Gigantul media Time Warner preia 31% din Central European Media Enterprises (CME), grupul ce controleaza in Romania reteaua Pro, potrivit unui comunicat difuzat luni de CME. Potrivit comunicatului, Time Warner va investi 241,5 milioane de dolari in CME.

Potrivit comunicatului, investitia - pentru care Time Warner va primi 19 milioane de actiuni CME nou emise - trebuie aprobata prin vot de actionarii CME si este de asteptat ca tranzactia sa se finalizeze inainte de sfarsitul celui de-al doilea trimestru.

Totodata, precizeaza comunicatul, Warner Bros si CME au convenit, separat, sa formeze un parteneriat pentru a lansa si opera noi canale tematice de televiziune in tarile unde este prezent grupul CME. Noile canale vor fi promovate sub brandul Warner Bros. si vor difuza seriale de televiziune si filme.

Comunicatul il citeaza pe Ronald S. Lauder, fondatorul CME, potrivit caruia "alianta cu Time Warner va accelera dezvoltarea viitoare a CME si va duce grupul la un nivel la care nu putea decat sa viseze in urma cu 15 ani".

Este citat, de asemenea, Adrian Sarbu, presedinte si COO al grupului CME, potrivit caruia "succesul CME se datoreaza echipelor noastre puternice de management la nivel local si capacitatii lor de a produce continut ce raspunde asteptarilor pe care le au audientele locale".

Citigroup este consultantul financiar al Time Warner in aceasta afacere.

Tot luni, CME a anuntat, intr-un comunicat separat, ca se asteapta ca in primul trimestru al acestui an sa inregistreze venituri de 135-145 milioane de dolari. In primul trimestru al anului trecut, grupul a inregistrat venituri de 223 milioane de dolari. Comunicatul il citeaza pe Adrian Sarbu, potrivit caruia "Clientii de publicitate au fost precauti in privinta cheltuielilor lor (...) Drept urmare, primul trimestru din 2009 a fost extrem de provocator".

Grupul CME este prezent in sapte tari central si est europene, detinand posturi TV in Bulgaria (TV2 si Ring TV), Croatia (Nova TV), Republica Ceha (TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport), Romania (Pro TV, Pro TV International, Acasa TV, pro Cinema, Sport.ro si MTV Romania), Slovacia (TV Markiza), Slovenia (Pop TV si Kanal A) si Ucraina (Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino).

Time Warner este unul dintre cele mai mari grupuri active in industria de media si divertisment, printre diviziile sale numarandu-se AOL, Time Inc, HBO, Turner Broadcasting System, Warner Bros Entertainement, Cartoon Network, CNN si New Line Cinema.

CME este listata pe piata NASDAQ si la Bursa din Praga. Dupa anuntul privind preluarea a 31% din titlurile companiei de catre Time Warmer, actiunile CME listate pe piata new-yorkeza s-au apreciat cu 29,1%, la 12,91 dolari pe actiune. De la inceputul anului si pana in prezent, actiunile CME s-au depreciat insa cu 43,2%.

La Bursa din Praga, titlurile grupului media cresteau cu 38,22%, pana la 256,50 coroane.

Iulian Comanescu apreciaza pe blogul sau ca "pentru piata TV din Romania in general, intrarea Time Warner prin intermediul CME inseamna asteptari pozitive. Daca pana acum ne puteam astepta la o evolutie potolita a CME/PRO TV/Acasa/etc. in Romania, cele 241,5 de milioane de dolari sau 180 si ceva de milioane de euro ar putea aduce un alt tip de programe TV si diferite mutari surprinzatoare. Pentru comparatie, 180 de milioane de euro este daca-mi amintesc bine exact cifra anuntata de Sorin Ovidiu Vintu acum niste ani [imi amintesc bine, doar ca declaratia e mai recenta] ca investitie pentru intreaga sa operatiune media. Se stie cum au schimbat piata pasii facuti de el si de Patriciu, chiar daca unele din asset-urile media ale acestora nu sunt deocamdata performante, nici ca profit, nici ca public.

Citeste si: Iulian Comanescu: Time Warner a luat 31 la suta din CME. PRO TV cu ce se alege din asta?