
10% din titlurile de reviste glossy din Romania vor disparea in 2009, urmate de alte 10% in 2010, a estimat Lucian Ionita la Intalnirea Media HotNews.ro de miercuri, 11 octombrie. Publisher la grupul de reviste cu cea mai mare cifra de afaceri in 2008, Sanoma Hearst Romania, Ionita a adaugat ca tirajele au crescut in unele cazuri de la inceputul crizei, dar scaderile din piata de publicitate au afectat profitul, fiindca acestea reprezinta „peste 75% din venituri” in unele cazuri.
Asculta un interviu pe care Lucian Ionita l-a acordat lui Iulian Comanescu in studioul HotNews.ro
Spre ex NG propune foarte putine imagini locale.
Cum poate un fotograf sa ajunga sa lucreze cu dvs?
Multumesc,
Serban Mestecaneanu
Sunt interesata de comentariul dvs. cu privire la concursurile organizate sub egida Sanoma Hearst Romania, cu referire directa la cele din revistele adresate publicului feminin.
Am crezut ca moralitatea unei companii internationale va da tonul pe o piata "balcanica" obijnuita in "aranjarea" tragerilor la sorti.
Cum comentati sistarea concursului organizat de revista "Femeia de azi"?
Cu multumiri,
Daphina
PS Asta nu inseamna ca la fel ca triburile din Africa la vederea margelelor colorate nu ne "bucuram" si noi de poze colorate din portofoliul Sa
ma ocup direct de Femeia de azi si nu-mi dau seama despre ce concurs intrerupt imi spuneti. Concursul "Bani in plic" s-a terminat, nu s-a intrerupt.
Eu vin din zona asta a concursurilor, stiu ca exista in permanenta ideea ca ele sint aranjate, insa va rog sa ma credeti ca nu e asa mai intotdeauna. Lipseste "mobilul crimei", ca sa spun asa. Pentru orice angajat cu intentii frauduloase e mult mai simplu ia premiile din depozit, deci sa pagubeasca compania, decit sa-l trimita la cineva cunoscut, pacalind computerul, echipa care supravegheaza tragerile etc.
In plus, sint tot mai putine concursuri cu trageri la sorti, dupa cum ati vazut.
Ma bucur insa ca va plac produsele din revistele noastre, inteleg din mesaj ca va plac si revistele in sine.
Aceste măsuri, foarte probabil abusive, au început să fie aplicate încă din iarna, cînd Sanoma a decis să concedieze constant cîte 2-3 angajati, pentru a nu intra sub incidenţa legii disponibilizărilor colective. Astfel, oamenii nu au primit, practic, niciun fel de plăţi compensatorii.
si cred ca esti doar suparat, banuindu-le pe cele trei de la Bazaar drept "foarte probabil abuzive". Pentru ca revista va aparea de trei ori mai rar, echipa Bazaar a fost redusa de la 9 la 6 persoane. Celor trei li s-au acordat toate platile compensantorii, conform legii si, mai mult, sa stii ca unii dintre ei colaboreaza inca la alte titluri.
Ar fi bine sa vorbesti cu unul dintre ei inainte de a-ti spune supararea intr-un loc public; poate ca vei si vedea lucrurile diferit.
La ce iti mai trebuie o revista daca ai interactivitate si informatie de calitate pe internet. Site-ul dvs de mame este foarte slab - nu este deloc aglomeratie acolo - parca ai vorbi de unul singur.
De asemeni am auzit ca cine castiga un premiu la concursurile Mami sau Femeia de azi - este o mare tzeapa!! Ce parere aveti despre faptul ca Mami este in cadere libera? Cum explicati calitatea in scadere a acestei reviste, alta data atat de informative?
Nu stiu pe care dintre site-urile noastre de mame le-ati incercat, pentru ca avem doua: daca aveti timp, incercati si mami.ro sau parinti.com.
Revenind la Mami, sa stiti ca ea - de fapt - creste in vinzari, nu scade. Prin 2007 vindea 15,000, acum vinde aproape de 20. Mai avem o revista de mamici, mamica de azi. Poate vi se potriveste mai bine.
Oricum, succes in cresterea copilului/ilor! Sint taticul unei fetitze de 6 ani si-i pasiunea mea numarul unu.
Doua intrebari, va rog:
In Franta cel putin guvernul a anuntat un pachet de sprijin pentru presa scrisa. Va asteptati sa apara asa ceva si in Romania? Daca se va intampla, cum credeti ca ar trebui sa ajute guvernul presa?
Multumesc
Sanoma a ajuns No 1 in 2008 (ca si cifra de afaceri pe reviste), plecand de pe locul 3 in 2007.
Care sunt factorii ce au generat acesta crestere si acest succes rapid?
multumesc
Aşa se face că Sanoma e pe locul 1 în 2008 la capitolul editori de reviste.
Asadar, m-am referit in permanenta la reviste.
Els Loesberg, sefa mea si omul care a dus Sanoma de pe locul 5 pe locul 1 in timpul madatului ei, va mai conduce compania inca cel putin doi ani.
Si-ti spun sincer, sint norocos ca se intimpla asa. Pe criza asta, tot ce-ti trebuie ca sa inveti cit mai multe din ce se intimpla [fara sa-ti rupi gitul] e un coach bun, un sef echilibrat si bine conectat extern. Si ea e toate trei pentru mine.
Totusi, e mai usor sa traversezi criza cind esti mai sus intr-o piatza si cind esti parte dintr-un grup mare, astea cred ca sint avantajele noastre.
Stiu insa ca avem nu numai ambitia ci si planurile cum sa ajungem lideri pe piatza de parenting si femei. Chiar astazi am discutat despre o parte din ele.
2. stati cam subtire cu onlineul. Altii s-au miscat deja binisor. E o nisa pe care deja a inceput o mica batalie de cucerire. Pe zona de siteuri de femei sunt activi mai mult independentii ca ele.ro sau eva.ro. Voi aveti proiecte de imbunatatiri si lansari? Femeia.ro si altele sunt cam imbatranite, chiar daca inca ok, parerea mea.
Depindem [din cauza negocierilor destul de dure] tot mai putin de clienti mari de beauty. Asta e si pacat, e si bine.
Procter& Gamble este partenerul din top al primelor trei luni, daca stiu bine.
minat de mai mult de logica, de bucuria stirii, nu neaparat de pasiunea pentru fotbal/sport in general.
De altfel, din dificultatea de a tine minte numele primului unsprezece de la Ceahlaul sau ce a facut Otelul cu Jiul acum trei simbete, m-am reprofilat pe anchete sportive. Ulterior pe marketing.
E acelasi lucru, poate sa sune idiot, dar e. E vorba despre faptul ca ai un public si - cunoscindu-i interesele, nivelul de educatie si vocabularul - trebuie sa-i transmiti un mesaj; sa-i vinzi ceva.
Din cate stiu, costurile de productie ale unui glossy marca Sanoma Romania depaseste 35.000 de euro/luna, iar paginile de publicitate sunt cumparate in glossy-urile voastre chiar si cu un sfert din costurile practicate de revistele trusturilor concurente. Ca atare, apar 20 de pagini de publicitate care insa nu sustin costurile de productie, iar vanzarile la stand nici atat...
2. Revistele noastre vind toate peste nivelul pe care il indici si din cite stiu, datele tuturor vor fi disponibile pe site-ul BRAT in citeva zile.
3. Si eu fac calculele de profitabilitate si cu Excelul si asa, in cap, ca tine. Singurul titlu glossy la care avem costuri de productie de 35k eur este Cosmo si, crede-ma, Cosmo are o rata a profitabilitatii de invidiat.
4. La partea cu "iar paginile de publicitate sunt cumparate in glossy-urile voastre chiar si cu un sfert din costurile practicate de revistele trusturilor concurente", chiar nu stiu cum sa-ti raspund. O sa trimit mesajul la Zenith, McCann si Starcom, fiinca ei zic ca sintem scumpi;)