Tensiunile provocate in piata media de un raport preliminar de audit privind modul de monitorizare a audientelor TV sint pe cale sa se solutioneze pana la realizarea raportului final, au afirmat pentru HotNews.ro surse din piata, sub protectia anonimatului. Nemultumirile persista, insa, in randul unora dintre membrii Asociatiei Romane pentru Masurarea Audientelor (ARMA): surse din TVR au afirmat pentru HotNews.ro ca institutia urmeaza sa dea in judecata furnizorul datelor de audienta, GfK Romania, pentru "nerespectarea parametrilor de masurare" pe parcursul ultimului an.

Informatia pe scurt:

  • O versiune preliminara a auditului asupra masuratorilor GfK a semnalat nereguli grave privind felul cum sunt evaluate audientele TV, audiente esentiale pentru felul cum este alocata publicitatea pe posturi.
  • Lucia Romaniuc, ARMA: Auditul va fi finalizat la mijlocul lunii februarie. Partile si-au expus punctele de vedere asupra raportului preliminar la o intalnire cu reprezentantii institutiei ce realizeaza auditul, CESP, in Franta.
  • Surse la curent cu situatia si-au exprimat convingerea ca se va ajunge la un compromis.
  • Surse din TVR afirma insa ca televiziunea publica se pregateste sa dea in judecata GfK si ca vor cere "despagubiri mari" pentru pierderile suferite ca urmare a scaderilor de audienta constatate in masuratorile GfK.

Presedintele ARMA, Lucia Romaniuc, a declarat pentru HotNews.ro ca auditul va fi finalizat la mijlocul lunii februarie. Potrivit Luciei Romaniuc, joia trecuta partile si-au prezentat punctele de vedere asupra raportului preliminar, in cadrul unei intalniri desfasurate in Franta, la care au participat reprezentantii GfK, ARMA si ai institutiei franceze care a desfasurat auditul, CESP (Centre d’Etude des Supports de Publicite). Lucia Romaniuc a refuzat sa comenteze pe marginea discutiilor respective.

La inceputul saptamanii trecute, blogul lui Catalin Tolontan si cotidianul Adevarul, citand date din auditul preliminar realizat de CESP, au anuntat ca acesta semnaleaza numeroase probleme grave in masurarea audientelor, audiente care sunt esentiale in felul cum este alocata publicitatea pe diverse posturi TV. Inceputul fiecarui an este marcat de negocieri pentru repartizarea publicitatii pe posturile TV.

Printre problemele semnalate in documentul preliminar de audit, conform informatiilor publicate in sursele citate, se numara: faptul ca multe gospodarii din panelul folosit in masuratorile GfK nu au televizoarele metrate, felul incorect cum sunt folosite aparatele de masurare (peoplemetere), nereguli tehnice pe sistemele DTH si nereguli in administrarea panelului.

La acea data, Lucia Romaniuc, presedinte ARMA, afirma pentru HotNews.ro ca "aceste date sunt preliminare si neoficiale si nu pot face decat rau in relatia ARMA-GfK".

Urmeaza doua saptamani in care "partile vor face apel la ratiune"

Surse la curent cu situatia au afirmat pentru HotNews.ro ca, din informatiile pe care le au, este foarte probabil ca situatia sa se schimbe simtitor pana la finalizarea auditului. "Scenariul groazei" - ca auditul sa ramana neschimbat - ar constitui "un deznodamant tembel", care, daca "prin absurd" s-ar ajunge acolo, ar insemna ca fiecare va trebui sa gaseasca solutii pe cont propriu, in mod haotic, dupa cum s-a exprimat una dintre surse.

Acestea si-au exprimat convingerea ca "partile vor face apel la ratiune" si ca se va ajunge la un compromis, care se va reflecta in auditul final si care ar presupune ca furnizorul GfK "sa faca mult mai multa treaba".

TVR se pregateste sa dea in judecata GfK

Totusi, nu toata lumea este dispusa la compromis. Surse din TVR au afirmat pentru HotNews.ro, sub acoperirea anonimatului, ca la ultima sedinta a Comitetului Director "au fost discutii in care toata lumea a zis ca trebuie sa dam in judecata GfK, pentru ca anul trecut nu au respectat parametrii de masurare". Acest lucru s-ar fi reflectat in scaderea accentuata a audientelor TVR, comparativ cu anii precedenti, cand masurarea audientelor era realizata de TNS-AGB. In prezent "se cauta doar forma pentru a-i da in judecata si vom cere despagubiri mari", conform surselor, acestea afirmand pentru HotNews.ro ca o decizie ar urma sa fie luata la sedinta Comitetului Director de saptamana viitoare.

"Desi 2008 a fost un an in care TVR a avut competitii serioase - Olimpiada, fotbalul european - banii din publicitate sunt mult mai putini decat in ani in care n-am avut astfel de competitii", afirma sursele. De asemenea, s-au inregistrat "scaderi uriase" de audienta la emisiuni ce inregistrau, inainte, audiente constante, fapt ce a determinat TVR, potrivit surselor, sa ceara un audit independent "dupa doar cateva saptamani de la preluarea masuratorilor de catre GfK". Atunci, ARMA a informat TVR ca va exista oricum un audit, deoarece astfel de cercetari se realizeaza anual.