Divizia de business a Realitatea-Catavencu se reorganizeaza pana in martie 2009

AUDIO Sorin Freciu: Nu cad in capcana cifrelor de audienta

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:00 Economie | Media & Publicitate


Sorin Freciu in redactia HotNews.ro
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Sorin Freciu, expert bursier si seful diviziei Realitatea-Catavencu ce include Business Standard, The Money Channel si Money Express, a fost invitatul lui Iulian Comanescu la cea de-a patra intalnire media organizata de HotNews.ro.

Freciu crede în estimările externe referitoare la scăderea pieţei de publicitate, de 20 la sută pe presa scrisă şi 10 la sută pe TV, se aplică şi la piaţa românească, mai accentuat. Într-un mini-interviu video oferit lui Iulian Comanescu după discuţia cu cititorii HotNews.ro de pe site, realizatorul The Money Channel spune că reducerea bugetelor de marketing, care atrage scăderea pieţei de publicitate, este doar cea mai facilă soluţie pentru companii în actuala criză economică şi că procentul mai mare de pierderi pe piaţa ziarelor se leagă de truismul conform căruia televiziunea e un vehicul mai bun pentru advertising. Internetul ar putea fi favorizat în 2009, pentru că rezultatele se obţin aici cu costuri mai mici şi o parte din bugetele tăiate pe alte medii ar putea fi redirecţionate pe on-line, pentru o eficienţă mai mare.

Interviul acordat pentru HotNews.roSorin Freciu a dialogat online cu cititorii HotNews.ro miercuri, 26 noiembrie, intre orele 14:00-16:00.


In avanpremiera, el a declarat pentru HotNews.ro ca divizia pe care o conduce trece printr-un proces de reorganizare ce se va incheia in martie 2009 si care se va solda cu o redactie "ce va lucra integrat TV-print-online".
 • Directorul diviziei de business a grupului Realitatea-Catavencu evita sa dea un ordin de marime pentru audientele entitatilor din cadrul diviziei pe care o conduce, in conditiile in care The Money Channel a anuntat, marti, rezultatele unui nou studiu privind profilul celor care urmaresc acest post.
 • Sorin Freciu: "reorganizarea diviziei de business a grupului Realitatea-Catavencu este parte a unui plan aparut cu mult inaintea crizei. La final, in martie 2009, vom avea 150 de jurnalisti economici", redactie ce va deservi televiziunea The Money Channel,  cotidianul Business Standard si saptamanalul Money Express, sub managementul firmei de consultanta ce face parte din divizie.
 • "La toate acestea se adauga partea de online, unde vom veni cu o surpriza din ianuarie 2009, intrucat ii acordam o importanta aparte", a spus Freciu. El a afirmat ca "nu se pune problema trecerii exclusiv pe online a vreunui produs".
 • Referitor la "plaja" celor interesati de presa de business: "daca e sa facem o estimare a orizontului celor care urmaresc The Money Channel, eu cred ca este vorba de aproximativ 300-350.000 de persoane. Este, de altfel, si numarul celor care sunt interesati de presa de business in Romania. Poate chiar mai mult in ultimul timp, de cand tot romanul se pricepe mai bine la criza decat la fotbal si la politica. Nu pot sa spun ca se uita 300.000 de telespectatori in acelasi timp la postul de business, dar stiu ca aceasta este plaja pe care o acoperim. Nu vorbesc despre o audienta in acceptiunea clasica, ci de numarul celor care urmaresc cu o anumita frecventa, intre o ora si zece ore pe saptamana, The Money Channel".
 • Despre performanta economica a diviziei: "organizarea diviziei de business ma face sa o privesc ca un tot unitar, din punct de vedere business. In acest moment exista segmente care sunt foarte aproape de break-even, chiar daca sunt foarte tinere. Divizia poate fi profitabila din anul care vine. Daca ar trebui sa extragem doar The Money Channel, cred ca si aici 2009 va fi primul an in care veniturile vor depasi cheltuielile".

Cum isi prezinta TMCTV audienta

Studiul GfK privind profilul telespectatorilor The Money Channel, dat marti publicitatii, a fost realizat online pe site-ul postului si a presupus intervievarea unui esantion de 1.719 persoane "care urmaresc The Money Channel".

Potrivit acestui studiu:
 • 81% dintre cei care privesc postul la televizor au studii superioare
 • 56% urmaresc postul minim cinci ore pe saptamana
 • 27% privesc postul si la birou
 • doua treimi urmaresc postul si pe net
 • 41% sunt intreprinzatori si manageri
 • Vezi aici date suplimentare despre audienta The Money Channel
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Vlad George

  Ce legatura exista intre TMC (S.O.V.) si Catalin Chelu ?

  • 0 (2 voturi)    
   Sorin Freciu

   Păi, aceeaşi legătură care e între TMC şi Patriciu, între TMC şi alţii. Cătălin Chelu e invitat din când în când în calitate de acţionar la nişte companii listate şi de voce care încearcă să se facă auzită în piaţă.

   Am auzit diferite insinuări şi chiar o foaie sau un ziar scos de cei de la SIF Oltenia, dar pot să vă spun sută la sută că nu e nicio legătură, alta decât apariţia lui Chelu ca invitat.

   A, şi mai e o legătură, să nu uit: Cătălin Chelu deţine CCC Blue Telecom, societatea de cablu. Ea, ca şi alte societăţi asemănătoare, distribuie Money Channel.

 • Întrebarea nr. 2 AndreiSe

  Buna ziua,
  Sunteti multumit de modul in care vedeta trustului Realitatea -Catavencu, in speta postul Realitatea TV, a prezentat actuala criza economica? Sau considerati ca se putea face mult mai mult pentru informarea publicului?
  Multumesc

  P.S. Asta in conditiile in care comentatori ai TMC, precum Radu Soviani si alti, au inteles mai din timp dimensiunile problemei.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Nu înţeleg foarte bine ce vreţi să spuneţi, cred că Realitatea şi-a făcut treaba şi a prezentat criza, aşa cum trebuia. Sigur că nu a pus mare accent pe criză, fiindcă e o televiziune de ştiri generaliste şi criza e doar o parte din viaţa noastră, a tuturor. De aceea există Money Channel, unde am vorbit foarte pe larg despre criză, încă de la începuturi. Pe atunci, cei mai mulţi ne înjurau dacă spuneam că vor putea fi probleme, acum ne mulţumesc şi ne spun că am avut dreptate, dar să nu uităm că încă din martie-aprilie am atras des atenţia asupra a ceea ce se poate întâmpla. Sigur că nimeni nu prevedea amploarea.

   Radu Soviani, care este vedeta postului Money Channel, a fost cel puţin odata la trei zile la Realitatea, exact în calitatea lui de expert economic şi a prezentat situaţia exactă, aşa cum este ea.

 • Întrebarea nr. 3 ABC

  1. daca va considerati "expert", de ce nu sunteti de acord cu aplicarea teoriei jocului pe bursa?
  2.cum de acceptati sa aveti in subordine (la ziarele conduse) angajati care vorbesc despre economie, dar nu au avut niciodata contact cu aceasta?
  -Se vorbeste despre plata impozitelor, dar nu stiu cind se fac (data limita de plata)
  -se vorbeste de micsorarea TVA, dar nu stiu care este micsorare
  (TVA la case va fi de 5%:
  -analistul spune : reducerea va fi de 14% =gresit
  -practic reducerea va fi de11.765%)
  3. de ce angajati personal dupa canoane americane?
  tineri fara experienta (inclusiv studenti) , doar ca au ratingul de perspectiva AAA?
  Practica a aratat falsitatea acestei teorii (vezi FRE si FNM)
  De ce nu aplicati la vorba din popor: gaina batrina face ciorba buna? (doar ca nu au ratingul AAA)
  (IBR a anuntat ca in sistemul bancar sunt 20.000. de angajati fara studii de specialitate. Ar trebui sa nu se plinga, nu ei le-au dat ratinguri la angajare?)

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   1. Nu înţeleg unde ar trebui aplicată teoria jocului pe bursă. Poţi preciza?

   2. Dacă vorbesc despre economie au contact cu ea. Nu ştiu cum altfel ar putea fi contactul în cazul unui ziarist. Dacă s-a întâmplat să apară o greşeală de genul celei prezentate aici - micşorarea TVA - a fost doar din neatenţie, sunt convins că oamenii ştiu despre ce vorbesc.

   3. Angajarea după canoane americane: nu cred că tinerii fără experienţă nu trebuie încurajaţi, la fel cum nu cred că cei mai în vârstă, cu experienţă, trebuie evitaţi. Există foarte multe exemple, care nu ştiu exact la ce se referă. Ar trebui să avem ziarişti mult mai în vârstă? Nu i-am evitat niciodată. Probabil că ei au alte angajamente şi nu sunt direct implicaţi în divizia de business pe care o conduc, dar sunt des invitaţi.

   Accept vorba din popor: "Găina bătrână face ciorba bună" şi sunt destul exemple, unul dintre lee poate fi chiar Bogdan Baltazar, cu care colaborăm des şi ale cărui sfaturi le cer personal.

 • Întrebarea nr. 4 Calin

  Cum explicati ca la noi dobanzile practicate de banci sunt la un nivel cel putin dublu fata de ce exista prin UE, desi suntem stat membru?
  de asemenea cand toate celelalte banci centrale (inclusiv cea a Slovaciei) scad dobanda de referinta noi totusi avem una anormal de mare?
  Singura explicatie pe care am gasito eu ar fi caracterul predominant bananier al economiei.
  In acest moment este clar ca si la noi caderea consumului aduce pierderi. Eu as da credit pt achizitia de bunuri si servicii cu 2% dobanda pentru ca acestia sunt bani care intra imediat in economie.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   S-a vorbit mult despre dobânzile pe care băncile comerciale din Ro. le aplică. Deşi suntem stat membru, condiţiile din România sunt diferite de ale altor state, iar această diferenţă s-a constatat acum, în perioada crizei, că ne-a fost favorabilă. Şi mă refer în special la rezerva minimă obligatorie, care a fost hulită îndelung de sistemul bancar, dar care poate salva o bancă astăzi. Sigur că aici fiecare bancă îşi are propria politică, cele mai multe dintre ele sunt reprezentanţe ale băncilor străine şi se adaptează mediului. Pentru fiecare dintre ele, prezenţa pe piaţa românească este în primul rând un business şi atunci îşi calculează afacerea exact aşa cum doresc.

   Dobânda băncii centrale: s-a dovedit că BNR a luat deciziile cele mai bune şi toată lumea recunoaşte asta acum, chiar dacă, repet, mulţi bancheri au fost împotrivă. Decizia de a nu ţine sau a creşte/scădea dobânda este a Băncii naţionale şi face parte dintr-un plan pe care îl are. La fel cum fiecare stat membru - ca Slovacia - are propria politică. Putem să ne uităm la alte ţări, Ungaria, Letonia, Lituania, şi să vedem că politicile lor n-au fost cele mai favorabile economic.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Cred că e mult spus că avem de-a face cu un caracter predominant bananier, sigur că avem încă mult de recuperat faţă de ţările UE, însă cred că s-au făcut paşi destul de mari în ultima perioadă şi decalajele nu sunt cele de acum câţiva ani.

 • Întrebarea nr. 5 Daniel

  In afara a nenumarate relansari, site-urile din grupul Realitatea sint departe de a performa bine. Ce veti face pentru a creste performanta?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Site-urile din Grupul Realitatea fac parte dintr-o divizie numită New Media, condusă de Dragoş Stanca. Sunt convins că Dragoş va răspudne la toate întrebările, la fel cum sunt convins că anul viitor va fi foarte important pentru această divizie şi se vor lega nişte rezultate foarte bune.

 • Întrebarea nr. 6 Adriana

  Seful peste TMC si Business Standard, doua canale media specializate pe informatii financiare, este in acelasi timp actionar sau administrator in firmele lui SOV, specializate tot pe finante. Care din joburi are intaietate in situatia in care trebuie sa reactioneze rapid? Cat de credibil poate fi angajatul unui speculant financiar sa produca stiri despre finante?

  (inainte aparea in acte la Imobiliara Network, fost Gelsor, acum din 4 firme unde apare, 3 sunt ale lui Vantu - Amaris, Delta, Top Sport)

  • 0 (0 voturi)    
   florin

   invocand calitatea de actionar / participant in sistem a unei persoane care este sef peste TMC si Business Standar cand se discuta despre 'independenta' stirilor financiare.
   Trebuie spus ca stirile sunt stiri, nu povesti inventate de presa - asta daca jurnalistii care publica stiri isi fac meseria cum trebuie.
   Un sef da o directie, are o strategie de distribuire (canale, public tinta, tinta de vanzare / profit etc.), nu face stirile cu mana lui... ca sunt prezentate trunchiat, sau ca sunt prezentate doar anumite stiri - cred ca e imposibil ca un post tv sau ziar sa publice toate stirile relevante pentru o decizie investitionala.

   Cat despre restul presei din Romania... apare cate o stire pe un site din afara cum ca tara X a taiat x.xx% din dobanda, in schimb la noi e stirea e reflectata cu

   "STIRE SOC! TARA X A TAIAT x.xx% DIN DOBANDA! CUM COMENTATI?"

   Si aceste posturi si ziare nu sunt TCM sau Business Standard...

   O zi buna.

   • 0 (0 voturi)    
    Sorin Freciu

    Putem lua orice exemplu de televiziune mare, Bloomberg, CNBC, fiecare are cel putin un actionar care actioneaza pe piata financiara. nu cred ca asta e o problema, atata vreme cat ce se vede la televizor e ok. la CNBC actionarul principal care este general electric, care chiar detine un grup financiar.

    Iar stirile soc nu sunt pentru Money Chanel, niciodata n-o sa fie. Nici pentru Business Standard.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Imi place întrebarea Adrianei, am răspuns de nenumărate ori la întrebări de genul ăsta. Hai să vedem, pe rând:

   - care din joburi are întâietate? dacă vorbim de job, calitatea de acţionar nu e niciodată un job, nu e în nomenclatorul de meserii. Voi veni cu precizări ceva mai târziu.

   - la mai multe joburi - întâietate are cel căruia îi acorzi cel mai mult timp, la mine este a conduce divizia de Business a Realitatea-Caţavencu.

   - cât de credibil poate fi angajatul unui speculant financiar care produce ştiri despre finanţe? Ştirile le produce o întreagă redacţie, de fapt trei astăzi - Money Channel, Standard, Money Express. Provocarea mea este ca aceste trei redacţii să se unească într-una singură şi divizia să devină una care să lucreze integrat. Lucrăm la proiectul ăsta şi cred f. mult în el.

   sunt mulţi jurnalişti cu care lucrăm, nu poate spune nimeni că există vreo ştire impusă. Money channel e pe piaţă de mai bine de 2,5 ani. Cei care ne-au urmărit au putut constata fără doar şi poate că n-are nimic de-a face una cu alta.

   Din firmele menţionate în paranteză, nu ştiu cât de important e pentru oameni, dar pentru Adriana probabil contează: la Imobiliar Network nu sunt nici acţionar, nici administrator, Amaris este o companie care n-are nimic de-a face cu vreo persoană sau o firmă din anturajul lui Vîntu, am o participaţie destul de mică acolo. Delta este o companie de asigurări care de asemeni are nişte acţionari extrem de vizibili şi fără legătură cu zona SOV, iar participaţia mea e una foarte mică acolo. Top Sport este o firmă care a fost înfiinţată la un moment dat şi a rămas la acest stadiu, nefuncţionând nici măcar un minut. Nu cred că e foarte important, dar am vrut să răspund Adrianei fiindcă nu avem nevoie de ocolişuri şi altele asemenea.

 • Întrebarea nr. 7 vincent

  Domnule Freciu, credeti ca este posibil ca indicele BET sa atinga nivelul de 1000 de puncte in anul care urmeaza avand in vedere contextul international nefavorabil?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   E o intrebare foarte grea pentru ca, daca in urma cu cateva luni, cineva m-ar fi intrebat daca indicii pot ajunge la nivelul de astazi, as fi zis cu siguranta nu. N-as vrea sa ma hazardez, cred ca nu, dar cred ca mai sunt pasi de facut pana la depasirea crizei, nu stiu daca am ajuns la apogeul ei, iar intr-o discutie pe care am avut-o la New York acum cateva saptamani cu specialisti din bancile americane, acestia vedea indicele Dow Jones in niste scenarii foarte negre. Personal ma feresc de a pronunta cifrele pe care l-am auzit acolo.

 • Întrebarea nr. 8 carmin

  ce salariu primeste de la realitatea-catavencu si ce indemnizatie ia la firmele la care e actionar sau administrator? asta ca sa stim cum inclina balanta.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Sunt Balanta, asa ca pot sa pun in balanta efortul, realizarile si beneficiile.

 • Întrebarea nr. 9 madagascar 5

  Nu prea inteleg faza cu nenumaratii jurnalisti care o sa lucreze si la ziar, si la revista, si la tv si la ce o mai avea divizia asta. Adica eu, ziarist pe banci, ma duc la o conferinta de presa si scriu si juma de pagina pentru ziar, si trei pagini la revista, dau si sincroane la TV? Sau dau un sincron la TV si sta vreunul din redactia ziarului si scrie dupa sincron, ca eu nu stiu daca pot sa le fac pe toate? Sau apare cineva pe ecran si citeste stirea dupa docul pregatit pentru ziar si trimis pe mail de ziarist, cand s-a intors de la conferinta?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Organizarea Diviziei de business e un proiect foarte ambitios. Personal, cred ca are mari sanse de reusita. Exista o tendinta generala in lume de a alinia redactiile de TV, de prin si online si nu cred ca e nimic gresit in asta. Pentru ca televiziunea iti da stirea acum, ziarul ti-o poate prezenta maine in comentarii si analize, iar revista poate sa aiba interviuri si alte analize.

   Nu se exclude una pe cealalta, dimpotriva, se completeaza foarte bine. Iar unirea celor 3 redactii nu poate decat sa creasca forta lor.

   Repet, e un proiect foarte ambitios, foarte greu de realizat, care poate naste diverse frustrari, insa cred ca am facut multi pasi si cred ca pana la inceputul lunii martie poate fi aplicat in totalitate si cu rezultate foarte bune. Nu e o decizie luata peste noapte, e un proces de durata, inceput dinainte. Initiatorul acestui proces a fost Dragos Stanca si credem impreuna ca poate functiona.

 • Întrebarea nr. 10 dani

  cam cat din cheltuielile tmc, bs si me sunt acoperite din veniturile generate de cele trei institutii? cu alte cuvinte, cata publicitate poate vinde presa economica in ziua de azi si cat are nevoie sa primeasca "subventii" de la trustul de care apartine?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Cheltuielile nu sunt acoperite astazi in totalitate din venituri, asta pot sa v-o spun cu siguranta. La fel cum cred ca presa economica din ziua de azi poate sa vanda publicitate si sa vanda destula, in asa fel incat sa se intretin. Asta ne propunem pentru anul care vine. Chiar daca anul va fi extrem de greu si efectele crizei se vor vedea mai bine abia in anul urmator.

 • Întrebarea nr. 11 elena

  exista vreo sansa sa ajungem in situatia ca o publicatie sau o televiziune economica sa fie rentabila? adica sa consume mai putin decat produce?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Cred ca da, cred ca exista. Dar va trebui sa intelegem cu totii si noi, cei care facem televiziunile si cei care vand si cei care sunt in agentii si clientii si toata lumea de necesitatea unei astfel de televiziuni. Noua ne-a fost demonstrata importanta ei mai mult ca oricand in aceasta perioada cand foarte multa lume a ales ca o parte din timp sa stea pe TMC si sa se informeze asupra a ceea ce se intampla pe plan economic.

   Exista inca multe probleme de intelegere, de a ne raporta la cifre de audienta. Am spus-o de nenumarate ori si o voi spune in continuare: nu voi cadea in plasa cifrelor, ca nu e cazul. Si am scos azi o situatie de la CNBC America, care, in saptamana din 6 pana in 13 octombrie, a avut, din punct de vedere al vizitatorilor, cea mai buna saptamana din istorie. CNBC nu e o televiziune masurata ci incearca sa faca niste masuratori paralele folosindu-i pe cei de la Nielsen si aceste masuratori le-au dat niste cifre de n-o sa va vina sa credeti: 570.000 de telespectatori pe zi in medie. Daca ne uitam ce inseamna CNBC si cui se adreseaza si ne uitam la aceasta cifra ca cea mai buna din istorie, atunci putem sa intelegem de ce nu trebuie sa cadem in plasa cifrelor. Pentru cei care se ocupa de media, o cifra de 10.000 de telespectatori inseamna 0,1 puncte de rating si atat. Cred ca aici avem mult de lucrat si unii si altii si putem sa intelegem mai multe daca ne uitam la aceste cifre si la ce inseamna o televiziune de business.

   Deci sunt foarte increzator ca exista sanse ca chiar incepand din anul care vine o televiziune economica si o divizie ca cea pe care noi o avem sa poata deveni, daca nu rentabila, macar sa-si acopere costurile.

 • Întrebarea nr. 12 Tudor

  RCS a scos din grila de progarme de la Sibiu TMC TV, motivand ca sunt prea putini cei care vizioneaza acest post. masura a fost abuziva, noi cei putini care urmaream programele TMC TV la Sibiu nu am putut face nimic, deoarece a trebuit sa depunem o cerere in acest scop (si daca s-ar fi adunat destule cereri, s-ar fi reintrodus postul). daca puteti face ceva in acest sens, v-am fi recunoscatori! telespecatatorii de al Sibiu

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Nu cred ca adevaratul motiv pentru care TMCTV a fost scos din grila de programe a anumitor operatori a fost acela ca sunt prea putini cei care vizioneaza acest post. Consider insa ca la aceasta ora problema este rezolvata, chiar daca TMC este introdus in grila de programe extra, pentru care se percepe un cost suplimentar, dar niciun leu din acesti bani nu sunt ceruti sau nu ajung la TMC.

   Unii operatori de cablu au considerat ca o televiziune premium trebuie sa faca parte dintr-un program premium. Si nu cred ca este o decizie neaparat gresita. Cred ca problemele au fost rezolvate in toate orasele mari si daca ne aflam in acest pachet extra, e foarte bine, pentru ca telespectatorii ne pot gasi.

 • Întrebarea nr. 13 marian tudor

  Cateva intrebari:
  1. Cam multi analisti media anunta contractia pietei de publicitate pe plan international. Se avanseaza cifre de - 20% pt print si - 10% pt TV. La noi industria asta "duduie", daca judecam dupa proiectele de lansari si relansari de reviste si posturi radio/TV . D-le Freciu, cum vedeti situatia din 2009 in mass media romaneasca? De unde vor veni banii? Ce forme de publicitate vor aduce incasari in trust dupa parerea d-voastra? Cifre va rog, nu bla bla.

  2. Ce strategie aveti (scuze pt. formularea bombastica) pentru reducerea marirea incasarilor/reducerea costurilor in grupul Realitatea -Catavencu?

  3. Cam toate produsele media din trust merg pe minus. La ce veti renunta? Veti face concedieri?

  4. Ce viitor vedeti pentru produsele print ? Dar pt posturile TV?

  5. Ce incredere poti avea in ziaristii d-voastra care negociaza prezenta la emisiuni a politicienilor si a oamenilor de afaceri cu banul jos? Sa nu spuneti ca n-aveti cunostiinta despre astfel de practici...

  5. Un director de post TV spunea deunazi ca televiziunile si ziarele finantate de patronii romani sunt niste amante de lux. Le folosesti sa deschizi usi, te afisezi cu ele sa moara dusmanii de ciuda, dar cand te plictisesti sa bagi bani in ele, le pui pe liber. Asa a procedat Vantu in 1999-2000 cu reteaua de ziare Monitorul si Curentul. Cum va simtiti in postura de sef peste "amantele media" ale patronului dvstra?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   1. Si eu cred in cifrele pe care analistii media le anunta pe plan international. Cred ca ele vor fi aproximativ aceleasi si pe piata romaneasca. In conditii de criza, primul buget la care o companie renunta este cel de marketing, aceasta nefiind, in opinia mea, cea mai buna decizie. Dar atunci cand ai de ales intre a-ti plati angajatii si a-ti taia bugetul de marketing si publicitate, poate ca e greu sa votezi in favoarea marketingului. Exista insa solutii si se vede la unele companii ca le iau in calcul, astfel incat problemele sa poata fi rezolvate pe cele doua planuri de care am vorbit. In 2009 banii vor veni de la aceleasi companii si probabil si de la altele. Probabil mai putini bani. Cred ca va creste destul de mult publicitatea online, exista deja semnale in sensul asta. Probabil ca presa generalista va fi destul de mult afectata. Daca vrei cifre, cred ca piata va fi mai mica cu 20% pe piata generalista si cred ca parte din acesti bani se vor regasi pe internet.
   2. Strategia nu este una bombastica ci una de folosire judicioasa a resurselor, folosire corecta si eficienta a lor. Vorbesc despre Divizia de Business a GRC si nu despre intregul grup, dar ideile se regasesc. Si cred ca munca, ingeniozitatea si buna organizare poate duce la rezultate bune.
   3. Nu vom renunta in Divizia de Business la niciunul dintreproduse. Nu vom face concedieri. Vom merge insa pe o alta organizare asa cum le-am raspuns si celor de mai sus.
   4. Cred ca produsele print au d epierdut in fata online-ului. Ele sunt insa necesare si o buna perioada de timp vor avea locul lor in viata noastra a fiecaruia, cei care suntem interesati de ele. Posturile TV... probabil ca posturile de nisa vor avea cel mai mult de castigat.
   5. Niciun jurnalist al Diviziei de Business nu a negociat si nu negociaza cu politicieni si oameni de afaceri pe bani. Niciodata. Daca aveti cunostinta de astfel de practici sunt primul care as fi interesat sa la aflu, desi nu cred ca sunt posibile.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu   Despre bani vorbesc cei de la vanzari. Niciun personaj invitata sau prezent vreodata la TMC nu a platit vreun ban pentru asta si nimeni nu a negociat cu ei asta. Cu atat mai putin politicienii, pe care in campania electorala i-am evitat, reducand astfel si orice tentatie de acest gen.

   5. Poate directorul respectiv de post TV stia ce vorbeste. In ceea ce ma priveste, nu cred ca poate fi vorba de asa ceva. Nu cred ca cineva ar trebui sa foloseasca amanta ca pe un business. Sunt in postura de sef peste un business al patronului meu.

 • Întrebarea nr. 14 rosu

  au scazut tarifele de publicitate practicate de tmc dupa ce rcs a scos postul din grila de baza? cum s-a simtit iesirea din grila de baza a rcs in audienta postului?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Din nou, nu voi face aceeasi greseala de a cadea in plasa cifrelor. Explicatia data mai sus legata de audienta si de cifrele de audienta cred ca e edificatoare. N-au nimic de a face tarifele de publicitate cu decizia unuia sau altuia din operatorii de cablu. Repet, astazi, aceasta probleme cu operatorii de cablu este rezolvata.

 • Întrebarea nr. 15 RemusRaileanu

  Urmaresc presa economica si agentiile de presa si vreau sa va intreb urmatoarele, in speranta ca imi veti putea raspunde.

  1. Acum aproape doi ani, agentia de presa NewsIn se batea aproape de la egal la egal cu Mediafax. Cum se explica declinul din prezent al NewsIn care mai ales la capitolul companii e deficitara?

  2. Aparitia Business Standard a produs miscari mari de trupe in trust, slabind alte divizii. Nu credeti ca a fost o greseala de strategia aparitia acestui ziar?

  3. Money Channel este un canal de nisa deci nu poate spera la audientele unor canale de stiri precum Realitatea sau Antena 3 Totusi, dupa atat timp de la lansare nu credeti ca audienta este totusi extrem de mica, in comparatie cu investitiile facute acolo?

  4. Urmaresc constant emisuni Money Channel si ma intriga faptul ca realizatorii vin extrem de slab documentati in fata unor directori importanti. De ce se intampla asta?

  Multumesc mult si sper sa nu considerati intrebarile mele ca fiind incomode.

  Sanatate

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   1. Acum 2 ani, NewsIn abia a aparut. O comapnie nou infiintata nu stiu cum se putea bate de la egal la ergal cu o companie veche pe piata. Cred ca NewsIn se afla pe un trend ascendent iar asta se va vedea in viitorul apropiat din ce in ce mai mult.
   2. Nu, nu cred ca e o greseala ca Business Standard a aparut. Nu s-au produs mari miscari de trupe, iar aceasta reorganizare a Diviziei de Business vine sa confirme ceea ce spun, Business Standard a crescut si el foarte mult in acest timp. Urmatoarele date de audienta vor demonstra asta. Dar, dincolo de cifre, forma si calitatea ziarului demonstreaza asta.
   3. Nu, nu cred ca audienta este extrem de mica. Precizarile facute mai sus confirma ceea ce spun. As putea relua aici exemplul cu CNBC, puteti sa dati pagina mai sus si sa vedeti. TMC se adreseaza unui numar total de 300-350.000 de potentiali telespectatori din tara. Trebuie sa recunosc ca aceasta criza ne-a ajutat foarte mult, fiind convins ca in utlima perioada am ajuns la ei, la aproape toti.
   4. Sunt foarte interesat de cresterea nivelului profesional al realizatorilor din TMC. Nu cred insa ca pot fi extrem de slab documentati, chiar daca uneori pot accepta ca mici greseli mai apar. Sunt foarte preocupat insa de calitatea continutului TMC.

 • Întrebarea nr. 16 adimfx

  1. Cum va explicati ca moderatorii de emisiuni NU reactioneaza atunci cand un invitat "spune o stire"? (sa fie cumva un efect al faptului ca forta de munca redactionala este subdimensionata, iar ziaristii nu sunt specializati pe domenii, dar sunt oameni "buni la toate"?)

  2. Analistii pe ii prezentati in emisiuni vorbesc adesea din carti si bat campii mult pe langa realitate. De ce nu apelati la alti analisti? Din lipsa de bani?

  3. Care este cea mai putin profitabila (a se citi care are cele mai mari pierderi) institutie din grupul R-C?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   1. TMC este un post de stiri de business. Nu este un post in care moderatorii emisiunilor sa-si exprime parerile personale si de aceea nu cred ca artrebui sa reactioneze altfel decat o fac acum, atunci cand un invitat spune o stire. Reactia lor consta in punerea in discutie a stirii respective in mediul careia i se adreseaza.

   2. Nu inteleg exact intrebarea. Nu inteleg la ce alti analisti ar trebui sa apelam, cred ca tot ceea ce inseamna analist economic in Romania este luat in seama de TMC. Am incercat chiar sa invitam si analisti din medii concurente. Unii au raspuns la invitatia noastra, altii nu. Suntem foarte deschisi insa, si credem ca telespectatorul are de castigat daca putem lasa concurenta la o parte si putem vorbi deschis despre probleme, stiri economice si subiectele noastre.

   3. Cea care are un mare potential de castig si nu a aparut inca.

 • Întrebarea nr. 17 Dan

  Domnule Redactor sef Freciu,

  In conditiile in care, asa cum chiar dvs. afirmati, "in ultimul timp, tot romanul se pricepe mai bine la criza decat la fotbal si la politica" care credeti ca este responsabilitatea singurului post de business din peisajul media romanesc in raport cu securitatea financiara a Romaniei?

  Ce criterii folositi in restructurarea diviziei? Deontologie sau eficienta? Profesinalism sau capacitate de a creste cota de piata?

  Stiti mai bine decat mine ca in contextul actual, va trebui sa alegeti. Stirea "bursa strivita de criza" va face rating. Stirea "compania X intra pe piata irakiana" va trece aproape neobservata ;)

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Cred ca responsabilitatea singurului post de business este sa prezinte stirile cu maxima acuratete, responsabilitatea este una foarte mare. Suntem constienti de asta si stim ca orice informatie gresita poate face mult rau. De aceea suntem foarte atenti si accentul principal il punem pe calitatea informatiei.

   Folosesc toate criteriile manageriale corecte si nu uit nicio clipa ca dincolo de business vorbim de media. Deci deontologia si profesionalismul au locul lor foarte bine pozitionat. Tin foarte mult la asta.

   Nu va trebui sa alegem. Trebuie sa prezentam toate stirile, atatcele negative cat si cele pozitive. Ratingul nu este telul nostru astazi. Iar asta face ca presiunea de a iesi cu stiri bombastice cum spunea cineva mai sus sa nu existe. Neexistand lupta pe rating, aceasta presiune este redusa la 0. Avem insa presiunea stirii corecte, prezentata ca atare si analizata ca atare de invitati.

 • Întrebarea nr. 18 Florin

  Este adevarat zvon-ul ca S.O.V. a incercat preluarea unei banci din top 5 prin intermediul decridibilizarii ei in fata propriilor clienti?Chiar si Isarescu a mentionat o idee acum o luna si jumatate!

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Nu, categoric nu. Sunt sigur ca in GRC nu a aparut vreo stire ireala si defavorabila unei banci din Romania. Aprecierile pe care le facea guvernatorul erau in special la oameni din interiorul bancilor.

 • Întrebarea nr. 19 Florin

  Stimate d-le Freciu,

  In contextul actual cand inca se vehiculeaza ideea ca Romania inca nu a gustat din "taria" crizei si ca abia la anul o vom simtii pe propria piele, care credeti ca vor fi primele sectoare ale economiei afectate puternic? Din ce se vede in acest moment se pare ca industria sufera din greu, segmentul IMM este lovit direct... ce urmeaza? bancile? Cum credeti ca va evolua? ma rog mai mult sub forma de scenariu pesimist! institutiile financiare unde se pozitioneaza in contextul viitor?

  Multumesc anticipat!

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Cred ca intreaga economie va avea de suferit, dar cred ca, in aceste momente, se nasc si foarte multe oportunitati. Bancile din Romania sunt foarte solide. Nu cred c a cei din conducerea BNR s-ar hzarda sa ne spuna asta daca nu ar fi asa. Masurile BNR au fost unele care, desi ma repet, trebuie sa o spun, s-au transformat din dezavantaj intr-un mare avantaj. Din sectorul financiar cel mai mult vor avea de suferit firmele de brokeraj. Asta se vede deja, unele vor rezista si altele nu. Segmentul de IMM-uri este foarte important pentru economie in ansamblu si cred ca bancile ii vor acorda atentia cuvenita in anul care vine.

 • Întrebarea nr. 20 Iulian Comanescu

  Treaba mea e să pun puţin gaz pe foc legat de întrebarea Adrianei (firme Freciu-SOV). Cele enumerate de Adriana nu sunt sau nu funcţionează. Are Sorin Freciu firme în comun cu Vîntu? Şi dacă da, care?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Iulian, n-ai sufiecient gaz pentru focul asta.

   Da, Sorin Freciu are firma in comun cu Vantu. Este vorba de Money Consulting, acolo unde Realitatea Media detine 80% din actiuni, iar eu 20%.

 • Întrebarea nr. 21 Mihai

  Caderea BVB e corelata, evident, cu caderea burselor externe. Sinteti de aciord ca exista si cauze interne, cel putin la SIF-uri, care isi vad acum valoarea activelor diminuata considerabil? Adica ani intregi si-au supraestimat activele (imobiliare, pt ca unele SIF-uri au doar agromecuri si alte afaceri de acest gen), si acum corectia brutala de pe piata imobiliara le duce cu picioarele pe pamint.
  Si a doua intrebare: aceasta scadere dramatica la SIF-uri va duce la reformarea modului in care sint conduse aceste entitati?
  multumesc

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Da, am spus-o si inainte de aparitia crizei ca SIF-urile sunt niste strutocamile. Atata timp cat o parte din deciziile de acolo sunt politice, atata timp cat deciziile manageriale nu au fost unele in concordanta cu evolutia pietelor, cred ca s-au facut greseli. Nu stiu daca putem sa spunem ca ceva le aduce cu picioarele pe pamant. Cu siguranta insa ca in urmatoarea perioada vom vedea reformarea modului in care sunt conduse aceste societati. Exista insa niste pasi foarte importanti care ar trebui facuti si despre care am vorbit foarte mult in ultimii ani.

 • Întrebarea nr. 22 robert

  De ce in caseta redactionala apare drept director divizie Dragos Nedelcu ?

  Nu este nedelcu aceeasi persoana din anturajul apopiat al lui SOV ? acelasi care il reprezinta pe SOV in cam toate afacerile de acum ?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Dragos Nedelcu este director executiv al Diviziei de Business. Nu stiu ce inseamna anturajul lui SOV, dar cred ca orice manager al companiilor acestuia face parte din anturajul lui. Nu stiu care sunt afacerile in care el il reprezinta pe SOV.

 • Întrebarea nr. 23 Dan

  Sigur ca fiecare economie are particularitatile sale. Totusi, daca ar fi sa comparati Romania, din punct de vedere economic si financiar cu alte state, cu care dintre urmatoarele tari credeti ca ne asemanam ceva mai mult?

  - SUA
  - Japonia
  - Germania
  - Rusia
  - India
  - China
  - Slovacia
  - Nigeria.

  Estimati va rog procentul din telespectatorii Money Channel care cunosc semnificatia termenului "emergent".
  Multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Cred ca ne asemanam cel mai mult cu Romania. Cum bine spuneti, fiecare economie are particularitatile sale. Daca luati pe rand fiecare din tarile pe care le-ati enumerat va veti convinge si singur de asta.

   Cred ca un procent mare din telespectatorii TMC cunosc semnificatia termenului "emergent".

 • Întrebarea nr. 24 FaneZ

  E viabila ideea unor jucatori sa faca o alta Bursa?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   In conditiile de astazi, in care aproape si o bursa e prea mult, cred ca ideea aparitiei unei noi burse nu e deloc fericita. Mai degraba poate o consolidare a burselor din mai multe tari.

 • Întrebarea nr. 25 Dragos Buzatu

  Va rog intrebati-l pe Sorin Freciu in privinya aranjamentelor de la emisiunea concurs "Testul de Afacereza". De ce a permis particparea unui concurent, Alin Serban, frate cu Marius Serban, asociat la Conso Media Group SRL. laturi de un alt fost angajat la "The Money Channel", anume Alin Iacob, firma care este partener de afaceri cu "The Money Channel"? De ce nu l-a eliminat din concurs, repectiv demascat pe impostor, atunci cand a aflat despre aceasta situatie?De ce formulat Sorin Freciu, intrbarile de concurs la meciul semifinal Alin Serban - Dragos Buzatu ca un neavenit intr-ale economiei? Cum poate oare un impostor precum Alin Serban, un student care de-abia trece clas, sa acstige o finala de "Test de Afacereza, impotriva unui asistent universitar la ASE, Bogdan Dumitrescu, care isi castiga painea din asa ceva?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Domnului Dragos Buzatu i s-a raspus in nenumarate randuri la problemele pe care le-a ridicat. Acestea fiind false nu voi insista prea mult pentru ca ele au fost publice la momentul respectiv. Va asigur insa, cu toata responsabilitatea, ca nu putem vorbi vreodata de un aranjament la TMC.

 • Întrebarea nr. 26 Iulian Comanescu

  Apropo de trecerea Money Channel în pachetul extra:

  1. se vorbeşte de ieşirea din pachetul de bază ca urmare a presiunii grupului Voiculescu, legat de RCS-RDS prin contractul cu meciurile, pe care Realitatea-Caţavencu l-a pierdut. În locul Money Channel a intrat de altfel tocmai GSP TV (meciuri, Voiculescu). Cum comentezi rumoarea asta?

  2. A scăzut audienţa la trecerea Money Channel în pachetul extra?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Nu stiu daca au existat sau nu asemenea presiuni si nu ma intereseaza. Jobul meu este sa fac in asa fel incat TMC sa fie vizionat de cat mai multi dintre telespectatorii interesati de viata economica din Romania si nu numai. Intrucat problema a fost rezolvata nu cred ca se punea problema de a lua locul cineva altcuiva.

   Iulian, am spus-o de trei ori si o mai spun o data: nu cad in capcana cifrelor. Sudienta TMC, insa, a crescut foarte mult in ultimul timp. Pentru noi criza a avut si un efect benefic.

 • Întrebarea nr. 27 Vlad George

  Domnule Freciu, va multumesc pentru raspuns, insa ca o "replica" la raspunsul Dvs, va intreb:

  1. cine a spus ca acea "foaie sau un ziar scos de cei de la SIF Oltenia" chiar a fost scos de cei de la SIF Oltenia, si

  2. cum interpretati "linistea totala" ce s-a asternut dupa AGA de la SIF Oltenia, in conditiile in care voturile au fost totusi suspendate

  Va multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   1. Nu am spus niciodata ca acea foaie sau ziar a fost scoasa de cei de la SIF Oltenia ci doar ca a fost scoasa in preajma Adunarii Generale de la SIF Oltenia. Nu stiu cine si-a cheltuit banii si cu ce scop.

   2. Din moment ce AGA a fost una locala, autoritatile au considerat-o astfel. Nu au existat contestatii majore sau cel putin nu au ajuns la noi. Nu cred ca ar fi trebuit tulburata linistea.

 • Întrebarea nr. 28 luci

  la intrebarea adrianei, raspunsul este incomplet sau sunteti de acord ca sunteti angajatul unui speculant financiar?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Atata timp cat domnul Vantul isi asuma calitatea de speculant financiar, nu pot decat sa fiu de acord ca sunt partener cu acesta.

 • Întrebarea nr. 29 Iulian Comanescu

  La 1 septembrie, R-C a anunţat noua structură, în care Freciu şi Dragoş Nedelcu conduc divizia de Business şi Consultanţă, care urma să ofere şi consultanţă de afaceri. La Politică 2.0, pe 30 septembrie, a fost împărţită o mapă care conţinea şi o ofertă de consultanţă de data asta de afaceri. După aceea, pe mail-uri a început să circule o ofertă politică a R-C, unde M&C Strategy & Development apare ca prestator. Îl rog pe Sorin Freciu să desluşească puţin toată încrengătura asta şi să ne spună:

  1. Care-s firmele de consultanţă din Divizia de business şi cui oferă ele consultanţii

  2. Care e strategia acestor firme de consultanţă şi cum a mers business-ul până acum.

  Întreb asta fiindcă Realitatea a susţinut că a lansat o ofertă de promovare electorală contra bani, dar că politicienii nu s-au arătat interesaţi de ea. Mă gândesc că poate s-au arătat interesaţi de consultanţă politică.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   1. Exista o singura firma de consultanta. Aceasta se numeste Money Consulting. Am facut referire la ea ceva mai sus. Este o firma care asigura consultanta de business oricarui potential interesat.
   www.moneyconsulting.ro poate deslusi pe oricne asupra activitatii de consultanta pe care aceasta firma si-o propune.

   2. Strategia acestei firme de consultanta este de a se impune pe piata pe care activeaza, de a da dovada de seriozitate maxima si de a fi un real castig pentru partenerii sai. Pare usor pompos ceea ce spun, dar asta ne propunem. Firma este la inceput, business-ul isi depaseste asteptarile initiale. In ceea ce priveste oferta electorala, consultanta politica s.a.m.d., raspunsul se afla in alta parte, nu la mine, nu la Money Consulting. Money Consulting este o firma de consultanta de business. Exista o foarte mare nevoie, in conditiile actuale, de consultanta pe foarte multe domenii: finantari, marketing, fonduri europene, business plan, infiintare de companii s.a.m.d.

 • Întrebarea nr. 30 Dan

  1) Comentati va rog impactul The Money Channel (in calitate de unic jucator pe piata TV de business), asupra pietei bursiere romanesti din perspectiva teoriei "agenda setting".

  2) Focusarea asupra crizei creste ratingul. Ati admis asta. Insa nu cumva poate produce (ulterior) un efect pervers de diminuare a incasarilor din publicitate, tinand cont de tipul de public atras, precum si de starea indusa?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   1. Cred ca pentru bursa romaneasca aparitia TMC a reprezentat un mare castig. Faptul ca suntem unicul jucator de pe piata tv de business nu ne avantajeaza, insa asta e.

   2. Nu, tocmai am spus ca ratingul nu este una din tintele noastre. Focusarea asupra crizei poate veni doar cu scopul de a informa la timp si corect telespectatorii. Publicul atras face parte din targetul nostru. Nu cred ca doar cei pesimisti sau pe care ii putem aminti intr-un anumit fel sunt interesati de criza si efectele ei.

 • Întrebarea nr. 31 Iulian Comanescu

  Pe 30 septembrie, oferta de consultanţă era una politică, scuzaţi. Scuze şi pentru barbarismul de mai sus cu "rumoarea".

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Partea de consultanta politica nu are nicio legatura cu Divizia de Business, cu firma de consultanta sau cu cineva din cadrul acestor entitati.

 • Întrebarea nr. 32 yz

  RCS RDS asteapta aparitia postului tv de business al fam Voiculescu pentru a fi bagat direct in pachetul baza !!!

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Am spus-o si mai sus, cred ca aparitia unui nou post de business nu poate fi decat benefica pentru noi. Ii asteptam cu mare interes.

 • Întrebarea nr. 33 Dan

  E adevarata si probata partea legata de guvernator, insa e ne-elegant sa-i cerem domnului Freciu sa admita asta, tinand cont ca are amabilitatea de a sta de vorba cu noi.
  Guvernatorul Isarescu s-a referit (explicit!) la Banca Transilvania, iar canalul TV vizat a fost Realitatea TV. Evident, nu stim daca S.O. Vantu chiar vrea sa preia aceasta banca, deci partea asta ramane imposibil de probat.
  A propos, sa facem un exercitiu ipotetic: daca dvs. ati fi in locul lui S.O. Vantu, deci Patronul trustului, pe cine ati numi in functia dvs.? (neputand sa va numiti pe dvs. insiva, evident) :)

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Cred ca va hazardati usor. Nu pot sa fiu de acord cu ceea ce spuneti privindu-l pe guvernator, banca si Realitatea TV. Cred ca este doar opinia dumneavoastra personala.

   Daca eu as fi in locul lui Vantu, l-as pune pe Vantu in locul meu. Tot ipotetic.

 • Întrebarea nr. 34 mihai2

  Cand credeti ca veti trece pe break-even cu Business standard? Dar cu NewsIN? Dar cu Cotidianul? Ce pierderi au in 2008? Nu va este teama ca patronatul (= SOV) va lua la un moment dat decizia de a stopa pierderile?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Cred ca Business Standard va trece pe break-even in cursul anului viitor. NewsIn, Cotidianul fac parte din alte divizii ale grupului. Colegii mei va vor putea raspunde la aceste intrebari.

   Daca ne-ar fi fost teama de o asemenea decizie de care vorbiti, astazi nu v-as fi raspuns in aceasta calitate.

 • Întrebarea nr. 35 Iulian Comanescu

  Două întrebări de pe lista de aşteptare aflată pe MLC.ro, de la Omar:

  "1. Credeti ca Money Channel ar putea capata in viitorul apropiat o orientare mai generalista, care sa duca si la sporirea veniturilor din publicitate?

  2. Cum veti reactiona la aparitia postului concurent din trustul Intact?"

  La prima răspunsul pare destul de clar, dar îl las pe Sorin.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   1. Cu siguranta ca nu. Tocmai spuneam ceva mai sus ca eu cred ca televiziunile de nisa vor avea mai mult de castigat decat cele generaliste. TMC se va pastra o televiziune premium si o televiziune de business.

   2. Cu riscul sa ma repet, asteptam cu mare interes aparitia oricarui post concurent. Cred ca reprezinta un avantaj pentru noi.

 • Întrebarea nr. 36 slotinn

  buna ziua. as dori daca sepoate sa ne explicati de ce are loc pe piatza romaneasca criza de lichiditate. brusc nu mai sunt bani . este responsabila de acest lucru bnr care a facut o contractie de masa monetara. adica a retras leii de pe piatza? nu e mai convenabil in acest moment infuzie de lichiditate in moneda nationala?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Nu cred ca piata romaneasca se confrunta cu o criza majora de lichiditate. Bancile insa sunt mult mai atente cu resursele lor, lichiditatile devenind astazi foarte importante. Atragerea de lichiditati este scumpa, pe plan mondial se simte o criza de lichiditate, iar marea majoritate a bancilor din Romania apartin unor grupuri externe.

 • Întrebarea nr. 37 Iulian Comanescu

  Sorin zice că nu gândeşte pe audienţa Money Channel în cifre absolute. Postul încearcă să se vândă cu un studiu GfK care vorbeşte despre calitatea foarte bună a publicului. Ştiu că a mai existat aşa ceva acum câteva luni. Vreau să ştiu dacă ai obţinut rezultate vizibile în vânzările de publicitate.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   E suficient sa urmaresti pauzele de publicitate de la TMC si vei avea raspunsul la aceasta intrebare. Raspunsul meu este categoric da, iar ultimul studiu GfK ne confirma calitatea publicului pe care il avem.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   La sfarsitul anului pot face publice si procentele cu care aceasta a crescut.

 • Întrebarea nr. 38 slotinn

  doresc sa aflu cum e posibila contractia monetara pe piatza romaneasca. nu a fost facuta premeditat de banca nationala? pentru ca brusc nu mai sunt bani.si firmele incep sa se sufoce din lipsa de credit. imi aduca aminte in timpul ultimului atac speculativ asupra monedi nationale ca mugur isarescu avertizase de atunci ca nu sunt lei pe piatza si prevenea intr un fel speculatorii eventuali sa nu incerce sa speculeze impotriva leului . va multumesc

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   E un efect ce se propaga in lant. Daca ii vei intreba pe carciumari, frizeri, taximetristi, toti iti vor spune ca astazi sunt mai putini bani.

   Am spus-o de mai multe ori, si atunci cand putini ne dadeau dreptate, ca efectul crizei se propaga in lant. Amintiti-va ca nu cu mult timp in urma mesaje de genul "criza n-ar nimic cu Romania, n-are cum sa afecteze Romania" erau peste tot.

 • Întrebarea nr. 39 Marianul

  Buna ziua,

  Cred ca piata romaneasca a evoluat similar celei americane: PIB-ul a crescut datorita creditarii populatiei si nu datorita faptului ca economia "duduie".
  Acuma buba s-a spart - la ei - si se vede care e situatia reala. Peter Schiff ne sfatuieste sa cumparam aur acum cat e ieftin - 820$.
  In ultima saptamana euro a crescut destul de bine fata de dolar.
  1 - Sunt sanse sa-si revina dolarul?
  2 - Dumneavoastra pe ce moneda ne sfatuiti sa mizam in continuare: euro sau dolar?

  Va multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   1. Dolarul si-a revenit destul de mult. De acum orice decizie la nivelul UE si SUA poate genera fluctuatii. Tendinta actuala este ca dolarul sa se intareasca.

   2. Jumatate in euro, jumatate in dolari. Pe perioada de criza trebuie sa fii conservator. Daca nu vrei sa risti nimic, jumatate in euro, jumatate in dolari.

 • Întrebarea nr. 40 Tiberiu Lovin

  Pe site-ul meu am abordat doua subiecte la care n-am primit niciodata raspuns de la conducerea The Money Channel cu toate ca am facut demersurile necesare.

  1. Cat de reale sunt acuzatiile aduse de Dragos Buzatu (unul dintre castigatori, ba chiar de mai multe ori) privind aranjamentele la Testul de afacereza?

  2. Cat a platit TMC pentru a imita emisiunea Meet the Press a regretatului Tim Russert? Titlu-marca pe care-l folositi fara a preciza nicaieri de NBC de parca ar fi un produs original marca The Money Channel.

  PS Textele despre aceste cazuri le puteti gasi pe www.reportervirtual.ro.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   1. Exista niste comunicate oficiale pe care postul de televiziune le-a facut publice la momentul la care aceste reclamatii au ajuns la noi. Iti voi pune la dispozitie acele comunicate si raspunsurile pe care Dragos Buzatu le-a primit.

   2. TMC nu imita emisiunea Meet the press, iar noi am solicitat OSIM inregistrarea acestui titlu pe piata din Romania.

 • Întrebarea nr. 41 Iulian Comanescu

  Ok, deci MC Strategy & Developement e altceva decât Money Consulting şi "n-are nicio legătură", cu excepţia faptului că Dragoş Nedelcu apare ca persoană de contact şi la Strategy & Dev. Te mai înţep puţin. Dacă Money Consulting înfiinţează firme, consiliază asupra managementului, face business planuri şi Money Channel vehiculează branduri şi oameni de afaceri, nu cumva Freciu, aflat cu câte-un picior în fiecare, e în conflict de interese?

  Ce-o să faci, o să interzici accesul oamenilor de afaceri pe care îi consiliezi prin Money Consulting pe Money Channel? Sau pe dos, o să refuzi oamenii care apar pe Money Channel dacă vin la Money Consulting?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Ti-am spus ca nu ai suficient gaz sa faci focul asa mare.

   Da, am spus ca Money Consulting nu are nicio legatura cu oferta electorala. MC Strategy & Developement este o alta firma. E adevarat, din cate stiu, ca este reprezentata de Dragos Nedelcu. Dragos este insa foarte deschis si-ti va raspunde la orice intrebare despre MC Strategy & Developement, sunt convins.

   Nu crced ca exista niciun conflict de interese intre Money Consulting si TMC, iar timpul va demonstra asta. Cred ca putem sa trecem de la epoca suspiciunilor la aceea a profesionistilor. Astept cu interes prima sesizare in acest sens, dar sunt convins ca n-o sa apara.

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   N-o sa interzic accesul nimenui la TMC. Putem sa facem distinctia clara intre una si alta si nici nu o sa refuz pe nimeni. Vom fi foarte transparenti in ceea ce priveste relatiile intre Money Consulting si potentialii invitati. A refuza pe cineva la TMC pentru ca nu are contract cu Money Consulting nu ar insemna decat o mare pierdere pentru TMC.

 • Întrebarea nr. 42 Dan

  Sorin Ovidiu Vantu a declarat recent ca "Banii virtuali şi speculatorii sunt specii pe cale de dispariţie".
  Sa intelegem ca a dnul SOV a trecut in randul investitorilor fundamentali, de tip Warren Buffett?
  L-as intreba personal, daca ar fi invitat, dar cum nu este, va rog pe dvs. sa-mi spuneti ce CREDETI ca a vrut sa spuna :)

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Nu pot sa va raspund in numele lui. Pot sa va raspund insa in numele meu. Au fost multe comentarii in ultima perioada, atat in presa straina cat si in cea romaneasca despre acesti bani virtuali. Sa nu uitam insa ca, din titlul dolarilor americani vehiculati astazi doar cateva procente exista ca si bani tipariti, sub 5%. Asta inseamna ca vorbim foarte mult de bani virtuali. Si nu cred ca pot disparea.

   Poate aparea insa o altfel de functionare a pietei financiare. Sa nu uitam ca banul este doar o chestiune de incredere.

 • Întrebarea nr. 43 Vlad

  Este adevarat ca piata fondurilor mutuale a fost distrusa de Sorin Vantu ?

  • 0 (0 voturi)    
   Sorin Freciu

   Hai sa ne uitam la ce se intampla astazi in lume. Pe cine o sa dam vina pentru disparitia unor fonduri cu vechime de cateva zeci de ani?

   Ceea ce s-a intamplat cu fondurile din Romania este replicat astazi la scara mondiala.

   Sa nu uitam ca in Romania au falimentat si multe banci si piata bancilor nu a disparut.

3533 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  TMC (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 2:08)

  Vlad George [anonim]

  Ce legatura exista intre TMC (S.O.V.) si Catalin Chelu ?
  • 0 (2 voturi)    
   Legătura Cătălin Chelu - Money Channel (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:04)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad George

   Păi, aceeaşi legătură care e între TMC şi Patriciu, între TMC şi alţii. Cătălin Chelu e invitat din când în când în calitate de acţionar la nişte companii listate şi de voce care încearcă să se facă auzită în piaţă.

   Am auzit diferite insinuări şi chiar o foaie sau un ziar scos de cei de la SIF Oltenia, dar pot să vă spun sută la sută că nu e nicio legătură, alta decât apariţia lui Chelu ca invitat.

   A, şi mai e o legătură, să nu uit: Cătălin Chelu deţine CCC Blue Telecom, societatea de cablu. Ea, ca şi alte societăţi asemănătoare, distribuie Money Channel.
 • 0 (0 voturi)    
  1 intrebare (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 8:58)

  AndreiSe [utilizator]

  Buna ziua,
  Sunteti multumit de modul in care vedeta trustului Realitatea -Catavencu, in speta postul Realitatea TV, a prezentat actuala criza economica? Sau considerati ca se putea face mult mai mult pentru informarea publicului?
  Multumesc

  P.S. Asta in conditiile in care comentatori ai TMC, precum Radu Soviani si alti, au inteles mai din timp dimensiunile problemei.
  • 0 (0 voturi)    
   Criza la Realitatea TV (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:06)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AndreiSe

   Nu înţeleg foarte bine ce vreţi să spuneţi, cred că Realitatea şi-a făcut treaba şi a prezentat criza, aşa cum trebuia. Sigur că nu a pus mare accent pe criză, fiindcă e o televiziune de ştiri generaliste şi criza e doar o parte din viaţa noastră, a tuturor. De aceea există Money Channel, unde am vorbit foarte pe larg despre criză, încă de la începuturi. Pe atunci, cei mai mulţi ne înjurau dacă spuneam că vor putea fi probleme, acum ne mulţumesc şi ne spun că am avut dreptate, dar să nu uităm că încă din martie-aprilie am atras des atenţia asupra a ceea ce se poate întâmpla. Sigur că nimeni nu prevedea amploarea.

   Radu Soviani, care este vedeta postului Money Channel, a fost cel puţin odata la trei zile la Realitatea, exact în calitatea lui de expert economic şi a prezentat situaţia exactă, aşa cum este ea.
 • +1 (1 vot)    
  Sunteti un manager bun? (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 9:23)

  ABC [anonim]

  1. daca va considerati "expert", de ce nu sunteti de acord cu aplicarea teoriei jocului pe bursa?
  2.cum de acceptati sa aveti in subordine (la ziarele conduse) angajati care vorbesc despre economie, dar nu au avut niciodata contact cu aceasta?
  -Se vorbeste despre plata impozitelor, dar nu stiu cind se fac (data limita de plata)
  -se vorbeste de micsorarea TVA, dar nu stiu care este micsorare
  (TVA la case va fi de 5%:
  -analistul spune : reducerea va fi de 14% =gresit
  -practic reducerea va fi de11.765%)
  3. de ce angajati personal dupa canoane americane?
  tineri fara experienta (inclusiv studenti) , doar ca au ratingul de perspectiva AAA?
  Practica a aratat falsitatea acestei teorii (vezi FRE si FNM)
  De ce nu aplicati la vorba din popor: gaina batrina face ciorba buna? (doar ca nu au ratingul AAA)
  (IBR a anuntat ca in sistemul bancar sunt 20.000. de angajati fara studii de specialitate. Ar trebui sa nu se plinga, nu ei le-au dat ratinguri la angajare?)
  • 0 (0 voturi)    
   te simti frustrat (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 10:54)

   ileana cosanzeana [anonim] i-a raspuns lui ABC

   Te simti frustrat? Te-au respins la angajare :)))
  • 0 (0 voturi)    
   abc (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 11:03)

   anonim2 [anonim] i-a raspuns lui ABC

   permite-mi sa-ti raspund la cea de-a treia intrebare: daca ar fi avut rating-ul AAA, am fi fost un pic mai fericiti...:) din pacate, in cel mai bun caz, au CCC+ :))
  • 0 (0 voturi)    
   Răspunsuri (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:10)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ABC

   1. Nu înţeleg unde ar trebui aplicată teoria jocului pe bursă. Poţi preciza?

   2. Dacă vorbesc despre economie au contact cu ea. Nu ştiu cum altfel ar putea fi contactul în cazul unui ziarist. Dacă s-a întâmplat să apară o greşeală de genul celei prezentate aici - micşorarea TVA - a fost doar din neatenţie, sunt convins că oamenii ştiu despre ce vorbesc.

   3. Angajarea după canoane americane: nu cred că tinerii fără experienţă nu trebuie încurajaţi, la fel cum nu cred că cei mai în vârstă, cu experienţă, trebuie evitaţi. Există foarte multe exemple, care nu ştiu exact la ce se referă. Ar trebui să avem ziarişti mult mai în vârstă? Nu i-am evitat niciodată. Probabil că ei au alte angajamente şi nu sunt direct implicaţi în divizia de business pe care o conduc, dar sunt des invitaţi.

   Accept vorba din popor: "Găina bătrână face ciorba bună" şi sunt destul exemple, unul dintre lee poate fi chiar Bogdan Baltazar, cu care colaborăm des şi ale cărui sfaturi le cer personal.
 • 0 (0 voturi)    
  dobanzi pe piata romaneasca (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 9:23)

  Calin [anonim]

  Cum explicati ca la noi dobanzile practicate de banci sunt la un nivel cel putin dublu fata de ce exista prin UE, desi suntem stat membru?
  de asemenea cand toate celelalte banci centrale (inclusiv cea a Slovaciei) scad dobanda de referinta noi totusi avem una anormal de mare?
  Singura explicatie pe care am gasito eu ar fi caracterul predominant bananier al economiei.
  In acest moment este clar ca si la noi caderea consumului aduce pierderi. Eu as da credit pt achizitia de bunuri si servicii cu 2% dobanda pentru ca acestia sunt bani care intra imediat in economie.
  • 0 (0 voturi)    
   Dobânzi bănci (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:13)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Calin

   S-a vorbit mult despre dobânzile pe care băncile comerciale din Ro. le aplică. Deşi suntem stat membru, condiţiile din România sunt diferite de ale altor state, iar această diferenţă s-a constatat acum, în perioada crizei, că ne-a fost favorabilă. Şi mă refer în special la rezerva minimă obligatorie, care a fost hulită îndelung de sistemul bancar, dar care poate salva o bancă astăzi. Sigur că aici fiecare bancă îşi are propria politică, cele mai multe dintre ele sunt reprezentanţe ale băncilor străine şi se adaptează mediului. Pentru fiecare dintre ele, prezenţa pe piaţa românească este în primul rând un business şi atunci îşi calculează afacerea exact aşa cum doresc.

   Dobânda băncii centrale: s-a dovedit că BNR a luat deciziile cele mai bune şi toată lumea recunoaşte asta acum, chiar dacă, repet, mulţi bancheri au fost împotrivă. Decizia de a nu ţine sau a creşte/scădea dobânda este a Băncii naţionale şi face parte dintr-un plan pe care îl are. La fel cum fiecare stat membru - ca Slovacia - are propria politică. Putem să ne uităm la alte ţări, Ungaria, Letonia, Lituania, şi să vedem că politicile lor n-au fost cele mai favorabile economic.
  • 0 (0 voturi)    
   Completare (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:14)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Calin

   Cred că e mult spus că avem de-a face cu un caracter predominant bananier, sigur că avem încă mult de recuperat faţă de ţările UE, însă cred că s-au făcut paşi destul de mari în ultima perioadă şi decalajele nu sunt cele de acum câţiva ani.
 • 0 (0 voturi)    
  On-line (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 10:30)

  Daniel [anonim]

  In afara a nenumarate relansari, site-urile din grupul Realitatea sint departe de a performa bine. Ce veti face pentru a creste performanta?
  • 0 (0 voturi)    
   Site-uri R-C (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:15)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   Site-urile din Grupul Realitatea fac parte dintr-o divizie numită New Media, condusă de Dragoş Stanca. Sunt convins că Dragoş va răspudne la toate întrebările, la fel cum sunt convins că anul viitor va fi foarte important pentru această divizie şi se vor lega nişte rezultate foarte bune.
 • 0 (0 voturi)    
  Compatibilitate (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 12:54)

  Adriana [anonim]

  Seful peste TMC si Business Standard, doua canale media specializate pe informatii financiare, este in acelasi timp actionar sau administrator in firmele lui SOV, specializate tot pe finante. Care din joburi are intaietate in situatia in care trebuie sa reactioneze rapid? Cat de credibil poate fi angajatul unui speculant financiar sa produca stiri despre finante?

  (inainte aparea in acte la Imobiliara Network, fost Gelsor, acum din 4 firme unde apare, 3 sunt ale lui Vantu - Amaris, Delta, Top Sport)
  • 0 (0 voturi)    
   cred ca se cam incurca borcanele... (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:09)

   florin [anonim] i-a raspuns lui Adriana

   invocand calitatea de actionar / participant in sistem a unei persoane care este sef peste TMC si Business Standar cand se discuta despre 'independenta' stirilor financiare.
   Trebuie spus ca stirile sunt stiri, nu povesti inventate de presa - asta daca jurnalistii care publica stiri isi fac meseria cum trebuie.
   Un sef da o directie, are o strategie de distribuire (canale, public tinta, tinta de vanzare / profit etc.), nu face stirile cu mana lui... ca sunt prezentate trunchiat, sau ca sunt prezentate doar anumite stiri - cred ca e imposibil ca un post tv sau ziar sa publice toate stirile relevante pentru o decizie investitionala.

   Cat despre restul presei din Romania... apare cate o stire pe un site din afara cum ca tara X a taiat x.xx% din dobanda, in schimb la noi e stirea e reflectata cu

   "STIRE SOC! TARA X A TAIAT x.xx% DIN DOBANDA! CUM COMENTATI?"

   Si aceste posturi si ziare nu sunt TCM sau Business Standard...

   O zi buna.
   • 0 (0 voturi)    
    pentru florin (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:24)

    Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

    Putem lua orice exemplu de televiziune mare, Bloomberg, CNBC, fiecare are cel putin un actionar care actioneaza pe piata financiara. nu cred ca asta e o problema, atata vreme cat ce se vede la televizor e ok. la CNBC actionarul principal care este general electric, care chiar detine un grup financiar.

    Iar stirile soc nu sunt pentru Money Chanel, niciodata n-o sa fie. Nici pentru Business Standard.
  • 0 (0 voturi)    
   Firmele SOV (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:20)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana

   Imi place întrebarea Adrianei, am răspuns de nenumărate ori la întrebări de genul ăsta. Hai să vedem, pe rând:

   - care din joburi are întâietate? dacă vorbim de job, calitatea de acţionar nu e niciodată un job, nu e în nomenclatorul de meserii. Voi veni cu precizări ceva mai târziu.

   - la mai multe joburi - întâietate are cel căruia îi acorzi cel mai mult timp, la mine este a conduce divizia de Business a Realitatea-Caţavencu.

   - cât de credibil poate fi angajatul unui speculant financiar care produce ştiri despre finanţe? Ştirile le produce o întreagă redacţie, de fapt trei astăzi - Money Channel, Standard, Money Express. Provocarea mea este ca aceste trei redacţii să se unească într-una singură şi divizia să devină una care să lucreze integrat. Lucrăm la proiectul ăsta şi cred f. mult în el.

   sunt mulţi jurnalişti cu care lucrăm, nu poate spune nimeni că există vreo ştire impusă. Money channel e pe piaţă de mai bine de 2,5 ani. Cei care ne-au urmărit au putut constata fără doar şi poate că n-are nimic de-a face una cu alta.

   Din firmele menţionate în paranteză, nu ştiu cât de important e pentru oameni, dar pentru Adriana probabil contează: la Imobiliar Network nu sunt nici acţionar, nici administrator, Amaris este o companie care n-are nimic de-a face cu vreo persoană sau o firmă din anturajul lui Vîntu, am o participaţie destul de mică acolo. Delta este o companie de asigurări care de asemeni are nişte acţionari extrem de vizibili şi fără legătură cu zona SOV, iar participaţia mea e una foarte mică acolo. Top Sport este o firmă care a fost înfiinţată la un moment dat şi a rămas la acest stadiu, nefuncţionând nici măcar un minut. Nu cred că e foarte important, dar am vrut să răspund Adrianei fiindcă nu avem nevoie de ocolişuri şi altele asemenea.
 • 0 (0 voturi)    
  indicele bet (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:11)

  vincent [anonim]

  Domnule Freciu, credeti ca este posibil ca indicele BET sa atinga nivelul de 1000 de puncte in anul care urmeaza avand in vedere contextul international nefavorabil?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru vincent (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:26)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vincent

   E o intrebare foarte grea pentru ca, daca in urma cu cateva luni, cineva m-ar fi intrebat daca indicii pot ajunge la nivelul de astazi, as fi zis cu siguranta nu. N-as vrea sa ma hazardez, cred ca nu, dar cred ca mai sunt pasi de facut pana la depasirea crizei, nu stiu daca am ajuns la apogeul ei, iar intr-o discutie pe care am avut-o la New York acum cateva saptamani cu specialisti din bancile americane, acestia vedea indicele Dow Jones in niste scenarii foarte negre. Personal ma feresc de a pronunta cifrele pe care l-am auzit acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  bani (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:14)

  carmin [anonim]

  ce salariu primeste de la realitatea-catavencu si ce indemnizatie ia la firmele la care e actionar sau administrator? asta ca sa stim cum inclina balanta.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru carmin (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:26)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui carmin

   Sunt Balanta, asa ca pot sa pun in balanta efortul, realizarile si beneficiile.
 • 0 (0 voturi)    
  multitasking (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:19)

  madagascar 5 [anonim]

  Nu prea inteleg faza cu nenumaratii jurnalisti care o sa lucreze si la ziar, si la revista, si la tv si la ce o mai avea divizia asta. Adica eu, ziarist pe banci, ma duc la o conferinta de presa si scriu si juma de pagina pentru ziar, si trei pagini la revista, dau si sincroane la TV? Sau dau un sincron la TV si sta vreunul din redactia ziarului si scrie dupa sincron, ca eu nu stiu daca pot sa le fac pe toate? Sau apare cineva pe ecran si citeste stirea dupa docul pregatit pentru ziar si trimis pe mail de ziarist, cand s-a intors de la conferinta?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru madagascar (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:29)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui madagascar 5

   Organizarea Diviziei de business e un proiect foarte ambitios. Personal, cred ca are mari sanse de reusita. Exista o tendinta generala in lume de a alinia redactiile de TV, de prin si online si nu cred ca e nimic gresit in asta. Pentru ca televiziunea iti da stirea acum, ziarul ti-o poate prezenta maine in comentarii si analize, iar revista poate sa aiba interviuri si alte analize.

   Nu se exclude una pe cealalta, dimpotriva, se completeaza foarte bine. Iar unirea celor 3 redactii nu poate decat sa creasca forta lor.

   Repet, e un proiect foarte ambitios, foarte greu de realizat, care poate naste diverse frustrari, insa cred ca am facut multi pasi si cred ca pana la inceputul lunii martie poate fi aplicat in totalitate si cu rezultate foarte bune. Nu e o decizie luata peste noapte, e un proces de durata, inceput dinainte. Initiatorul acestui proces a fost Dragos Stanca si credem impreuna ca poate functiona.
 • 0 (0 voturi)    
  venituri (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:20)

  dani [anonim]

  cam cat din cheltuielile tmc, bs si me sunt acoperite din veniturile generate de cele trei institutii? cu alte cuvinte, cata publicitate poate vinde presa economica in ziua de azi si cat are nevoie sa primeasca "subventii" de la trustul de care apartine?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru dani (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:30)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dani

   Cheltuielile nu sunt acoperite astazi in totalitate din venituri, asta pot sa v-o spun cu siguranta. La fel cum cred ca presa economica din ziua de azi poate sa vanda publicitate si sa vanda destula, in asa fel incat sa se intretin. Asta ne propunem pentru anul care vine. Chiar daca anul va fi extrem de greu si efectele crizei se vor vedea mai bine abia in anul urmator.
 • 0 (0 voturi)    
  rentabilitate (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:21)

  elena [anonim]

  exista vreo sansa sa ajungem in situatia ca o publicatie sau o televiziune economica sa fie rentabila? adica sa consume mai putin decat produce?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru elena (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:36)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   Cred ca da, cred ca exista. Dar va trebui sa intelegem cu totii si noi, cei care facem televiziunile si cei care vand si cei care sunt in agentii si clientii si toata lumea de necesitatea unei astfel de televiziuni. Noua ne-a fost demonstrata importanta ei mai mult ca oricand in aceasta perioada cand foarte multa lume a ales ca o parte din timp sa stea pe TMC si sa se informeze asupra a ceea ce se intampla pe plan economic.

   Exista inca multe probleme de intelegere, de a ne raporta la cifre de audienta. Am spus-o de nenumarate ori si o voi spune in continuare: nu voi cadea in plasa cifrelor, ca nu e cazul. Si am scos azi o situatie de la CNBC America, care, in saptamana din 6 pana in 13 octombrie, a avut, din punct de vedere al vizitatorilor, cea mai buna saptamana din istorie. CNBC nu e o televiziune masurata ci incearca sa faca niste masuratori paralele folosindu-i pe cei de la Nielsen si aceste masuratori le-au dat niste cifre de n-o sa va vina sa credeti: 570.000 de telespectatori pe zi in medie. Daca ne uitam ce inseamna CNBC si cui se adreseaza si ne uitam la aceasta cifra ca cea mai buna din istorie, atunci putem sa intelegem de ce nu trebuie sa cadem in plasa cifrelor. Pentru cei care se ocupa de media, o cifra de 10.000 de telespectatori inseamna 0,1 puncte de rating si atat. Cred ca aici avem mult de lucrat si unii si altii si putem sa intelegem mai multe daca ne uitam la aceste cifre si la ce inseamna o televiziune de business.

   Deci sunt foarte increzator ca exista sanse ca chiar incepand din anul care vine o televiziune economica si o divizie ca cea pe care noi o avem sa poata deveni, daca nu rentabila, macar sa-si acopere costurile.
 • 0 (0 voturi)    
  siteuri (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:25)

  AdiK [anonim]

  Ce inseamna moneyline.ro? ca sunt doar preluari de pe siteurile newsin si money channel si alte asemenea. Continut propriu, ceva? Sau e doar agregator dedicat lui google? Si Money.ro ce inseamna, ca vad ca e al R-C, dar nu merge si nici nu redirecteaza la tmctv
  • 0 (0 voturi)    
   pentru adik (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:37)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AdiK

   Pentru tot ce inseamna internet si new media raspunsurile o sa vina de la colegii mei din Divizia de new media.
 • 0 (0 voturi)    
  Receptare TMC Tv (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:25)

  Tudor [anonim]

  RCS a scos din grila de progarme de la Sibiu TMC TV, motivand ca sunt prea putini cei care vizioneaza acest post. masura a fost abuziva, noi cei putini care urmaream programele TMC TV la Sibiu nu am putut face nimic, deoarece a trebuit sa depunem o cerere in acest scop (si daca s-ar fi adunat destule cereri, s-ar fi reintrodus postul). daca puteti face ceva in acest sens, v-am fi recunoscatori! telespecatatorii de al Sibiu
  • 0 (0 voturi)    
   pentru tudor (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:39)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tudor

   Nu cred ca adevaratul motiv pentru care TMCTV a fost scos din grila de programe a anumitor operatori a fost acela ca sunt prea putini cei care vizioneaza acest post. Consider insa ca la aceasta ora problema este rezolvata, chiar daca TMC este introdus in grila de programe extra, pentru care se percepe un cost suplimentar, dar niciun leu din acesti bani nu sunt ceruti sau nu ajung la TMC.

   Unii operatori de cablu au considerat ca o televiziune premium trebuie sa faca parte dintr-un program premium. Si nu cred ca este o decizie neaparat gresita. Cred ca problemele au fost rezolvate in toate orasele mari si daca ne aflam in acest pachet extra, e foarte bine, pentru ca telespectatorii ne pot gasi.
 • 0 (0 voturi)    
  piata publicitatii (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:28)

  marian tudor [anonim]

  Cateva intrebari:
  1. Cam multi analisti media anunta contractia pietei de publicitate pe plan international. Se avanseaza cifre de - 20% pt print si - 10% pt TV. La noi industria asta "duduie", daca judecam dupa proiectele de lansari si relansari de reviste si posturi radio/TV . D-le Freciu, cum vedeti situatia din 2009 in mass media romaneasca? De unde vor veni banii? Ce forme de publicitate vor aduce incasari in trust dupa parerea d-voastra? Cifre va rog, nu bla bla.

  2. Ce strategie aveti (scuze pt. formularea bombastica) pentru reducerea marirea incasarilor/reducerea costurilor in grupul Realitatea -Catavencu?

  3. Cam toate produsele media din trust merg pe minus. La ce veti renunta? Veti face concedieri?

  4. Ce viitor vedeti pentru produsele print ? Dar pt posturile TV?

  5. Ce incredere poti avea in ziaristii d-voastra care negociaza prezenta la emisiuni a politicienilor si a oamenilor de afaceri cu banul jos? Sa nu spuneti ca n-aveti cunostiinta despre astfel de practici...

  5. Un director de post TV spunea deunazi ca televiziunile si ziarele finantate de patronii romani sunt niste amante de lux. Le folosesti sa deschizi usi, te afisezi cu ele sa moara dusmanii de ciuda, dar cand te plictisesti sa bagi bani in ele, le pui pe liber. Asa a procedat Vantu in 1999-2000 cu reteaua de ziare Monitorul si Curentul. Cum va simtiti in postura de sef peste "amantele media" ale patronului dvstra?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru marian tudor (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:46)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian tudor

   1. Si eu cred in cifrele pe care analistii media le anunta pe plan international. Cred ca ele vor fi aproximativ aceleasi si pe piata romaneasca. In conditii de criza, primul buget la care o companie renunta este cel de marketing, aceasta nefiind, in opinia mea, cea mai buna decizie. Dar atunci cand ai de ales intre a-ti plati angajatii si a-ti taia bugetul de marketing si publicitate, poate ca e greu sa votezi in favoarea marketingului. Exista insa solutii si se vede la unele companii ca le iau in calcul, astfel incat problemele sa poata fi rezolvate pe cele doua planuri de care am vorbit. In 2009 banii vor veni de la aceleasi companii si probabil si de la altele. Probabil mai putini bani. Cred ca va creste destul de mult publicitatea online, exista deja semnale in sensul asta. Probabil ca presa generalista va fi destul de mult afectata. Daca vrei cifre, cred ca piata va fi mai mica cu 20% pe piata generalista si cred ca parte din acesti bani se vor regasi pe internet.
   2. Strategia nu este una bombastica ci una de folosire judicioasa a resurselor, folosire corecta si eficienta a lor. Vorbesc despre Divizia de Business a GRC si nu despre intregul grup, dar ideile se regasesc. Si cred ca munca, ingeniozitatea si buna organizare poate duce la rezultate bune.
   3. Nu vom renunta in Divizia de Business la niciunul dintreproduse. Nu vom face concedieri. Vom merge insa pe o alta organizare asa cum le-am raspuns si celor de mai sus.
   4. Cred ca produsele print au d epierdut in fata online-ului. Ele sunt insa necesare si o buna perioada de timp vor avea locul lor in viata noastra a fiecaruia, cei care suntem interesati de ele. Posturile TV... probabil ca posturile de nisa vor avea cel mai mult de castigat.
   5. Niciun jurnalist al Diviziei de Business nu a negociat si nu negociaza cu politicieni si oameni de afaceri pe bani. Niciodata. Daca aveti cunostinta de astfel de practici sunt primul care as fi interesat sa la aflu, desi nu cred ca sunt posibile.
  • 0 (0 voturi)    
   completare pentru marian tudor (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:51)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian tudor   Despre bani vorbesc cei de la vanzari. Niciun personaj invitata sau prezent vreodata la TMC nu a platit vreun ban pentru asta si nimeni nu a negociat cu ei asta. Cu atat mai putin politicienii, pe care in campania electorala i-am evitat, reducand astfel si orice tentatie de acest gen.

   5. Poate directorul respectiv de post TV stia ce vorbeste. In ceea ce ma priveste, nu cred ca poate fi vorba de asa ceva. Nu cred ca cineva ar trebui sa foloseasca amanta ca pe un business. Sunt in postura de sef peste un business al patronului meu.
 • 0 (0 voturi)    
  rcs (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:31)

  rosu [anonim]

  au scazut tarifele de publicitate practicate de tmc dupa ce rcs a scos postul din grila de baza? cum s-a simtit iesirea din grila de baza a rcs in audienta postului?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru rosu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:52)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui rosu

   Din nou, nu voi face aceeasi greseala de a cadea in plasa cifrelor. Explicatia data mai sus legata de audienta si de cifrele de audienta cred ca e edificatoare. N-au nimic de a face tarifele de publicitate cu decizia unuia sau altuia din operatorii de cablu. Repet, astazi, aceasta probleme cu operatorii de cablu este rezolvata.
 • 0 (0 voturi)    
  trust (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:43)

  RemusRaileanu [anonim]

  Urmaresc presa economica si agentiile de presa si vreau sa va intreb urmatoarele, in speranta ca imi veti putea raspunde.

  1. Acum aproape doi ani, agentia de presa NewsIn se batea aproape de la egal la egal cu Mediafax. Cum se explica declinul din prezent al NewsIn care mai ales la capitolul companii e deficitara?

  2. Aparitia Business Standard a produs miscari mari de trupe in trust, slabind alte divizii. Nu credeti ca a fost o greseala de strategia aparitia acestui ziar?

  3. Money Channel este un canal de nisa deci nu poate spera la audientele unor canale de stiri precum Realitatea sau Antena 3 Totusi, dupa atat timp de la lansare nu credeti ca audienta este totusi extrem de mica, in comparatie cu investitiile facute acolo?

  4. Urmaresc constant emisuni Money Channel si ma intriga faptul ca realizatorii vin extrem de slab documentati in fata unor directori importanti. De ce se intampla asta?

  Multumesc mult si sper sa nu considerati intrebarile mele ca fiind incomode.

  Sanatate
  • 0 (0 voturi)    
   pentru remus (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:58)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui RemusRaileanu

   1. Acum 2 ani, NewsIn abia a aparut. O comapnie nou infiintata nu stiu cum se putea bate de la egal la ergal cu o companie veche pe piata. Cred ca NewsIn se afla pe un trend ascendent iar asta se va vedea in viitorul apropiat din ce in ce mai mult.
   2. Nu, nu cred ca e o greseala ca Business Standard a aparut. Nu s-au produs mari miscari de trupe, iar aceasta reorganizare a Diviziei de Business vine sa confirme ceea ce spun, Business Standard a crescut si el foarte mult in acest timp. Urmatoarele date de audienta vor demonstra asta. Dar, dincolo de cifre, forma si calitatea ziarului demonstreaza asta.
   3. Nu, nu cred ca audienta este extrem de mica. Precizarile facute mai sus confirma ceea ce spun. As putea relua aici exemplul cu CNBC, puteti sa dati pagina mai sus si sa vedeti. TMC se adreseaza unui numar total de 300-350.000 de potentiali telespectatori din tara. Trebuie sa recunosc ca aceasta criza ne-a ajutat foarte mult, fiind convins ca in utlima perioada am ajuns la ei, la aproape toti.
   4. Sunt foarte interesat de cresterea nivelului profesional al realizatorilor din TMC. Nu cred insa ca pot fi extrem de slab documentati, chiar daca uneori pot accepta ca mici greseli mai apar. Sunt foarte preocupat insa de calitatea continutului TMC.
 • 0 (0 voturi)    
  calitatea emisiunilor (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:50)

  adimfx [anonim]

  1. Cum va explicati ca moderatorii de emisiuni NU reactioneaza atunci cand un invitat "spune o stire"? (sa fie cumva un efect al faptului ca forta de munca redactionala este subdimensionata, iar ziaristii nu sunt specializati pe domenii, dar sunt oameni "buni la toate"?)

  2. Analistii pe ii prezentati in emisiuni vorbesc adesea din carti si bat campii mult pe langa realitate. De ce nu apelati la alti analisti? Din lipsa de bani?

  3. Care este cea mai putin profitabila (a se citi care are cele mai mari pierderi) institutie din grupul R-C?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru adimfx (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:02)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adimfx

   1. TMC este un post de stiri de business. Nu este un post in care moderatorii emisiunilor sa-si exprime parerile personale si de aceea nu cred ca artrebui sa reactioneze altfel decat o fac acum, atunci cand un invitat spune o stire. Reactia lor consta in punerea in discutie a stirii respective in mediul careia i se adreseaza.

   2. Nu inteleg exact intrebarea. Nu inteleg la ce alti analisti ar trebui sa apelam, cred ca tot ceea ce inseamna analist economic in Romania este luat in seama de TMC. Am incercat chiar sa invitam si analisti din medii concurente. Unii au raspuns la invitatia noastra, altii nu. Suntem foarte deschisi insa, si credem ca telespectatorul are de castigat daca putem lasa concurenta la o parte si putem vorbi deschis despre probleme, stiri economice si subiectele noastre.

   3. Cea care are un mare potential de castig si nu a aparut inca.
 • 0 (0 voturi)    
  profesinalism si deontologie vs. eficienta (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:55)

  Dan [anonim]

  Domnule Redactor sef Freciu,

  In conditiile in care, asa cum chiar dvs. afirmati, "in ultimul timp, tot romanul se pricepe mai bine la criza decat la fotbal si la politica" care credeti ca este responsabilitatea singurului post de business din peisajul media romanesc in raport cu securitatea financiara a Romaniei?

  Ce criterii folositi in restructurarea diviziei? Deontologie sau eficienta? Profesinalism sau capacitate de a creste cota de piata?

  Stiti mai bine decat mine ca in contextul actual, va trebui sa alegeti. Stirea "bursa strivita de criza" va face rating. Stirea "compania X intra pe piata irakiana" va trece aproape neobservata ;)
  • 0 (0 voturi)    
   pentru dan (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:06)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Cred ca responsabilitatea singurului post de business este sa prezinte stirile cu maxima acuratete, responsabilitatea este una foarte mare. Suntem constienti de asta si stim ca orice informatie gresita poate face mult rau. De aceea suntem foarte atenti si accentul principal il punem pe calitatea informatiei.

   Folosesc toate criteriile manageriale corecte si nu uit nicio clipa ca dincolo de business vorbim de media. Deci deontologia si profesionalismul au locul lor foarte bine pozitionat. Tin foarte mult la asta.

   Nu va trebui sa alegem. Trebuie sa prezentam toate stirile, atatcele negative cat si cele pozitive. Ratingul nu este telul nostru astazi. Iar asta face ca presiunea de a iesi cu stiri bombastice cum spunea cineva mai sus sa nu existe. Neexistand lupta pe rating, aceasta presiune este redusa la 0. Avem insa presiunea stirii corecte, prezentata ca atare si analizata ca atare de invitati.
 • 0 (0 voturi)    
  Zvon (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:59)

  Florin [anonim]

  Este adevarat zvon-ul ca S.O.V. a incercat preluarea unei banci din top 5 prin intermediul decridibilizarii ei in fata propriilor clienti?Chiar si Isarescu a mentionat o idee acum o luna si jumatate!
  • 0 (0 voturi)    
   pentru florin (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:08)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Nu, categoric nu. Sunt sigur ca in GRC nu a aparut vreo stire ireala si defavorabila unei banci din Romania. Aprecierile pe care le facea guvernatorul erau in special la oameni din interiorul bancilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Incepem (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:01)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Salut, Sorin Freciu este în redacţia HotNews. Începem cu întrebările care există deja.
 • 0 (0 voturi)    
  TMC tv Blog (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:01)

  Viorel [anonim]

  Cum comentaţi faptul că nu aţi fost în stare NICI să mulaţi, singura emisiune interesantă pe TMC tv - Brokerul Zilei, după cerinţele exprimate pe blogul emisiuni de către telespectatori(de nenumărate ori), iar acum pretindeţi că veţi realiza o "reorganizare ce se va incheia in martie 2009 si care se va solda cu o redactie "ce va lucra integrat TV-print-online"?

  Vă dau câteva exemple de incapacitate organizatorică:

  - melodia aceea hidoasă din background-ul emisiunii Brokerul Zilei pe care aţi schimbat-o după lungi şiruri de proteste pe blog - a reapărut pe coloana sonoră a emisiunii după plecarea dvs de la emisiune;

  - a trebuit ca firma de cablu RDS&RCS să vă scoată complet din grila de programe, pentru ca dvs. să ridicaţi calitatea transmisiunii LIVE a postului pe internet la "vizionabilă" - după(iarăşi) lungi insistenţe şi rugăminţi ale telespectatorilor care nu aveau posibilitatea să vă vizioneze la tv.

  Şi altele şi altele...

  Cum comentaţi?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru viorel (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:13)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel

   Am fost foarte atent mereu la solicitarile telespectatorilor. Cred ca in mare masura, autnci cand realizam emisiuni, am reusit sa fac ca doleantele lor sa fie indeplinite in mare parte. Sigur ca s-ar putea ca o mica parte sa fi ramas, din diverse motive, la stadiul de planuri. Nu voi sta sa va dau exemple, mi-ar lua tot timpul pe care il mai avem, insa cei care au urmarit sunt convins ca stiu despre ce vorbesc.

   Iar in calitate de realizator de emisiuni inca nu apucasem sa compun muzica.

   In ceea ce priveste streamingul live, acesta este 100% functional astazi, implementarea solutiei a fost una de durata ceva mai lunga, intrucat ne-am dorit ca aceasta sa fie foarte buna. Nu are nicio legatura cu una sau alta din firmele de cablu.
   • 0 (0 voturi)    
    Pt. Dl. Freciu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:29)

    Viorel [anonim] i-a raspuns lui Sorin Freciu

    Da, nu dvs. ar trebui să compuneţi melodiile dar dvs. ar trebuii sa daţi tonul.

    Sunteţi conştient(pt. că citiţi bolg-ul zilnic) că majoritatea telespectatorilor TMC tv s-au polarizat în jurul emisiunilor Brokerul Zilei şi Ringul, pentru că eraţi dvs. moderator şi emisiunile erau interesante.
    Acum însă e altă poveste şi AUDIENŢA e alta(mai mult ca sigur).
 • 0 (0 voturi)    
  Cum se intrevede criza? (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:09)

  Florin [anonim]

  Stimate d-le Freciu,

  In contextul actual cand inca se vehiculeaza ideea ca Romania inca nu a gustat din "taria" crizei si ca abia la anul o vom simtii pe propria piele, care credeti ca vor fi primele sectoare ale economiei afectate puternic? Din ce se vede in acest moment se pare ca industria sufera din greu, segmentul IMM este lovit direct... ce urmeaza? bancile? Cum credeti ca va evolua? ma rog mai mult sub forma de scenariu pesimist! institutiile financiare unde se pozitioneaza in contextul viitor?

  Multumesc anticipat!
  • 0 (0 voturi)    
   pentru florin (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:16)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Cred ca intreaga economie va avea de suferit, dar cred ca, in aceste momente, se nasc si foarte multe oportunitati. Bancile din Romania sunt foarte solide. Nu cred c a cei din conducerea BNR s-ar hzarda sa ne spuna asta daca nu ar fi asa. Masurile BNR au fost unele care, desi ma repet, trebuie sa o spun, s-au transformat din dezavantaj intr-un mare avantaj. Din sectorul financiar cel mai mult vor avea de suferit firmele de brokeraj. Asta se vede deja, unele vor rezista si altele nu. Segmentul de IMM-uri este foarte important pentru economie in ansamblu si cred ca bancile ii vor acorda atentia cuvenita in anul care vine.
 • 0 (0 voturi)    
  Sorin şi firmele cu Sorin celălalt (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:24)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Treaba mea e să pun puţin gaz pe foc legat de întrebarea Adrianei (firme Freciu-SOV). Cele enumerate de Adriana nu sunt sau nu funcţionează. Are Sorin Freciu firme în comun cu Vîntu? Şi dacă da, care?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru iulian comanescu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:18)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Iulian, n-ai sufiecient gaz pentru focul asta.

   Da, Sorin Freciu are firma in comun cu Vantu. Este vorba de Money Consulting, acolo unde Realitatea Media detine 80% din actiuni, iar eu 20%.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce cade bursa (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:25)

  Mihai [anonim]

  Caderea BVB e corelata, evident, cu caderea burselor externe. Sinteti de aciord ca exista si cauze interne, cel putin la SIF-uri, care isi vad acum valoarea activelor diminuata considerabil? Adica ani intregi si-au supraestimat activele (imobiliare, pt ca unele SIF-uri au doar agromecuri si alte afaceri de acest gen), si acum corectia brutala de pe piata imobiliara le duce cu picioarele pe pamint.
  Si a doua intrebare: aceasta scadere dramatica la SIF-uri va duce la reformarea modului in care sint conduse aceste entitati?
  multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   pentru mihai (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:21)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Da, am spus-o si inainte de aparitia crizei ca SIF-urile sunt niste strutocamile. Atata timp cat o parte din deciziile de acolo sunt politice, atata timp cat deciziile manageriale nu au fost unele in concordanta cu evolutia pietelor, cred ca s-au facut greseli. Nu stiu daca putem sa spunem ca ceva le aduce cu picioarele pe pamant. Cu siguranta insa ca in urmatoarea perioada vom vedea reformarea modului in care sunt conduse aceste societati. Exista insa niste pasi foarte importanti care ar trebui facuti si despre care am vorbit foarte mult in ultimii ani.
 • 0 (0 voturi)    
  conducere (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:25)

  robert [anonim]

  De ce in caseta redactionala apare drept director divizie Dragos Nedelcu ?

  Nu este nedelcu aceeasi persoana din anturajul apopiat al lui SOV ? acelasi care il reprezinta pe SOV in cam toate afacerile de acum ?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru robert (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:22)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui robert

   Dragos Nedelcu este director executiv al Diviziei de Business. Nu stiu ce inseamna anturajul lui SOV, dar cred ca orice manager al companiilor acestuia face parte din anturajul lui. Nu stiu care sunt afacerile in care el il reprezinta pe SOV.
 • 0 (0 voturi)    
  paralelism+estimare % (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:27)

  Dan [anonim]

  Sigur ca fiecare economie are particularitatile sale. Totusi, daca ar fi sa comparati Romania, din punct de vedere economic si financiar cu alte state, cu care dintre urmatoarele tari credeti ca ne asemanam ceva mai mult?

  - SUA
  - Japonia
  - Germania
  - Rusia
  - India
  - China
  - Slovacia
  - Nigeria.

  Estimati va rog procentul din telespectatorii Money Channel care cunosc semnificatia termenului "emergent".
  Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru dan (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:24)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Cred ca ne asemanam cel mai mult cu Romania. Cum bine spuneti, fiecare economie are particularitatile sale. Daca luati pe rand fiecare din tarile pe care le-ati enumerat va veti convinge si singur de asta.

   Cred ca un procent mare din telespectatorii TMC cunosc semnificatia termenului "emergent".
 • 0 (0 voturi)    
  O alta bursa (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:33)

  FaneZ [anonim]

  E viabila ideea unor jucatori sa faca o alta Bursa?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru faneZ (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:25)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui FaneZ

   In conditiile de astazi, in care aproape si o bursa e prea mult, cred ca ideea aparitiei unei noi burse nu e deloc fericita. Mai degraba poate o consolidare a burselor din mai multe tari.
 • 0 (0 voturi)    
  Testul de Afacereza (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:36)

  Dragos Buzatu [anonim]

  Va rog intrebati-l pe Sorin Freciu in privinya aranjamentelor de la emisiunea concurs "Testul de Afacereza". De ce a permis particparea unui concurent, Alin Serban, frate cu Marius Serban, asociat la Conso Media Group SRL. laturi de un alt fost angajat la "The Money Channel", anume Alin Iacob, firma care este partener de afaceri cu "The Money Channel"? De ce nu l-a eliminat din concurs, repectiv demascat pe impostor, atunci cand a aflat despre aceasta situatie?De ce formulat Sorin Freciu, intrbarile de concurs la meciul semifinal Alin Serban - Dragos Buzatu ca un neavenit intr-ale economiei? Cum poate oare un impostor precum Alin Serban, un student care de-abia trece clas, sa acstige o finala de "Test de Afacereza, impotriva unui asistent universitar la ASE, Bogdan Dumitrescu, care isi castiga painea din asa ceva?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Dragos Buzatu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:26)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos Buzatu

   Domnului Dragos Buzatu i s-a raspus in nenumarate randuri la problemele pe care le-a ridicat. Acestea fiind false nu voi insista prea mult pentru ca ele au fost publice la momentul respectiv. Va asigur insa, cu toata responsabilitatea, ca nu putem vorbi vreodata de un aranjament la TMC.
   • 0 (0 voturi)    
    Testul de Afacereza (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:34)

    Dragos Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Sorin Freciu

    Domnule Comanescu, daca Sorin Freciu refuza sa raspunda, va rog insistati dvs. pentru lamuri!
    • 0 (0 voturi)    
     referitor reclamatii dl Dragos Buzatu (Vineri, 28 noiembrie 2008, 14:29)

     Daliana Barbuica [anonim] i-a raspuns lui Dragos Buzatu

     Domnului Dragos Buzatu i s-a raspuns pe mail in data de 30.06.2008 si prin scrisoare recomandata in data de 2.07.2008

     In legatura cu adresele emise de domnul Dragos Buzatu si inregistrate in data de 30.06 a.c. la sediul societatii Realitatea Media SA, va precizam urmatoarele:

     Toti concurentii selectati pentru emisiunea Testul de Afacereza, difuzata de The Money Channel, se supun si trebuie sa respecte regulamentul de concurs, care prevede in mod explictit ca rudele angajatilor Realitatea Media, pana la gradul IV, nu pot participa.

     Fiecare concurent cunoaste acest regulament si si-l asuma, pe proprie raspundere. Textul este disponibil spre consultare pe site-ul emisiunii, www.afacereza.ro.

     The Money Channel nu are cum si nu poate face verificari punctuale in cazul fiecarui participant. Daca se dovedeste ca unul dintre concurenti nu a respectat regulamentul, este eliminat si nu i se platesc eventualele premii.

     Cu toate acestea, ca urmare a sesizarii Domnului Buzatu, am verificat si am constatat ca nu exista nicio legatura de rudenie intre Alin Serban si Marius Serban, conform declaratiilor celor doi - fiind vorba despre o coincidenta de nume.

     Mai mult, Marius Serban, redactor Business Standard, nu are nicio legatura cu firma Conso Media Group SRL sau cu asociatul care poarta acelasi nume din cadrul societatii invocate si aici fiind, cel mai probabil, vorba de o coincidenta. Si chiar daca ar fi avut vreo legatura, acest lucru nu ar fi contravenit regulamentului.

     De asemenea, Alin Iacob, incepand cu 01.09.2007 nu mai are nicio relatie de natura angajat sau colaborator The Money Channel, aparand pe post uneori numai in calitate de invitat.

     Precizam Dl. Buzatu, ca si castigator a patru editii a Testului de Afacereza a incasat 4000, iar pentru ocuparea locului patru in cadrul Turneul Final al Testului de Afacereza a mai incasat 500 de euro.
 • 0 (0 voturi)    
  Convergenţă redacţională (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:38)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Câteva precizări pentru Madagascar şi alţi interlocutori interesaţi de modul cum se pot comasa redacţii. Toată treaba este un mic Graal în momentul de faţă, au încercat să facă asta diferite redacţii străine. În linii mari, aceeaşi informaţie e repartizată pe diferitele suporturi (tv, radio, print, web) de editori specializaţi. Asta înseamnă că un grup media sau o divizie a unui grup, ca Business/R-C, poate scădea numărul de reporteri şi creşte pe cel al editorilor (în sens generic, pe TV producătorul de package sau de jurnal intră oarecum tot în categoria asta). Desigur că în momentul de faţă, în redacţiile româneşti şi nu numai, lucrurile se petrec destul de aiuritor. Viitorul nu poate fi însă decât în direcţia asta. Dincolo de o fluidizare a workflow-ului, care acum nu mai e uni-suport ci transmedia, următoarea problemă pe care şi-o pun oamenii din business-ul care a început să fie numit conţinut în loc de informaţie este cum repartizezi ceea ce ai pe diferitele suporturi. Nu cumva canibalizează site-ul ziarului ediţia de print? Televiziunea de ştiri mai are ce face dacă există un site bine pus la punct? Etc., etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Money Channel în pachet extra (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:46)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Apropo de trecerea Money Channel în pachetul extra:

  1. se vorbeşte de ieşirea din pachetul de bază ca urmare a presiunii grupului Voiculescu, legat de RCS-RDS prin contractul cu meciurile, pe care Realitatea-Caţavencu l-a pierdut. În locul Money Channel a intrat de altfel tocmai GSP TV (meciuri, Voiculescu). Cum comentezi rumoarea asta?

  2. A scăzut audienţa la trecerea Money Channel în pachetul extra?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru iulian comanescu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:30)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Nu stiu daca au existat sau nu asemenea presiuni si nu ma intereseaza. Jobul meu este sa fac in asa fel incat TMC sa fie vizionat de cat mai multi dintre telespectatorii interesati de viata economica din Romania si nu numai. Intrucat problema a fost rezolvata nu cred ca se punea problema de a lua locul cineva altcuiva.

   Iulian, am spus-o de trei ori si o mai spun o data: nu cad in capcana cifrelor. Sudienta TMC, insa, a crescut foarte mult in ultimul timp. Pentru noi criza a avut si un efect benefic.
 • 0 (0 voturi)    
  TMC (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:54)

  Vlad George [anonim]

  Domnule Freciu, va multumesc pentru raspuns, insa ca o "replica" la raspunsul Dvs, va intreb:

  1. cine a spus ca acea "foaie sau un ziar scos de cei de la SIF Oltenia" chiar a fost scos de cei de la SIF Oltenia, si

  2. cum interpretati "linistea totala" ce s-a asternut dupa AGA de la SIF Oltenia, in conditiile in care voturile au fost totusi suspendate

  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru vlad george (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:32)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad George

   1. Nu am spus niciodata ca acea foaie sau ziar a fost scoasa de cei de la SIF Oltenia ci doar ca a fost scoasa in preajma Adunarii Generale de la SIF Oltenia. Nu stiu cine si-a cheltuit banii si cu ce scop.

   2. Din moment ce AGA a fost una locala, autoritatile au considerat-o astfel. Nu au existat contestatii majore sau cel putin nu au ajuns la noi. Nu cred ca ar fi trebuit tulburata linistea.
 • 0 (0 voturi)    
  referitor (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:56)

  luci [anonim]

  la intrebarea adrianei, raspunsul este incomplet sau sunteti de acord ca sunteti angajatul unui speculant financiar?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru luci (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:33)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui luci

   Atata timp cat domnul Vantul isi asuma calitatea de speculant financiar, nu pot decat sa fiu de acord ca sunt partener cu acesta.
 • 0 (0 voturi)    
  Consultanţă la divizia de business a lui Freciu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:59)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  La 1 septembrie, R-C a anunţat noua structură, în care Freciu şi Dragoş Nedelcu conduc divizia de Business şi Consultanţă, care urma să ofere şi consultanţă de afaceri. La Politică 2.0, pe 30 septembrie, a fost împărţită o mapă care conţinea şi o ofertă de consultanţă de data asta de afaceri. După aceea, pe mail-uri a început să circule o ofertă politică a R-C, unde M&C Strategy & Development apare ca prestator. Îl rog pe Sorin Freciu să desluşească puţin toată încrengătura asta şi să ne spună:

  1. Care-s firmele de consultanţă din Divizia de business şi cui oferă ele consultanţii

  2. Care e strategia acestor firme de consultanţă şi cum a mers business-ul până acum.

  Întreb asta fiindcă Realitatea a susţinut că a lansat o ofertă de promovare electorală contra bani, dar că politicienii nu s-au arătat interesaţi de ea. Mă gândesc că poate s-au arătat interesaţi de consultanţă politică.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru iulian comanescu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:37)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   1. Exista o singura firma de consultanta. Aceasta se numeste Money Consulting. Am facut referire la ea ceva mai sus. Este o firma care asigura consultanta de business oricarui potential interesat.
   www.moneyconsulting.ro poate deslusi pe oricne asupra activitatii de consultanta pe care aceasta firma si-o propune.

   2. Strategia acestei firme de consultanta este de a se impune pe piata pe care activeaza, de a da dovada de seriozitate maxima si de a fi un real castig pentru partenerii sai. Pare usor pompos ceea ce spun, dar asta ne propunem. Firma este la inceput, business-ul isi depaseste asteptarile initiale. In ceea ce priveste oferta electorala, consultanta politica s.a.m.d., raspunsul se afla in alta parte, nu la mine, nu la Money Consulting. Money Consulting este o firma de consultanta de business. Exista o foarte mare nevoie, in conditiile actuale, de consultanta pe foarte multe domenii: finantari, marketing, fonduri europene, business plan, infiintare de companii s.a.m.d.
 • 0 (0 voturi)    
  agenda setting (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:10)

  Dan [anonim]

  1) Comentati va rog impactul The Money Channel (in calitate de unic jucator pe piata TV de business), asupra pietei bursiere romanesti din perspectiva teoriei "agenda setting".

  2) Focusarea asupra crizei creste ratingul. Ati admis asta. Insa nu cumva poate produce (ulterior) un efect pervers de diminuare a incasarilor din publicitate, tinand cont de tipul de public atras, precum si de starea indusa?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru dan (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:40)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   1. Cred ca pentru bursa romaneasca aparitia TMC a reprezentat un mare castig. Faptul ca suntem unicul jucator de pe piata tv de business nu ne avantajeaza, insa asta e.

   2. Nu, tocmai am spus ca ratingul nu este una din tintele noastre. Focusarea asupra crizei poate veni doar cu scopul de a informa la timp si corect telespectatorii. Publicul atras face parte din targetul nostru. Nu cred ca doar cei pesimisti sau pe care ii putem aminti intr-un anumit fel sunt interesati de criza si efectele ei.
 • 0 (0 voturi)    
  Consultanţă la divizia de business (rectificare) (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:12)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Pe 30 septembrie, oferta de consultanţă era una politică, scuzaţi. Scuze şi pentru barbarismul de mai sus cu "rumoarea".
  • 0 (0 voturi)    
   pentru iulian comanescu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:41)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Partea de consultanta politica nu are nicio legatura cu Divizia de Business, cu firma de consultanta sau cu cineva din cadrul acestor entitati.
 • 0 (0 voturi)    
  Business tv ?? (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:15)

  yz [anonim]

  RCS RDS asteapta aparitia postului tv de business al fam Voiculescu pentru a fi bagat direct in pachetul baza !!!
  • 0 (0 voturi)    
   pentru yz (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:41)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui yz

   Am spus-o si mai sus, cred ca aparitia unui nou post de business nu poate fi decat benefica pentru noi. Ii asteptam cu mare interes.
 • 0 (0 voturi)    
  precizare la Întrebarea nr. 18 Florin (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:24)

  Dan [anonim]

  E adevarata si probata partea legata de guvernator, insa e ne-elegant sa-i cerem domnului Freciu sa admita asta, tinand cont ca are amabilitatea de a sta de vorba cu noi.
  Guvernatorul Isarescu s-a referit (explicit!) la Banca Transilvania, iar canalul TV vizat a fost Realitatea TV. Evident, nu stim daca S.O. Vantu chiar vrea sa preia aceasta banca, deci partea asta ramane imposibil de probat.
  A propos, sa facem un exercitiu ipotetic: daca dvs. ati fi in locul lui S.O. Vantu, deci Patronul trustului, pe cine ati numi in functia dvs.? (neputand sa va numiti pe dvs. insiva, evident) :)
  • 0 (0 voturi)    
   pentru dan (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:43)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Cred ca va hazardati usor. Nu pot sa fiu de acord cu ceea ce spuneti privindu-l pe guvernator, banca si Realitatea TV. Cred ca este doar opinia dumneavoastra personala.

   Daca eu as fi in locul lui Vantu, l-as pune pe Vantu in locul meu. Tot ipotetic.
 • 0 (0 voturi)    
  stop loss (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:25)

  mihai2 [anonim]

  Cand credeti ca veti trece pe break-even cu Business standard? Dar cu NewsIN? Dar cu Cotidianul? Ce pierderi au in 2008? Nu va este teama ca patronatul (= SOV) va lua la un moment dat decizia de a stopa pierderile?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru mihai2 (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:45)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai2

   Cred ca Business Standard va trece pe break-even in cursul anului viitor. NewsIn, Cotidianul fac parte din alte divizii ale grupului. Colegii mei va vor putea raspunde la aceste intrebari.

   Daca ne-ar fi fost teama de o asemenea decizie de care vorbiti, astazi nu v-as fi raspuns in aceasta calitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum reacţionează Money Channel la Business TV? (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:26)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Două întrebări de pe lista de aşteptare aflată pe MLC.ro, de la Omar:

  "1. Credeti ca Money Channel ar putea capata in viitorul apropiat o orientare mai generalista, care sa duca si la sporirea veniturilor din publicitate?

  2. Cum veti reactiona la aparitia postului concurent din trustul Intact?"

  La prima răspunsul pare destul de clar, dar îl las pe Sorin.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru omar (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:47)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   1. Cu siguranta ca nu. Tocmai spuneam ceva mai sus ca eu cred ca televiziunile de nisa vor avea mai mult de castigat decat cele generaliste. TMC se va pastra o televiziune premium si o televiziune de business.

   2. Cu riscul sa ma repet, asteptam cu mare interes aparitia oricarui post concurent. Cred ca reprezinta un avantaj pentru noi.
 • 0 (0 voturi)    
  contractie monetara (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:30)

  slotinn [anonim]

  buna ziua. as dori daca sepoate sa ne explicati de ce are loc pe piatza romaneasca criza de lichiditate. brusc nu mai sunt bani . este responsabila de acest lucru bnr care a facut o contractie de masa monetara. adica a retras leii de pe piatza? nu e mai convenabil in acest moment infuzie de lichiditate in moneda nationala?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru slotinn (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:49)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui slotinn

   Nu cred ca piata romaneasca se confrunta cu o criza majora de lichiditate. Bancile insa sunt mult mai atente cu resursele lor, lichiditatile devenind astazi foarte importante. Atragerea de lichiditati este scumpa, pe plan mondial se simte o criza de lichiditate, iar marea majoritate a bancilor din Romania apartin unor grupuri externe.
 • 0 (0 voturi)    
  Foaia SIF Oltenia (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:31)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Scuze, eroare de transcriere - îmi aparţine, eram la butoane.
 • 0 (0 voturi)    
  GfK si Money Channel (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:35)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Sorin zice că nu gândeşte pe audienţa Money Channel în cifre absolute. Postul încearcă să se vândă cu un studiu GfK care vorbeşte despre calitatea foarte bună a publicului. Ştiu că a mai existat aşa ceva acum câteva luni. Vreau să ştiu dacă ai obţinut rezultate vizibile în vânzările de publicitate.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru iulian comanescu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:50)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   E suficient sa urmaresti pauzele de publicitate de la TMC si vei avea raspunsul la aceasta intrebare. Raspunsul meu este categoric da, iar ultimul studiu GfK ne confirma calitatea publicului pe care il avem.
  • 0 (0 voturi)    
   completare pentru iulian comanescu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:51)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   La sfarsitul anului pot face publice si procentele cu care aceasta a crescut.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:36)

  slotinn [anonim]

  doresc sa aflu cum e posibila contractia monetara pe piatza romaneasca. nu a fost facuta premeditat de banca nationala? pentru ca brusc nu mai sunt bani.si firmele incep sa se sufoce din lipsa de credit. imi aduca aminte in timpul ultimului atac speculativ asupra monedi nationale ca mugur isarescu avertizase de atunci ca nu sunt lei pe piatza si prevenea intr un fel speculatorii eventuali sa nu incerce sa speculeze impotriva leului . va multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   pentru slotinn (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:53)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui slotinn

   E un efect ce se propaga in lant. Daca ii vei intreba pe carciumari, frizeri, taximetristi, toti iti vor spune ca astazi sunt mai putini bani.

   Am spus-o de mai multe ori, si atunci cand putini ne dadeau dreptate, ca efectul crizei se propaga in lant. Amintiti-va ca nu cu mult timp in urma mesaje de genul "criza n-ar nimic cu Romania, n-are cum sa afecteze Romania" erau peste tot.
 • 0 (0 voturi)    
  Criza financiara (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:37)

  Marianul [anonim]

  Buna ziua,

  Cred ca piata romaneasca a evoluat similar celei americane: PIB-ul a crescut datorita creditarii populatiei si nu datorita faptului ca economia "duduie".
  Acuma buba s-a spart - la ei - si se vede care e situatia reala. Peter Schiff ne sfatuieste sa cumparam aur acum cat e ieftin - 820$.
  In ultima saptamana euro a crescut destul de bine fata de dolar.
  1 - Sunt sanse sa-si revina dolarul?
  2 - Dumneavoastra pe ce moneda ne sfatuiti sa mizam in continuare: euro sau dolar?

  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru marianul (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:55)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marianul

   1. Dolarul si-a revenit destul de mult. De acum orice decizie la nivelul UE si SUA poate genera fluctuatii. Tendinta actuala este ca dolarul sa se intareasca.

   2. Jumatate in euro, jumatate in dolari. Pe perioada de criza trebuie sa fii conservator. Daca nu vrei sa risti nimic, jumatate in euro, jumatate in dolari.
 • 0 (0 voturi)    
  Încă 15 minute pentru întrebări (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:39)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Vreau să-i mulţumesc lui Sorin Freciu pentru punctualitate inclusiv prin faptul că vom încheia la 16.00 fix. Vom răspunde întrebărilor care vin până puţin după ora 15.50.
 • 0 (0 voturi)    
  Afacereza si Intalnire cu presa (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:42)

  Tiberiu Lovin [anonim]

  Pe site-ul meu am abordat doua subiecte la care n-am primit niciodata raspuns de la conducerea The Money Channel cu toate ca am facut demersurile necesare.

  1. Cat de reale sunt acuzatiile aduse de Dragos Buzatu (unul dintre castigatori, ba chiar de mai multe ori) privind aranjamentele la Testul de afacereza?

  2. Cat a platit TMC pentru a imita emisiunea Meet the Press a regretatului Tim Russert? Titlu-marca pe care-l folositi fara a preciza nicaieri de NBC de parca ar fi un produs original marca The Money Channel.

  PS Textele despre aceste cazuri le puteti gasi pe www.reportervirtual.ro.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru tiberiu lovin (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:58)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tiberiu Lovin

   1. Exista niste comunicate oficiale pe care postul de televiziune le-a facut publice la momentul la care aceste reclamatii au ajuns la noi. Iti voi pune la dispozitie acele comunicate si raspunsurile pe care Dragos Buzatu le-a primit.

   2. TMC nu imita emisiunea Meet the press, iar noi am solicitat OSIM inregistrarea acestui titlu pe piata din Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Money Consulting vs. The Money Channel (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:44)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Ok, deci MC Strategy & Developement e altceva decât Money Consulting şi "n-are nicio legătură", cu excepţia faptului că Dragoş Nedelcu apare ca persoană de contact şi la Strategy & Dev. Te mai înţep puţin. Dacă Money Consulting înfiinţează firme, consiliază asupra managementului, face business planuri şi Money Channel vehiculează branduri şi oameni de afaceri, nu cumva Freciu, aflat cu câte-un picior în fiecare, e în conflict de interese?

  Ce-o să faci, o să interzici accesul oamenilor de afaceri pe care îi consiliezi prin Money Consulting pe Money Channel? Sau pe dos, o să refuzi oamenii care apar pe Money Channel dacă vin la Money Consulting?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru iulian comanescu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 16:02)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Ti-am spus ca nu ai suficient gaz sa faci focul asa mare.

   Da, am spus ca Money Consulting nu are nicio legatura cu oferta electorala. MC Strategy & Developement este o alta firma. E adevarat, din cate stiu, ca este reprezentata de Dragos Nedelcu. Dragos este insa foarte deschis si-ti va raspunde la orice intrebare despre MC Strategy & Developement, sunt convins.

   Nu crced ca exista niciun conflict de interese intre Money Consulting si TMC, iar timpul va demonstra asta. Cred ca putem sa trecem de la epoca suspiciunilor la aceea a profesionistilor. Astept cu interes prima sesizare in acest sens, dar sunt convins ca n-o sa apara.
  • 0 (0 voturi)    
   completare pentru iulian comanescu (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 16:12)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   N-o sa interzic accesul nimenui la TMC. Putem sa facem distinctia clara intre una si alta si nici nu o sa refuz pe nimeni. Vom fi foarte transparenti in ceea ce priveste relatiile intre Money Consulting si potentialii invitati. A refuza pe cineva la TMC pentru ca nu are contract cu Money Consulting nu ar insemna decat o mare pierdere pentru TMC.
 • 0 (0 voturi)    
  speculantii-pe cale de disparitie (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:52)

  Dan [anonim]

  Sorin Ovidiu Vantu a declarat recent ca "Banii virtuali şi speculatorii sunt specii pe cale de dispariţie".
  Sa intelegem ca a dnul SOV a trecut in randul investitorilor fundamentali, de tip Warren Buffett?
  L-as intreba personal, daca ar fi invitat, dar cum nu este, va rog pe dvs. sa-mi spuneti ce CREDETI ca a vrut sa spuna :)
  • 0 (0 voturi)    
   pentru dan (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 16:14)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Nu pot sa va raspund in numele lui. Pot sa va raspund insa in numele meu. Au fost multe comentarii in ultima perioada, atat in presa straina cat si in cea romaneasca despre acesti bani virtuali. Sa nu uitam insa ca, din titlul dolarilor americani vehiculati astazi doar cateva procente exista ca si bani tipariti, sub 5%. Asta inseamna ca vorbim foarte mult de bani virtuali. Si nu cred ca pot disparea.

   Poate aparea insa o altfel de functionare a pietei financiare. Sa nu uitam ca banul este doar o chestiune de incredere.
 • 0 (0 voturi)    
  FONDURI MUTUALE (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:52)

  Vlad [anonim]

  Este adevarat ca piata fondurilor mutuale a fost distrusa de Sorin Vantu ?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru vlad (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 16:16)

   Sorin Freciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Hai sa ne uitam la ce se intampla astazi in lume. Pe cine o sa dam vina pentru disparitia unor fonduri cu vechime de cateva zeci de ani?

   Ceea ce s-a intamplat cu fondurile din Romania este replicat astazi la scara mondiala.

   Sa nu uitam ca in Romania au falimentat si multe banci si piata bancilor nu a disparut.
 • 0 (0 voturi)    
  La revedere (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 16:17)

  Sorin Freciu [hotnews.ro]

  Multumesc pentru calitatea intrebarilor si a discutiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Gata (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 16:18)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Mulţumesc şi eu, avem încă o discuţie care cred că va fi concludentă şi asta vine în primul rând din întrebările puse de voi.

  Toate cele bune, ne vedem miercurea viitoare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by