Postul B1 TV avea programat, duminica seara, documentarul "CuMinte la Dalai Lama", documentar realizat de Irina Szasz si care include un interviu cu liderul spiritual tibetan. Documentarul nu a mai fost insa difuzat, iar Irina Szasz a declarat pentru HotNews.ro ca din informatiile pe care le-a primit ar fi existat presiuni din partea Ambasadei Chinei ca materialul sa nu intre pe post. Directorul general al postului, Dragos Marinescu, sustine insa ca a fost doar o schimbare obisnuita in grila si ca filmul va fi reprogramat.

Un cititor ne-a semnalat, in cursul zilei de luni, ca filmul nu a mai fost difuzat de postul B1TV si a afirmat ca documentarul ar fi fost "interzis" cu putin timp inainte de intrarea in emisie.

Realizatoarea Irina Szasz a afirmat ca filmul nu a mai aparut pe B1TV, dupa o saptamana intreaga de promovare, in conditiile in care documentarul sau stiri despre acesta au fost difuzate, in ultimii ani, si de TVR, Antena 3 si Realitatea TV. Si in aceste cazuri "au fost mari probleme", dar "a intrat in cele din urma", a spus Szasz.

Ea a declarat ca a cerut, luni dimineata, ca B1 TV sa-i returneze caseta master cu documentarul, insa i sa spus "sa o mai lase" ca s-ar putea ca filmul sa fie reprogramat. Irina Szasz a precizat ca pe Antena 3 si Realitatea TV materialele referitoare la acest proiect au fost introduse gratuit, doar pe TVR el fiind difuzat contra cost, in urma cu cativa ani. B1TV urma sa difuzeze materialul "pe baza de gratuitate".

Dragos Marinescu, directorul general al postului, a afirmat insa ca documentarul "nu a mai fost difuzat, dar va fi reprogramat", schimbarea in grila fiind, potrivit acestuia, una normala, de tipul celor facute mereu de televiziuni. El a tinut sa precizeze ca realizatoarea documentarului "a fost invitata la noi in emisiuni" pentru a vorbi pe aceasta tema. Marinescu a dezmintit ca ar fi existat presiuni din partea Ambasadei Chinei.

Documentarul "CuMinte la Dalai Lama" era programat sa fie difuzat la B1TV duminica, 25 ianuarie, ora 22:30. Filmul face parte dintr-un proiect bazat pe interviul realizat de Irina Szasz cu Dalai Lama in 2004 si care include si o carte cu acelasi titlu, publicata la sfarsitul anului trecut de Editura Curtea Veche.

UPDATE: In cursul serii, o reprezentanta a Cancelariei Ambasadei Chinei a declarat telefonic pentru HotNews.ro ca oficialii institutiei sunt in vacanta, pentru a sarbatori Anul Nou Chinezesc. Informata ca dorim o pozitie a Ambasadei in cazul documentarului ce nu a mai fost difuzat pe B1 TV, reprezentanta Cancelariei a revenit pentru a face urmatoarea declaratie telefonica, in numele "protocolului" din cadrul Cancelariei: "Tibetul reprezinta o parte inalienabila a teritoriului chinez. Toate tarile si guvernele din lume, inclusiv Guvernul Romaniei, recunosc acest punct de vedere. Multumim Guvernului Romaniei si poporului roman ca sustin si respecta intotdeauna integritatea teritoriala si suveranitatea Chinei. Poarta Guvernului chinez de dialog cu Dalai Lama este deschisa. Orice intentie de secesiune, de a dauna solidaritatii nationale si stabilitatii sociale e sortita esecului".