ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a adresat o scrisoare Consiliului National al Audiovizualului prin care solicita acestui for sa analizeze "masura in care dezvaluirile facute de publicatia Hotnews in articolul Am negociat pentru un candidat. Cum apari la un show TV cu 5.000 sau 20.000 de euro pot proba o posibila incalcare a legislatiei audiovizuale in vigoare si, in special, a deciziei CNA care reglementeaza reflectarea campaniei electorale in audiovizual".

Scrisoarea AW-AMP, adresata sambata CNA:

Catre: Consiliul National al Audiovizualului

Subiect: Posibila incalcare a legislatiei audiovizuale in acoperirea campaniei electorale - dezvaluirile facute de Hotnews

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei (AW-AMP), in calitatea sa de organizatie care apara dreptul la libertatea de exprimare si libertatea de informare, solicita Consiliului National al Audiovizualului sa analizeze masura in care dezvaluirile facute de publicatia Hotnews in articolul "Am negociat pentru un candidat. Cum apari la un show TV cu 5.000 sau 20.000 de euro" pot proba o posibila incalcare a legislatiei audiovizuale in vigoare si, in special, a deciziei CNA care reglementeaza reflectarea campaniei electorale in audiovizual.

Cu aceasta ocazie, atragem atentia asupra formatului si modalitatii de evidentiere a emisiunilor electorale de promovare de catre televiziuni. Consideram ca, in campaniile electorale viitoare, atunci cand vor decide sa isi foloseasca emisiunile informative de dezbatere (cunoscute publicului ca atare) drept emisiuni electorale de promovare, televiziunile ar trebui sa fie obligate sa informeze publicul depre schimbarea statutului emisiunii prin semne distincte.

Caracteristica electorala adaugata titlului emisiunii nu este de ajuns. In opinia noastra, aceasta nu scoate in evidenta statutul de emisiune electorala de promovare pe bani, ci doar caracterul electoral al temelor dezbatute. Speram ca CNA sa faca toate eforturile necesare pentru a se asigura ca publicul a fost informat corect in timpul campaniei electorale.

Va multumim.

Departamentul FreeEx

Departamentul Cercetare si Educatie Media

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei