Proiectul de hotarare initiat de consilierul general PD-L Horatiu Tica prevede urmatoarele:
- Se interzice amplasarea suporturilor publicitare de tip plasa (mesh) pe suprafeţele imobilelor de pe raza Municipiului Bucuresti.
- Se excepteaza de la prevederile art.1 cladirile aflate in constructie, precum si cele aflate in renovare.
- La renovarea cladirilor aflate pe lista monumentelor istorice, conform Ordinului Ministrului Culturii si Cultelor nr.2314/2004, va exista plasa de protectie a cladirii care va avea inscriptionata fatada proiectului ce urmeaza a fi restaurat.
- Pentru cladirile prevazute la art.2 şi art.3 suprafata maxima a reclamei publicitare nu va depasi 10% din suprafaţa plasei.
- Pentru contractele aflate in derulare, prevederile prezentei hotarari se aplica in termen de 3 luni de la data intrării in vigoare a prezentei hotarari.
- Nerespectarea prevederilor prezentei hotărari se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 la 5.000 lei.
Consilierul Horatiu Tica a mentionat in cadrul dezbaterii publice ca amenzile vor fi suportate de companiile care amplaseaza aceste suporturi publicitare, dar si de catre asociatiile de proprietari.
Asociatiile de locatari sustin ca banii primiti ca si chirie pentru amplasarea acestor mesh-uri sunt singurele surse de venit cu care realizeaza modernizarea blocurilor, in timp ce reprezentantii Primariei spun ca mai multe ONG-uri au cerut ca in Bucuresti sa se interzica mesh-urile, din motive estetice. Pe de alta parte, reprezentantii companiilor de publicitate spun ca interzicerea acestui tip de publicitate ar duce la falimentul unor agentii care vand exclusiv publicitate pe mesh-uri si ca masura este una discriminatorie.
In loc de mesh-uri, panouri electronice si reclame luminoase
Initiatorul proiectului sustine ca mai multe ONG-uri din Bucuresti au solicitat ca municipalitatea sa reglementeze aceasta problema. “Acest proiect a aparut ca o necesitate si ca reactie la modul in care s-au amplasat aceste mesh-uri in Bucuresti. Am primit numeroase sesizari de la organizatii nonguvernamentale specializate pe urbanism care spun ca acestea afecteaza estetica orasului. Noi nu dorim sa afectam companiile care vand astfel de publicitate”, a declarat Horatiu Tica.
Proiectul de hotarare a fost sustinut in cadrul dezbaterilor si de catre Dan Trifu, reprezentantul Ecocivica. “Interzicerea mesh-urilor este si unul dintre punctele prevazute in Pactul pentru Bucuresti. Nu ne opunem publicitatii sau companiilor de publicitate. Dar asa cum nici rufele expuse in public pe balcoane nu sunt estetice, nici aceste mesh-uri nu sunt estetice. Noi propunem ca in loc de mesh-uri, companiile de publicitate sa amplaseze pe blocuri panouri publicitare electronice sau reclame luminoase. Astfel, nu lasam nici asociatiile de proprietari fara fonduri”, a declarat Dan Trifu.
Presedinte de asociatie de proprietari: “Am facut un lift din chiria pe mesh-uri”
La dezbaterea organizata de Primaria Capitalei au participat cativa presedinti de asociatii de proprietari, precum si reprezentantii unor agentii de publicitate. “Nu dorim sa se aprobe o astfel de hotarare, deoarece aceste mesh-uri aduc bani pentru blocuri. De exemplu, din banii primiti drept chirie - cam 250.000 de lei - noi am construit un lift nou, am schimbat reteaua de apa si canalizare. Valoarea proprietatilor noastre a crescut pentru ca am investit in bloc”, a declarat Marius Ionita, presedinte de asociatie de locatari.
Reprezentantii companiilor de publicitate prezenti la dezbatere au sustinut ca exista pericolul ca o astfel de masura sa duca la falimentul agentiilor de publicitate care se ocupa exclusiv cu vanzarea de publicitate pe mesh-uri. “Este o masura discriminatorie. Aceste mesh-uri aduc bani pana si in bugetul Primariei. Este una dintre cele mai legale afaceri din domeniu”, a declarat Gabriel Mihai, reprezentantul companiei Clear Channel.
Reprezentantii companiilor de publicitate mai sustin si ca nu este corect ca Primaria sa interzica mesh-urile, in conditiile in care contractele pentru publicitatea outdor pe spatiile publice au fost date preferential si nu se organizeaza noi licitatii.
Potrivit reprezentantilor Clear Channel, in Bucuresti ar exista in jur de 150-200 de mesh-uri mari amplasate pe cladiri. “Reclamele luminoase nu sunt o solutie, deoarece sunt mult mai scumpe pentru clienti. In conditiile pietei de acum, nimeni nu isi permite sa plateasca mai mult. Cam 40% din vanzarile companiei noastre sunt reprezentate de acest gen de publicitate. O astfel de masura ne-ar afecta destul de mult. Noi am platit numai anul trecut 7 milioane de lei la Primarie taxe pentru mesh-uri”, a declarat Marian Badea, outdoor coordinator Clear Channel.
Consilierul general Doru Giugula a declarat ca proiectul de hotarare a fost discutat si in comisia juridica din cadrul Primariei, stabilindu-se ca este nevoie de un regulament de publicitate. “Pe 26 martie va avea loc o dezbatere publica pe marginea acestui regulament, care este intr-o faza avansata de lucru. Incercam astfel sa rezolvam prin acest regulament mai multe probleme, printre care si cea a mesh-urilor”, a mai declarat Giugula.
Proiectul de hotarare care prevede interzicerea mesh-urilor urmeaza sa fie votat in cadrul Consiliului General al Capitalei la o data care nu a fost inca anuntata.
raspunsul meu la intrebarea-titlu este: FARA !!!
hai sa nu mai rezolvam nimic nu...
poate nu e de viata si de moarte... dar e o problema care trebuie rezolvta... nu conteaza ordinea....
Oameni buni, treziti-va, Bucurestiul e printre cele mai urate orase din lume, datorita blocurilor comuniste. Sunt 2 variante: fie se reconstruieste tot din temelii - solutie imposibila in practica, fie se mai acopera ce se mai poate, incusiv prin aceste mesh-uri. Asta e, nu e vreun Paris, orasul in sine e mai urat ca multe din India asa ca da, avem ce acoperi!
Mai bine sa distrugem daca nu suntem in stare sa construim!
Am vizitat mai multe capitale europene dar nicaieri nu am vazut tigania de la noi.
Firmele care aleg acum sa se promoveze prin aceste mesh-uri mai bine ar dona banii primariei pentru renovarea fatadelor si ar fi promovati pe site-ul primariei sau la evenimentele organizate de primarie. sau sa primeasca spatii in metrou, ratb.
Ma declar si impotriva masinilor cu deosebire a celor electorale care pun muzica la maxim pe strada sau transmit diferite mesaje.
Propun sa extinda articolul acesta si sa puna pe toate cladirile din Bucuresti mesh-uri inscriptionate cu fatada cladirii asa cum ar arata daca ar fi ingrijita.
Iar in centrul istoric le puna si pe jos, peste santuri si noroi, inscriptionate cu asfalt si piatra cubica.
Macar daca s-ar limita la Unirii, dar scrisul ala de pe ASE parca e chiar de la un bordel. Sint tare curios cine l-a aprobat.
Primaria doreste doar sa ia taxe pe imobile, si sa creasca continuu aceste taxe. Faptul ca proprietarii isi pot recupera o parte din banii cheltuiti prin inchirierea spatiilor publicitare se pare ca ii deranjeaza pe consilierii primariei.
Momentul este extrem de prost ales. In plina criza economica, inchiriind spatiul de pe bloc, locatarii mai pot primi bani ce intra direct in achitarea cheltuielilor de intretinere.
In rest- se uita cineva cum arata unele imobile din plin centrul Bucurestiului? Cu tencuielile cazute de zeci de ani, nevopsite, murdare sau cu balcoane inchise fiecare in alta culoare. Acest lucru nu-i deranjeaza pe cei de la primarie?
Acest proiect este un exemplu de cum sa lovim in vecinul nostru, norocosul care sta la strada mare si poate inchiria spatiul publicitar- intr-un cuvant: Sa moara si capra vecinului!
In continuare fara apa curenta si fara canalizare in cartierele marginase, plin de ciini vagabonzi din centru pina la periferie, in continuare un oras mutilat in zonele Grozavesti, Baneasa, gara de Est, constructii care nu se mai termina.
Da dom' Doctor, mesh-urile e de vina!
Eu as propune si o zugraveala obligatorie (aceiasi paleta de culori la toate cladirile nu curcubeu sau ce viseaza Vanghelie), desfiintarea antenelor de satelit si a instalatiilor de A/C montate pe fatada cladirilor.
Inteleg ca pentru cladirile istorice sa nu se accepte asa ceva. Inteleg daca blocurile s-ar renova integral si ar arata cum trebuie...dar pentru blocurile ceausiste, sa fim seriosi, blocuri mai urate si mai fara gust nu exista. (poate reuseste cineva sa-mi spuna stilul de constructie folosit la Palatul Parlamentului sau la blocurile de la Unirii si alte cladiri ridicate de arhitecti dornici sa-l pupe pe Ceausescu unde nu intra soarele)
Orasul asta e oricum o struto-camila. Daca am ajuns sa ne facem probleme de mesh-uri, inseamna atunci ca am rezolvat "mizeria" care era acoperita de ele..sau nu?
Mai bine primaria sa se gandeasca cum sa faca sa arate bine blocurile si zonele inconjuratoare si atunci nimeni nu va mai vrea meshe, sa nu mai poata vedea parcul de langa bloc. Dar probabil asta e mai greu de facut, le e mai usor sa se ia de altii decat sa se puna ei pe treaba. Sau, cine stie, "ciolanul" n-a ajuns la cine trebuie?
magazinul unirea de exemplu nu stiu cum arata pe dinafara din cauza reclamelor...
cele electronice sunt pline de dezavantaje pentru cetateni :
-consum mare de curent
-luminozitate mare noaptea (oricum e prea mare in oras, fata de alte orase care au luat masura reducerii pentru protejarea somnului)
-distragerea soferilor
vizitati podul de la natiunile unite, unirii sau calea mosilor sa vedeti impactul lor noaptea.