Consiliul Europei este acuzat de lipsa de transparenta tocmai in momentul in care acest for finalizeaza primul tratat international privind accesul la informatie, document cunoscut drept Conventia privind Accesul la Documente Oficiale. Mai multe organizatii neguvernamentale pentru apararea drepturilor omului, printre care si ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, au publicat o luare de pozitie in care Consiliul este criticat dur pentru ca nu informeaza publicul larg pe tema acestui document, aflat inca in stadiu de proiect.

Un comunicat sustinut de peste 250 de organizatii reprezentand societatea civila arata ca la 27 noiembrie Comitetul Ministrilor, instanta de decizie a Consiliului Europei, urmeaza sa adopte Conventia privind Accesul la Documente Oficiale in conditiile in care documentul, in versiunea sa actuala, "prezinta neajunsuri grave".

"Este mai mult decat ironic faptul ca primul tratat international privind accesul la informatie este decis in spatele usilor inchise", este citata in comunicat Helen Darbishire, reprezentanta a organizatiei Access Info Europe. Si aceasta, deoarece, la 12 noiembrie, Consiliul Europei a discutat daca sa tina sau nu cont de opiniile exprimate in prealabil de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, extrem de dure la adresa proiectului de conventie, insa nu a informat publicul cu privire la decizia luata in acest sens.

Printre problemele semnalate de APCE se numara: numarul mic de foruri publice in cazul carora este aplicat dreptul de acces la documente oficiale; definirea necorespunzatoare a documentelor; absenta unor termene pana la care institutiile publice trebuie sa raspunda solicitarilor; faptul ca nu sunt restrictionate rezervele legate de unele prevederi ale conventiei, pe care statele le-ar putea formula in momentul ratificarii.

Comitetul Ministrilor, care va vota asupra conventiei la 27 noiembrie, este prezidat de ministrul suedez de externe, Carl Bildt. In comunicat, ONG-urile semnatare amintesc faptul ca "Suedia a devenit prima tara din lume care a acordat cetatenilor sai dreptul de acces la informatie, in 1776". "Reputatia Suediei ca sustinator al transparentei va fi patata in cazul in care ministrul Bildt permite adoptarea tratatului in forma sa actuala, fara sa acorde in mod adecvat atentie preocuparilor exprimate de societatea civila, comisarii pentru informatie sau guverne", este citata in comunicat Sandra Coliver, reprezentanta a organizatiei Open Society Justice Initiative.

Acelasi comunicat precizeaza: "In cazul in care Consiliul Europei va adopta un tratat mai puternic, aceasta ar insemna ca unele dintre statele care il ratifica vor fi nevoite sa aduca modificari legislatiei nationale. Acest lucru este normal pentru tratatele privind drepturile omului, al caror scop este sa motiveze statele sa isi alinieze legislatia la standardele definite de tratat; in caz contrar, adoptarea unor asemenea tratate de catre foruri precum Consiliul Europei nu ar mai avea sens".