Piata publicitatii TV va scadea cu 10-15 la suta in 2009, de la 340-350 de milioane la 300-310 milioane de euro, a afirmat vicepresedintele de sales & marketing al Antenei 1, Laurentiu Ionete, la Intalnirea Media HotNews.ro de miercuri, 14 ianuarie 2008. Invitatul lui Iulian Comanescu a adaugat ca mai afectata de criza economica va fi presa scrisa, pentru care ar putea fi vorba de scaderi de 20-25% ale veniturilor din publicitate, in timp ce pe piata de outdoor vom asista la "jale mare", adica diminuari de aproximativ 35%.

Dupa discutia online, Ionete a acordat un interviu in studioul HotNews.ro

Descarca interviul in format MP3

  • Vezi, la finalul articolului, cateva inregistrari video din timpul interviului

Mai favorizat, dupa Ionete - care conduce si CLIR Media, regia responsabila cu vanzarile de reclama pentru o mare parte din asset-urile grupului Voiculescu - ar putea fi internetul, caracterizat prin "sperante" de crestere de 20-25%.

Ionete considera ca a venit momentul estimarilor precise legate de criza si piata publicitatii: „Avem legaturi in piata, stim care sunt in principiu asteptarile sau bugetele pe care clientii nostri le investesc, avem propriile studii.” Ceea ce se vede intr-un mare grup media precum cel controlat de familia Voiculescu este relevant pentru intreaga piata.

Corectii la aceste estimari ar mai putea avea loc in martie, cand vor fi finalizate 60-70 la suta din deal-urile cu marii clienti multinationali, care dau in cea mai mare parte dinamica pietei.

Laurentiu Ionete a mai dezvaluit veniturile din publicitate realizate de Antena 1 in 2008. Cel mai important canal al familiei Voiculescu a incasat peste 60 de milioane de euro in 2009, iar CLIR Media, regia condusa de Laurentiu Ionete, care vinde televiziunile si o mica parte din celelalte medii a realizat aproximativ 80 de milioane de euro in 2008.

Sinteza discutiei

  • Cheltuielile de publicitate pe industrii: „Cu riscul de a parea din alt film”, Ionete estimeaza ca unii advertiseri din zona FMCG (bunuri de larg consum) ar putea investi mai mult in 2009. „Comunicarea nu va insemna doar campanii de hard discount, ci si branding”. Bancile au investit putin, dar si pentru ca BNR nu a clarificat normele de creditare. Piata auto, legata de credite si criza financiara, are de asemeni probleme, „dar spre exemplu Renault isi pastreaza bugetul la acelasi nivel”.
  • Despre rebate (sumele cerute de intermediarii din publicitate ziarelor, televiziunii si internetului): „Imi displace profund. Mai cu seama atunci cand agentiile abuzeaza de rebate-ul comercial clasic, transformandu-l intr-un soi de "drept de smecher". Noi am fost mai curand zgarciti in acordarea rebate-urilor, dar 2009 ne va obliga sa o facem (adica sa acordam rebate-uri). Vom impune insa principii comerciale corecte pentru aceste rebate-uri. Gandeste-te totusi ca in televiziuni (iar eu am renumele de a fi cel mai zgarcit), rebate-urile sunt totusi mici, procentual. Trei, patru, cinci la suta. In internet, s-a ajuns la 25%?”
  • Probleme legate de directia politica a grupului Voiculescu: „E posibil ca perceptia subiectiva de implicare politica a Antenelor sa influenteze audienta si, implicit, veniturile. Dar, asa cum spuneam mai sus, nu sunt in charge cu partea editoriala.”
  • Relatiile cu Zenith: „Au cunoscut un moment de criza in 2008, dar cred ca in 2009 vom avea legaturi comerciale obisnuite. Principalii clienti sunt Procter, L'Oreal, Nestle (am raspuns astfel si la relatia cu Zenith :-)), Danone, Colgate.”
  • Negocierile dintre grupul Voiculescu si RTL: „Nu [mai sunt de actualitate]. Nu a fost o bula, ci un sir de intalniri cat se poate de serioase intre RTL si proprietarii Antenelor.”
  • Reducerea salariilor sau a bugetelor de salarii din grupul Voiculescu: „Am inteles din comunicatul de ieri ca managerii statiilor si-au asumat scaderi/economii de 20% din cheltuieli/fondul de salarii.” Ca membru in Consiliul de Administratie, Ionete spune insa ca nu se ocupa de salarii: „Nu in Consiliul de Administratie se decid reducerile salariale. Managerii statiilor sunt cei care prezinta bugetele de venituri si cheltuieli.”
  • Mircea Badea este tentant pentru advertiseri, in ciuda necazurilor cu CNA-ul: „Am primit de multe ori solicitari de pozitionare a spoturilor in emisiunea lui Mircea Badea. Profilul publicului emisiunii realizate de Mircea e unul cautat de advertiseri.”
  • Productiile TV din 2009 si oferta de continut: „Efervescenta. Da, exista bugete suplimentare pentru productii proprii [la Antene]. Va fi mai mult decat anul trecut. Daca intentionam sa renuntam/reducem [la/din productiile existente]? Si, si.” In general, lucrurile trebuie puse la punct pe piata TV din Romania: „De la oamenii de continut astept calitate. Cred in continuare ca divertismentul TV are viitor in Romania. Mai cred ca mixul scenariu + joc actoricesc + postproductie///buget in cazul serialelor TV romanesti (impropriu numite de multe ori telenovele) e foarte important pentru a castiga batalia audientelor in viitor.”
  • Worst case scenario (scenariu negativ): „Sa n-ajungem sa varsam audienta pe camp, ca laptele, in '29-'33.”

Vezi Discutia online cu Laurentiu Ionete aici

Laurentiu Ionete explica pe ce se bazeaza in estimarile referitoare la piata de publicitate din 2009

Cum ar imparti Laurentiu Ionete un buget de advertising pentru FMCG de 10 milioane de euro?