Intreprinzatorul si politicianul rus Aleksandr Lebedev intentioneaza sa infiinteze la Moscova un post de radio in limba engleza. Potrivit afirmatiilor sale, citate de presa rusa, proiectul isi propune sa fie o voce critica la adresa actualei conduceri a Rusiei.

Lebedev nu a dezvaluit alte detalii ale acestui proiect. Patronul Corporatiei nationale de rezerva are si alte interese in mass-media. In strainatate, el controleaza, printre altele, ziarele britanice Independent si Independent on Sundays.

In Rusia, el detine holdingul "Novye media", care include Novaia gazeta. In luna ianuarie, Lebedev a cumparat cu o lira sterlina o publicatie destul de influenta in Marea Britanie, Evening Standard, cu un tiraj zilnic de 250.000 de exemplare, din care o parte vor fi vandute la Moscova.

In prezent, la Moscova nu exista nici un post de radio in limba engleza care sa emita in banda FM.

Dar, potrivit fundatiei 'Opinia publica', doar 31% din populatia capitalei ruse citeste in engleza, iar un expert a evaluat numarul moscovitilor capabili sa asculte un post de radio in aceasta limba la putin peste 3%.

Oricum, expertii, care au estimat investitiile la 12-15 milioane dolari, cred ca targetul unui asemenea post de radio nu este ascultatorul de masa.

"Este un proiect de nisa, iar despre beneficii si profit nu cred ca e cazul sa vorbim", a comentat directorul general al TNS Rossia, Ruslan Tagiev.

"Dupa toate probabilitatile, proiectul are alte obiective", crede el.