Asociatia Presei Independente (API) din Republica Moldova are un ghid stilistic, aflu de la Bradut Ulmanu, care a participat la redactarea acestuia. Preiau stirea fiindca nu priveste, asa cum s-ar parea, doar presa moldoveneasca, ci si pe cea de dincoace, care nu prea e in stare sa-si puna la punct astfel de documente nici macar la nivel de redactie. E o carenta destul de grava, mai ales in ultimii ani, cand in birouri apar o multime de oameni de entry level. Lucrurile din ghidul API sunt in foarte mare parte aplicabile si la ce se intampla la noi, drept pentru care va propun sa descarcati ghidul de aici.

Din aceeasi gama e de studiat BBC Style Guide, mai aplicat pe scriitura audiovizuala si legat de engleza, dar cu destule principii utile chiar si pentru ziaristii de print din Romania. Mai exista la liber si The Economist Style Guide, nu atat de centrat pe jurnalismul economic pe cat s-ar parea, iar pagina respectiva contine si un link catre un text pe care il recomand adesea la traininguri, “Politics and the English Language” al lui George Orwell - de studiat in Romania fiindca iesim dintr-o epoca in care limba de lemn a fost la putere. In fine, aici mai poate fi gasit Quick Associated Press Style Reference.

Un manual de stil cu aplicare generala la limba engleza este cel al lui William Strunk, “Elements of Style“. Aparut in 1918, acesta e domeniu public si iarasi - nu faceti greseala sa va inchipuiti ca se refera doar la scrierea in engleza.

In fine, am facut si eu ceva asemanator pentru Realitatea TV, in 2004, vezi aici. Sunt cateva lucruri care tin de ortografie si forme corecte acum perimate, fiindca norma s-a schimbat, dar sper sa gasiti restul util.

Mai stie cineva linkuri catre astfel de manuale online?

Citeste si comenteaza pe Media lui Comanescu.