Adio poze cu vile, adio paparazzi?
Sectiunea a 3-a din noul Cod Civil se refera la respectul vietii private. HotNews.ro va prezinta integral articolele criticabile din noul Cod Civil insotite de comentarii scrise cu caractere italice.
E bine ca regulile care privesc viata privata sunt mult mai stricte, dar pe de alta parte Codul Civil nu precizeaza clar situatiile in care acest drept fundamental poate fi incalcat in numele interesului public, asa cum se accepta in jurisprudenta CEDO.
Publicitatea vietii private
Art.79 – (1) Este interzisa utilizarea, in mod public, a inregistrarilor imaginii sau vocii unei persoane, fara acordul acesteia.
(2) Este, de asemenea, interzisa utilizarea, in mod public, a corespondentei, manuscriselor sau altor documente personale, precum si a informatiilor din viata privata a unei persoane, fara acordul acesteia, daca sunt de natura sa aduca atingere imaginii sau reputatiei sale.
(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) si (2) cazurile in care utilizarea este permisa prin lege sau cand prezinta un interes public justificat.
Explicatii: Nu e clar ce intelege legiuitorul prin interes public justificat. Interes public era suficient, pentru ca nu exista doua tipuri de interes public – justificat si nejustificat. Se poate intelege de aici ca, desi un ziarist dovedeste interesul public, instanta poate sa decida ca el nu este justificat.
Atingeri aduse vietii private sau reputatiei
Art.80 – Pot fi indeosebi considerate ca atingeri aduse vietii private:
a) intrarea fara drept in locuinta sau luarea din aceasta a oricarui obiect fara acordul celui care o ocupa in mod legal;
b) interceptarea fara drept a unei convorbiri private savarsite prin orice mijloace tehnice;
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane, daca aceasta nu se afla intr-un loc public;
d) difuzarea de imagini ale persoanei, filmata in propria locuinta sau in orice alte locuri private, fara acordul acesteia;
e) difuzarea de imagini care prezinta interioare sau aspecte exterioare ale locuintei private, fara acordul celui care o ocupa in mod legal.
Explicatii: Pozele cu vilele unor politisti, magistrati sau functionari care nu si-ar putea justifica averea doar din lefa incasata de la stat n-ar mai putea fi publicate fara acordul lor, chiar daca in acest caz interesul public ar justifica o intruziune din partea presei in viata lor privata.
Nu e deloc clar daca exceptia de la articolul 79, care vorbeste de interesul public justificat, se aplica si la articolul 80. Mai jos, la alineatul i, legiuitorul o face, precizand ca utilizarea numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in alt scop decat informarea legitima a publicului.
Astfel, se intelege ca in toate celelalte situatii enumerate la articolul 80, ziaristii nu se pot atinge de viata privata chiar si atunci cand demersul lor are ca scop “informarea legitima a publicului”, ceea ce nu e totusi acelasi lucru cu “interesul public”.
f) tinerea vietii private sub observatie, prin orice mijloace, in afara de cazurile prevazute expres de lege;
Explicatie: Numai legea penala permite anchetatorilor sa faca asta. Cu alte cuvinte, paparazzi dispar. Veti spune: foarte bine, dar nu e. Nici acest articolul nu mentioneaza ca fac exceptie de la regula cazurile care prezinta interes public.
g) difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise sau audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza;
Exemplu: Si in acest caz, ar trebui precizate, cu titlu de exceptie, cazurile care prezinta interes public.
h) difuzarea de materiale continand imagini privind o persoana aflata la tratament in unitatile de asistenta medicala, precum si a datelor cu caracter personal privind starea de sanatate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante in legatura cu boala si cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fara acordul persoanei in cauza, iar in cazul in care aceasta este decedata, fara acordul familiei sau al persoanelor indreptatite;
Explicatie: Pare in regula la prima vedere, dar daca persoana este inalt demnitar de ale carui decizii depind altii, ce se intimpla? Daca este o boala care ii afecteaza indeplinirea functiei publice, devine informatie de interes public si trebuie data.
i) utilizarea numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in alt scop decat informarea legitima a publicului;
Explicatie: Aici legiuitoriul a simtit nevoia sa introduca exceptia: informarea legitima a publicului, desi era mai clar daca se facea referire la interesul public.
j) difuzarea sau utilizarea corespondentei, manuscriselor sau a altor documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, resedinta, precum si numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fara acordul persoanei careia acestea ii apartin sau care, dupa caz, are dreptul de a dispune de ele.
Explicatie: Si in acest caz, ar trebui precizate, cu titlu de exceptie, cazurile care prezinta interes public.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Poate se duce de ripa Libertatea? dar nesatuii de senzational despre viata privata a lui x si Y ce fac? se apuca de crosetat?
Esti unul dintre cei ce se bucura de comunism?
putand sa il filmezi pe unu in voie, il afectezi pe acel om..
e o lege perfect democratica...
tie ti-ar conveni sa te fotografieze pe WC??? e cam acelasi lucru
Excesele de vulgaritate si barfa .Ticalosia si viclenia acestor indivizi trebuie oprita .
Viata publica va fi mai curata fara aceste publicatii de prost gust care nu au nimic cu dreptul la informare .
Viata privata trebuie aparata prin lege . Bunul simt la "ziaristi" romani nu exista .
O sa dispara complet ziaristii de investigatie.. Ziaristii adevarati (nu paparazzi si alti ca ei) vor avea de suferit: nimeni nu se va mai risca sa faca un articol serios, sub amenintarea "Legii"!
Partea proasta e ca jurnalistii isi vor pierde "senzationalul" din anchetele pe care le desfasurau in diferite orase unde-si construisera politisti vile. Pe de alta parte daca-si fi "pui" de magistrat, nu mi-ar conveni sa vina toti ratatatii in cautare de senzational sa-mi pozeze vila si dupaia pe baza unor simple poze sa scrie articole gigant despre cum taicamiu si-a obtinut el averea intr-un mod ilicit.
Concluzia e ca presa din Romania e de rahat si de multe ori informatiile apar pe bloguri inainte sa apara pe un site care cica e de stiri.
LA ordine baieti.
Ramane problema "curvelor" din politica, dar aici e ceva mai greu :)
Ca sa nu mai zic de restul aplicatiilor online care fac acelasi lucru si anume conform noului cod civil (care nu este pentru civili, ci pentru persoanele de care nu trebuie sa stim nimic, niciodata) incalca legea.
Hai ca devine din ce in ce mai interesanta viata aici in Bantustan aka Romania
ai voie sa o arati prietnilor, nu ai voie sa o dai la TV
Sper sa vina si ziua aia cand o sa ii ia pe toti la puricat .. sa vezi atunci comenzi de penitenciare de lux ...
unde ai vazut tu ca institutiile statului sa ia la puricat politicienii, politistii si judecatorii corupti? pai ei sunt statul! te ia pe tine la puricat eventual, pt 15 lei neplatiti la impozit; desteptule!
pai asta era singura metoda prin care mai cadea cate un cap prin politie, cand ii aparea in presa poza cu viloaiele si masinile, si atunci de ochii opiniei publice il dadeau afara; acuma nu o sa mai stii nimic; noapte buna, ROmania!
Nu vezi ca e o capcana?
nu va ganditi numai la ziare de scandal....e vorba de mult mai mult de atat. nu mai ai voie sa te apropii de nici un functionar, persoana juridica sau fizica pe motiv ca el nu ti`a dat acordul. pentru un flagrant sau ceva el poate contesta dovezile in instanta pentu ca nu ai avut voie.
si asa pot minti in ziare ca nu are cine sa-i traga la raspundere,
macar poze sa nu mai poata publica aiurea
Nu va obliga nimeni sa cumparati Libertatea, Cancan si alte publicatii asemanatoare. Asa cum nu va obliga nimeni sa cumparati reviste pentru adulti (unii dintre voi stiti exact ce spun). Fiecare publicatie are publicul ei. Daca nu-l are, nu rezista pe piata. Revistele de scandal nu deranjeaza aproape pe nimeni. Paparazzii au creat si intretinut ceea ce pe scurt numim 'vedete'. Sunt oameni ca noi toti si trag mult pentru painea lor. Intr-o perioada oricum grea, voi va bucurati ca ei raman fara bani de paine pt copii. Bravo voua!
Daca-si mai aduce cineva aminte de rubrica lui Marin Traian 'Zambet pe 16mm'... nimeni? pacat! era o rubrica draguta. Considerand actualul CC, probabil ca n-ar mai face-o intrucat ar trebui sa ceara acordul proprietarilor cladirilor de pe calea Victoriei pe care le filmeaza, babutelor si vrabiilor din Cismigiu care, de asemenea, apar in filmulet.
Destul de trist! Nu doriti raul altuia ca nu se stie niciodata. Avem loc cu totii pe Pamant.
PS CC ca orice lege are mici probleme, asa ca va fi curand modificat.
Asa incat, "vilele politisilor, magistratilor si functionarilor" despre care este vorba in articol vor putea fi fotografiate, iar fotografiile vor putea fi publicate.
Legea zice ca nu ai voie sa faci poze din locuri private, nu spune ca nu ai voie sa faci poze deloc!