Vodafone Romania si Televiziunea publica au reactionat, vineri, la informatia difuzata joi de agentia NewsIn, potrivit careia TVR a cumparat servicii de telefonie mobila fara licitatie de la Vodafone. TVR noteaza intr-un comunicat de presa ca TVR are, in prezent, contracte pentru abonamente cu Vodafone Romania, cu Orange Romania, precum si un numar limitat de abonamente Zapp.

La randul lor, reprezentantii pentru relatia cu presa ai Vodafone au afirmat pentru HotNews.ro ca este vorba despre o prelungire a contractelor pe care TVR le avea cu toti operatorii, nu doar cu Vodafone Romania.

Joi, NewsIn scria ca SRTv a cumparat servicii de telefonie mobila de la Vodafone, fara licitatie, printr-un contract atribuit in noiembrie 2008. NewsIn cita siteul guvernamental de licitatii, potrivit caruia negocierile intre SRTv si Vodafone au avut loc fara anunt de participare deoarece "serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate".

Agentia de presa cita, totodata, biroul de presa al SRTv, potrivit caruia nu s-a facut licitatie "din motive tehnice", pentru a nu se pierde numerele de telefon deja folosite de angajati ai televiziunii, iar exclusivitatea se refera la portabilitatea numerelor de telefon, care nu ar fi fost in vigoare la data incheierii contractului. NewsIn scrie ca serviciul de protabilitate a numerelor de telefon a devenit operational in octombrie, inainte de ca respectivul contract sa fie atribuit Vodafone Romania.

Intr-un comunicat difuzat vineri, televiziunea publica face o serie de precizari:

  • TVR are in prezent contracte pentru abonamente cu Vodafone Romania si Orange Romania si un numar limitat de abonamente Zapp.
  • TVR a dorit sa pastreze si in 2009 abonamentele existente atat la Vodafone Romania, cat si la Orange Romania, astfel incat a initiat procedura legala de "negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare", cu fiecare dintre companii.
  • Negocierile nu se refereau la extinderea numarului de abonamente sau la desemnarea unui furnizor exclusiv, ci la pastrarea numerotatiei cu drepturile de exclusivitate pentru numerele de telefon deja achizitionate, in conditii favorabile pentru SRTv.
  • Intrucat la momentul luarii deciziei si a inceperii negocierilor serviciul de portabilitate a numerelor nu era in vigoare, s-a decis incheierea contractelor in baza negocierilor realizate deja.
  • Argumentele tehnice si de ordin financiar pentru decizia luata de SRTv: necesitatea pastrarii dreptului de exclusivitate pentru numerele de telefon vitala pentru o instituţie media; schimbarea terminalelor (a aparatelor de telefon codate de fiecare furnizor) ar fi presupus costuri suplimentare; posibile problemele la transferul agendelor telefonice; facilitatile obtinute in baza negocierilor avute.
  • De asemenea, SRTv a luat aceasta decizie deoarece a constatat ca renuntarea la negocierile incepute deja ar fi constituit un dezavantaj financiar important.