Daniel Damian e in clasa a opta si tine un blog pe care l-a deschis in 2007, iar zilele trecute a lansat varianta beta a blog18.ro - "comunitatea tinerilor bloggeri din Romania". Ieseanul de 14 ani descrie proiectul drept recensamantul tinerilor bloggeri romani.

"Niciodata nu am sa pun mediul online pe primul loc", spune Dany, deoarece "scoala este pe prim plan", iar "familia si prietenii sunt cei mai importanti". A intrat prima data pe internet "prin 2004". "De la inceput mi-au placut siteurile, iar prin 2005/2006 incepeam sa jonglez cu niste coduri HTML. Nu prea ma fascineaza jocurile. Cand am primit internet eram deja plictisit de multe dintre ele. Stiu doar ca primul lucru pe care l-am facut dupa ce mi s-a "instalat" internetul a fost sa intru pe Y!M si sa vorbesc cu o colega". In 2007 a scris prima data pe blogul sau, danyblog.com. Ultimul post, in momentul publicarii acestui material, este un "guest post Pyuric", (Cristina Chipurici de la Monden.info) despre "cum sa ai succes cu un blog nisat".

Dany spune ca incearca sa evite televizorul. "Nu prea imi mai place sa ma uit la el. M-am saturat de posturile romanesti, unde nu vezi decat niste porcarii". In schimb, in propria sa prezentare pe blog, tine sa mentioneze aparitiile sale de pana acum in mass-media: Radio Romania Actualitati, Ziarul de Iasi, Sapte seri, Click...

Iar la 16 februarie a difuzat un comunicat in care anunta "varianta beta blog18.ro", realizata in urma unui "chestionar la care au raspuns 305 bloggeri sub 18 ani". Potrivit comunicatului semnat de "Daniel Damian, Project Manager blog18.ro" si prezentat de Victor Kapra drept un "semn ca lucreaza serios si profesionist":

  • "Blog18.ro isi propune sa devina un blog de referinta pentru toti bloggerii tineri si pentru cei la inceput. Vor fi aduse in premiera interviuri, guest posturi, sfaturi si multe alte lucruri utile scrise de cei cu experienta in domeniu"
  • "Conform chestionarului lansat in 2008, peste 300 de bloggeri sub 18 ani detin cel putin un blog. Aproximativ 40 din acestia fac bani cu ajutorul internetului"
  • "Obiectivul principal este sa se promoveze bloggeri tineri care merita acest lucru si sa se ridice nivelul continutului de pe aceste bloguri"
  • "Proiectul este lansat de unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri sub 18 ani, Daniel Damian, care are blogul danyblog.com, iar ca partener il are pe Filip Pacurar, un tanar programator, ce detine blogul filipac.net".

Familie, prieteni, scoala si siteuri putine, "pe care sa le promovez cat mai bine"

Rep.: De ce este nevoie de o comunitate a bloggerilor tineri si incepatori, precum blog18.ro, cand exista bloggeri mari care isi impartasesc experienta in blogging si dau pe propriile bloguri sfaturi pentru imbunatatirea continutului si eficientei?

Daniel Damian: In primul rand, blog18.ro reprezinta recensamantul tinerilor bloggeri din Romania. Dorim sa ii adunam pe toti la un loc, sa ne promovam reciproc, sa dezbatem idei, sa vorbim din propria experienta. Vrem sa fim uniti si sa imbunatatim continutul de pe blogurile noastre. Altfel dezbate un blogger mai "mare", cunoscut, situatia intr-un guest post sau intr-un interviu, fata de un articol de pe blogul lui. Inainte de a il contacta pentru o activitate de genul, ii propunem niste teme, care sunt dezbatute mult mai bine de el, fata de un alt blogger, ce acopera un domeniu diferit.

Rep.: Spui ca te ocupi de blogging din pasiune. Cat de mult te intereseaza sa castigi bani din aceasta activitate si ce faci in acest sens?

Daniel Damian: Deocamdata fac totul din placere. In 2007, cand am deschis primul blog, respectiv danyblog.com, nu m-am gandit ca pot face bani din el. Cu timpul au aparut si acestia, dar nu pot spune ca reprezinta o importanta ridicata. Ma bucur ca nu e nevoie sa cer bani parintilor cand trebuie sa plec undeva sau am nevoie de ei. Abia peste cativa ani o sa ma gandesc serios la aceasta sursa de venit.

Rep.: Ce alte proiecte mai ai, pe langa blog18.ro?

Daniel Damian: In prezent mai scriu pe blogul personal - danyblog.com. Inainte aveam mai multe site-uri, dar am decis sa renunt la ele. Prefer sa ma axez pe cat mai putine si sa le promovez cat mai bine. Ce va urma nici eu nu stiu, insa imi doresc extrem de mult un proiect in limba engleza.

Rep.: Cat timp dedici blogului? Cat timp petreci online, pe zi?

Daniel Damian: Depinde de zi. In week-end acord destul de mult timp, deoarece atunci sunt mai liber. In timpul saptamanii maxim o ora. Scoala este pe primul plan, acest semestru fiind extrem de important pentru mine.

Rep.: Cum te imparti intre comunitatile online si comunitatile "reale" - prieteni, familie, scoala etc?

Daniel Damian: Cu ajutorul internetului am cunoscut noi persoane, de la care am avut destul de multe de invatat. Niciodata nu am sa pun mediul online pe primul loc. Familia si prietenii sunt cei mai importanti. Bineinteles ca scoala nu este mai prejos, dupa cum am spus anterior.

Rep.: Dintre bloggerii "de top", ce modele ai si cum ti le-ai stabilit?

Daniel Damian: De la fiecare blogger "de top" invat cate ceva. Inainte aveam niste modele bine stabilite, insa acum nu mai pot zice acest lucru. Fiecare merita sa fie un model pentru un blogger la inceput.

Rep.: Cat de mult te uiti la televizor?

Daniel Damian: Incerc sa evit televizorul. Nu prea imi mai place sa ma uit la el. M-am saturat de posturile romanesti, unde nu vezi decat niste porcarii. Prefer sa vad o emisiune pe Discovery de exemplu, de unde pot invata ceva.