Ingroparea cablurilor in Bucuresti: cuvantul din poveste inainte mult mai este

de Costin Ionescu     HotNews.ro
Marţi, 18 noiembrie 2008, 19:51 Economie | Media & Publicitate


Capitala cablurilor
Foto: Hotnews
Edilii capitalei si reprezentantii operatorilor de cablu au vesti proaste pentru bucurestenii care mai spera ca, in curand, nu se vor mai impiedica de cabluri pe strada si nu vor mai risca sa le pice stalpi pe masina. Discutiile pe tema ingroparii retelelor de cablu din Bucuresti au fost reluate, marti, la cea de-a 13-a editie a Conventiei de Comunicatii prin Cablu. Desi participantii au dat semne ca sunt mai deschisi la dialog decat pana acum, ei nu au reusit decat sa insire multele probleme pe care le intampina coborirea retelelor de comunicatii in subteran.

Una dintre rundele de discutii din cadrul Conventiei i-a adus fata in fata pe Radu Alexandru, director Infrastructura in cadrul Primariei Bucuresti, si Radu Petric, presedintele Asociatiei de comunicatii prin cablu (ACC). Primul a spus ca a fost nevoie de cateva luni sa se aseze lucrurile in Primarie dupa alegerile locale si ca de acum incolo totul va merge "normal". Al doilea - extrem de dur, in ultimul an, la adresa planurilor primariei de trecere a cablurilor in subteran - a renuntat pentru moment la tonul razboinic, limitandu-se sa enumere costurile mari pe care operatorii ar trebui sa le suporte pentru a-si ingropa retelele.

Ideile generale expuse de cei doi:
 • normele pentru ingroparea retelelor de cablu abia urmeaza sa fie stabilite.
 • abia dupa ce Primaria va veni cu aceste norme companiile de comunicatii vor pune la punct proiectele de ingropare a retelelor. Ramane de vazut si daca cei care nu vor putea finanta din resurse proprii trecerea in subteran vor putea accesa finantari, in conditiile economice actuale.
 • continua neintelegerile legate de proiectul Netcity, dupa un an de dispute in instanta, avertismente de la UE.
 • Primaria atrage atentia ca are la indemana instrumente sa sanctioneze "ilegalitati" legate nu doar de amplasarea cablurilor, ci si a antenelor de satelit si chiar a echipamentelor pentru transmisiuni wireless. ACC spune ca, data fiind importanta economica si sociala si istoricul retelelor actuale, autoritatile nu se pot lua de ilegalitati decat daca vin si cu alternative.
 • Radu Alexandru: la finele lunii noiembrie urmeaza sa fie finalizat primul tronson Netcity. Radu Petric: de opt luni tot aud astfel de declaratii.

Noduri gordiene
Foto: Hotnews
Consiliul General a acordat UTI Systems contractul de cesiune a lucrarilor publice pentru reteaua metropolitana de fibra optica, Netcity. Proiectul este evaluat la peste 200 milioane de euro. Ulterior, Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la efectele Netcity asupra competitiei din piata. La finele primaverii, Curtea de Apel Bucuresti anula o hotarire a Consiliului General al Municipiului Bucuresti ce ii obliga pe cablisti sa ingroape toate cablurile. In aceeasi perioada, Comisia Europeana atragea atentia ca Netcity va ramane sub supraveghere. Tot atunci, trei stalpi s-au prabusit pe Strada Ion Brezoianu si au avariat o masina parcata in apropiere, dupa ce unul dintre stalpi a cedat sub greutatea cablurilor.


Radu Alexandru, Director Infrastructura, PMB:
 • pana acum, retelele aeriene (ce folosesc stalpii Electrica, Romtelecom si blocurile) s-au dezvoltat haotic; sunt retele taiate si abandonate, de cele mai multe ori nu din cauza Primariei. Unul dintre rezultate este deteriorarea bunurilor publice din cauza supraincarcarii stalpilor (exemplu: cazul Brezoianu).
 • stalpii de iluminat si cei ornamentali, folositi pentru sustinerea retelelor, sunt foarte fragili si risca sa cada daca sunt montate si mai multe cabluri.
 • nu exista un plan de design urban; rezulta ca "tot felul de chestii electronice sau de alta natura sunt amplasate haotic".
 • la primarie planificam o serie de reglementari la care asteptam contributia tuturor partilor: vom stabili pana la sfarsitul anului normele privind amplasarea in subteran a retelelor de telecomunicatii, pentru o perioada de tranzitie cu cheltuieli cat mai mici; vom incepe pana la sfarsitul anului sa elaboram reglementari privind amplasarea in spatiul public; vom stabili reglementari pentru ca la refacerea strazilor constructorii sa puna conducte pentru cabluri cu sprijinul primariei, pentru a nu mai fi deteriorate spatiile reamenajate proaspat - reglementari care nu exista in prezent; tot pana la sfarsitul anului, pregatim norme privind reamplasarea retelelor tehnico-utilitare in spatiu urban.
 • dupa ce un tronson Netcity e dat in functiune, lasam un ragaz de un an - in loc de cel decis initial, de 60 de zile, considerat insuficient - pentru ca detinatorii de cablu sa-si coboare retelele.
 • Netcity: pana la sfarsitul lunii va fi finalizat primul tronson; incepand din ianuarie va demara proiectul in forta pentru ca termenul ramane acelasi, de 18 luni (termenul pana la care UTI System trebuie sa finalizeze prima etapa a proiectului, conform unei decizii adoptate in iulie).
 • lucrurile au intarziat din cauza perioadei de "asezare" de dupa alegerile locale; "acum am intrat in normal si noi".
 • operatorii DTH sunt in ilegalitate deoarece exista doua hotariri, datand din 2000, potrivit carora montarea oricaror instalatii telecom nu este permisa pe balcoane si pe suprafetele vizibile ale blocurilor.
 • interpelat de un reprezentant al UPC in legatura cu faptul ca "primaria discrimineaza in favoarea Netcity si in defavoarea operatorilor", Radu Alexandru a spus: incercam sa incurajam orice investitie privata, chit ca e concurenta cu o investitie ce implica primaria); dar noi nu ne putem implica in rezolvarea unor probleme daca e vorba de o investitie privata, fara participarea primariei.
 • facem presiuni asupra proprietarilor de stalpi sa identifice cablurile plasate pe stalpi conform unor contracte in vigoare.
 • cei care au amplasat antene wireless in diverse locuri au incheiat contracte cu primariile de sector in conditii suspecte, deoarece primariile de sector nu sunt indreptatite sa incheie astfel de contracte.
 • cu sanctiunile se poate merge de la somatii la executare silita. dar directia mea nu a mers pana acum mai departe de somatii, deoarece "trebuie sa arati bunavointa".

Radu Petric, presedinte ACC:
 • retelele existente de cablu au aparut in 18 ani, iar dezvoltarea lor a luat-o mereu inaintea legislatiei; rezulta ca nu a existat niciodata un mediu legal tranzitoriu.
 • exista o singura ordonanta de guvern privind retelele, datand din 2002, care reprezinta cadru general de reglementare.
 • nu exista nicio reglementare privind utilizarea spatiului natural.
 • o retea subterana echivaleaza cu o retea de canalizare, din punct de vedere al amplasarii, deoarece trebuie sa ajunga pana in interiorul cladirilor, la utilizatorul final.
 • reamplasarea in subteran presupune constructia de la zero a unei noi retele in subteran (traseele nu coincid cu cele ale retelelor aeriene, materialele sunt diferite, serviciile de telecomunicatii nu pot fi intrerupte); rezulta ca, o perioada, trebuie sa fie doua retele care sa functioneze simultan.
 • costurile sunt foarte greu de calculat la ora actuala.
 • marginile de profit ale operatorilor de cablu nu permit cresterea preturilor - piata e foarte sensibila la pret si, desi preturile sunt mici, exista cereri de reducere a acestora.
 • inainte ca operatorii sa isi puna la punct proiectele de trecere in subteran, e nevoie de reglementare de tranzitie si de corelarea reglementarilor centrale cu cele locale.
 • daca ar fi interzisa amplasarea de antene de satelit pe balcoane, acest simplu fapt nu inseamna ca va fi respectata legea, daca autoritatile nu ofera alternative.
 • reglementarea ca operatorii sa-si coboare retelele in subteran in termen de 60 de zile de la finalizarea unui tronson era total nerealista, sortita sa ne duca in ilegalitate; perioada de un an este rezonabila.
 • in Bucuresti exista un operator care are, singur, 2.500 km de cablu; aceasta inseamna ca perioada de tranzitie pana la coborarea completa in subteran va dura "multi ani"; tranzitia "costa si dureaza".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2841 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  cat a platit Urdareanu pentru articol? (Marţi, 18 noiembrie 2008, 20:09)

  Fost UTI [anonim]

  net city a fost unul din marile pariuri ale UTI intr-o perioada mai slaba pentru contracte cu statul; proiectul a fost facut pe genunchi si in spate se afla companii mari din telecomunicatii; cine crede ca interesul public a fost urmarit de Mihai( cine stie stie) e naiv;
 • -1 (1 vot)    
  sa trecem pe wireless (Marţi, 18 noiembrie 2008, 20:10)

  Teo [anonim]

  Cablurile au ajuns o adevarata pacoste pentru oameni, sunt pe strazi, peste strazi, peste garduri, pe masini, prin parcuri, care pe unde a vrut si-a tras cablu. Cel putin in zonele unde se construieste, e jale

  Este evident ca nu se pot ingropa aceste cabluri peste noapte. Chiar daca se va folosi reteaua metrorex si cea de canalizare, tot nu e suficient.

  Solutia: wireless. O schimbare a internetului din cablu in "fara fir" ar rezolva multe din problemele ridicate de dl Radu Petric. Preturile pentru componente si retele de acest gen sunt mult mai accesibile acum, trebuie facut acest pas acum cand se vorbeste de asa ceva. Si cine stie, asta ne poate aduce si recunoasterea internationala, inclusiv bani pentru dezvoltare si constructie
  • 0 (0 voturi)    
   retele wireless (Marţi, 18 noiembrie 2008, 21:19)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui Teo

   Aiurea cred ca nu prea ai studiat ce inseamna retelele wireless, ele nu pot fii folosite pentru transmisie TV ar necesita banda fff mare pentru atatea canale si atunci investitia ar fii enorma.
   Deasemenea trebuie sa ingropam cablurile deoarece ele ne cad in cap, mai mergi situ in Occident si uita-te in capitale sau orase si vezi daca sunt cabluri pe sus!!!
  • +1 (1 vot)    
   wireless: tehnic nu se poate (Marţi, 18 noiembrie 2008, 22:17)

   2600bps [anonim] i-a raspuns lui Teo

   daca despre internet mai putem discuta, despre cablu TV nici nu poate fi vorba.

   Revenind la internet, o conexiune wireless de date este mai scumpa (nu vreau sa intru in polemici cu cat, daca zic "atat" sigur se va gasi cineva sa ma contrazica) decat una pe fir, chiar la o largime de banda inferioara. Multe fire "d'alea negre" care se vad in poza sunt fibra optica. Capacitatea acestui mediu de transmisiuni nu poate fi egalata de nici o solutie wireless, nici in prezent si nici in viitorul apropiat. Sa excludem SF-urile: proiectele "pilot" care exploreaza largimi foarte mari de banda (1Gb/10Gb), in afara de faptul ca sunt imature, costa pe bucata mai mult decat bugetul anual al unui operator de cartier.

   Mediul wireless este fizic strict limitat, nu poti sa pui oricate legaturi in acelasi loc. Nu din cauza cuiva anume, din cauza manulului de fizica de clasa a XII-a [cel putin atunci cand am facut eu scoala :)].
   Astfel, legaturile wireless se impart in 2: reglementate si nereglementate.
   Licenta pentru cele reglementate costa. Mediul de comunicatii in cele nereglementate (vezi 2.4GHz) este deja suprasaturat nu neaparat din rea-vointa, dar din cauza incompetentei sau mai ales a ignorantei unora care monteaza aiurea. Doar _temporar_ te poti angaja sa livrezi solutii unui client, pe bani, intr-un mediu nereglementat. E o solutie "pe genunchi", de care incerci sa scapi cat poti de repede. Ca detaliu picant Bucurestiului, din cauza dezvoltarii imobiliare (cel putin pana acum) te trezesti destul de des cu un bloc de 15 etaje intre un punct si celalalt. De fapt, de obicei, esti faultat chiar la inceperea lucrarilor, cand se monteaza macaralele.


   Solutiile wireless prezinta aspecte de complexitate superioara. Daca nu sunt instalate strict, functioneaza prost.
   Concluzia -- e laudabila sugestia ta, dar e cam la nivelul la care declara miss world: "vreau sa fie pace in lume". Tehnic vorbind, nu se poate. Economic vorbind, nu e loc de comparatie.
 • +1 (1 vot)    
  wirelessless (Marţi, 18 noiembrie 2008, 21:16)

  a [anonim]

  Asta suntem inca acum, epoca wirelessless... Cum era bancul? Savantul francez: "Am descoperit cupru. Deci: celtiii inventasera telefonia!" Savantul german: "Am descoperit sticla. Deci: vechii germani vorbeau prin cablu optic!." Savantul roman: "N-am descoperit nimic. Deci: dacii foloseau tehnologie wireless!"... Ce decadenta! Sa pui sarme la loc dupa 2000 de ani... Pe cand chiar si curent eletric transmis wireless?
 • 0 (0 voturi)    
  Wimax dlor (Marţi, 18 noiembrie 2008, 21:24)

  gigi [anonim]

  Costisitor, dar de viitor si de durata
  • 0 (0 voturi)    
   wimax (Marţi, 18 noiembrie 2008, 23:37)

   elod [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Mai sus era un comentariu foarte bun, scris de noiembrie.

   Nu se poate. Fizic. Orice protocol si echipament s-ar inventa. Fibra ramane cel mai bun mediu fizic de transmisie. Ai latime de banda teoretic nelimitata, practic 1Gbps pe o singura fibra este extrem de ieftin. Un cablu ingropat are cateva zeci de fibre in interior. Exista si solutii punct-multipunct (PON), care le face si mai ieftine pentru last-mile.

   Arata-ne o solutie wireless care sa furnizeze aceasta latime de banda. Wimax nu este cu mult mai bun ca wireless-ul existent in momentul de fata.
 • 0 (0 voturi)    
  wireless cow disease (Marţi, 18 noiembrie 2008, 21:40)

  alex [anonim]

  Pt toti astia cu wireless.... nu ne ajung radiatiile de la antenele de telefonie...mai vreti extra radiatii?
 • 0 (0 voturi)    
  Observatie (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 1:12)

  Orpheus [utilizator]

  In celelalte tari europene cum s-a putut? Sau cablurile din Romania au proprietati speciale - moiritice?

  Cat de greu poate fi sa reinventezi roata?
 • 0 (0 voturi)    
  da (Miercuri, 10 iunie 2009, 19:22)

  ba [anonim]

  usor de zis greu de facut.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by