Asociatia internationala a ziaristilor de la Bruxelles a protestat joi impotriva notei interne a Comisiei Europene, care a lansat miercuri un avertisment fata de activitatile de spionaj derulate in special de presa, relateaza AFP.

"Condamnam aceasta generalizare", a declarat presedintele Asociatiei presei internationale din Bruxelles, Lorenzo Consoli.

"Ziaristii au datoria sa obtina informatii confidentiale, acest lucru face parte din misiunea noastra", pentru ca "poate servi interesului public si cautarii adevarului".

"Este inacceptabil faptul ca oameni din serviciile de securitate ale Comisiei pun pe acelasi plan ziaristii si alte categorii de persoane ale caror interese sunt total diferite", a declarat Consoli.

In ziua precedenta, Comisia Europeana a recunoscut ca si-a avertizat serviciile de securitate fata de "cresterea activitatilor de spionaj" care vizeaza culegerea de "informatii sensibile si clasificate".

Potrivit Comisiei, astfel de activitati pot fi conduse de ziaristi, de grupuri de presiune, servicii de spionaj publice sau private si chiar de functionari detasati de tarile membre la Bruxelles.