Reprezentantii Academiei Catavencu au anuntat joi ca vor contesta in instanta o decizie de miercuri a CNA, prin care a fost interzis de la difuzare pe Realitatea TV un spot publicitar ce promova lista candidatilor patati, publicata de saptamanal. Ei au acuzat, totodata, ca membri ai principalelor partide politice ar fi cumparat masiv tirajele Academiei Catavencu in Cluj-Napoca si Timisoara. Tot miercuri, CNA a decis ca un alt spot - asemanator celui intitulat "Alege-ti stapanii cu grija", difuzat inaintea alegerilor locale de Antene - sa fie difuzat de Antene doar seara tarziu.

Pe marginea unei conferinte de presa a AMP-CJI-APD pe teme electorale, doi reprezentanti ai saptamanalului, care sunt si personaje ale spotului, sustin ca decizia CNA de interzicere a spotului "Corul vanatorilor" este una abuziva. Doru Buscu, directorul editorial al trustului Realitatea-Catavencu, a declarat ca decizia CNA va fi contestata in instanta dar si ca spotul in cauza va fi refacut si difuzat din nou.

Rasvan Popescu, presedintele CNA, a precizat pentru HotNews.ro ca "spotul de pe Realitatea TV lasa impresia ca toti politicienii sunt corupti si trimite la o lista care nu poate fi consultata la TV, ci in ziar. In momentul in care faci referire la niste nume acesti oameni trebuie sa se poata apara, fiind vorba de niste acuzatii de coruptie, de o lista a rusinii, etc".

"Noi am considerat ca oamenii nu au posibilitatea sa se apere la TV", a spus el, si, in plus, spotul "ar putea avea impact electoral in sensul alimentarii absenteismului".

Doru Buscu: "Este o decizie abuziva"

"CNA a interzis Realitatea Tv sa mai difuzeze spotul prin care se promova lista candidatilor patati publicata de Academia Catavencu. Reprezentantii CNA au sunat la Realitatea si au solicitat ca acest spot sa nu mai fie difuzat. Ei sustin ca spotul incalca dreptul la infomare corecta si aduce prejudicii la demnitatea si integritatea umana", a declarat Doru Buscu. In opinia sa, decizia CNA este abuziva. "Textul spotului nu face referire la nici un nume de politician. Este o decizie abuziva", a mai declarat Doru Buscu. El a acuzat ca interzicerea spotului ar fi fost initiata si sustinuta de reprezentantii partidelor in cadrul CNA. "Toti reprezentanti patidelor au fost de acord cu aceasta decizie, cei mai vocali fiind un domn propus in CNA de catre Cotroceni si un alt domn propus de PD-L", a mai adaugat Buscu.

Reprezentantul Realitatea-Catavencu a explicat ca decizia CNA vine in conditiile in care, miercuri, tirajele saptamanalului Academia Catavencu au fost cumparate masiv in Cluj-Napoca si Timisoara. Seful departamentului Investigatii a publicatiei, Catalin Prisecariu, a declarat ca principalii suspecti in acest caz sunt membri ai celor trei mari partide din Romania, PNL, PSD si PD-L. "Au fost date ordine de partid pentru ca tirajele Academia Catavencu sa fie cumparare cu bratul, cu roaba de pe tarabe. Am realizat o mica investigatie si am descoperit ca dimineata devreme, tineri grupati sau individual au cumparat de pe tarabe zeci de exemplare ale revistei. Cel mai probabil au fost membri ai organizatiilor de tineret", a declarat Catalin Prisacariu.

Reprezentantii A.C. au mentionat ca lista cu candidati patati publicata in editia de miercuri va fi republicata saptamana viitoare. "Noi o sa republicam aceste liste pana cand o sa ajunga si la cei care vor vota", a mai declarat Doru Buscu. Acesta si Prisecariu au admis faptul ca nu au probe sa demonstreze ca un partid sau altul a achizitionat tirajele publicatiei din Cluj si Timisoara. "Cei mai interesati in Cluj sun cei de la PD-L, care au si cele mai multe nume pe aceasta lista", a completat Doru Buscu.

"Alege cu grija", dupa ora 22.00

Pe de alta parte, Consiliul a decis miercuri ca un alt spot difuzat de Antena 3 si care indeamna cetatenii sa "aleaga cu grija" poate fi difuzat dupa ora 22.00, cand poate vizionat doar de persoanele adulte care pot intrepreta cu discernamant mesajul integral al spotului.

De cealalta parte, a adaugat Popescu, in cazul spotului difuzat de Antena 3 "este vorba de o metafora realizata cu ajutorul unor personaje de desen animat", care transmite oamenilor mesajul sa aleaga cu grija. "Si atunci e important sa fie vizualizat de oameni cu discernamant, care stiu ca nu traim in dictatura si ca nu exista vreun pericol in acest sens. De aceea, am gasit solutia ca acest spot sa fie difuzat dupa ora 22.00, pentru a fi siguri ca numai adultii il pot viziona", a explicat presedintele CNA.

Pe blogul sau, Vlad Petreanu comenteaza, in replica la decizia CNA: "L-am mai privit o data si n-am vazut nici sex, nici exprimari obscene, nici violenta (decat daca actul stampilarii mecanice, prezentat in distopia animata, este interpretat ca un gest violent). Dar asa sunt membrii CNA, niste sensibili. Cat despre nerespectarea "principiilor formarii libere a opiniilor", ei bine, da! E un soi de ipocrizie orwelliana sa interzici difuzarea unui produs artistic invocand apararea libertatii de exprimare".

Reamintim ca CNA a oprit de la difuzare in luna mai un spot asemanator al Antenei 3 care transmitea mesajul "Alege-ti stapanii cu grija". Intrebat cum explica votul diferit acordat ultimului spot, Popescu a tinut sa precizeze ca mesajul clipului precedent era nepotrivit cu contextul alegerilor locale din acea perioada. "Inducea ideea ca romanii isi aleg stapanii, ceea ce nu era adevarat. Acum ei au modificat spotul. Sunt aceleasi personaje de desen animat, dar mesajul spune doar sa alegi cu grija", a conchis el.