Grupul media german Axel Springer a anuntat joi ca va achizitiona, pentru 47 milioane de euro, intre 9,1% si 9,7% in Dogan Yayin Holding, cel mai mare grup media din Turcia, ce controleaza in Romania postul Kanal D. Potrivit Bloomberg, Axel Springer, care detine in prezent o participatie de 25% in Dogan TV, va vinde o parte din acest pachet inapoi catre Dogan Yayin.

Axel Springer va prelua pachetul de aproape 10% in Dogan Yayin de la compania Dogan Sirketler Grubu, urmand sa intre si in consiliul de administratie al grupului turc. Dogan Sirketler, compania condusa de magnatul Ayidin Dogan, isi anuntase la 19 noiembrie intentia de a vinde un pachet minoritar in Dogan Yayin catre un partener strategic, pentru a-si reduce datoriile, potrivit Bloomberg.

Actiunile diverselor subsidiare ale grupului Dogan au suferit scaderi considerabile la bursa in ultimele luni, din cauza unui scandal de coruptie implicandu-i pe inalti oficiali ai trustului, din cauza tensiunilor politice dintre grup si guvernul turc, precum si a pierderilor mari inregistrate de piata de publicitate din Turcia.

Axel Springer a anuntat, tot joi, ca va vinde un pachet de 5,1% din actiunile pe care le detine in Dogan TV Holding, inapoi catre Dogan Yayin, urmand sa primeasca pentru acest pachet 47 de milioane de euro acum si alte 30 de milioane de euro pana in 2012.

Dogan Yayin este divizia de media a grupului Dogan, activ si in sectoarele energetic, industrial, comercial, de asigurari si turism. Dogan Yayin controleaza sapte ziare, inclusiv Hurriyet, cel mai bine vandut ziar din Turcia, numeroase posturi de televiziune, precum Kanal D sau Star TV, operatiuni online, unitati de productie TV, tipografice si de distributie.