ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a initiat o campanie de sprijin pentru Feri Predescu, ziarista care a pierdut un proces civil de calomnie intentat de primarul Constantei, Radu Mazare, fiind nevoita sa-i plateasca acestuia 15.000 de euro. Potrivit AMP, decizia definitiva si irevocabila impotriva lui Feri Predescu "este o victorie a coruptiei si crimei organizate asupra libertatii de exprimare". Demersul AMP este sprijinit de mai multi jurnalisti cunoscuti si reprezentanti ai ONG-urilor de media.

AMP a lansat, luni, un apel semnat de Mircea Toma, presedintele Asociatiei, care precizeaza ca "nu ma impac cu aceasta situatie" si "inteleg sa contribui la eliberarea ei de sub presiunea unei pedepse excesive si sa-i usurez efortul cu o contributie in bani. Sa inteleaga primarul Mazare ca nu ajunge un calus de 15 000 de euro pentru ziaristii din Romania."

Citeste mesajul AW-AMP:

8 decembrie 2008

Bucuresti

Sprijin pentru un jurnalist care trebuie sa ii plateasca 15 000 de euro primarului Mazare

Decizia definitiva si irevocabila impotriva ziaristei Feri Predescu, intr-un proces civil de calomnie intentat de primarul Constantei, Radu Mazare, este o victorie a coruptiei si crimei organizate asupra libertatii de exprimare.

Nu ma impac cu aceasta situatie.

Feri Predescu a relatat, intr-o emisiune TV la care era invitat si Radu Mazare, despre relatiile primarului Constantei cu lumea interlopa. Informatiile erau publice, ele erau rezultatul unei anchete realizate de o echipa de 12 jurnalisti de investigatie care au redactat o monografie a crimei organizate care sufoca orasul si judetul Constanta. Informatiile la care s-a referit Feri Predescu fusesera deja publicate nu numai in aceasta monografie, ci si intr-un cotidian central. Ele detaliau relatia dintre afaceri, lumea interlopa, politicieni si administratia locala. Nici monografia, nici cotidianul nu erau editate in Constanta. Nici unul, nici celalalt nu au pierdut in justitie niciun proces deschis de Radu Mazare. A pierdut, insa, Feri Predescu: ea a vorbit, la telefon, din Constanta. A castigat la judecatorie, a pierdut la tribunal. Tribunalul a dispus ca Feri Predescu:

- "sa prezinte scuze reclamantului prin intermediul unei scrisori publice adresata acestuia, in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari, sub sanctiunea platii daunelor combinatorii de 100 ron/zi de intarziere";

- "sa publice prezenta hotarare, pe cheltuiala sa, intr-un ziar de larga circulatie in Municipiul Constanta si intr-un ziar central de larga circulatie in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari, sub sanctiunea platii daunelor combinatorii de 100 ron/zi de intarziere";

- sa plateasca 50.000 de RON daune morale, cheltuielile de judecata in valoare de aproximativ 7 197 RON.

Curtea de Apel Constanta a mentinut decizia. Reamintim judecatoarelor de la Tribunalul si Curtea de Apel Constanta, care au luat aceasta decizie, ca in situatiile care prezinta interes public, care implica politicieni sau functionari publici importanti, jurnalistul care a exprimat cu buna-credinta opinii avand o minima baza factuala, este protejat de articolul 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului. In plus, condamnarea la plata unei sume de aproximativ 15 000 de euro, la care se adauga obligatia de a publica zcuze hotararea instantei, este mult disproportionata din perspectiva Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Aceste considerente fundamenteaza decizia ziaristei de a da in judecata statul roman la CEDO, sprijinita de APADOR-CH.

Dar pana atunci ea trebuie sa execute decizia judecatoreasca irevocabila. Ceea ce, pe mine ma revolta. Simbolic, mesajul acestei pedepse este urmatorul: cine se leaga de mine, plateste scump. Mesaj dur, transmis cu forta unor voci - Tribunalul si Curtea de Apel Constanta - care ar trebui sa fie garant al administrarii legii, iar nu protectoare ale celor care nu vor sa se vorbeasca despre crima organizata. Simt nevoia sa protestez fata de aceasta victorie asupra unuia dintre putinii ziaristi care mai indraznesc sa vorbeasca liber intr-unul dintre orasele cele mai sufocate de coruptie si crima organizata. Iar pentru a face din protest o institutie, simt nevoia sa ii recladesc ziaristei Feri Predescu si celor care gandesc si actioneaza ca ea, increderea ca daca la Constanta sunt singuri si vulnerabili in fata unui primar abuziv, nu sunt singuri in Romania.

Inteleg sa contribui la eliberarea ei de sub presiunea unei pedepse excesive si sa-i usurez efortul cu o contributie in bani. Sa inteleaga primarul Mazare ca nu ajunge un calus de 15 000 de euro pentru ziaristii din Romania.

Am depus azi o suma in contul colegei mele Feri Predescu impotriva lui Radu Mazare si a acelor magistrati din Constanta care nu apara principiul libertatii de exprimare.

Mircea Toma, presedinte Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei

Se alatura demersului si o sprijina financiar pe Feri:

1. Jean-François Julliard, Secretar general, Reporteri fara Frontiere

2. Ioana Avadani, director executiv – Centrul pentru Jurnalism Independent

3. Cezar Ion, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania

4. Rodica Culcer, jurnalist

5. Catalin Tolontan, jurnalist

6. Dan Tapalaga, jurnalist

7. Iulian Comanescu, jurnalist

8. Valentin Zaschievici, jurnalist, Jurnalul National

9. Liana Ganea, coordonator al programului FreeEx, Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei

10. Razvan Martin, coordonator al programului FreeEx, Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei

11. Stefan Candea, jurnalist, vicepresedinte Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

12. Sorin Semeniuc, jurnalist, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

13. Catalin Pruteanu, jurnalist, Jurnalul National

14. Cristian Stefanescu, ziarist Deutsche Welle Radio

15. Cristian Godinac, presedinte al Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind

16. Sanziana Ionescu, jurnalist, Gandul

17. Carmen Macavei, asistent executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent

18. Petrisor Obae, jurnalist, paginademedia.ro

Cristian Tudor Popescu s-a alaturat demersului nostru cu propriul sau punct de vedere:

“Cele spuse de jurnalista Feri Predescu in emisiunea postului Realitatea TV din 12.08.2006 in legatura cu Primarul Constantei, Radu Mazare si razboaiele interclanuri din acest oras nu reprezinta un demers ireprosabil profesional. Chiar daca exista intr-o urbe lucruri "indeobste cunoscute", despre care "se stie", "se aude", chiar daca aceste lucruri pot fi si adevarate, un ziarist profesionist nu are dreptul sa utilizeze asemenea "argumente": "Ceea ce am spus, am spus in calitate de observator al cotidianului, de ani de zile, chestiile astea se observa, se discuta, se consemneaza". Daca nu poate acoperi asemenea afirmatii cu dovezi concrete, ziaristul se expune unei hotarari judecatoresti defavorabile. Ceea ce s-a si intamplat in procesul Radu Mazare versus Feri Predescu.

Suma insa, la plata careia a fost condamnata jurnalista din Constanta, 15 000 euro, mi se pare dovada clara a unei rele judecati, nu numai nedreapta, ci si agresiva, indreptata la intimidare impotriva intregii bresle jurnalistice. Este o suma menita sa distruga practic un jurnalist a carui vina nu justifica nici pe departe asemenea sentinta. Prin urmare, inteleg sa ii donez o suma de bani jurnalistei Feri Predescu, in semn de protest si solidaritate, pentru a contribui la achitarea amenzii, pana cand se vor pronunta organismele europene de justitie.”

Cristian Tudor Popescu

SEMNEAZA SI TU PETITIA SI FA O DONATIE PENTRU A SPRIJINI LIBERTATEA PRESEI. http://www.petitieonline.ro/petitie-p49832053.html

[donatiile se pot face la Banca Transilvania sucursala Constanta - Contul in lei RO40BTRL01401201D45373XX – titular cont Predescu Ghiulfer (Feri)]