Abonamentele la televiziunea prin cablu s-ar putea scumpi cu pana la 10% in cazul in care comisia de arbitraj care jurizeaza disputa dintre reprezentantii operatorilor de cablu si reprezentantii titularilor de drepturi de autor va da castig de cauza celor din urma, potrivit Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, transmite NewsIn.

Discutiile au intampinat dificultati deoarece majorarea de la 2% la 12% a remuneratiilor pentru drepturile de autor si drepturile conexe, solicitata operatorilor de cablu de catre Organismele de Colectare si Gestionare (OCG), ar putea afecta costul abonamentelor la serviciile prin cablu.

"Cablul este cea mai ieftina distractie a romanilor. Orice scumpire a pretului la serviciile prin cablu va duce la un recul al abonatilor si la intarzierea platilor la casierii", a spus directorul Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric.

Legislatia in vigoare prevede ca la stabilirea nivelului remuneratiilor trebuie sa se tina cont de practica europeana privind redeventele negociate intre utilizatori si organismele de gestiune colectiva. Potrivit unui studiu al PricewatersCoopers, comandat de ACC, ale carui rezultate sunt insa contestate de OGC-uri, procentul de 12 % solicitat de reprezentantii titularilor drepturilor de autor este cu mult peste cele practicate in regiune, cu valori cuprinse in medie intre 0,1% si 2,5%.