Grupul Central European Media Enterprises, ce controleaza in Romania reteaua Pro, a anuntat, joi, ca a demarat procedurile de achizitionare in proportie de 100% a actiunilor postului Kino din Ucraina. Astfel, grupul vrea sa intareasca pozitia canalelor pe care le detine pe aceasta piata, “singura incerta si fara vizibilitate” din cele 7 tari unde opereaza, dupa cum semnala, la inceputul lunii decembrie, Michael Garin, CEO-ul companiei la acea vreme.

CME detine, in prezent, actiuni in proportie de 60,4 % la televiziunile ucrainene Kino si Citi, restul restul de 39.6% dintre actiuni fiind detinute de Glavred Media Holding si un alt partener minoritar, potrivit unui comunicat al companiei.

Kino este un post de divertisment cu o acoperire de 55% la nivel national, in timp ce postul Citi emite doar in regiunea Kiev emisiuni de cultura si divertisment.

Conform intelegerii cu actionarii minoritari, CME va achizitiona actiunile postului Kino in proportie de 100%, cedand in favoarea partenerului Glavred Media Holding actiunile pe care le detine la postul Citi si 10 milioane de dolari in numerar. CME va prelua, de asemenea, 10% din actiunile unui partener al Glavred Media Holding contra sumei de 12 milioane de dolari.

Tranzactiile se vor finaliza, cel mai probabil, in luna februarie 2009.

Tot joi, CME a anuntat lansarea unui departament intern de vanzari la postul Studio 1+1, pe care il opereaza in Ucraina, care va vinde publicitate pentru toate canalele pe care detine in aceasta tara, in contextul in care contractul cu agentia Video International a expirat.

Intreaga investitie pentru demersurile de restructurare a operatiunilor de vanzare se ridica la aproximativ 10 milioane de dolari.

Adrian Sarbu, CEO si proaspat ales presedinte al CME, a declarat pe marginea acestui subiect: "Cele 100 de procente din actiunile Kino ne vor asigura controlul deplin si ne vor ajuta sa integram acest post in operatiunile canalului Studio 1+1. Vom avea posibilitatea sa valorificam sinergiile comune de programare si operare ale celor doua posturi, ceea ce ne va intari pozitia pe piata media din Ucraina. Lansarea unui departament intern de vanzari la Studio 1+1 aduce operatiunile noastre din aceasta tara pe aceeasi linie cu restul pietelor pe care operam".

Grupul Central European Media Enterprises opereaza in Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Croatia si Bulgaria.