaneasca.
400 de mii de euro pe luna, 240 de euro/GRP, planuri de mutare intr-un sediu nou si personaje care sunt consacrate pe OTV, pentru a pleca la alte televiziuni mai mari. Acesta este rezumatul OTV ca afacere, facut de Dan Diaconescu la intalnirea media HotNews.ro din data de 13 noiembrie.
Creatorul Elodiei sustine in continuare ca OTV este integral a lui si ca singura implicare a grupului media controlat de Sorin Ovidiu Vintu in afaceri se refera la vanzarile de publicitate ale postului, care au fost dublate in decursul acestui an de Media House, casa de vanzari care se ocupa si de Realitatea-Catavencu.
Diaconescu spune ca la anul va fi mai putin afectat de criza decat alte televiziuni cu clienti multinatinoali, fiindca vanzarile OTV sunt concentrate pe clienti mici, adesea autohtoni, deci un buget pierdut nu schimba fundamental datele financiare.
Diaconescu afirma ca la 1 Decembrie va lansa, pe 1 decembrie 2008, primele transmisii live in miscare, "din masini - ale noastre, ale Politiei sau ale Salvarii".
Din planurile lui mai face parte si exploatarea brandului Elodia pe internet. Alte cateva idei:
- Clientii din publicitate te obliga "uneori" la compromisuri de continut, si in cazurile comerciale, si la reclama electorala.
- Veniturile OTV ar putea scadea de la 400 de mii de euro pe luna, in acest an, la 350 de mii de euro, la anul, din cauza crizei. Dan Diaconescu crede in schimb ca veniturile Pro TV s-ar putea diminua de la 15 milioane la 5 milioane de euro pe luna.
- Presa scrisa: "Mi se pare astazi cea mai proasta afacere. Cel mai bun ziar e la toate capitolele sub cea mai proasta televiziune si nu stiu daca vreodata isi va mai reveni presa scrisa la capitolul asta."
- Cum vede Dan Diaconescu Romania peste 20 de ani? "O Romanie in care cetatenii n-o sa mai cunoasca nici macar numele presedintelui, in care lumea va zambi aducandu-si aminte de momentele de tip inchiderea OTV-ului din 2003 sau de alte sincope din viata presei si in care toti vor vedea programele tv pe laptop sau pe ceasul de la mana."
- Diaconescu nu este dispus sa vanda in viitor mai mult de 49 la suta din afacere.
- Realizatorul considera ca a deschis mai multe drumuri in televiziunea din Romania, pornind de la preluarea cazului Elodia de alte posturi, dar de si publicatii: "In general genul de emisiuni pe care eu il arunc la cos de la un an la altul fiindca lumea se schimba este preluat de alti colegi de-ai mei care nu vor sau nu pot sa inventeze ceva nou. Mai pe scurt, ce arunc eu, iau altii de bun. Pana cand, desigur, se vor prinde ca nu functioneaza si vor schimba si ei macazul."
- Formula sub care D.D. descrie OTV: "Singura televiziune de investigatii si de eveniment".
- Dan Diaconescu Direct fata de alte talk-show-uri: "In emisiunea mea chiar se intampla ceva, oamenii afla ceva, si e vorba tot timpul despre ceva. Spre deosebire de alte show-uri in care, la final, te intrebi de ce l-ai urmarit si cu ce ai ramas. Noi, de bine de rau, gasim la finalul emisiunii cate un disparut sau telespectatorul afla in premiera despre ceva ce nu stia inca."
- Ce face Dan Diaconescu in lungile intervale cat nu se vede in cadru? "Semnez facturi, state de plata, citesc ziare sau diverse scrisori, petitii sau memorii. Cand ne vom muta in noul sediu si vom folosi noua tehnologie, toti invitatii vor aparea in cadrul lor, adica ecranul va fi impartit in 3 sau 5 ferestre, mai putin eu, care oricum nu sunt ineteresant."
- Diaconescu nu se uita in camera "probabil din timiditate sau din faptul ca niciodata nu m-am considerat si nici n-am fost considerat o vedeta buna de televiziune".
- Despre alte televiziuni: "Sunt multe televiziuni in Romania intretinute ca niste amante si imediat ce stapanii n-o sa le mai indrageasca o sa dispara cum au aparut. Prefer o televiziune cu taxele si impozitele platite la zi, dar cu decoruri mai prafuite si emisiuni mai putin costisitoare, decat una stralucitoare care sa dispara dupa un an sau doi, cu datorii de zeci de milioane trecute intr-o gaura neagra."
- "Realitatea si Antena 3 (...) se tabloidizeaza permanent, daca tot vorbim de tabloidizarea OTV." Postul familiei Voiculescu are vedete tip OTV: "Exista la Antena 3 Valentin Stan si Mircea Badea, care sunt perfecti pentru OTV, daca nu esti atent la sigla din coltul ecranului zici ca-s de la noi. Ca sa nu mai vorbesc de Ion Cristoiu, care a si stat doi ani la OTV."
- Dan Diaconescu nu se teme de o noua suspendare a emisiei OTV, dupa cea din 2002: "Atunci era plina dictatura in Romania, era in regimul Nastase, care astazi nu mai exista. Nu mai am niciun fel de problema din acest punct de vedere. Dar, ca masura de precautie, am facut si cea de-a doua televiziune, DDTV, fiindca nu se stie niciodata cand se intoarce Nastase, fiindca ati vazut, Mizilul il iubeste deja."
- Diaconescu spune ca nu intelege declaratiile concitadinului Marius Tuca despre televiziuni de apartament, pe care acesta a afirmat ca nu le ia in seama: "Nu stiu de ce Marius Tuca a facut aceasta declaratie, fiindca automat, din cauza ei, isi pierde tot publicul OTV. In cazul in care isi va face vreo televiziune. Dar cum eu nu cred ca-si va face nimic, va ramane tot anagajat, ca sa nu zic sluga la patron. Nu a pierdut nimic. Incrancenarea exista, am senzatia, doar din partea lui. Am vazut recent ca a declarat ca el a facut Jurnalul National. Dar reamintesc tuturor ca dupa ce m-am anagajat eu la Dan Voiculescu, in 1992, mi-a luat 6 luni sa-l conving pe Marius Tuca sa vina sa lucreze cu mine."
- Gigi Becali a platit, in campania electorala, 60 de mii de euro pentru trei ore de aparitie la OTV, conform tarifelor facute publice de aceasta.
- Este multumit Diaconescu moral de ceea ce face? "Atata timp cat sunt pe locul I in clasamentul talk-show-urilor totul e ok. Mi-as dori sa pot investi mai multi bani in ele, dar acum nu exista resurse. In sensul ca nu exista atat de multi bani sau sa poata fi recuperati din publicitate."
Documente:

Intrebari puse de Addy:
1)Multe institutii mass-media din Romania au in spate anumite interese economice, respectiv o afiliere politica. Constat ca la anumite televiziuni , stirile despre anumite personaje politice sunt zilnic plasate intre doua stiri cu conotatii negative (omoruri, violuri, jafuri etc.). Asta poate fi privita ca o tehnica de manipulare.
De aici si urmatoarea mea intrebare: Ati fost pus vreodata sa faceti urmatorul compromis: "Va vindem publicitate electorala, dar dorim sa denigrati partidul X si sa ne promovati pe noi, partidul Y ?"
2) Invitatii dumneavoastra presteaza mai mult la nivel cantitiv, mai putin calitativ. Va onoreaza aceasta politica ?
3) Dreptul la libera exprimare nu trebuie confundat cu dreptul de a batjocori pe altii. Democratia nu trebuie confundata cu democratia de gloata. Care este punctul dumneavoastra de vedere in aceasta problema ?
4)Va onoreaza faptul ca ati promovat cultura manelistica, respectiv vedetele de carton ? Priviti asta ca o realizare sau o concesie facuta din ratiuni economice ?
5)O "televiziune a poporului" ar trebui sa presteze un jurnalism militant impotriva coruptiei omniprezente din Romania . As da aici drept exemplu pe Radu Moraru, care prin campania impotriva abuzurilor si coruptiei distribuitorilor de gaze chiar a aparat interesele poporului. De ce OTV, care se doreste a fi expresia "aparatorului poporului" nu intrepinde astfel de campanii, impotriva coruptilor din Romania?
6) In aceeasi ordine de idei, de ce nu promovati jurnalismul de investigatie ? Sunt multi ziaristi care actioneaza pe plan local si raporteaza cazuri grosolane de coruptie.
7) Televiziunea poate avea un impact informational sau un impact emotional asupra populatiei. In ce masura credeti ca v-ati achitat de prima sarcina , aceea de a informa ?
8) Considerati ca ratingul si beneficiile economice ar trebui sa fie singura preocupare a unei televiziuni ?
Alte intrebari aici, pe Blogul lui Comanescu
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
raspuns pentru Addy
Publicitatea electorala, o data platita, se incadreaza in regimul normal de reclama, prin urmare trebuie indeplinite toate conditiile prevazute in contract. Este exact aceeasi situatie ca si in cazul publicitatii comerciale , care te obliga uneori la compromisuri.
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
completare raspuns pentru Addy
Am fost primul care am vorbit despre banii incasati din publicitate si ceea ce jurnalistii trebuie sa ofere la schimb, uneori, in intelegerile nescrise.
irina [anonim]
Cum se simte criza financiara la OTV? A scazut deja consumul de publicitate? Ce masuri de prevenire a crizei ati luat?
ast [anonim]
Nu v-ati gandit sa intrati sa publicati si un ziar?
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
raspuns pentru addy, a doua intrebare
Invitatii mei presteaza ceea ce cred dansii la prima participare in emisiune. Insa la a doua participare conteaza doar audienta pe care au facut-o in prima aparitie si atunci, pe cale de consecinta, mai apar in emisiunea mea sau nu. In momentul in care unii dintre ei devin vedete si sunt curtati de alte televiziuni automat devin mult mai "buni" si mai "apreciati". Daca nu s-a inteles, atata timp cat sunt la OTV sunt huliti, unii dintre ei, iar apoi laudati, dupa "migrarea" lor. Vezi cazul Lazarus, Prigoana, Becali, Magda Ciumac. Sunt foarte multi invitati lansati de OTV care sunt acum invitati de alte televiziuni.
Ba chiar si stilul otevist a inceput sa fie copiat, ceea ce eu nu mi-am dorit niciodata, dar am pronosticat acum cativa ani, spunand ca toata televiziunea se va oteviza. Eram atunci ironizat, acum mi se da dreptate, din pacate, eu care voiam sa raman singur pe culoarul acesta. Asta dupa ce fusesem chiar si criticat la Facultatea de Jurnalism de unii profesori, care au inteles mai tarziu, presupun, ca altfel nu se poate sa existi ca televiziune independenta in Romania.
Dan Diaconescu e singurul moderator din Romania actionar majoritar al unei televiziuni, prin urmare in fiecare minut al talk-show-ului sau trebuie sa se gandeasca la ziua de salarii a anagajatilor si automat trebuie sa faca, minut de minut, tot ceea ce dicteaza piata in acel moment.
Daca acum 10 ani faceam emisiuni foarte scurte, dar bazate pe politica 100%, pe urma a trebuit sa migrez catre zona socialului, apoi a mondenului, pentru ca in ultimii 2-3 ani sa trecem la un jurnalism de investigatie de tip nou, ca sa putem rezista. Trebuie ca in fiecare seara sa realizam varfuri de minim 3% rating, reach-uri de minim 3 milioane de oameni si medii all day all urban de minim 0.6 pe zi, ca sa putem plati datoriile, ratele la credite, chirii, salarii etc.
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
raspuns pentru Victor Ciutacu
Il astept cu transferul la OTV.
Cu trustul lui SOV am urmatoarea colaborare: am semnat la 1 ianuarie anul curect un contract cu agentia de publicitate Media House in baza caruia dau 20% din incasarile de publictate pe agentii acestei companii reprezentata de Brandusa Vlanga, cea mai mare vanzatoare de publicitate din Romania, drept pentru care, in acest an, am reusit sa-mi dublez incasarile din publicitate si sa am clienti gen Procter & Gamble, care niciodata nu voiau, altfel, sa intre pe OTV.
In rest am 80% din actiuni in acest moment pe numele meu, si chiar sunt ale mele toate cele 100 de procente, insa 20% dintre ele sunt pe numele unei companii off shore care le va lista la bursa. Listare care mai dureaza, acum nefiind un moment propice.
Daca ar fi Vantu, maine, proprietarul OTV-ului sau Voiculescu sau Sarbu, ceea ce recunosc isi doresc toti trei, as avea cred ca incasari de publicitate de 10 ori mai mari in conditiile aceleiasi grile de program. Acest zvon ca Vantu ar fi proprietarul OTV-ului a reusit sa mareasca incasarile de reclama si sa-mi scada amenzile de la CNA.
Daca OTV ar apartine unui trust de presa "oficial", n-ar mai fi atat de hulit si, probabil brusc ar fi laudat incepand din a doua zi.
Nu stiu cum e sa fii coleg cu Tapalaga, dar Mircea Dinescu a lucrat o perioada pentru OTV. Si multi altii din Realitatea au lucrat la OTV.
OTV nu va fi niciodata in proportie mai mare de 49% al altcuiva decat al meu.
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
addy, intrebarea a treia
Ca si in Hyde Park, cred ca toata lumea are dreptul sa vorbeasca. De la magnat pana la sarac, de la infractor pana la justitiar, fiecare roman in parte e liber sa se exprime la OTV. Ma intereseaza fiecare telespectator roman de aceea OTV este una dintre putinele televiziuni care emit necodat.
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
raspuns pentru addy, intrebarea a patra
N-am promovat cultura manelistica, ci doar anumiti invitati care au reusit sa faca praguri de rating dupa prima lor aparitie. Nu m-a interesat niciodata ce reprezinta ei din punctul altora de vedere, ma intereseaza sa fie multumiti cat mai multi telespectatori in acelasi timp, oamenii care privesc fiind tot timpul aceiasi de la o televiziune la alta. Nu exista un public numai al OTV sau numai al Pro TV sau numai al Discovery.
Sunt tot timpul aceiasi telespectatori care butoneaza si care privesc fiecare secunda sau ora fiecare program in parte.
Am observat ca cea mai proasta televiziune din cele 100 care se prind pe cablu are un reach mai mare decat cel mai bun ziar. Prin urmare sunt oameni care vad toate canalele in fiecare seara, ce-i drept intr-o proportie mai mica sau mai mare.
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
addy, intrebarea a cincea
Eu faceam emisiuni impotriva coruptiei acum 5-6 ani, cand acest gen era interesant si pentru telespectatori. Au trecut insa acele vremuri in care romanii sa-i mai huleasca pe hoti si pe marii gangsteri. Astazi au inceput, din pacate, sa-i aprecieze.
In general genul de emisiuni pe care eu il arunc la cos de la un an la altul fiindca lumea se schimba este preluat de alti colegi de-ai mei care nu vor sau nu pot sa inventeze ceva nou.
Mai pe scurt, ce arunc eu, iau altii de bun.
Pana cand, desigur, se vor prinde ca nu functioneaza si vor schimba si ei macazul.
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
addy, intrebarea a sasea
OTV e chiar singura televiziune de investigatii si de eveniment, anchetand tot timpul cazuri in "paralel" cu Politia, de la Erbasu, Tinu sau Anghelescu incoace. De asemenea, cultivam foarte bine ziaristii din provincie, care de altfel ne si ajuta in realizarea multor materiale.
E vorba de ziaristii din presa scrisa, cei mai buni dintre ziaristii romani, dar pe care nimeni nu-i cunoaste din cauza ca nu au avut noroc sa apara la o televiziune centrala.
melodia [anonim]
Una din primele intrebari, la prima sedinta ca sef la Cotidianul, acum multi ani, a fost ceva de genul Ce se intampla la sedintele de genul asta? S-a prins intre timp Dan Diaconescu cum e cu munca in echipa, cu planurile redactionale etc? Face sedinte la OTV?
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
raspuns pentru addy, a saptea intrebare
In emisiunea mea chiar se intampla ceva, oamenii afla ceva, si e vorba tot timpul despre ceva. Spre deosebire de alte show-uri in care, la final, te intrebi de ce l-ai urmarit si cu ce ai ramas.
Noi, de bine de rau, gasim la finalul emisiunii cate un disparut sau telespectatorul afla in premiera despre ceva ce nu stia inca.
Mai nou, chiar de la 1 decembrie, vom inaugura in Romania primele transmisii live din miscare, adica din masini - ale noastre, ale Politiei sau ale Salvarii. Ceea ce va provoca un nou conflict sau salt calitativ speram noi in lumea televiziunii romanesti, fiindca tot timpul, de la Elodia incoace, tot ceea ce am inovat noi a fost hulit in prima faza, apoi copiat si ulterior laudat cand genul respectiv era practicat de o alta televiziune si nu de OTV.
Nu noi am spus despre OTV ca ar fi un trend setter al televiziunilor romanesti, dar trebuie sa recunoastem ca uneori e chiar asa. Imaginile live din miscare vor revolutiona pur si simplu stirile in Romania.
Telespectatorul roman va vedea si el ce vizioneaza telespectatorul american de multi ani incoace, urmariri din elicopter sau descarcerari in direct.
Iulian Comanescu [hotnews.ro]
Am şi eu două curiozităţi:
1. De ce te vezi atât de rar în cadru şi ce faci când nu te vezi în cadru?
2. De ce nu te uiţi în cameră la TV?
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
addy, a opta intrebare
Nu neaparat ratingul si beneficiile economice ar trebuie sa fie preocuparea televiziunilor, dar, cu siguranta, ar trebui sa aiba grija sa nu piarda bani, fiindca atunci cand va muri patronul care aduce mereu bani de-acasa sau nevasta lui nu-l va mai lasa sa faca, se va inchide respectabila televiziune. Si atunci nici macar telespectatorii n-o sa afle de unde li s-a tras.
Sunt multe televiziuni in Romania intretinute ca niste amante si imediat ce stapanii n-o sa le mai indrageasca o sa dispara cum au aparut. Prefer o televiziune cu taxele si impozitele platite la zi, dar cu decoruri mai prafuite si emisiuni mai putin costisitoare, decat una stralucitoare care sa dispara dupa un an sau doi, cu datorii de zeci de milioane trecute intr-o gaura neagra.
mircea [anonim]
sa luam cazul elodia/subcapitolul magda ciumac:
l-ati facut de multe ori criminal pe anatolie ciumac,dand senzatia ca o credeti 100% pe magda.
intrebare: chiar ati crezut-o sau a fost doar o manevra dedicata ratingului?
gugal master [anonim]
La o scurta privire, OTV e mult mai prezent si accesat pe net prin clipurile de pe youtube decat prin siteurile lui, cand vorbim de aia care nu se prea uita la televizor. E mai ieftin pe youtube (gratis) decat pe siteurile proprii (si alea gratis)? Sau cum? Cand o sa fie otv o amenintare pentru aia mari si online? Cand iese otv din trafic.ro? :))) Cat costa otv.ro, care inteleg ca e al altora?
gogu [anonim]
asta cere publicul e o justificare care merge pana la un punct, dar publicul se mai si educa, ce parere aveti despre traiul intr-o lume populata cu indivizi educati de OTV?
Iulian Comanescu [hotnews.ro]
Dan, ai zis că anul ăsta ai făcut în jur de 4-500 de mii de euro pe an. Anul trecut câţi bani ai făcut?
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
Intrebare - "Aş mai fi curios dacă păstrează intenţionat o calitate slabă a aspectului studioului şi a transmisiei. Bani pentru aparatura mai bună sunt sigur că are, la fel cum sunt convins că are bani şi de un designer deştept să-i tragă un studio de-şi rade barba Naşu’ de ciuda. E targhetat adică pe telespectatorii low budget ca să mă exprim în piareză?"
Raspuns - Nu schimb studioul fiindca urmeaza sa ne mutam intr-un sediu nou si ar fi astazi aiurea sa bagam bani in doua directii diferite. Deci va fi un studio nou, cred ca in primavara viitoare, cand ne vom si muta intr-un bloc de 7 etaje numai al nostru, ca sa moara toti de necaz si sa nu mai spuna ca este o televiziune de garsoniera. Vor zice ca e una de bloc.
miru [anonim]
credeti ca realitatea tv si antena 3 imita otv-ul in materie de abordare a subiectelor?
Arsenic [anonim]
Oare nu ati castiga mai multi bani cu emisiuni pentru un public mai restrans dar de care sa fie mai interesate agentiile de publicitate? Sau vreti sa mentineti cu cu orice pret actualul format.?
Addy [utilizator]
Dupa ce CNA v-a retras (abuziv, fie spus) licenta de emisie, ati devenit mai temator in a aborda anumite subiecte sau a accepta in emisiune anumiti invitati ? Daca da, care sunt temele pe care le ocoliti ?
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
Intrebari:
1. L-am auzit saptamana trecuta pe Tuca spunand ca vrea sa-si faca televiziune pentru a fi singurul jurnalist patron de TV. Intrebat de prietenul Dan, Marius a spus ceva de genul ca nu ia in seama asa zisele televiziuni de apartament. Problemele intre cei doi sunt mai vechi. De unde incrancenarea asta intre doi vechi prieteni din Caracal?
3. Saptamana trecuta a stat Becali in platou la Dan Diaconescu vreo trei ore jumate. I-a taiat chitanta pentru 35.000 de euro? (10.000 euro ora, pretul oficial)
4. Daca tot nu are probleme cu audienta si am vazut ca si citeaza fara retinere orice ziar, de ce nu se obisnuieste sa citeze si sursele de pe net? L-am vazut de multe ori citind cuvant cu cuvant texte si declaratii de pe diferite site-uri fara a preciza sursa."
Raspunsuri:
1. Nu stiu de ce Marius Tuca a facut aceasta declaratie, fiindca automat, din cauza ei, isi pierde tot publicul OTV. In cazul in care isi va face vreo televiziune. Dar cum eu nu cred ca-si va face nimic, va ramane tot anagajat, ca sa nu zic sluga la patron. Nu a pierdut nimic. Incrancenarea exista, am senzatia, doar din partea lui. Am vazut recent ca a declarat ca el a facut Jurnalul National. Dar reamintesc tuturor ca dupa ce m-am anagajat eu la Dan Voiculescu, in 1992, mi-a luat 6 luni sa-l conving pe Marius Tuca sa vina sa lucreze cu mine.
3. Becali a platit deja pentru 6 ore, 3 prezente a cate 2 ore. In total 60.000 de euro.
4. Citesc mailuri care imi vin de la telespectatori, iar ei probabil nu-mi citeaza sursa. Dar nu am nicio problema pe viitor sa o fac si eu in cazul in care o s-o cunosc.
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
Intrebare:
"întreabă-l despre asta: http://tiribonflax.blogspot.com/2008/11/iat-ce-nseamn-asumarea-sau-banii.html"
Raspuns:
Mirela Ceanu a devenit vedeta la OTV, acum candideaza din partea PNG-ului, ca si Cosmin Gagiu, independent, sau alti tipi ori tipe care si-au facut imagine la OTV, si m-a rugat sa pozez pentru afisul ei. Nu puteam s-o refuz.
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
Intrebare:
"Cat valoreaza GRP-ul la OTV?"
Raspuns:
240 de euro.
Dan Diaconescu [hotnews.ro]
Intrebare:
"Din punct de vedere moral si al sufletului tau, esti multumit cu emisiunile pe care le faci la OTV si la DDTV?"
Raspuns:
Atata timp cat sunt pe locul I in clasamentul talk-show-urilor totul e ok. Mi-as dori sa pot investi mai multi bani in ele, dar acum nu exista resurse. In sensul ca nu exista atat de multi bani sau sa poata fi recuperati din publicitate.