Miliardarul Aleksandr Lebedev, fost agent KGB, este pe cale sa cumpere publicatia Evening Standard, devenind astfel primul oligarh rus care detine un mare ziar britanic, a anuntat cotidianul The Guardian. Potrivit acestuia, Lebedev va prelua pachetul majoritar la Evening Standard dupa un an de negocieri secrete cu Lordul Rothermere, detinatorul si presedintele grupului Daily Mail&General Trust (DMGT).

Conform The Guardian, intelegerea prevede ca Lebedev va prelua un pachet de 76% in Evening Standard, restul de 24% fiind pastrate de grupul Associated Newspapers, o divizie a DMGT.

Bloomberg scrie la randul sau, joi, ca ar fi vorba de preluarea unui pachet de 75% plus o actiune si ca un raspuns la ultima propunere in acest sens este asteptata astazi. Lebedev ar fi manifestat interes si fata de cotidianul The Independent, potrivit Bloomberg.

Potrivit The Guardian, aceasta preluare reprezinta un moment major in istoria presei britanice, fiind prima data cand un membru al unui serviciu de informatii strain detine controlul asupra unui titlu din aceasta tara. Lebedev, care in anii '80 a lucrat pentru KGB, sub acoperirea postului de atasat economic la ambasada URSS la Londra, a declarat pentru The Guardian ca in acea perioada citea "toate ziarele" britanice si ca aprecia Standard drept un "cotidian foarte bun".

Potrivit The Guardian:

  • Vanzarea pachetului majoritar in Evening Standard are loc dupa mai multi ani de relatii tensionate intre Londra si Moscova
  • In Rusia, Lebedev este cunoscut drept personaj care s-a infruntat adesea cu Vladimir Putin, detinand, intre altele, cotidianul Novaia Gazeta, unul dintre putinele surse de informare rusesti critice la adresa guvernului.
  • Lebedev a declarat ca, daca devine noul proprietar al Evening Standard, nu intentioneaza sa se amestece in viata politica britanica si nu se va implica nici in politica editoriala a cotidianului
  • Grupul DMGT ar urma sa acopere costurile pentru posibila renuntare la o parte dintre jurnalistii de la Evening Standard, cotidian ce se confrunta cu numeroase probleme economice date de scaderea publicitatii, pierderea de cititori si batalia cu publicatiile concurente, indeosebi cele gratuite
  • Omul de afaceri rus vrea sa infiinteze un soi de consiliu consultativ al ziarului, din care sa faca parte nume grele precum Mihail Gorbaciov, Tony Blair sau Jacques Chirac.
  • Miercuri seara nu se stia cat va plati Lebedev pentru Evening Standard. Dupa declansarea crizei financiare internationale, averea magnatului rus s-ar ridica, potrivit propriilor evaluari, la 2,5 miliarde de dolari. Portofoliul sau de afaceri include una dintre cele mai mari banci din Rusia si 30% din Aeroflot.