Reclame sociale puse in circulatie pe Internet, Biroul Oval refacut intr-o statie de tren, promotii fara precedent si valuri de editii speciale in presa: ceremonia prin care Barack Obama va fi investit in functia de presedinte al SUA, programata pentru 20 ianuarie, animeaza industria de media si publicitate aproape la fel de mult precum victoria lui Obama in alegerile de la sfarsitul anului trecut.

Informatia pe scurt:

  • Marile branduri si trusturi media spera la venituri si audiente considerabile pe seama ceremoniei de investire a presedintelui american.
  • The New York Times este primul cotidian care distribuie la nivel international o editie speciala dedicata lui Barack Obama. In Romania, aceasta se vinde, incepand de vineri,  impreuna cu ziarul Romania Libera.
  • Pentru ceremonia lui Obama, Ikea a recreat Biroul Oval de la Casa Alba in renumita gara Union Station din Washington, Pepsi iese pe strazi cu promotionale adaptate festivitatii, iar Dunkin' Donuts vinde gogosi in culorile steagului american.
  • MTV aloca cel mai mare spatiu de emisie de pana acum pentru investirea unui presedinte.
  • Washington Post se lauda cu un plus de incasari de 1,2 milioane de dolari din publicitate, in aceste zile.

Potrivit Advertising Age, ceremonia inseamna, pentru presa si pentru marketingul marilor companii, o sansa de a "face bani" intr-o perioada sumbra din punct de vedere al incasarilor, avand in vedere criza economica.

Branduri cunoscute precum Pepsi, Ikea sau Dunkin' Donuts n-au ratat ocazia sa iasa in fata cu campanii speciale de promovare. Toti spera la audiente si castiguri record pe seama marelui eveniment, la care sunt asteptati aproape 4 milioane de oameni. Isteria pregatirilor este in toi si va atinge apogeul la acest sfarsit de saptamana, cu editii speciale ale ziarelor si o gama larga de materiale promotionale inscriptionate cu "obamaisme" distribuite pe strazi si pe internet.

De eveniment profita chiar si ONG-uri precum Amnesty International care, potrivit The Guardian, a pus in circulatie, pe Internet, o reclama in care Barack Obama este prezentat rezolvand toate problemele omenirii in 100 de zile. Spotul se incheie cu vocea actorului Patrick Stewart care spune ca Amnesty International nu se asteapta la miracole, dar doreste rezolvarea rapida a unor probleme, inclusiv inchiderea bazei militare Guantanamo.

Vezi clipul Amnesty International:

In pofida faptului ca presedintele Barack Obama a optat sa nu ceara ajutorul sponsorilor corporatisti pentru finantarea ceremoniei de investire din 20 ianuarie, ale carei costuri se ridica la 40 de milioane de dolari, numerosi marketeri s-au intrecut in a se face remarcati de milioanele de oameni astepati la festivitati, dar si in fata televizoarelor.

Mai mult, de la marile posturi de stiri - CNN, MSNBC si Fox News - si pana la MTV, QVC sau publicatii precum New York Times, USA Today si Chicago Tribune, toti spera sa profite din perspectiva veniturilor in acest prim trimestru al anului, care a debutat cu multe batai de cap pentru mass-media, din pricina crizei economice.

"Obama este, in momentul de fata, solutia salvatoare la toate problemele cu care ne confruntam. Este un lucru bun sa fii identificat cu el, in aceste zile", a spus pentru USA Today, Walt Guarino, profesor la Seton Hall University.

Postul MTV va aloca cel mai extins spatiu de emisie destinat vreodata unei ceremonii de investire a unui presedinte, cu o investitie care egaleaza doar costurile postului cu programele speciale de Anul Nou si ceremoniile de decernare ale premiilor ce-i poarta numele, noteaza AdAge.com, care il citeaza pe Stephen Friedman, presedintele-director general al postului.

Inca de vineri, 16 ianuarie, publicatia Time din portofoliul trustului Time Inc. va debuta cu o serie de editii speciale pre-inaugurale, promovand un pull-out poster cu presedintele Americii - “Omul anului", cum l-a numit, recent, publicatia.

In Romania, o editie speciala cu titlul “Washington in transition” a publicatiei The New York Times International Weekly a fost distribuita, tot vineri, impreuna cu Romania Libera, ziar care a incheiat un parteneriat in acest sens cu New York Times.

Pe 18 ianuarie, si Washinton Post anunta o editie speciala Barack Obama, ocazie cu care va dubla numarul paginilor ziarului sau de duminica - Washington Post Sunday Magazine. Publicatia se poate lauda deja cu un plus de incasari in valoare de 1,2 milioane de dolari din publicitate, cu ocazia ceremoniei de investire, potrivit lui Marc Rosenberg, directorul de vanzari al ziarului, citat de Advertising Age.

Entuziasmul populatiei pentru investirea lui Barack Obama la Casa Alba a atras cu campanii speciale si branduri renumite precum Pepsi, Ikea, T.G.I. Friday's si Dunkin' Donuts.

De vineri, echipele Pepsi vor imparti pe strazile Washington-ului insigne, sepci si esarfe pe care se vor regasi mesajele "speranta" si "schimbare", in timp ce reclamele outdoor ale companiei vor iesi la rampa cu "obamaisme" precum deja celebrul "Yes, you can". Pepsi a lansat si o campanie interactiva pe internet - "Dear Mr. President", adresata tuturor celor care vor sa-i adreseze un mesaj direct presedintelui Obama, printr-un clip urcat pe YouTube.

Vezi unul dintre spoturile "Dear Mr. President":

Ikea, pe de alta parte, a instalat inca de luni propria versiune a Biroului Oval de la Casa Alba, in interiorul garii Union Station, locatie vizitata anual de milioane de turisti, folosind integral mobila produsa de companie.

Vezi imagini cu Biroul Oval Ikea:

Dunkin' Donuts a lansat cu ocazia marelui eveniment un sortiment special de gogosi, in cele trei culori ale steagului american, ce vor fi vandute in perioada 17-23 ianuarie cu doar 89 de centi.