Politia chineza a expulzat, marti, trei ziaristi de la agentia France Presse, dintr-o zona tibetana din vestul Chinei, unde vizitau o manastire. In regiune au fost luate masuri sporite de securitate, cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a rascoalei tibetane, reprimata de Beijing.

Jurnalistii au fost escortati de politisti in afara orasului, pe motiv ca manastirea nu este loc public. Fortele de ordine au precizat ca accesul strainilor este interzis in mai multe zone, fara sa motiveze insa interdictia. De altfel, pe tot platoul tibetan au fost desfasurate importante forte de securitate, in apropierea a doua aniversari sensibile: revolta reprimata in 1959 (in urma careia liderul Dalai Lama a plecat in exil) si tulburarile din Lhassa in 2008, care s-au extins in regiunile invecinate.

Masura de expulzare a jurnalistilor a fost criticata de mai multe organizatii, care sustin ca decizia afecteaza munca ziaristilor in zonele tibetane. Clubul corespondentilor de presa straini din China a cerut autoritatilor de la Beijing sa permita accesul presei straine in zonele tibetane pentru reportaje. Luni, un apel similar a fost lansat de Organizaţia Reporters sans Frontieres, transmite AFP.