ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a emis, luni, un nou protest la adresa Consiliului National al Audiovizualului, in urma deciziei CNA de saptamana trecuta de a suspenda spotul "Corul Vanatorilor", ce promova, pe Realitatea TV, lista candidatilor patati publicata de Academia Catavencu. Potrivit ActiveWatch, decizia CNA "prejudiciaza dreptul la libertatea de exprimare si, implicit, dreptul la libertatea de informare a cetateanului".

Organizatia reaminteste CNA ca, "in repetate randuri, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a afirmat ca autoritatile si instantele nationale trebuie sa demonstreze, atunci cand restrang dreptul la libertatea de exprimare, ca acest lucru era necesar intr-o societate democratica. In opinia noastra, decizia CNA nu trece acest test."

Spotul "catavencilor":

In octombrie a.c., acelasi ONG contestase o decizie a CNA de suspendare a ultimului spot pentru Unirea, demers ramas fara niciun rezultat.

Iulian Comanescu a publicat pe blogul sau, la sfarsitul saptamanii trecute, si o varianta cenzurata a spotului "Corul Vanatorilor", care incepe cu precizarea "Cenzurat de CNA".

Vezi si noul spot pentru lista candidatilor patati din Moldova, Dobrogea, Muntenia si Bucuresti: Corul Vanatorilor II

Protestul de luni al ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei:

O noua eroare a CNA – Suspendarea spotului publicatiei Academia Catavencu

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, in calitatea sa de organizatie care apara dreptul la libertatea de exprimare, atrage atentia Consiliului National al Audiovizualului asupra faptului ca decizia pe care a luat-o in cazul spotului publicatiei Academia Catavencu prejudiciaza dreptul la libertatea de exprimare si, implicit, dreptul la libertatea de informare a cetateanului.

Spotul Academiei Catavencu a fost suspendat, conform comunicatului CNA din 14 noiembrie 2008, pentru ca incalca urmatoarele articole din legislatia audiovizualului:

ART. 3

(1) Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului. (2) Toti radiodifuzorii au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor. (Legea audiovizualului 544/2002)

ART. 29

(1) Publicitatea, inclusiv publicitatea autopromotionala, si teleshoppingul trebuie sa respecte urmatoarele conditii: b) sa nu prejudicieze demnitatea umana; d) sa nu aduca ofensa convingerilor religioase sau politice ale telespectatorilor si radioascultatorilor.

(Legea audiovizualului 544/2002)

ART. 42

(1) Orice persoana are dreptul la propria imagine. (Codul de reglementare in audiovizual)

Reamintim CNA ca, in repetate randuri, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a afirmat ca autoritatile si instantele nationale trebuie sa demonstreze, atunci cand restrang dreptul la libertatea de exprimare, ca acest lucru era necesar intr-o societate democratica. In opinia noastra, decizia CNA nu trece acest test. Spotul Catavencu anunta un supliment al acestui ziar si are urmatoarele versuri:

"Nu este pe lume, placere mai mare decat vanatoarea de hoti si banditi. Sa intri in codru, sa tii drumul mare, sa vezi candidatii cum se dau cinstiti. Sa-i prinzi cu minciuna, sa-i prinzi cu ciordeala, sa-i arzi la gazeta, sa-i dai la tipar. Sa nu mai lasi lumea sa muste momeala, sa dea cu stampila pe-un cap de talhar. S-a deschis sezonul la daunatorii cu imunitate. Fii atent in cine tragi cu stampila. Lista candidatilor patati. De miercuri in Academia Catavencu."

Versurile comunica urmatoarele idei:

- jurnalistii au rolul de a-i urmari pe politicienii candidati si de a informa publicul atunci cand ii "prind" cu "minciuna", sau cu "ciordeala";

- jurnalistii informeaza cetatenii pentru ca acestia sa voteze in mod mult mai constient;

- in Academia Catavencu cetatenii pot citi lista acelor candidati care sunt "patati".

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a afirmat in repetate randuri ca presa are "datoria sa transmita informatii si idei cu privire la chestiunile de interes public. Obligatiei presei de a raspandi astfel de informatii si idei, i se adauga dreptul publicului de a le primi. Curtea nu accepta opinia potrivit careia obligatia presei ar consta numai in raspandirea informatiilor in timp ce interpretarea acestora ar fi atributul prioritar al cititorului" (intre altele Lingens vs. Austria). Libertatea de exprimare include "nu numai informatiile si ideile primite favorabil sau cu indiferenta [de opini publica] ori considerate inofensive, dar si pe acelea care ofenseaza, socheaza sau deranjeaza. Acestea sunt cerintele pluralismului, tolerantei si spiritului deschis, fara de care nu exista societate democratica" (intre altele, Dalban vs. Romania, Lingens vs. Austria, Oberschlick vs. Austria, Castells vs. Spania s.a.).

Spotul Academiei Catavencu indeplineste un rol de informare, intr-un moment extrem de important intr-o tara democratica: alegerea reprezentantilor in Parlament. Academia Catavencu nu face afirmatii fara acoperire - lista candidatilor "patati" contine dovezi jurnalistice care permit sa se faca aceasta afirmatie. Nu este nominalizat niciun candidat anume si nici nu se generalizeaza, spotul facand clar faptul ca este vorba doar despre acei candidati care au fost identificati de jurnalisti ca fiind "patati". Oricum, prin calitatea lor de politicieni, acestia trebuie sa fie mult mai deschisi la critica decat cetatenii obisnuiti.

In consecinta, in opinia noastra, decizia Consiliul National al Audiovizualului nu reuseste sa demonstreze care este "nevoia sociala presanta" (asa cum o defineste Curtea Europeana a Drepturilor Omului) care sa faca ca aceasta restrangere a libertatii de exprimare sa fi fost necesara intr-o societate democratica.

Agentia de Monitorizare a Presei insoteste prezenta scrisoare de volumele I si II din Jurisprudenta internationala in materia libertatii de exprimare". Va facem cadou aceste volume cu speranta ca ele vor duce la o interpretare mai relaxata si mai conforma cu jurisprudenta europeana a Consiliului fata de discursul care iese din tiparele obisnuite si astfel, implicit, la cresterea nivelului democratiei in Romania.

Departamentul FreeEx

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei