Intalnirile Media HotNews.ro

Raluca Turcan: Multe institutii mass-media sunt folosite ca instrumente politice de patroni

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:00 Economie | Media & Publicitate


Raluca Turcan
Foto: HotNews.ro
Raluca Turcan, presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, a fost in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii despre situatia televiziunii publice si despre diferite aspecte legate de comunicarea politica. Turcan pregateste o initiativa legislativa privind SRTv. Intalnirea a fost moderata de Iulian Comanescu.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Ramai pe HotNews.ro pentru un interviu cu Raluca Turcan

Fragmente din discutia online
 • Taxa sa se stabileasca de catre parlament prin inititiva legislativa la propunerea celor doua institutii sau sa se schimbe chiar filosofia finantarii, creandu-se o taxa de solidaritate nationale, cu obligativitatea, insa respectarii calitatii editoriale si misiunii de serviciu public.
 • ordinea ar fi eficientizarea activitatii, indeplinirea misiunii publice si apoi finantare corespunzatoare.
 • Servind publicul (platitor de altfel de taxa radio-tv) servesti mai bine si electoratul partidelor politice, fara diferente de abordare in functie de ce partid este la putere.
 • E necesar ca si oamenii politici sa inteleaga (si am avut experienta Adrian Nastase) ca folosirea in special a televiziunii ca instrument politic atunci cand este la guvernare poate sa iti creeze deservicii.
 • Cred ca electoratul PD-L de exemplu, dar e valabil si pentru PSD, va putea trece peste dezamagirea privind alianta facuta daca vom oferi in schimb seriozitate, profesionalism si rezultate palpabile.
 • Atat timp cat televiziunea, in loc sa ofere cultura, educatie, informatie, ofera jocuri interactive stupide in opinia mea, ea este departe de misiunea pe care trebuie sa o aiba in societatea romaneasca.
 • In momentul in care am vorbi de o taxa de solidaritate pentru televiziunea si radioul public trebuie obligatoriu sa vorbim si de asigurarea de informatii, cultura si educatie prin aceste institutii.
 • cred ca in Romania calitatea informatiilor s-a deteriorat foarte mult, institutiile de presa tind sa se tabloidizeze si intram in cercul vicios de a da ce se cere, uitand insa ca se cere ceea ce obisnuim sa oferim.
 • Multe institutii mass-media ajung sa fie folosite ca instrumente politice din partea patronilor, indiferent de efectul negativ asupra publicului.
Raluca Turcan este deputat si vicepresedinte al PDL, cu raspunderi legate de marketing politic. In alegerile din 30 noiembrie 2008, Raluca Turcan a castigat un mandat la Sibiu cu 47% (11.900 de voturi).

Prima pozitie din CV-ul Ralucai Turcan este aceea de consultant de relatii publice la Tofan, ocupata intre 1999 si 2000. Vicepresedinte al PDL din decembrie 2007, Turcan si-a inceput ascensiunea politica in 2000 in PNL, pentru a pleca in 2007 in Partidul Liberal Democrat impreuna cu Theodor Stolojan. Raluca Turcan a mai fost expert parlamentar in Senat, pana in 2004 si cadru didactic asociat la Universitatea Transilvania din Brasov si Universitatea Romano-Germana din Sibiu.

Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro
6 noiembrie 2008: Serban Alexandrescu (Headvertising): "Nimeni nu stie cu cat au scazut sau vor scadea bugetele. Ca de obicei, unii si-o vor fura mai urat decat altii"
13 noiembrie 2008: Dan Diaconescu vrea transmisii live din Salvare si Elodia pe internet
17 decembrie 2008: "Eliza Rogalski (Rogalski-Grigoriu): New media este din ce in ce mai mult o sursa de informatii pentru mass-media"
14 ianuarie 2009: Lurentiu Ionete (Intact/Antena) despre criza din publicitate: Scaderi de 10-15% pe TV, 20-25% pe print si 35% pe outdoor. Internetul ar putea creste cu 20-25% in 2009.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Mihai

  Am inteles ca veti propune o noua lege privind organizarea si functionarea radioului si televiziunii publice.

  1. Pe langa modificarile legate de conducerea celor 2 institutii publice, va trebui sa existe si problema finantarii. Ce aveti in vedere legat de acest subiect, punand in balanta o finantare corecta si pastrarea personalului institutiilor?

  2. Ca o parere personala nu credeti ca ar fi mai util reinfiintarea Radioteleviziunii Romane prin comasarea celor 2, realizarea unei singure taxe publice de audiovizual, o singura conducere ... ?

  • Raluca Turcan

   Dacă tot este prima întrebare, ar fi bine să facem un imic istoric al demersului politic pe care l-am făcut pânp acum privind activitatea radioului şi a televiziunii publice. Până acum, după cum cunosc probabil persoanele interesate de funcţionarea acestor instituţii, de fiecare dată când se schimba puterea politică se decapitau şi conducerile Radioului şi Televiziunii, numindu-se în posturile de conducere oameni mai mult sau mai puţin apropiaţi de cercurile guvernării.

   Când am câştigat alegerile, în 2004, după experienţa atât de neplăcută de subordonare politică atât a radioului cât şi a televiziunii publice, am considerat că este cazul să avem o nouă abordare şi, cu toate că erau semne clare de ingerinţă politică, în special în activitatea editorială a radioului şi televiziunii, am considerat că e necesar şi bine să facem o anchetă profundă pe mai multe paliere ale activităţii acestor instituţii, plecând de la managementul resurselor umane, activitate economico-financiară, şi până la politica editorială. În acest sens, am constituit în parlamentul României o comisie de anchetă la Radioul şi Televiziunea publică, pentru a vedea exact ce s-a întâmplat în patru ani de zile (2001-2004), la aceste instituţii vitale pentru democraţie. A fost o anchetă unică în istoria Parlamentului, pentru că am abordat-o serios, am audiat sute de persoane de-a lungul a zeci de ore de audieri în cadrul acestei comisii, iar aceste discuţii şi dezbateri s-au finalizat cu un raport care ar fi trebuit să fie votat în Parlament. Raport care oferea o situaţie clară a realităţilor din radioul şi televiziunea publică. La aceste audieri au participat atât angajaţi, cât şi persoane din conducerea SRTV şi SRR, dar şi oameni din societatea civilă, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale.

  • Raluca Turcan

   Din păcate însă, pentru că raportul conducea inclusiv la incidenţe penale asupra persoanelor care au condus radioul şi televiziuena publică şi pentru că erau nişte concluzii grave în privinţa managementului financiar, s-a creat un consens transpartinic care a blocat dezbaterea raportului în Parlament. La acea vreme, făceam parte din PNL şi inclusiv acest partid, care ar fi trebuit să susţină demersul meu politic dar realizat cu instrumente profesionale, nu a mai susţinut această iniţiativă necesară.

   Ca urmare, conducerile au fost decapitate politic prin respingerea rapoartelor de activitate, fără nicio analiză, şi au fost numite alte persoane în baza aceleiaşi legi care s-a dovedit a fi lacunară. În acest context, am avut o nouă iniţiativă de a modifica legea de funcţionare, ca măcar în cadrul legislativ să nu mai permitem ingerinţa politică în funcţionarea acestor instituţii. Am făcut o lege nouă, în colaborare directă cu reprezentanţi ai societăţii civile, pe care am obţinut chiar şi un consens politic important şi, în felul acesta, legea a trecut în unanimitate de Camera Deputaţilor. La Senat însă, consensul politic s-a spulberat şi au respins-o pentru că oamenii politici care formau noua majoritate în Parlament, atunci, au ajuns la concluzia că e mai bine să avem un instrument politic prin aceste instituţii. Asta pentru că ele funcţionau după legea veche, lege care, aşa cum am spus, permitea ingerinţa politică.

  • Raluca Turcan

   În acest nou mandat îmi propun să reiau dezbaterea publică şi iniţierea unei legi pentru reorganizarea şi funcţionarea radioului şi televiziunii publice, atingând câteva puncte care cred eu că sunt vitale:

   1. Redefinirea rolului şi misiunii radioului şi televiziunii publice

   2. Depolitizarea
   - depolitizarea conducerii instituţiilor prin interzicerea ca membrii consiliilor de administraţie să ocupe funcţii politice în partide
   - decalarea mandatului acestor conduceri faţă de ciclul parlamentar
   - nominalizarea în Consiliile de Administraţie a unor reprezentanţi ai societăţii civile

   3. Profesionalizarea
   - impunerea unor criterii de competenţă pentru membrii consiliilor de administraţie
   - separarea funcţiei de preşedinte al CA de cea de director general
   - diferenţierea clară a organismelor de conducere

   4. Eliminarea conflictelor de interese la nivelul conducerii instituţiilor
   - membrii CA să nu aibă interese financiare în alte grupuri media
   - să nu poţi fi membru în Consiliul de Administraţie şi candidat în alegeri din partea partidelor politice

   5. Transparenţă
   - la depunerea rapoartelor financiare în parlament, să se depună şi conturile de execuţie bugetară ale celor două societăţi
   - societăţile să fie obligate anual să prezinte parlamentului un raport de audit economic şi de audienţe independent

  • Raluca Turcan

   Cam asta a fost istoria succinta demersului politic privind activitatatea radioului si televiziunii publice. Voi incerca de acum sa raspund concret si punctual la intrebarile pe care mi le-ati adresat.

  • Raluca Turcan

   1. Multumesc pentru intrebare. Probalema finantarii a ramas, intr-adevar, neacoperita la dezbaterile pe care le-am avut pana acum si cu societatea civila si in parlament, existand, practic, doua variante prin care am putea imbunatati ce se intampla in momentul de fata cu partea financiara in aceste institutii.
   Taxa sa se stabileasca de catre parlament prin inititiva legislativa la propunerea celor doua institutii sau sa se schimbe chiar filosofia finantarii, creandu-se o taxa de solidaritate nationale, cu obligativitatea, insa respectarii calitatii editoriale si misiunii de serviciu public.
   In acest moment se pare tot mai mult ca misiunea publica a fost abandonata, ea fiind suplinita de canale private, care realizeaza mai bine functia de informare si unoeri si pe cea educativa. Si in aceste conditii, ar fi incorect sa se creeze o taxa de solidaritate nationala daca nu se schimba nimic in abordarea editoriala a acestor institutii. Asadar, ordinea ar fi eficientizarea activitatii, indeplinirea misiunii publice si apoi finantare corespunzatoare.

   2. Nu cred ca se impune comasarea celor doua institutii.

 • Întrebarea nr. 2 corso

  foarte frumoasa ideea de a avea o initiativa legislativa legata de depolitizarea TVR. dar, doamna Turcan, chiar credeti ca partidele o vor accepta? chiar credeti ca vor renunta sa mai manuiasca ei firele care directioneaza TVR?

  • Raluca Turcan

   As vrea sa cred ca da. Cred ca partidele politice trebuie sa-si schimbe abodarea privind relatia cu radioul si televiziunea publica, sa priveasca pe termen lung functia pe care ele o au in societate. Servind publicul (platitor de altfel de taxa radio-tv) servesti mai bine si electoratul partidelor politice, fara diferente de abordare in functie de ce partid este la putere. E necesar ca si oamenii politici sa inteleaga (si am avut experienta Adrian Nastase) ca folosirea in special a televiziunii ca instrument politic atunci cand este la guvernare poate sa iti creeze deservicii. Si pe moment, dar si pe termen lung.

 • Întrebarea nr. 3 Dan Robert

  Doamna Turcan,

  1) Sunteti vicepresedinte PD-L pentru marketing politic. Acum, dupa castigarea alegerilor, va considerati raspunzatoare de modul in care se indeplinesc (sau nu) promisiunile din timpul campaniei, promisiuni care au facut parte din mix-ul dvs de marketing?

  Multumesc!

  • Raluca Turcan

   Sunt doctorand in marketing politic, fac parte din echipa de comunicare a PD-L-ului, nu sunt, insa vicepresedinte PD-L pentru marketing politic. Dar chiar si asa ma consider raspunzatoare, alaturi de toti colegii mei, de modul in care ne respectam promisiunile in fata celor care ne-au votat si cred ca suntem datori ca, in mandatul pe care il avem sa incercam sa ne respectam, daca nu toate promisiunile, macar cea mai mare parte a lor.

   Anul acest a este un an dificil, marcat si de criza economica mondiala, dar si de situatia economico-financiara dezastruoasa pe care a trebuit sa o infruntam dupa praduirea bugetului public de catre fosta guvernare. Nu cred ca au mai existat situatii pana acum ca toate datele economico-financiare pe care ni le furniza guvernul Tariceanu sa fie mincinoase, aceste date fiind prezentate atat in plan intern cat si partenerilor din exterior.

   De aceea poate ca nu vom putea din start sa respectam o parte din angajamente insa am incredere in responsabilitatea colegilor mei din guvern si in dorinta de a respecta programul de guvernare pe care ne-am angajat.

   Mi-as mai dori, de asemenea, ca aceasta alianta, greu de acceptat pentru multe persoane, acest parteneriat format de PD-L si PSD sa functioneze si sa se bazeze pe incredere si respect reciproc. Fara aceste doua componente orice demers comun este sortit esecului.

   De aceea chiar fac un apel la toti liderii politici, indiferent de asperitatile personale sau diferentele ideologice, sa-si respecte partenerii pentru ca in felul acesta ne respectam alegatorii. Cred ca electoratul PD-L de exemplu, dar e valabil si pentru PSD, va putea trece peste dezamagirea privind alianta facuta daca vom oferi in schimb seriozitate, profesionalism si rezultate palpabile.

 • Întrebarea nr. 4 Tio

  Iata cum definea JFK rolul mass-media:

  "not primarily to amuse and entertain, not to emphasize the trivial and the sentimental, not to simply "give the public what it wants"--but to inform, to arouse, to reflect, to state our dangers and our opportunities, to indicate our crises and our choices, to lead, mold, educate and sometimes even anger public opinion."

  Pe cind un asemenea rol si mandat si de la SRTv.

  • Raluca Turcan

   E o definitie data intr-o tara cu traditie democratica si care ar putea corespondent si in Romania daca s-ar dori cu adevarat acest lucru. Cred ca si angajatii si cei care conduc institutiile si oamenii politici trebuie sa inteleaga ca aceste institutii pot deveni eficiente, ceea ce ar insemna o cheltuire cu cap a banului public din care sunt finantate precum si faptul ca pot deveni tot mai putin apolitice.

   Cred ca atat televiziunea cat si radioul trebuie sa aiba rolul de a informa in societatea romaneasca, corect, impartial, echilibrat, trebuie sa aiba rol de forum de dezbatere in care sa existe posibilitatea exprimarii opiniilor cat mai multor oameni, trebuie sa aiba un rol cultural si educativ.

   Atat timp cat televiziunea, in loc sa ofere cultura, educatie, informatie, ofera jocuri interactive stupide in opinia mea, ea este departe de misiunea pe care trebuie sa o aiba in societatea romaneasca., Se creeaza nemultumiri, semne de intrebare, tot mai multi oameni se intreaba de ce trebuie sa exista o televiziune publica care sa ofere astfel de emisiuni, programe fara audienta, sa aiba pierderi de milioane de euro si sa continuam sa o finantam din bani publici.

   De ce intr-o institutie cu mii de angajati achizitionam cu sume exorbitante productii facute in afara TVR, cand avem angajati si ar putea fi gasite si resurse financiare pentru asta.

   De asemenea, cum am putea explica faptul ca o televiziune cu acoperire nationala ajunge sa aiba din ce in ce mai multe momente cand nu reuseste sa sara de un punct de rating, adica 200.000 de telespectatori si sa fie depasita in audienta de o televiziune de nisa.

   Cred ca daca am gasi raspuns la aceste intrebari am fi mai mai aproape de ce-si dorec oamenii de la o televiziune publica.

 • Întrebarea nr. 5 Veronel Tanase

  Buna ziua,

  Am o intrebare care, desi nu este legata direct de subiectul discutiei , cred ca trebuie sa stea in atentia comisiilor de specialitate ale parlamentului :
  la ora actuala avem 2 agentii de stiri- de stat :
  - cea nationala Agerpres si cea
  a S.R.R. - Rador.
  Nu este cam mult pentru Romania? adica : 2 structuri media cu acelasi obiective ?
  Mai ales cand ai un buget de austeritate , acesta trebuie gestionat cu si mai mare atentie...
  Agerpres-ul furnizeaza stiri, fotografii etc ; ce face in plus Rador-ul ?

  Va multumesc.
  Veronel Tanase

  • Raluca Turcan

   E un subiect la care merita sa reflectam. Daca prin aceste servicii cetatenii ar fi multumiti merita sa le pastram, insa daca nu primesc informatiile necesare, atunci poate ca o regandire a structurilor ar fi bine venita.

 • Întrebarea nr. 6 ioan DRIMUS

  Stimata doamna,

  Traiesc in Franta din 1990 si observ ce se intampla aici cu televiziunea publica; recent s-a dat o noua lege prin care a fost suprimata publicitatea pe aceste posturi; efectele s-au simtit imediat, audienta a crescut la fel si nivelul de satisfactie al telespectatorilor; in loc de publicitate avem parte de mai multe emisiuni culturale unele dintre ele de inalta calitate; un alt element de noutate este acela ca persoanele care receptioneaza TNT (televiziune numerica terestra) au posibilitatea sa vizioneze orice emisiune care s-a derulat in trecut si care a fost inregistrata in basa de date a canalului;
  Pe cand si in Romania aceste optiuni ?

  2.Am fost recent in Romania pentru cateva zile si am fost neplacut surprins de calitatea informatiilor care se dau pe posturile de televiziune; Se vede clar ca exista excesiv de multa manipulare, se propaga informatii care sa induca in eroare telespectatorul
  Eu cred ca statul are o obligatie esentiala fata de cetatean, aceea ca el sa asigure ca prin mass media se realizeaza oo informare corecta. Chiar si posturile private ar trebui sa fie responsabile pentru calitatea informatiilor lansate in spatiul public; eu cred ca acordarea si mentinerea licentei de functionare ar trebui sa fie strans legata de realizarea acestui obiectiv.
  Pe cand o lege care sa penalizeze propagarea de psihoze colective , zvonuri false sau linsaje mediatice ?
  Pe cand o lege care sa protejeze viiata privata a cetatenilor fata de intruziunea uneori mult prea destructiva a mass mediei

  3.Pentru a se evita ca legile audiovizualului sa fie dependente de interesul partidelor aflate temporar la putere nu credeti ca ar fi necesar ca sa se introduca in Constitutie niste prevederea ca statul are obligatia sa asigure conditii de informare corecta a cetateanului ?

  • Raluca Turcan

   Ma bucur ca ati deschis subiectul televiziunii farnceze. Chiar zilele trecute am fost plecata in Franta si am urmarit dezbaterea din acest moment in privinta televiziunii publice. Merita sa reflectam daca televiziunea din Romania ar putea trai fara publicitate. Poate ca, fara publicitate, cu o taxa de solidaritate nationala si cu o eficientizare a cheltuielilor am putea sa determinam sa serveasca cetatenii.

   In momentul in care am vorbi de o taxa de solidaritate pentru televiziunea si radioul public trebuie obligatoriu sa vorbim si de asigurarea de informatii, cultura si educatie prin aceste institutii.

   Nu poti sa pretinzi unor oameni sa dea o suma de bani pentru un serviciu public radio-tv daca acestia nu sunt atrasi sa le urmareasca, sa beneficieze de ele, luandu-si in continuare informatiile necesare de la institutiile private mass-media.

   Deci discutia trebuie sa plece intai de la calitatea serviciilor oferite si apoi sa ajungem la finantare.

   2. Cred ca aici intervine rolul CNA-ului. Ca opinie personala cred ca in Romania calitatea informatiilor s-a deteriorat foarte mult, institutiile de presa tind sa se tabloidizeze si intram in cercul vicios de a da ce se cere, uitand insa ca se cere ceea ce obisnuim sa oferim. Poate cu alta ocazie merita sa discutam si despre CNA, organismul de supraveghere a spatiului audiovizual si a modului in care ar putea exista o influentare pozitiva din punct de vedere al calitatii informatiilor oferite de mass-media audio-video romaneasca. Se pare ca sanctiunile si avertismentele nu sunt suficiente si multe institutii mass-media ajung sa fie folosite ca instrumente politice din partea patronilor, indiferent de efectul negativ asupra publicului.

  • Raluca Turcan

   3. Dreptul la informare corecta exista garantat prin Constitutie, insa, din pacate, el nu este respectat.
   Nici nu stiu daca aceasta discutie e bine sa fie purtata de poameni politicie pentru ca ei pot sa fie suspectati de dorinta de influentare a informatiei in interes personal. Poate ca aici ar trebui sa intervina societatea civila, organizatiile de profil care sa ia atitutdine, sa se autosesizeze si sa gaseasca o solutie de a determina institutiile de presa sa se autoreglementeze, sa-si impuna un cod de conduita, un cod de calitate a informatiilor oferite.

 • Întrebarea nr. 7 Gianina

  Daca tot ati dat aceasta oportunitate, cer un raspuns sincer si fara PR-isme, va rog: exista un acord intre PSD si PD-L (indiferent de forma lui) privind SRTV? Este dispus PSD-ul sa cedeze locul? Sau de unde a rasarit furtunica asta cu propunerea legislativa? Sau pur si simplu vreti sa lasati impresia ca va luptati impreuna pentru descoperirea apei calde? Pentru ca, credeti-ma, totul incepe de la VRUT. Daca faceti acest demers fara sa va fi aranjat apele dinainte, stim deja cum se va termina. Deci, ce se intampla in culise? Va rog, nu ma plictisiti cu "incercam, facem, dregem, propunem, urmam calea legala", ca nu ma intereseaza. Mai bine notati No Comment ca raspuns decat abur. Multumesc

  • Raluca Turcan

   Cred ca intr-o forma sau alta am raspuns intrebarii pe care dumneavoastra o aveti si cred de asemenea ca si opinia publica are un rol in determinarea oamenilor politici de a adopta anumite decizii. De aceea voi genera dezbateri publice si poate oamenii politici vor ajunge si sa VREA lucrul acesta.

 • Întrebarea nr. 8 Andra

  Alina Mungiu, Hotnews, 18 sept 2008
  „Opinia noastra publica la aceasta ora este COMPLET contrafacuta, cu mijloacele propagandei negre, de la agenda la lideri de opinie.
  Publicul de altfel simte si e foarte nesatisfacut de prestatia presei.”

  Citatul de mai sus descrie o realitate foarte grava pentru Romania anului 2008. Cred ca acest lucru nu s-a intamplat nici macar pe vremea comunismului.
  Dpdv al democratiei insa, acest lucru se stie cu certitudine: nu poate exista democratie intr-o tara in care opinia publica este COMPLET controlata.

  Referindu-se la presa, tot Doamna Alina Mungiu – unul dintre foarte putinii membri ai elitelor romanesti care pe langa diagnostic are grija de fiecare data sa ofere si SOLUTII – a vorbit acum 2 zile intr-un interviu pe Hotnews despre concentrarea presei in Romania.
  Dansa a spus ca o mana de oameni foarte bogati (4) detin toata presa din Romania.
  Nu intamplator, acestia sunt legati si prin interese POLITICE comune, asa ca rezultatul este ca publicul roman asculta de 4 ani, zi de zi, aceeasi partitura politica interpretata de 4 actori diferiti.
  Astfel ca rezultatul este o falsa impresie de „unanimitate”, "impresia" ca ceea ce difuzeaza media sunt atitudini "IMPARTASITE" de toti romanii.
  Alte efecte: falsificarea si chiar blocarea temelor de dezbatere publica, cum a fost blocajul mediatic impotriva referendumului din 2007 pentru votul uninominal majoritar.

  Credeti ca legea anti-trust propusa de dna. Mungiu ca solutie impotriva concentrarii presei si falsificarii opiniei publice e realizabila in acest mandat de catre majoritatea PSD-PDL ?
  Daca acest lucru nu este realizabil, care dintre solutiile alternative (care urmeaza mai jos) credeti ca are sanse sa fie aplicata in mandatul dumneavoastra pentru a schimba realitatea foarte grava despre care vorbeste Dna. Mungiu ?
  (urmeaza)

  • Raluca Turcan

   Intr-o forma sau alta impartasesc opinia doamnei Mungiu. Daca, insa, acest demers vine din partea oameni politici, televiziunile private se vor simti atinse pentru ca vor crede ca dorim sa le influentam. Poate ca societatea civila ar putea incepe niste dezbateri pe tema aceasta, ar putea gandi o initiativa legislativa si apoi gasite parghiile de promovare. Dar, repet, lucrul acesta ar putea avea succes doar daca initiatorii nu sunt oameni politici. Am incepe din start cu stangul.

 • Întrebarea nr. 9 andreea

  La ora actuala tvr e complet scapata de sub controlul publicului. S-a ajuns pana acolo incat toti factorii de decizie in plan editorial, de la stiri pana la programe, sunt interimari. Sunt niste incompetenti care au ocolit filtrul legal al unui concurs si au fost numiti de presedintele sassu, pe filiera psd. Sunt apoi uitati in functie ani buni, pentru ca pot fi manipulati usor. Prin acesti interimari care raspund la toate comenzile, tvr e controlat in continuare de politic si nu de public. Poate faceti in asa fel inact noua lege sa interzica aceste interimate la nesfarsit, foarte profitabile presedintelui tvr si celor care l-au pus acolo. De fapt, intrebarea este daca aveti de gand sa faceti ceva, de data asta, ca ne-ati mai aburit si acum 4 ani cu bune intentii.

  • Raluca Turcan

   Nu-mi doresc ca demersul pe care eu il am in privinta televiziunii publice sa fie privit ca un atac la adresa presedintelui Sassu, fost membru marcant al PSD. De aceea am solicitat atat radioului cat si televiziunii rapoarte financiare la zi. Vom analiza transparent rapoartele de activitate ale celor doua institutii si voi supune dezbaterii publice toate proprunerile pe care le am. Asa cum am spus, sper ca oamenii politici cu putere de decizie sa nu blocheze un proiect care ajuta mii de oameni, publicul platitor de taxa radio-tv, daca intr-un anumit moment interesul lor direct le va dicta altceva.

 • Întrebarea nr. 10 anonim

  D-na Turcan as vrea sa existe o prevedere in lege prin care sa avem dreptul noi cei care platim abonament sa ne spunem parerea si sa obligam televiziunea romana sa munceasca pentru banii pe care-i primeste nu sa ne arate istoria, viata si civiliatia altor tari din filme documentare facute de altii.Va dau ca exemplu emisiunea tema de vineri in care la tema despre avoturi era un film francez!La noi in tara nu a existat aceasta problema?!Iar despre emisiunile false ale d-nei Almasan ca sa spun?Nu-i suficienta falsitate in jurul nostru?As fi scris toate acestea pe site-ul TVR dar nu se poate!

  • Raluca Turcan

   Asa e, un site jenant pentru o televiziune platita de mii de oameni. Nici macar modalitate de exprimare a opiniei nu ofera televiziunea publica.

   Sa speram ca vom reusi sa schimbam lucrurile pentru a fi cat mai aproape de asteptarile pe care le aveti.

 • Întrebarea nr. 11 Obsevatorul

  Stmata doamna,

  Am apreciat extrem de mult faptul ca, in anul 2005, atunci cand ati primit sarcina de a conduce o ancheta parlamenrtara asupra activitatii SRTV, v-ati indeplinit sarcina prompt si integral. Asta spre totala surprinderea si disconfortul maxim al multora, inclusiv a colegilor dvs. de partid si de alianta. Acesta este un fapt de bun augur in constructia pe care o proiectati vis a vis de televiziunea publica. Totusi, cred ca intentia dvs. are nevoie de unele clarificari :

  1. Credeti ca s-a schimbat mentalitatea politicienilor de azi privind acest subiect, tinand seama de faptul ca realizarea dvs., remarcabila, din 2005, n-a avut nici o finalitate in sensul depolitizarii SRTV, ba dimpotriva, a devenit doar un bun pretext pentru clasa politica de a inlocui o conducere politizata a televiziunii, cu alta conducere, la fel de politizata? Cata credibilitate poate avea demersul dvs. azi, din moment ce finalizarea lui depinde de aceleasi persoane care, la vremea respectiva ori au aparat cu inversunare status quo-ul ori s-au folosit de efortul dvs. si al comisiei de ancheta pentru a obtine, ulterior, avantaje politice maxime in SRTV ?

  • Raluca Turcan

   Buna intrebare. Sa speram ca realitatea va contrazice asteptaptarile sau dorintele unor persoane.

 • Întrebarea nr. 12 Observatorul

  2. Orice lege privind televiziunea si radioul public, trebuie aplicata intr-o tara si cu oameni pentru care eludarea legii a devenit sport national. Toate proiectele de lege de pana acum, au in vedere modul in care sunt alcatuite structurile de conducere la varf ale SRTV, ca mijloc principal de combatere a politizarii ei. Ori, televiziunea publica nu este nicidecum condusa, in fapt, de consiliul ei de administratie, sau de presedintele director general, ci de o structura imuabila care s-a insinuat in toate nivelele ei de decizie, de sus si pana jos, si care este neschimbata, cu ajutorul nemijlocit al clase politice, de cel putin douazeci de ani incoace. Aceasta structura este, de fapt, puternic politizata si ea este aceea care raspunde intocmai si la timp oricarei comenzi politice. Cunoasteti acesta structura? Cum credeti ca poate fi ea anihilata?

  3. Orice schimbare a unei institutii, in bine sau in rau, antreneaza cheltuieli masive. SRTV este, financiar vorbind, pe butuci. Cum credeti ca va fi finantata, intr-o perioada de criza, transformarea televiziunii publice dintr-un colos inert, intr-un organism public viu si, mai ales, depolitizt?

  In rest, va doresc mult success in tot ceea ce va propuneti sa realizati.

  • Raluca Turcan

   Daca tot suntem la clarificari, chiar cred ca merita sa mai lamurim un lucru. Nu doresc sa va imaginati ca eu ca om politic voi propune concedieri sau angajari (adica politica de personal), voi oferi sugestii cu privire la politica editoriala, la programele realizate de aceste institutii sau cu privire la cheltuielile si investitiile acestor institutii.

   Angajamentul meu este de a oferi un cadru legislativ prin care personanele cu putere decizionala din aceste institutii sa poata sa ofere cele mai bune solutii. Ma refer la presedintele Consiliului de Administratie, membrii CA, directorul general (in eventualitatea separarii functiilor) si membrii Consiliului Director.

 • Întrebarea nr. 13 maria

  Cum vedeti viitorul angajatilor in SRTV si SRR? Ce se va intampla cu toti acei oameni? Vor fi concedieri sau ce solutii veti propune??

  • Raluca Turcan

   cred ca am oferit raspunsul la intrebarea precedenta.

 • Întrebarea nr. 14 calin

  ... ce studii de marketing politic, relatii publice si comunicare aveti si, eventual, ce ati publicat in domeniul respectiv?

  • Raluca Turcan

   Puteti gasi toate informatiile despre mine in CV-ul de pe site-ul Camerei Deputatilor.

 • Întrebarea nr. 15 Mihai

  Este adevarat ca raportul despre SRR si STVR a fost scris de fapt de Andreea Vass, consiliera pe vremea aceea la Cotroceni?

  • Raluca Turcan

   Daca doamna Vass era consiliera la Cotroceni, insemna ca lucra la Cotroceni.

 • Întrebarea nr. 16 Ioana Avadani

  1. În mandatul trecut, aţi afirmat că nu există voinţă politică pentru adoptarea legii SRR-SRTV. Acum există? Dacă da, pe ce vă bazaţi?

  2. Care e calendarul legii în opinia dvs.? Ce mecanisme de dezbatere veţi aborda?

  • Raluca Turcan

   1. Sper sa creez o dezbatere publica suficient de puternica pentru a determina o decizie politica

   2. Ca si calendar am solicitat rapoartele economico-financiare. Voi propune o dezbatere publica a acestor rapoarte, de asemenea, o dezbatere publica pe noul proiect de lege, apoi depunerea si dezbaterea in Parlament a acestei legi.

 • Întrebarea nr. 17 mihai

  Cum vedeti re-instaurarea institutiei concursului de angajare in TVR? Acum sint niste simulacre de concursuri, care populeaza aceasta respectabila institutie cu neprofesionisti.
  Va multumesc si va urez succes

  • Iulian Comanescu

   Am şi eu o întrebare la întrebare, dar nu pentru Raluca Turcan, ci pentru Mihai. Care ar fi alternativa la aceste concursuri?

   Oricum, aşa, bune-rele cum sunt, ele arată o stare de fapt: la TVR nu se mai înghesuie profesionişti de prim rang, după ce li s-a întâmplat Rodicăi Culcer, lui Tudor Giurgiu şi altora.

 • Întrebarea nr. 18 Motoc

  Depolitizarea TVR?! Ce-o mai fi si asta? Probabil, o noua incercare de a arunca praf in ochii platitorilor de taxe! Cand guvernantii NU vor sa schimbe ceva, atunci, fie infiinteaza diverse comitete si comitii - care analizeaza, care investigheaza, care dezbat (si bat apa in piua), care urmeaza sa se pronunte, care supun evaluarii, care solicita parea diversilor creatori de opinie, care ... ; fie scot la iveala o persoana carismatica, chipurile, pusa pe executat mari schimbari; schimbari reale; schimbari de profunzime; mari transformari, etc. (De schimbat, suntem de acord; dar sa nu se modifice nimic!) Ideea este ca lumea sa fie convinsa ca politicienii incearca "sa schimbe" ceva; recte, ca democratia nu e o vorba goala.

  Nu stiu ce pregatire profesionala are doamna R. Turcan. Nu stiu daca are habar ce inseamna modulatie de frecventa, sau care sunt caracteristicile formatului Digital Betacam (de exemplu). Cu siguranta, dumneaei considera nerelevanta stapanirea unor asemenea amanunte tehnice. In aceasta ipoteza, domnia sa ar putea, la fel de bine, sa se implice si in problemele agricole, medicale, ori energetice; doar dispune de o competenta universala. In lumea de azi, televiziunea inseamna, in primul rand, tehnologie.

  Doamna Turcan: postul public de televiziune, asa cum se prezinta la ora actuala, trebuie nu reformat, nu cosmetizat, nu depolitizat (pe ici, pe colo); ci trebuie DESFIINTAT. De altfel, la demolarea acestei institutii au pus umarul o multime de indivizi. Numele Tudor Giurgiu va spune ceva? Presa a relatat, in detaliu, despre deturnarile de fonduri la care s-a dedat acest individ.

  Nu o Raluca Turcan trebuie sa se ocupe de postul public de televiziune. Ci POLITIA, PARCHETUL, GARDA FINANCIARA si, de ce nu?, OFICIUL PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR.

  TVR-ul sa se auto-finanteze. La fel ca restul posturilor de televiziune. Desi platim abonament, TVR-ul continua sa difuzeze reclame. In plus, este un post anti-romanesc si anti-crestin.-

  • Raluca Turcan

   Chiar daca gasesc unele aspecte din intrebarea dumneavoastra tendentioase, ca raspuns dorinta mea este crearea unui cadru legislativ bun pentru functionarea televiziunii si radioului public, in niciun caz lucruri legate de modulatia de frecventa sau de formatul BetaCam.

   Poate demersul ar putea fi facut si de alte persoane si daca ar avea la baza o analiza pe care am facut-o in Comisia de ancheta al carei presedinte am fost.

 • Întrebarea nr. 19 rogozanu

  Ce parere aveti de Alexandru Sassu si de cum arata TVR acum?

  • Raluca Turcan

   Ar fi neprofesionist din partea mea să încep să comentez fără date oficiale concrete. Dacă e să mă iau după cifrele din presă, şi anume audienţă aproape constantă de 200 de mii de telespectatori, pierderi bugetare de 8 milioane de euro, atunci situaţia e mai mult decât critică. Şi toate acestea în contextul crizei economice, care se prefigurează a avea efecte cam doi-trei ani.

   În privinţa calităţilor profesionale ale domnului Alexandru Sassu, nu doresc să mă pronunţ, pentru că ar putea fi interpretat ca un atac politic şi lucrul acesta ar dăuna demersului meu legislativ. Sunt convinsă că după ce vom avea şi analiza economico-financiară, şi raportul de activitate pe anul acesta, vom găsi răspunsul la multe întrebări care ne macină în primul rând în calitate de telespectatori şi ca plătitori de taxă radio-tv.

 • Întrebarea nr. 20 Andrei P

  Exista pareri care denunta aceasta campanie ca fiind un simplu exercitiu de imagine, de genul sa-i luam pe ai lor si sa-i punem pe ai nostri. Cum comentati?
  2. Ati afirmat ca o parte din pierderile institutiei(TVR) se datoreaza echipamentului invechit. Dat fiind faptul ca echiparea completa a unui studio necesita sume mari de bani, credeti ca TVR putea si nu a vrut sa investeasca in echipamente mai mult dect a facut-o in anii anteriori?

  • Iulian Comanescu

   O să-mi permit să răspund eu la întrebarea asta. Sunt de acord că în România clasa politică e cum e, dar dacă venim cu procese de intenţie gen "vă faceţi imagine pe spinarea..." imediat ce un om politic abordează o anumită temă, nu ştiu unde o să ajungem. Era mai bine să-l invităm pe Adrian Păunescu, omologul-preşedinte al Comisiei de cultură al Ralucăi Turcan de la Senat, la HotNews.ro, pe motiv că acesta nu şi-a manifestat nicio intenţie în privinţa TVR, deci nu vrea să-şi facă imagine pe spinarea postului public?

 • Întrebarea nr. 21 dana

  cum va explicati ca toate posturile la stat sunt blocate numai la tvr se fac angajari..pe pile evident???
  as vrea un raspuns daca se poate..

  • Iulian Comanescu

   Nu ştiu dacă angajările sunt pe pile sau nu, dar TVR a pus pe cablu două noi şi glorioase posturi, TVR 3 şi TVR Info. Pentru ele au fost nevoie de angajaţi. Nu mă întrebaţi dacă şi pentru ce era nevoie de TVR 3 şi TVR Info, că nu ştiu.

 • Întrebarea nr. 22 Teodor Tita, Realitatea FM

  1. Cat conteaza in strategia dvs. pentru statiile publice externalizarea productiilor?

  2. Ati luat in considerare, in strategia dvs., reducerea nr. de statii publice, mai ales TV? Nu ma refer numai la cele locale. Ci, de exemplu, la TVR Info si TVR 3. Le gasiti justificarea in termeni de serviciu public?

  3. TVR 2 are ratinguri mici si e detargetat. Nu ar fi mai simplu sa insistati pentru vanarea lui catre o corporatie care sa isi asume si o parte de serviciu public?

  • Raluca Turcan

   In contextul pierderilor financiare, al crizei economice mondiale cu efecte directe asupra României, s-ar putea să apară din ce în ce mai multe iniţiative de privatizare parţială sau de vânzare a unor active care sunt subutilizate. Iarăşi ca o opinie personală, ca politică de resurse umane poate că ar trebui să existe o preocupare mai mare pentru redimensionarea personalului editorial în raport cu cel administrativ, în favoarea primei categorii, şi, poate, o plafonare a sumelor de bani cu care pot fi achiziţionate din afara TVR-ului producţii care ar putea fi realizate din resurse proprii de către angajaţii TVR.

 • Întrebarea nr. 23 chinezu

  doamna turcan,
  dati-mi doar 3 motive pentru care TVR, in actuala forma, ar trebui sa mai existe
  doar 3 va cer, ca sa nu ziceti ca sunt chinezu

  • Raluca Turcan

   Aş prefera să vă dau acest răspuns după ce voi avea datele oficiale concrete.

 • Întrebarea nr. 24 telespectator

  Oprescu e noul Becali, in materie de promovare la TVR. In noaptea de revelion, a trebuit sa urmarim vocea lui Oprescu transmitand din Piata Universitatii. Sefa de la stiri, d-na Radulescu, nu voia sa transmita mesajul Presedintelui tarii (asa cum face televiziunea publica din 89 incoace, indiferent cine e la Cotroceni).
  Nu. Dna de la stiri voia sa-l dea pe Presedinte numai impartind ecranul in 2, cu Oprescu. Deja a inceput campania pt Prezidentiale si Oprescu nu reuseste altfel sa se vada?
  Veti verifica aceasta informatie? Daca se confirma, ce masuri veti lua?

  • Raluca Turcan

   Cred că această informaţie se cuvine a fi dezbătută în Parlament, la analiza rapoartelor de activitate, pe componenta "politică editorială", iar răspunsul inclus în analiza finală pe care o vom avea.

   Nu cred că e sănătos să încep să fac aprecieri editoriale pentru că ar fi greu de disociat pentru multă lume calitatea mea de om politic de cea de telespectator.

4020 vizualizari

 • Finantarea SRR si SRTV (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:17)

  Mihai [anonim]

  Am inteles ca veti propune o noua lege privind organizarea si functionarea radioului si televiziunii publice.

  1. Pe langa modificarile legate de conducerea celor 2 institutii publice, va trebui sa existe si problema finantarii. Ce aveti in vedere legat de acest subiect, punand in balanta o finantare corecta si pastrarea personalului institutiilor?

  2. Ca o parere personala nu credeti ca ar fi mai util reinfiintarea Radioteleviziunii Romane prin comasarea celor 2, realizarea unei singure taxe publice de audiovizual, o singura conducere ... ?
  • Precizări de început (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:09)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Dacă tot este prima întrebare, ar fi bine să facem un imic istoric al demersului politic pe care l-am făcut pânp acum privind activitatea radioului şi a televiziunii publice. Până acum, după cum cunosc probabil persoanele interesate de funcţionarea acestor instituţii, de fiecare dată când se schimba puterea politică se decapitau şi conducerile Radioului şi Televiziunii, numindu-se în posturile de conducere oameni mai mult sau mai puţin apropiaţi de cercurile guvernării.

   Când am câştigat alegerile, în 2004, după experienţa atât de neplăcută de subordonare politică atât a radioului cât şi a televiziunii publice, am considerat că este cazul să avem o nouă abordare şi, cu toate că erau semne clare de ingerinţă politică, în special în activitatea editorială a radioului şi televiziunii, am considerat că e necesar şi bine să facem o anchetă profundă pe mai multe paliere ale activităţii acestor instituţii, plecând de la managementul resurselor umane, activitate economico-financiară, şi până la politica editorială. În acest sens, am constituit în parlamentul României o comisie de anchetă la Radioul şi Televiziunea publică, pentru a vedea exact ce s-a întâmplat în patru ani de zile (2001-2004), la aceste instituţii vitale pentru democraţie. A fost o anchetă unică în istoria Parlamentului, pentru că am abordat-o serios, am audiat sute de persoane de-a lungul a zeci de ore de audieri în cadrul acestei comisii, iar aceste discuţii şi dezbateri s-au finalizat cu un raport care ar fi trebuit să fie votat în Parlament. Raport care oferea o situaţie clară a realităţilor din radioul şi televiziunea publică. La aceste audieri au participat atât angajaţi, cât şi persoane din conducerea SRTV şi SRR, dar şi oameni din societatea civilă, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale.
  • Câteva precizări (continuare) (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:15)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Din păcate însă, pentru că raportul conducea inclusiv la incidenţe penale asupra persoanelor care au condus radioul şi televiziuena publică şi pentru că erau nişte concluzii grave în privinţa managementului financiar, s-a creat un consens transpartinic care a blocat dezbaterea raportului în Parlament. La acea vreme, făceam parte din PNL şi inclusiv acest partid, care ar fi trebuit să susţină demersul meu politic dar realizat cu instrumente profesionale, nu a mai susţinut această iniţiativă necesară.

   Ca urmare, conducerile au fost decapitate politic prin respingerea rapoartelor de activitate, fără nicio analiză, şi au fost numite alte persoane în baza aceleiaşi legi care s-a dovedit a fi lacunară. În acest context, am avut o nouă iniţiativă de a modifica legea de funcţionare, ca măcar în cadrul legislativ să nu mai permitem ingerinţa politică în funcţionarea acestor instituţii. Am făcut o lege nouă, în colaborare directă cu reprezentanţi ai societăţii civile, pe care am obţinut chiar şi un consens politic important şi, în felul acesta, legea a trecut în unanimitate de Camera Deputaţilor. La Senat însă, consensul politic s-a spulberat şi au respins-o pentru că oamenii politici care formau noua majoritate în Parlament, atunci, au ajuns la concluzia că e mai bine să avem un instrument politic prin aceste instituţii. Asta pentru că ele funcţionau după legea veche, lege care, aşa cum am spus, permitea ingerinţa politică.
  • Câteva precizări (III) (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:21)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   În acest nou mandat îmi propun să reiau dezbaterea publică şi iniţierea unei legi pentru reorganizarea şi funcţionarea radioului şi televiziunii publice, atingând câteva puncte care cred eu că sunt vitale:

   1. Redefinirea rolului şi misiunii radioului şi televiziunii publice

   2. Depolitizarea
   - depolitizarea conducerii instituţiilor prin interzicerea ca membrii consiliilor de administraţie să ocupe funcţii politice în partide
   - decalarea mandatului acestor conduceri faţă de ciclul parlamentar
   - nominalizarea în Consiliile de Administraţie a unor reprezentanţi ai societăţii civile

   3. Profesionalizarea
   - impunerea unor criterii de competenţă pentru membrii consiliilor de administraţie
   - separarea funcţiei de preşedinte al CA de cea de director general
   - diferenţierea clară a organismelor de conducere

   4. Eliminarea conflictelor de interese la nivelul conducerii instituţiilor
   - membrii CA să nu aibă interese financiare în alte grupuri media
   - să nu poţi fi membru în Consiliul de Administraţie şi candidat în alegeri din partea partidelor politice

   5. Transparenţă
   - la depunerea rapoartelor financiare în parlament, să se depună şi conturile de execuţie bugetară ale celor două societăţi
   - societăţile să fie obligate anual să prezinte parlamentului un raport de audit economic şi de audienţe independent
  • Cateva precizar (IV) (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:26)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Cam asta a fost istoria succinta demersului politic privind activitatatea radioului si televiziunii publice. Voi incerca de acum sa raspund concret si punctual la intrebarile pe care mi le-ati adresat.
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:31)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   1. Multumesc pentru intrebare. Probalema finantarii a ramas, intr-adevar, neacoperita la dezbaterile pe care le-am avut pana acum si cu societatea civila si in parlament, existand, practic, doua variante prin care am putea imbunatati ce se intampla in momentul de fata cu partea financiara in aceste institutii.
   Taxa sa se stabileasca de catre parlament prin inititiva legislativa la propunerea celor doua institutii sau sa se schimbe chiar filosofia finantarii, creandu-se o taxa de solidaritate nationale, cu obligativitatea, insa respectarii calitatii editoriale si misiunii de serviciu public.
   In acest moment se pare tot mai mult ca misiunea publica a fost abandonata, ea fiind suplinita de canale private, care realizeaza mai bine functia de informare si unoeri si pe cea educativa. Si in aceste conditii, ar fi incorect sa se creeze o taxa de solidaritate nationala daca nu se schimba nimic in abordarea editoriala a acestor institutii. Asadar, ordinea ar fi eficientizarea activitatii, indeplinirea misiunii publice si apoi finantare corespunzatoare.

   2. Nu cred ca se impune comasarea celor doua institutii.
  • Echidistanta politica (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:32)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Doamna Turcanu,

   Nu exista echidistanta politica sau independenta politica in mass media.

   Vezi cazul simpatiilor CNN & FoxNews vs Democrati & Republicani in SUA. ( o democratie matura ?!?!)

   Toata lumea mimeaza doar independenta sau echidistanta. In realitate tot ce echilibreaza este deontologia profesionala care este intr-o masura mai mare sau mai mica in anumite persoane .

   Sincer , chiar credeti ca masurile propuse de dvs. vor putea reduce ingerinta politicului in Radio/TV. Suntem la poarta dinspre Orient a Europei...
 • consens (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:39)

  corso [anonim]

  foarte frumoasa ideea de a avea o initiativa legislativa legata de depolitizarea TVR. dar, doamna Turcan, chiar credeti ca partidele o vor accepta? chiar credeti ca vor renunta sa mai manuiasca ei firele care directioneaza TVR?
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:34)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui corso

   As vrea sa cred ca da. Cred ca partidele politice trebuie sa-si schimbe abodarea privind relatia cu radioul si televiziunea publica, sa priveasca pe termen lung functia pe care ele o au in societate. Servind publicul (platitor de altfel de taxa radio-tv) servesti mai bine si electoratul partidelor politice, fara diferente de abordare in functie de ce partid este la putere. E necesar ca si oamenii politici sa inteleaga (si am avut experienta Adrian Nastase) ca folosirea in special a televiziunii ca instrument politic atunci cand este la guvernare poate sa iti creeze deservicii. Si pe moment, dar si pe termen lung.
 • Marketingul politic si sinceritatea politicienilor (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:50)

  Dan Robert [anonim]

  Doamna Turcan,

  1) Sunteti vicepresedinte PD-L pentru marketing politic. Acum, dupa castigarea alegerilor, va considerati raspunzatoare de modul in care se indeplinesc (sau nu) promisiunile din timpul campaniei, promisiuni care au facut parte din mix-ul dvs de marketing?

  Multumesc!
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:41)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Robert

   Sunt doctorand in marketing politic, fac parte din echipa de comunicare a PD-L-ului, nu sunt, insa vicepresedinte PD-L pentru marketing politic. Dar chiar si asa ma consider raspunzatoare, alaturi de toti colegii mei, de modul in care ne respectam promisiunile in fata celor care ne-au votat si cred ca suntem datori ca, in mandatul pe care il avem sa incercam sa ne respectam, daca nu toate promisiunile, macar cea mai mare parte a lor.

   Anul acest a este un an dificil, marcat si de criza economica mondiala, dar si de situatia economico-financiara dezastruoasa pe care a trebuit sa o infruntam dupa praduirea bugetului public de catre fosta guvernare. Nu cred ca au mai existat situatii pana acum ca toate datele economico-financiare pe care ni le furniza guvernul Tariceanu sa fie mincinoase, aceste date fiind prezentate atat in plan intern cat si partenerilor din exterior.

   De aceea poate ca nu vom putea din start sa respectam o parte din angajamente insa am incredere in responsabilitatea colegilor mei din guvern si in dorinta de a respecta programul de guvernare pe care ne-am angajat.

   Mi-as mai dori, de asemenea, ca aceasta alianta, greu de acceptat pentru multe persoane, acest parteneriat format de PD-L si PSD sa functioneze si sa se bazeze pe incredere si respect reciproc. Fara aceste doua componente orice demers comun este sortit esecului.

   De aceea chiar fac un apel la toti liderii politici, indiferent de asperitatile personale sau diferentele ideologice, sa-si respecte partenerii pentru ca in felul acesta ne respectam alegatorii. Cred ca electoratul PD-L de exemplu, dar e valabil si pentru PSD, va putea trece peste dezamagirea privind alianta facuta daca vom oferi in schimb seriozitate, profesionalism si rezultate palpabile.
 • O televiziune cu adevarat in serviciu public (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 11:10)

  Tio [utilizator]

  Iata cum definea JFK rolul mass-media:

  "not primarily to amuse and entertain, not to emphasize the trivial and the sentimental, not to simply "give the public what it wants"--but to inform, to arouse, to reflect, to state our dangers and our opportunities, to indicate our crises and our choices, to lead, mold, educate and sometimes even anger public opinion."

  Pe cind un asemenea rol si mandat si de la SRTv.
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:50)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tio

   E o definitie data intr-o tara cu traditie democratica si care ar putea corespondent si in Romania daca s-ar dori cu adevarat acest lucru. Cred ca si angajatii si cei care conduc institutiile si oamenii politici trebuie sa inteleaga ca aceste institutii pot deveni eficiente, ceea ce ar insemna o cheltuire cu cap a banului public din care sunt finantate precum si faptul ca pot deveni tot mai putin apolitice.

   Cred ca atat televiziunea cat si radioul trebuie sa aiba rolul de a informa in societatea romaneasca, corect, impartial, echilibrat, trebuie sa aiba rol de forum de dezbatere in care sa existe posibilitatea exprimarii opiniilor cat mai multor oameni, trebuie sa aiba un rol cultural si educativ.

   Atat timp cat televiziunea, in loc sa ofere cultura, educatie, informatie, ofera jocuri interactive stupide in opinia mea, ea este departe de misiunea pe care trebuie sa o aiba in societatea romaneasca., Se creeaza nemultumiri, semne de intrebare, tot mai multi oameni se intreaba de ce trebuie sa exista o televiziune publica care sa ofere astfel de emisiuni, programe fara audienta, sa aiba pierderi de milioane de euro si sa continuam sa o finantam din bani publici.

   De ce intr-o institutie cu mii de angajati achizitionam cu sume exorbitante productii facute in afara TVR, cand avem angajati si ar putea fi gasite si resurse financiare pentru asta.

   De asemenea, cum am putea explica faptul ca o televiziune cu acoperire nationala ajunge sa aiba din ce in ce mai multe momente cand nu reuseste sa sara de un punct de rating, adica 200.000 de telespectatori si sa fie depasita in audienta de o televiziune de nisa.

   Cred ca daca am gasi raspuns la aceste intrebari am fi mai mai aproape de ce-si dorec oamenii de la o televiziune publica.
 • 2 agentii de presa !? (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 11:11)

  Veronel Tanase [anonim]

  Buna ziua,

  Am o intrebare care, desi nu este legata direct de subiectul discutiei , cred ca trebuie sa stea in atentia comisiilor de specialitate ale parlamentului :
  la ora actuala avem 2 agentii de stiri- de stat :
  - cea nationala Agerpres si cea
  a S.R.R. - Rador.
  Nu este cam mult pentru Romania? adica : 2 structuri media cu acelasi obiective ?
  Mai ales cand ai un buget de austeritate , acesta trebuie gestionat cu si mai mare atentie...
  Agerpres-ul furnizeaza stiri, fotografii etc ; ce face in plus Rador-ul ?

  Va multumesc.
  Veronel Tanase
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:52)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Veronel Tanase

   E un subiect la care merita sa reflectam. Daca prin aceste servicii cetatenii ar fi multumiti merita sa le pastram, insa daca nu primesc informatiile necesare, atunci poate ca o regandire a structurilor ar fi bine venita.
 • audiovizualul si informarea corecta a cetatenilor (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 11:12)

  ioan DRIMUS [anonim]

  Stimata doamna,

  Traiesc in Franta din 1990 si observ ce se intampla aici cu televiziunea publica; recent s-a dat o noua lege prin care a fost suprimata publicitatea pe aceste posturi; efectele s-au simtit imediat, audienta a crescut la fel si nivelul de satisfactie al telespectatorilor; in loc de publicitate avem parte de mai multe emisiuni culturale unele dintre ele de inalta calitate; un alt element de noutate este acela ca persoanele care receptioneaza TNT (televiziune numerica terestra) au posibilitatea sa vizioneze orice emisiune care s-a derulat in trecut si care a fost inregistrata in basa de date a canalului;
  Pe cand si in Romania aceste optiuni ?

  2.Am fost recent in Romania pentru cateva zile si am fost neplacut surprins de calitatea informatiilor care se dau pe posturile de televiziune; Se vede clar ca exista excesiv de multa manipulare, se propaga informatii care sa induca in eroare telespectatorul
  Eu cred ca statul are o obligatie esentiala fata de cetatean, aceea ca el sa asigure ca prin mass media se realizeaza oo informare corecta. Chiar si posturile private ar trebui sa fie responsabile pentru calitatea informatiilor lansate in spatiul public; eu cred ca acordarea si mentinerea licentei de functionare ar trebui sa fie strans legata de realizarea acestui obiectiv.
  Pe cand o lege care sa penalizeze propagarea de psihoze colective , zvonuri false sau linsaje mediatice ?
  Pe cand o lege care sa protejeze viiata privata a cetatenilor fata de intruziunea uneori mult prea destructiva a mass mediei

  3.Pentru a se evita ca legile audiovizualului sa fie dependente de interesul partidelor aflate temporar la putere nu credeti ca ar fi necesar ca sa se introduca in Constitutie niste prevederea ca statul are obligatia sa asigure conditii de informare corecta a cetateanului ?
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:01)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioan DRIMUS

   Ma bucur ca ati deschis subiectul televiziunii farnceze. Chiar zilele trecute am fost plecata in Franta si am urmarit dezbaterea din acest moment in privinta televiziunii publice. Merita sa reflectam daca televiziunea din Romania ar putea trai fara publicitate. Poate ca, fara publicitate, cu o taxa de solidaritate nationala si cu o eficientizare a cheltuielilor am putea sa determinam sa serveasca cetatenii.

   In momentul in care am vorbi de o taxa de solidaritate pentru televiziunea si radioul public trebuie obligatoriu sa vorbim si de asigurarea de informatii, cultura si educatie prin aceste institutii.

   Nu poti sa pretinzi unor oameni sa dea o suma de bani pentru un serviciu public radio-tv daca acestia nu sunt atrasi sa le urmareasca, sa beneficieze de ele, luandu-si in continuare informatiile necesare de la institutiile private mass-media.

   Deci discutia trebuie sa plece intai de la calitatea serviciilor oferite si apoi sa ajungem la finantare.

   2. Cred ca aici intervine rolul CNA-ului. Ca opinie personala cred ca in Romania calitatea informatiilor s-a deteriorat foarte mult, institutiile de presa tind sa se tabloidizeze si intram in cercul vicios de a da ce se cere, uitand insa ca se cere ceea ce obisnuim sa oferim. Poate cu alta ocazie merita sa discutam si despre CNA, organismul de supraveghere a spatiului audiovizual si a modului in care ar putea exista o influentare pozitiva din punct de vedere al calitatii informatiilor oferite de mass-media audio-video romaneasca. Se pare ca sanctiunile si avertismentele nu sunt suficiente si multe institutii mass-media ajung sa fie folosite ca instrumente politice din partea patronilor, indiferent de efectul negativ asupra publicului.
  • continuare raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:04)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioan DRIMUS

   3. Dreptul la informare corecta exista garantat prin Constitutie, insa, din pacate, el nu este respectat.
   Nici nu stiu daca aceasta discutie e bine sa fie purtata de poameni politicie pentru ca ei pot sa fie suspectati de dorinta de influentare a informatiei in interes personal. Poate ca aici ar trebui sa intervina societatea civila, organizatiile de profil care sa ia atitutdine, sa se autosesizeze si sa gaseasca o solutie de a determina institutiile de presa sa se autoreglementeze, sa-si impuna un cod de conduita, un cod de calitate a informatiilor oferite.
 • Depolitizarea, dar, mai ales, eficientizarea (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 11:16)

  Gianina [anonim]

  Daca tot ati dat aceasta oportunitate, cer un raspuns sincer si fara PR-isme, va rog: exista un acord intre PSD si PD-L (indiferent de forma lui) privind SRTV? Este dispus PSD-ul sa cedeze locul? Sau de unde a rasarit furtunica asta cu propunerea legislativa? Sau pur si simplu vreti sa lasati impresia ca va luptati impreuna pentru descoperirea apei calde? Pentru ca, credeti-ma, totul incepe de la VRUT. Daca faceti acest demers fara sa va fi aranjat apele dinainte, stim deja cum se va termina. Deci, ce se intampla in culise? Va rog, nu ma plictisiti cu "incercam, facem, dregem, propunem, urmam calea legala", ca nu ma intereseaza. Mai bine notati No Comment ca raspuns decat abur. Multumesc
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:06)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gianina

   Cred ca intr-o forma sau alta am raspuns intrebarii pe care dumneavoastra o aveti si cred de asemenea ca si opinia publica are un rol in determinarea oamenilor politici de a adopta anumite decizii. De aceea voi genera dezbateri publice si poate oamenii politici vor ajunge si sa VREA lucrul acesta.
 • Doamnei Raluca Turcan (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 11:21)

  Andra [anonim]

  Alina Mungiu, Hotnews, 18 sept 2008
  „Opinia noastra publica la aceasta ora este COMPLET contrafacuta, cu mijloacele propagandei negre, de la agenda la lideri de opinie.
  Publicul de altfel simte si e foarte nesatisfacut de prestatia presei.”

  Citatul de mai sus descrie o realitate foarte grava pentru Romania anului 2008. Cred ca acest lucru nu s-a intamplat nici macar pe vremea comunismului.
  Dpdv al democratiei insa, acest lucru se stie cu certitudine: nu poate exista democratie intr-o tara in care opinia publica este COMPLET controlata.

  Referindu-se la presa, tot Doamna Alina Mungiu – unul dintre foarte putinii membri ai elitelor romanesti care pe langa diagnostic are grija de fiecare data sa ofere si SOLUTII – a vorbit acum 2 zile intr-un interviu pe Hotnews despre concentrarea presei in Romania.
  Dansa a spus ca o mana de oameni foarte bogati (4) detin toata presa din Romania.
  Nu intamplator, acestia sunt legati si prin interese POLITICE comune, asa ca rezultatul este ca publicul roman asculta de 4 ani, zi de zi, aceeasi partitura politica interpretata de 4 actori diferiti.
  Astfel ca rezultatul este o falsa impresie de „unanimitate”, "impresia" ca ceea ce difuzeaza media sunt atitudini "IMPARTASITE" de toti romanii.
  Alte efecte: falsificarea si chiar blocarea temelor de dezbatere publica, cum a fost blocajul mediatic impotriva referendumului din 2007 pentru votul uninominal majoritar.

  Credeti ca legea anti-trust propusa de dna. Mungiu ca solutie impotriva concentrarii presei si falsificarii opiniei publice e realizabila in acest mandat de catre majoritatea PSD-PDL ?
  Daca acest lucru nu este realizabil, care dintre solutiile alternative (care urmeaza mai jos) credeti ca are sanse sa fie aplicata in mandatul dumneavoastra pentru a schimba realitatea foarte grava despre care vorbeste Dna. Mungiu ?
  (urmeaza)
  • SOLUTII alternative (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 11:39)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui Andra

   SOLUTII :
   - o televiziune independenta,
   - o televiziune de partid (dar nu una ineficienta si fara viziune ca B1 TV),
   - legi pentru democratizarea televiziunii PUBLICE,
   - lege pentru depolitizarea CNA, scoaterea sa de sub controlul POLITIC al parlamentului si transformarea lui intr-o institutie independenta,
   - campanie de informare a populatiei - prin intermediul Televiziunii PUBLICE - despre mijloacele de manipulare cele mai folosite in media romaneasca si efectele acestora.
   - campanie de informare a populatiei - prin intermediul Televiziunii PUBLICE - despre cele mai utilizate metode de distorsiune a adevarului
   - ong-uri de monitorizare a presei,
   - ong-uri care sa popularizeze in massa metodele de manipulare ale televiziunilor si efectele lor
   Fara o televiziune libera si indepenta astfel de ong-uri ar exista degeaba.
   Fara o televiziune libera si independenta nu va aparea niciodata nici vreun partid nou si independent de mafia televiziunilor, si nici o societate civila noua.

   - Dat fiind ca televiziuniule private recurg la campanii de fidelizare a populatiei pe termen lung prin agresivitate, violenta si isterie, credeti ca depolitizarea Televiziunii PUBLICE este suficienta pentru a lupta cu aceste campanii ale televiziunilor private?
   Daca da, care sunt mijloacele si termenele in care se poate face acest lucru ?
   Un termen scurt, mediu sau lung?

   - Care este situatia mediei romanesti comparativ cu media din UE dpdv al concentrarii si al manipularii?

   - Exista reglementari UE pt. audiovizual in legatura cu concentrarea si manipularea ?

   - Exista studii despre efectele manipularii opiniei publice din acest moment in Romania ? Daca da, le puteti face publice?
   (urmeaza)
  • TV independenta vs TV de partid vs NIMIC (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 12:23)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui Andra

   - Nu poate exista democratie intr-o tara in care opinia publica este COMPLET controlata.
   De ce nu si-a facut PDL o televiziune in 18 ani de activitate politica, cu atat mai mult cu cat se recomanda ca „aparator al democratiei” ?

   - Considerati legitime in aceste conditii acuzatiile PDL la adresa televiziunilor lui Voiculescu-Vantu-Patriciu ?

   - Ceea ce fac Voiculescu-Vantu-Patriciu nu este interzis de nicio lege, astfel ca ei pot sa distruga fara nicio ingradire insusi fundamentul democratiei, pt. ca nu poate exista democratie intr-o tara in care opinia publica este COMPLET controlata si televiziunile fac oamenii sa nu mai voteze.
   Deci, daca ceea ce fac Voiculescu-Vantu-Patriciu este legal si posibil, PDL de ce nu face acelasi lucru dar in sens contrar - pentru a impiedica distrugerea democratiei?
   Nu poti sa mai pretinzi ca "aperi democratia" cand ii lasi pe dusmanii democratiei s-o distruga fara sa faci nimic sa-i opresti.
   De ce isi mai aroga PDL rolul de „victima” in aceste conditii ?

   - In acest moment electoratul progresist (din care o mare parte apartine si PDL) este complet instrainat (alienat) adica nu se mai poate identifica cu opinia aceasta publica contrafacuta si cu personalitatile promovate “la pachet” de televiziunile private.
   Oameni ca Bolcas, Sergiu Andon, Codrin Stefanescu, Mugur ciuvica si altii ca ei - plimbati de la o televiziune la alta pentru a crea falsa impresie de unanimitate despre care vorbeam – nu mai spun nimic tinerilor si electoratului progresist din Romania.
   Personalitatile pe care electoratul progresist le respecta si cu care ar dori sa aiba un dialog, temele insesi care se afla pe agenda acestui electorat, sunt excluse toate din agenda televiziunilor private. Temele care preocupa tinerii – de asemenea.
   Blogurile PDL nu sunt o solutie. Sunt spatii cu vizibilitate si influenta reduse, si nu sunt - ca si blogurile PSD si PNL - “integrate” cu televiziunile V-V-P.

   - Care e costul lui "NIMIC" ?
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:09)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andra

   Intr-o forma sau alta impartasesc opinia doamnei Mungiu. Daca, insa, acest demers vine din partea oameni politici, televiziunile private se vor simti atinse pentru ca vor crede ca dorim sa le influentam. Poate ca societatea civila ar putea incepe niste dezbateri pe tema aceasta, ar putea gandi o initiativa legislativa si apoi gasite parghiile de promovare. Dar, repet, lucrul acesta ar putea avea succes doar daca initiatorii nu sunt oameni politici. Am incepe din start cu stangul.
   • Pluralism (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 15:05)

    Andra [anonim] i-a raspuns lui Raluca Turcan

    Vorbim limbi diferite dna. Turcan : a reduce concentrarea media inseamna a "democratiza" media, a introduce pluralismul si diversitatea - si nu inseamna a incerca "influentarea politica" si controlul asupra ei.

    Societate civila nu mai exista in Romania, pentru ca societatea civila apare intr-o societate libera unde opinia publica nu e controlata COMPLET ca in Romania.
    De-asta va cer dumneavoastra aceste lucruri, pentru ca nu am cui sa le cer altcuiva, si pentru ca macar dvs. aveati o datorie fata de noi cei care v-am votat.

    Insa din faptul ca nu ati raspuns la nicio intrebare despre solutiile alternative la legea anti-trust pe care vi le-am propus, imi dau seama cata consideratie are PDL pentru propriul electorat si pentru problemele grave de control al opiniei publice din Romania.
    Va doresc sa aveti succesul pe care il meritati.
 • control politic prin interimari (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 11:30)

  andreea [anonim]

  La ora actuala tvr e complet scapata de sub controlul publicului. S-a ajuns pana acolo incat toti factorii de decizie in plan editorial, de la stiri pana la programe, sunt interimari. Sunt niste incompetenti care au ocolit filtrul legal al unui concurs si au fost numiti de presedintele sassu, pe filiera psd. Sunt apoi uitati in functie ani buni, pentru ca pot fi manipulati usor. Prin acesti interimari care raspund la toate comenzile, tvr e controlat in continuare de politic si nu de public. Poate faceti in asa fel inact noua lege sa interzica aceste interimate la nesfarsit, foarte profitabile presedintelui tvr si celor care l-au pus acolo. De fapt, intrebarea este daca aveti de gand sa faceti ceva, de data asta, ca ne-ati mai aburit si acum 4 ani cu bune intentii.
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:16)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui andreea

   Nu-mi doresc ca demersul pe care eu il am in privinta televiziunii publice sa fie privit ca un atac la adresa presedintelui Sassu, fost membru marcant al PSD. De aceea am solicitat atat radioului cat si televiziunii rapoarte financiare la zi. Vom analiza transparent rapoartele de activitate ale celor doua institutii si voi supune dezbaterii publice toate proprunerile pe care le am. Asa cum am spus, sper ca oamenii politici cu putere de decizie sa nu blocheze un proiect care ajuta mii de oameni, publicul platitor de taxa radio-tv, daca intr-un anumit moment interesul lor direct le va dicta altceva.
 • politizarea tv si nu numai (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 11:41)

  anonim [anonim]

  D-na Turcan as vrea sa existe o prevedere in lege prin care sa avem dreptul noi cei care platim abonament sa ne spunem parerea si sa obligam televiziunea romana sa munceasca pentru banii pe care-i primeste nu sa ne arate istoria, viata si civiliatia altor tari din filme documentare facute de altii.Va dau ca exemplu emisiunea tema de vineri in care la tema despre avoturi era un film francez!La noi in tara nu a existat aceasta problema?!Iar despre emisiunile false ale d-nei Almasan ca sa spun?Nu-i suficienta falsitate in jurul nostru?As fi scris toate acestea pe site-ul TVR dar nu se poate!
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:18)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Asa e, un site jenant pentru o televiziune platita de mii de oameni. Nici macar modalitate de exprimare a opiniei nu ofera televiziunea publica.

   Sa speram ca vom reusi sa schimbam lucrurile pentru a fi cat mai aproape de asteptarile pe care le aveti.
 • Clarificari (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 12:02)

  Obsevatorul [anonim]

  Stmata doamna,

  Am apreciat extrem de mult faptul ca, in anul 2005, atunci cand ati primit sarcina de a conduce o ancheta parlamenrtara asupra activitatii SRTV, v-ati indeplinit sarcina prompt si integral. Asta spre totala surprinderea si disconfortul maxim al multora, inclusiv a colegilor dvs. de partid si de alianta. Acesta este un fapt de bun augur in constructia pe care o proiectati vis a vis de televiziunea publica. Totusi, cred ca intentia dvs. are nevoie de unele clarificari :

  1. Credeti ca s-a schimbat mentalitatea politicienilor de azi privind acest subiect, tinand seama de faptul ca realizarea dvs., remarcabila, din 2005, n-a avut nici o finalitate in sensul depolitizarii SRTV, ba dimpotriva, a devenit doar un bun pretext pentru clasa politica de a inlocui o conducere politizata a televiziunii, cu alta conducere, la fel de politizata? Cata credibilitate poate avea demersul dvs. azi, din moment ce finalizarea lui depinde de aceleasi persoane care, la vremea respectiva ori au aparat cu inversunare status quo-ul ori s-au folosit de efortul dvs. si al comisiei de ancheta pentru a obtine, ulterior, avantaje politice maxime in SRTV ?
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:19)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Obsevatorul

   Buna intrebare. Sa speram ca realitatea va contrazice asteptaptarile sau dorintele unor persoane.
 • Clarificari (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 12:03)

  Observatorul [anonim]

  2. Orice lege privind televiziunea si radioul public, trebuie aplicata intr-o tara si cu oameni pentru care eludarea legii a devenit sport national. Toate proiectele de lege de pana acum, au in vedere modul in care sunt alcatuite structurile de conducere la varf ale SRTV, ca mijloc principal de combatere a politizarii ei. Ori, televiziunea publica nu este nicidecum condusa, in fapt, de consiliul ei de administratie, sau de presedintele director general, ci de o structura imuabila care s-a insinuat in toate nivelele ei de decizie, de sus si pana jos, si care este neschimbata, cu ajutorul nemijlocit al clase politice, de cel putin douazeci de ani incoace. Aceasta structura este, de fapt, puternic politizata si ea este aceea care raspunde intocmai si la timp oricarei comenzi politice. Cunoasteti acesta structura? Cum credeti ca poate fi ea anihilata?

  3. Orice schimbare a unei institutii, in bine sau in rau, antreneaza cheltuieli masive. SRTV este, financiar vorbind, pe butuci. Cum credeti ca va fi finantata, intr-o perioada de criza, transformarea televiziunii publice dintr-un colos inert, intr-un organism public viu si, mai ales, depolitizt?

  In rest, va doresc mult success in tot ceea ce va propuneti sa realizati.
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:23)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Observatorul

   Daca tot suntem la clarificari, chiar cred ca merita sa mai lamurim un lucru. Nu doresc sa va imaginati ca eu ca om politic voi propune concedieri sau angajari (adica politica de personal), voi oferi sugestii cu privire la politica editoriala, la programele realizate de aceste institutii sau cu privire la cheltuielile si investitiile acestor institutii.

   Angajamentul meu este de a oferi un cadru legislativ prin care personanele cu putere decizionala din aceste institutii sa poata sa ofere cele mai bune solutii. Ma refer la presedintele Consiliului de Administratie, membrii CA, directorul general (in eventualitatea separarii functiilor) si membrii Consiliului Director.
 • srr/srtv (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 12:08)

  maria [anonim]

  Cum vedeti viitorul angajatilor in SRTV si SRR? Ce se va intampla cu toti acei oameni? Vor fi concedieri sau ce solutii veti propune??
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:23)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   cred ca am oferit raspunsul la intrebarea precedenta.
 • Ne puteti spune... (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 12:48)

  calin [anonim]

  ... ce studii de marketing politic, relatii publice si comunicare aveti si, eventual, ce ati publicat in domeniul respectiv?
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:24)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   Puteti gasi toate informatiile despre mine in CV-ul de pe site-ul Camerei Deputatilor.
 • intrebare pt. dna Turcan (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 12:50)

  Mihai [anonim]

  Este adevarat ca raportul despre SRR si STVR a fost scris de fapt de Andreea Vass, consiliera pe vremea aceea la Cotroceni?

  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:24)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Daca doamna Vass era consiliera la Cotroceni, insemna ca lucra la Cotroceni.
 • Legea TVR (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 12:52)

  Ioana Avadani [anonim]

  1. În mandatul trecut, aţi afirmat că nu există voinţă politică pentru adoptarea legii SRR-SRTV. Acum există? Dacă da, pe ce vă bazaţi?

  2. Care e calendarul legii în opinia dvs.? Ce mecanisme de dezbatere veţi aborda?
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:27)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana Avadani

   1. Sper sa creez o dezbatere publica suficient de puternica pentru a determina o decizie politica

   2. Ca si calendar am solicitat rapoartele economico-financiare. Voi propune o dezbatere publica a acestor rapoarte, de asemenea, o dezbatere publica pe noul proiect de lege, apoi depunerea si dezbaterea in Parlament a acestei legi.
 • Concursuri de angajare (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 12:59)

  mihai [anonim]

  Cum vedeti re-instaurarea institutiei concursului de angajare in TVR? Acum sint niste simulacre de concursuri, care populeaza aceasta respectabila institutie cu neprofesionisti.
  Va multumesc si va urez succes
  • Concursurile de angajare (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:20)

   Iulian Comanescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Am şi eu o întrebare la întrebare, dar nu pentru Raluca Turcan, ci pentru Mihai. Care ar fi alternativa la aceste concursuri?

   Oricum, aşa, bune-rele cum sunt, ele arată o stare de fapt: la TVR nu se mai înghesuie profesionişti de prim rang, după ce li s-a întâmplat Rodicăi Culcer, lui Tudor Giurgiu şi altora.
 • Iluzoria schimbare (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:01)

  Motoc [anonim]

  Depolitizarea TVR?! Ce-o mai fi si asta? Probabil, o noua incercare de a arunca praf in ochii platitorilor de taxe! Cand guvernantii NU vor sa schimbe ceva, atunci, fie infiinteaza diverse comitete si comitii - care analizeaza, care investigheaza, care dezbat (si bat apa in piua), care urmeaza sa se pronunte, care supun evaluarii, care solicita parea diversilor creatori de opinie, care ... ; fie scot la iveala o persoana carismatica, chipurile, pusa pe executat mari schimbari; schimbari reale; schimbari de profunzime; mari transformari, etc. (De schimbat, suntem de acord; dar sa nu se modifice nimic!) Ideea este ca lumea sa fie convinsa ca politicienii incearca "sa schimbe" ceva; recte, ca democratia nu e o vorba goala.

  Nu stiu ce pregatire profesionala are doamna R. Turcan. Nu stiu daca are habar ce inseamna modulatie de frecventa, sau care sunt caracteristicile formatului Digital Betacam (de exemplu). Cu siguranta, dumneaei considera nerelevanta stapanirea unor asemenea amanunte tehnice. In aceasta ipoteza, domnia sa ar putea, la fel de bine, sa se implice si in problemele agricole, medicale, ori energetice; doar dispune de o competenta universala. In lumea de azi, televiziunea inseamna, in primul rand, tehnologie.

  Doamna Turcan: postul public de televiziune, asa cum se prezinta la ora actuala, trebuie nu reformat, nu cosmetizat, nu depolitizat (pe ici, pe colo); ci trebuie DESFIINTAT. De altfel, la demolarea acestei institutii au pus umarul o multime de indivizi. Numele Tudor Giurgiu va spune ceva? Presa a relatat, in detaliu, despre deturnarile de fonduri la care s-a dedat acest individ.

  Nu o Raluca Turcan trebuie sa se ocupe de postul public de televiziune. Ci POLITIA, PARCHETUL, GARDA FINANCIARA si, de ce nu?, OFICIUL PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR.

  TVR-ul sa se auto-finanteze. La fel ca restul posturilor de televiziune. Desi platim abonament, TVR-ul continua sa difuzeze reclame. In plus, este un post anti-romanesc si anti-crestin.-
  • raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:30)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Motoc

   Chiar daca gasesc unele aspecte din intrebarea dumneavoastra tendentioase, ca raspuns dorinta mea este crearea unui cadru legislativ bun pentru functionarea televiziunii si radioului public, in niciun caz lucruri legate de modulatia de frecventa sau de formatul BetaCam.

   Poate demersul ar putea fi facut si de alte persoane si daca ar avea la baza o analiza pe care am facut-o in Comisia de ancheta al carei presedinte am fost.
 • Bună ziua (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:01)

  Raluca Turcan [hotnews.ro]

  Bună ziua şi bine v-am găsit.
 • Avem nevoie de o televiziune echidistanta... (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:04)

  judex1 [anonim]

  ca de aer.
  Stimata Doamna, trebuie facut ceva. Pur si simplu nu avem o televiziune cu adevarat corecta, echidistanta, profesionista, educativa si natioanala. Nu mai avem la ce sa ne uitam Suntem satui de manipularile grosolane in special ale Antenelor si Realitatii TV. Vrem sa ne destindem la TV, sa invatam lucruri noi, sa se cultive valoarea si bunul gust, nu sa ne incarcam cu energie negativa. Va multumesc pentru initiativa si sper sa reusiti.
 • TVR (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:06)

  Constantin [anonim]

  De ce TVR1, ca program national este CODIFICAT?
  Din mass-media din Romania am inteles faptul ca exista zone unde, cu o antena terestra acest canal tv nu se poate receptiona, din conditii de obstacole terestre. Pe de alta parte, releele de televiziune nu acopera intreg teritoriul tarii. Prin urmare singura solutie ar fi o antena satelit, prin intermediul careia sa se poata receptiona canalele tv nationale liber, fara sa fie codificate. E adevarat, exista decodoare in acest sens, dar asta inseamna plata unui abonament, ceea ce nu este la indemana unor oameni care traiesc la tara, la limita saraciei.
  Germania, de exemplu are canalele tv nationale LIBERE. E vorba de ARD si ZDF. Italia la fel: RAI 1, RAI 2 si RAI 3 (sunt codificate NUMAI anumite emisiuni, la cate un canal tv, dar DOUA sunt in permanenta LIBERE!)

  Va asigur de respect,

  Dipl. Ing. Constantin Bernath
  GERMANIA
 • tvr (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:12)

  rogozanu [anonim]

  Ce parere aveti de Alexandru Sassu si de cum arata TVR acum?
  • Alexandru Sassu (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:36)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui rogozanu

   Ar fi neprofesionist din partea mea să încep să comentez fără date oficiale concrete. Dacă e să mă iau după cifrele din presă, şi anume audienţă aproape constantă de 200 de mii de telespectatori, pierderi bugetare de 8 milioane de euro, atunci situaţia e mai mult decât critică. Şi toate acestea în contextul crizei economice, care se prefigurează a avea efecte cam doi-trei ani.

   În privinţa calităţilor profesionale ale domnului Alexandru Sassu, nu doresc să mă pronunţ, pentru că ar putea fi interpretat ca un atac politic şi lucrul acesta ar dăuna demersului meu legislativ. Sunt convinsă că după ce vom avea şi analiza economico-financiară, şi raportul de activitate pe anul acesta, vom găsi răspunsul la multe întrebări care ne macină în primul rând în calitate de telespectatori şi ca plătitori de taxă radio-tv.
 • Bună ziua şi de la mine (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:26)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Mulţumesc Ralucăi Turcan pentru prezenţă şi oamenilor care participă la discuţie pentru întrebări. Spor.
 • Nu va mai faceti imagine pe spatele TVR (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:26)

  Andrei P [anonim]

  Exista pareri care denunta aceasta campanie ca fiind un simplu exercitiu de imagine, de genul sa-i luam pe ai lor si sa-i punem pe ai nostri. Cum comentati?
  2. Ati afirmat ca o parte din pierderile institutiei(TVR) se datoreaza echipamentului invechit. Dat fiind faptul ca echiparea completa a unui studio necesita sume mari de bani, credeti ca TVR putea si nu a vrut sa investeasca in echipamente mai mult dect a facut-o in anii anteriori?
  • Imaginea Ralucăi Turcan şi spatele TVR (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:19)

   Iulian Comanescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei P

   O să-mi permit să răspund eu la întrebarea asta. Sunt de acord că în România clasa politică e cum e, dar dacă venim cu procese de intenţie gen "vă faceţi imagine pe spinarea..." imediat ce un om politic abordează o anumită temă, nu ştiu unde o să ajungem. Era mai bine să-l invităm pe Adrian Păunescu, omologul-preşedinte al Comisiei de cultură al Ralucăi Turcan de la Senat, la HotNews.ro, pe motiv că acesta nu şi-a manifestat nicio intenţie în privinţa TVR, deci nu vrea să-şi facă imagine pe spinarea postului public?
 • intrebare rog raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:28)

  dana [anonim]

  cum va explicati ca toate posturile la stat sunt blocate numai la tvr se fac angajari..pe pile evident???
  as vrea un raspuns daca se poate..
  • O posibilă explicaţie (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:25)

   Iulian Comanescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dana

   Nu ştiu dacă angajările sunt pe pile sau nu, dar TVR a pus pe cablu două noi şi glorioase posturi, TVR 3 şi TVR Info. Pentru ele au fost nevoie de angajaţi. Nu mă întrebaţi dacă şi pentru ce era nevoie de TVR 3 şi TVR Info, că nu ştiu.
 • TVR (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:31)

  Vasile [anonim]

  doamna turcan,de ce tot ne invartim dupa degete si nu faceti ceva constructiv nu vanatoare de himere?...caci depolitizarea tvr nu se va accepta in veci, mai ales de basescu, care e asa cum toata lumea, mai nou,vede
  conducerea de acum, este politica?
  vasile
 • De pe MLC.ro, de la Fidel (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:33)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  "De ce a renunţat Theodor Stolojan la candidatura la preşedinţie în 2004 şi de ce a renunţat la poziţia de premier desemnat în 2008?"
 • legea TVR (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:38)

  anda [anonim]

  Stimata doamna Raluca Turcan,

  am cateva intrebari pentru dumneavoastra legate de Legea TVR.

  Ce atributii si obligatii ar trebui sa aiba presedintii SRR si SRTV si ce atributii si obligatii ar trebui sa directorul general.
 • Externalizare, numarul de statii si TVR 2 (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:40)

  Teodor Tita, Realitatea FM [anonim]

  1. Cat conteaza in strategia dvs. pentru statiile publice externalizarea productiilor?

  2. Ati luat in considerare, in strategia dvs., reducerea nr. de statii publice, mai ales TV? Nu ma refer numai la cele locale. Ci, de exemplu, la TVR Info si TVR 3. Le gasiti justificarea in termeni de serviciu public?

  3. TVR 2 are ratinguri mici si e detargetat. Nu ar fi mai simplu sa insistati pentru vanarea lui catre o corporatie care sa isi asume si o parte de serviciu public?
  • Externalizare, vânzare (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:39)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Teodor Tita, Realitatea FM

   In contextul pierderilor financiare, al crizei economice mondiale cu efecte directe asupra României, s-ar putea să apară din ce în ce mai multe iniţiative de privatizare parţială sau de vânzare a unor active care sunt subutilizate. Iarăşi ca o opinie personală, ca politică de resurse umane poate că ar trebui să existe o preocupare mai mare pentru redimensionarea personalului editorial în raport cu cel administrativ, în favoarea primei categorii, şi, poate, o plafonare a sumelor de bani cu care pot fi achiziţionate din afara TVR-ului producţii care ar putea fi realizate din resurse proprii de către angajaţii TVR.
 • Tot referitor la finantarea institutiilor publice (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:44)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  În unele ţări, posturile de radio şi televiziune publice realizează venituri doar din abonamente, fără aport din zona de publicitate. La noi, TVR obţine bani frumuşei din reclamă, dar perturbă piaţa de vânzări de publicitate prin preţuri şi altele. Consideraţi finanţarea prin reclamă necesară? Ea e un procent redus din totalul veniturilor. N-ar fi mai bine să se renunţe la ea?
 • trebuie TVR sa existe? (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:53)

  chinezu [anonim]

  doamna turcan,
  dati-mi doar 3 motive pentru care TVR, in actuala forma, ar trebui sa mai existe
  doar 3 va cer, ca sa nu ziceti ca sunt chinezu
  • Trei motive (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:44)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui chinezu

   Aş prefera să vă dau acest răspuns după ce voi avea datele oficiale concrete.
 • Nedumerire ! (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:54)

  ELENA MORARU IASI [anonim]

  D-na Turcan as dori sa va intreb de ce TVR-ul platit din banii nostri nu transmit evenimentele importante ce vizeaza vizita intr-un oras cu prilejul unei actiuni a conducatorilor nostri ,o conferinta de presa pe care acestia o sustin si pe care vrem nu vrem trebuie sa o vizionam numai prin buna vointa altor posturi cu intentii mai mult sau mai putin oneste.
  Ca sa dau ex. pe timpul suspendarii sefului statului la noi la Iasi TVR-ul local nu a transmis absolut nimic din aceasta campanie de sustinere ,am dat telefon si mi s-a replicat ca nu au in program asa ceva . E inadmisibil pt, noi platitorii ca sustinem o televiziune care nu-si face datoria
  Sper ca aceasta conducere a televiziunii sa fie primenita si din ea sa faca parte oameni profesionisti care sa nu faca jocul nici unei clase politice
  ,altfel nu se justifica existenta ei .
  E foarte important ca aceasta sa fie pt. toti cetatenii mai ales ca vocile celor ce ne conduc ajung in cele mai indepartate locuri
  Cu respect ELENA
 • tvr info / 3 si parlamentarii de nadejde (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:02)

  telemaniacul [anonim]

  puteti numi trei-patru oameni din Parlament (in afara de dumneavoastra) dispusi sa mearga pana in panzele albe (adica sa se lupte cu interesele din propriile partide, pe bune, nu asa de imagine) ca sa sustina depolitizarea tvr-ului?
  ce credeti ca o sa spuna parlamentarii, daca au de spus ceva, cand o sa vada la urmatorul raport tvr pe ce s-au dus bani in 2008: imagini surprinzatoare cu traficul din zalau pe tvr info, sau filme straine la postul de "locale" tvr 3, unde sunt fenomenale si stirile citite din ziare cu deciziile de exceptie ale primarilor din corabia, husi sau orastie? (cu audiente lor de milioane)
 • Studioul teritorial TVR Timisoara (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:03)

  Anonim bine informat [anonim]

  In prezent TVR Timisoara are doi directori,unul suspendat dar nu si demis ?Lucian Ionica si unul delegat Dite Dinesz. Cum comentati situatia aceasta care continua de mai bine de cateva luni?
  Este normal ca un angajat al TVR care nu mai este director sa ia aceiasi suma de bani pt o munca pe care nu o presteaza?
  De ce au mandat directorii de teritoriale nelimitate si nu au clar criterii de competenta dupa care sa fie evaluati si trasi la raspundere?
 • Din orasul d-voastra natal (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:13)

  Laur [anonim]

  D-na Turcan, cand mai treceti prin Botosani ? De ce nu va ganditi sa candidati data viitoare in parlament in un colegiu din orasul d-voastra natal, Botosani ?
  Noi va apreciem mult si pe d-voastra si pe familia d-voastra de aici.
  Laur, - un botosanean.
 • Taxa "radio tv" (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:14)

  Diana [anonim]

  Doamna Turcan,

  Calitatea programelor TVR este deplorabila. Ingerintele politice mi se par evidente. Nu mai urmaresc de mult timp aceste posturi dar sunt obligata sa platesc faimoasa taxa "radio tv". Pe cate stiu nu exista posibilitatea dezabonarii. Vi se pare corect?

  Va multumesc.
 • Tv publica (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:16)

  cricri [utilizator]

  de ce televiziunea publica are nevoie de 5 sau 6 posturi care seamana foarte bine unele cu altele. Nu vi se pare ca este o risipa a banilor publici ?
 • Taxa Radio-Tv (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:26)

  Neagoe Gabriel [anonim]

  Buna ziua,

  De ce agentii economici sunt obligati sa plateasca taxa radio-tv chiar daca nu detin echipamente pentru a receptiona semnal radio/tv?

  *nu exista optiunea pt. un agent economic de a declara ca nu detine echipamente radio-tv.

  Va multumesc,
 • discutii (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:28)

  g. [anonim]

  Doamna Turcan,

  Va sfatuiti cu oamenii din TVR in privinta acestui proiect de lege?Stiti...sunt destui oameni competenti si acolo,care poate ar avea un cuvint de spus in privinta unor norme ce le vor afecta direct munca.Ati putea de exemplu sa discutati cu presedintele AJR care e angajat al TVR si care,recent ,a cistigat si un proces impotriva televiziunii (ceea ce spune multe despre cum stau lucrurile acolo).Si mai sunt si altii...
 • Stirile TVR (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:30)

  Daniela [anonim]

  La stirile TVR s-a ajuns inr-un hal greu de inchipuit. Pur si simplu s-a ajuns pana acolo incat jurnalul a devenit marioneta intereselor liberale si PSD de la stiri cu forta pana la ""colaborari " numai in favoarea Antenelor. Se poate face ceva in lege in asa fel incat conflictul de interese de acest gen sa dispara ? Adica oameni din TVR sa nu lucreze in doua barci in acelasi timp , si la stat si la pivat ??
 • Închidem mai repede (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:31)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Cu regret, trebuie să vă spun că Raluca Turcan trebuie să plece un pic mai repede. Vom mai răspunde la două-trei întrebări.
 • Agerpres (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:31)

  Cosmin Pacuraru [anonim]

  de ce toate legile se refera la TRV si SRR si AGERPRESUL este uitat? nu poate incape in aceeasi lege?
  multam!
 • D-na Turcan... (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:32)

  calin [anonim]

  Ce ati face in cazul in care d-nul Stolojan si fostii PL-D-isti s-ar rupe din PD-L? Ii veti urma, veti ramane in PD-L sau veti alege o a treia cale?
  • Ruperea PDL (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:43)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   Nu s-a pus nicio clipă problema ruperii PDL-ului, dimpotrivă, cred şi sper că am depăşit de mult stadiul de abordare a membrilor PDL în foşti PLDişti şi foşti PDişti. Suntem o echipă care funcţionează, ca orice echipă, mai bine sau mai rău, importante sunt buna credinţă, obiectivele comune stabilite, seriozitatea şi responsabilitatea fiecăruia.
 • oprescu (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:32)

  telespectator [anonim]

  Oprescu e noul Becali, in materie de promovare la TVR. In noaptea de revelion, a trebuit sa urmarim vocea lui Oprescu transmitand din Piata Universitatii. Sefa de la stiri, d-na Radulescu, nu voia sa transmita mesajul Presedintelui tarii (asa cum face televiziunea publica din 89 incoace, indiferent cine e la Cotroceni).
  Nu. Dna de la stiri voia sa-l dea pe Presedinte numai impartind ecranul in 2, cu Oprescu. Deja a inceput campania pt Prezidentiale si Oprescu nu reuseste altfel sa se vada?
  Veti verifica aceasta informatie? Daca se confirma, ce masuri veti lua?
  • Oprescu (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:41)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui telespectator

   Cred că această informaţie se cuvine a fi dezbătută în Parlament, la analiza rapoartelor de activitate, pe componenta "politică editorială", iar răspunsul inclus în analiza finală pe care o vom avea.

   Nu cred că e sănătos să încep să fac aprecieri editoriale pentru că ar fi greu de disociat pentru multă lume calitatea mea de om politic de cea de telespectator.
 • depolitizarea (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:36)

  gogo [anonim]

  Partidul comunist numea directori , dadea locuinte , frigider , loc de munca s.a.
  Orice partid aflat la putere dupa 1989 a preluat obiceiul , nu exista institutie publica de stat care sa nu aiba directori - activisti ai partidului la putere .
  Dumneavoastra incepeti de la TVR o alta era ?
 • Tot eu... (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:43)

  calin [anonim]

  "Sunt doctorand in marketing politic" (Ralica Turcan, raspuns la intrebarea 3)

  In CV-ul de la Camera deputatilor scrie ca sunteti, in acelasi timp, si masteranda la SNSPA, intr-adevar, in marketing politic, si doctorand la Universitatea Transilvania Brasov care, din cate stiu eu (si stiu bine), nu ofera doctorat in marketing politic.

  Cautand pe site-ul SNSPA am descoperit ca masterul de "marketing politic" dureaza 1.5 ani. Sa inteleg ca nu ati absolvit inca?

  So... lamuriti-ma si pe mine ce studii aveti in domeniul marketing-ului politic, va rog frumos...
 • CERC VICIOS (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:45)

  Dorin T. [anonim]

  Cultura medie informationala (nemaivorbind de cea generala) este atat de jos, incat multor politicieni le este foarte usor sa manipuleze populatia (mai ales cu concursul mass-media controlate direct de ei sau prin intermediari). Pe de alta parte, mass-media se pun prea usor (din ratiuni economice!?) la dispozitia politicienilor (din motive de audienta!?). Pare ca populatia este victima si cauza propriei inculturi. Cum iesim din acest cerc vicios?
 • Libertatea presei? (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:45)

  Ovidiu C [anonim]

  Doamna Turcan, va stimez pentru ceea ce dati dovada, dar v-as intreba urmatorul lucru - pana sa vorbiti de libertate si depolitizare la mastodontul plin de interese numit TVR, cum vedeti dumneavoastra libertatea presei din Sibiu, circumscriptia unde ati candidat. Sunt sibian si extrem de dejamagit de faptul ca in afara unui cotidian destul de colorat politic, toata presa geme sub interese politice.

  Cum veti incuraja libertatea presei nu mai departe de circumscropita dumneavoastra?
 • La revedere (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:49)

  Raluca Turcan [hotnews.ro]

  Am văzut că au rămas încă multe întrebări fără răspuns (poate chiar şi unele la care am încercat să ofer răspunsul), poate vom mai avea o discuţie după ce vom fi parcurs câteva etape din lansarea noului proiect legislativ. Până atunci, vă salut cu drag, rămâneţi cu ochii pe TVR, dar şi pe radio, pentru că ele ar trebui să vă servească interesele.
 • No, nu-i niciun bai... (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:53)

  calin [anonim]

  ... ca nu or intrat zilele in sac! Ne mai intalnim noi... :) Si poate ma lamuriti si pe mine ce e cu CV-ul ala... Dar nu nicio rushine sa nu fi absolvit inca masterul. Ca doar nu or intrat zilele in sac! :)
 • Chiar credeti? (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 18:20)

  Platon [anonim]

  Chiar credeti ca vor lasa "trompeta nationala" din mana dragii nostrii de politicieni? M-as cam mira! Asta-i un aspect. Altul ar fi un fel de raspuns la tot ce se intampla in tara asta : puneti domnule manageri adevarati in fruntea institutiilor nu papitoi adunati de te miri unde, santajabili, betivani si tot felul de analfabeti....de aia au plecat Culcer si Giurgiu, ca au avut niste paraziti sub ei care i-au mancat cu fulgi cu tot. La un profesionist adevarat imediat se arata 10 nulitati pe langa el care sa-i de-a sfaturi "bune". De asemenea prin noua lege trebuie create parghii reale de "decapitare" imediata a incompetentilor din subordine fara drept de apel, nu dupa aia sa dea in judecata TVR-ul si sa mai si castige... Succes si curaj mult d-na Turcan. Chiar va va trebui!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by