Dinu Patriciu semneaza, vineri, primul sau editorial in propriul ziar, Adevarul. El se semneaza in calitate de om de afaceri, nu ca proprietar al publicatiei. Decizia ca Dinu Patriciu sa isi exprime opiniile in paginile ziarului apartine conducerii editoriale, dupa cum au afirmat pentru HotNews.ro reprezentantii acesteia. Ei sustin ca hotarirea a fost luata strict pe criteriul audientei pe care Patriciu ar atrage-o prin temele economice pe care le va aborda in comentariile sale.

Adevarul a anuntat in urma cu doua zile ca Dinu Patriciu va scrie saptamanal in paginile sale incepand de vineri, precizand ca "Managerul general al Grupului Rompetrol isi va exprima opiniile asupra evolutiilor economice din tara si din strainatate, analizand implicatiile acestora asupra Romaniei". In varianta online, primul sau articol, "Din cinci birocrati, patru afara!", este semnat in dreptul fotografiei cu "Dinu Patriciu, om de afaceri".

Decizia ca Patriciu sa semneze in ziar, luata "strict pe criteriu de audienta"

Potrivit lui Laurentiu Ciocazanu, director editorial Adevarul, conducerea editoriala a ziarului a decis ca Patriciu sa semneze in ziar deoarece "este una dintre cele mai autorizate persoane pe management si afaceri". Decizia a fost luata "strict pe criteriu de audienta. Vor fi comentarii special despre criza, probleme economice globale, cu implicatii asupra mediului intern de afaceri. Vrem, astfel, ca audienta sa creasca cel putin pe segmentul de afaceri si criza. De ce sa faca audienta la TV sau in alte ziare, cand putem sa folosim noi audienta lui?", spune Ciocazanu.

La randul sau, redactorul-sef Grigore Cartianu a afirmat ca decizia a fost luata "pentru ca in diverse discutii amicale am constatat ca stie foarte multe lucruri legate de criza si situatia economica, mult mai multe decat scrie presa. Chiar este o autoritate". "Intentia noastra este sa cooptam cateva voci puternice din mediul de afaceri pentru ca noi consideram ca, intr-un asemenea moment critic pentru Romania si intreaga lume, conteaza nu doar vocile politicienilor, ci si cele ale oamenilor care au reusit in afaceri".

Atat Cartianu, cat si Ciocazanu au afirmat ca nu vad niciun posibil conflict de interese in faptul ca patronul Adevarului semneaza in ziar, deoarece el "se comporta corect in relatia cu redactia" si "nu se implica in deciziile editoriale."

Ioana Avadani: Atata vreme cat lumea stie ca el scrie la ziarul lui, nu vad nicio problema"

La randul ei, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, crede ca "atata vreme cat lumea stie ca el scrie la ziarul lui, ceea ce e de notorietate publica, nu vad nicio problema. Afacerile lui sunt de notorietate publica, drept urmare e treaba opiniei publice sa stabileasca in ce masura sa dea crezare acestor editoriale. Probleme ar fi fost daca ar fi cerut altora sa scrie in locul lui sau daca si-ar impune parerile in redactie. Dar trebuie urmarit daca nu se va intampla sa arunce "mingi la fileu" altora, cum ar fi sa scrie pe un anumit subiect in Adevarul, care sa fie apoi preluat si dezbatut de unele televiziuni sau de altii".

Mircea Toma: "Nu este o situatie dezirabila, dar este OK"

Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch impartaseste partial punctul de vedere al Ioanei Avadani si spune ca "nu este o situatie dezirabila, dar este OK".

Potrivit lui Toma, "problema importanta pentru sanatatea comunicarii publice este sa raspunda interesului public. In Romania, agenda de interes public i se substituie deseori fie agenda patronului, fie cea a unor terti - politicieni etc.. Grav este atunci cand agenda patronului nu este transparenta si cetateanul poate sa creada ca ceea ce scrie ziarul, postul de radio sau televiziunea e reflectarea neutra a vietii publice. Daca, insa, patronul, al carei nume e pe ziar, isi asuma punctul de vedere, confuzia e evitata. Si ramane la latitudinea consumatorului sa isi calculeze el coeficientul de subiectivitate al mesajului transmis de Patriciu".

"Deci e salutabila transparenta, dar e trist pentru ca pe piata romaneasca sunt tot mai putine voci care sa aiba un grad mic de dependenta fata de agenda patronilor. Daca tot e sa-si exprime pozitia patronii, macar sa o faca deschis. Ca Patriciu este patron la Adevarul este o informatie de notorietate, dar sa-l incurajam sa isi asume statutul de patron al ziarului atunci cand semneaza in paginile acestuia", afirma Mircea Toma.