"Organizatiile membre demareaza campania Coalitiei Opriti Codurile, prin care ne propunem:
- sa protestam impotriva abuzului de putere al Guvernului manifestat prin modul arbitrar si netransparent in care au fost elaborate si promovate Codul Civil, Codul de Procedura Civila, Codul Penal si Codul de Procedura Penala;
- sa determinam Guvernul si Parlamentul sa ia masurile necesare de retragere din procedura de adoptare a acestor coduri si sa supuna dezbaterii publice tezele, constructia juridica si redactarea acestor acte normative fundamentale;
- sa incurajam cetatenii sa isi faca auzita vocea si sa fim platforma unei reactii sociale de respingere a modului autoritar si discretionar de elaborare si adoptare a regulilor juridice care le vor afecta viata de zi cu zi pentru urmatoarele generatii."
"Campania Opriti codurile! este o reactie a unor organizatii civice si de presa la absenta unei reale si ample dezbateri publice premergatoare aprobarii codurilor de catre Guvernul Romaniei. (...) Guvernul nu a respectat nici macar standardul minimal stabilit in conformitate cu Legea 52/2003 privind transparenta decizionala. (...) Elaborarea acestor acte normative (...) trebuie sa reflecte prioritati fundamentale ale societatii."
"Nu ne propunem tergiversarea sau blocarea procesului legislativ, ci retragerea proiectelor celor patru coduri din Parlament si organizarea de catre initiatorul acestora a unei consultari publice ample la nivelul societatii pentru identificarea cerintelor societatii si apoi a dezbaterilor pe textul redactat in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala."
Coalitia Opriti Codurile a fost initiata de organizatii neguvernamentale cu preocupari in domenii diverse: Transparency International Romania, Centrul de Resurse Juridice, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale ARCA, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Apador CH, Centras, Conventia Organizatiilor Media, Clubul Roman de Presa, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Fundatia Soros Romania, MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Institutul Roman de Training, Institutul pentru Politici Publice, Salvati Copiii, SAR - Idei in actiune, Asociatia Patronala a Editorilor Locali.
"Campania se realizeaza prin autofinantarea activitatilor de catre membrii coalitiei, prin contributii proprii constand in activitati desfasurate in domeniul de expertiza al fiecaruia dintre acestia", precizeaza participantii la campanie.
- vom realiza o platforma de comunicare si consultare pe site-ul campaniei: www.opriticodurile.ro;
- vom continua demersurile de chemare in judecata a Guvernului pentru nelegalitatea actelor de procedura referitoare la promovarea codurilor;
- vom organiza o serie de conferinte de presa pentru a arata cum opacitatea in activitatea de reglementare naste Cernobil-uri legislative;
- vom monitoriza votul din parlament pas cu pas, in comisii si in plen pentru a arata alegatorilor cum alesii uninominali tin seama ori cum voteaza la norma si cum nu accepta principiul consultarii;
- vom organiza grupuri de lucru tematice;
- vom lansa apeluri punctuale si scrisori deschise la care vom solicita raspuns
- vom lansa cate o tema de reflectie pe zi privind calitatea codurilor in rubrica „Minunile codurilor” de pe site-ul campaniei;
- vom avea actiuni de advocacy la nivel national si international;
- vom organiza o serie de evenimente in Bucuresti si in teritoriu;
- vom pregati unele „surprize” de campanie.
sunteti cu adevarat "cainii de paza" ai firavei noastre democratii.
multumim.
In toata lumea asta nici un cod nu este perfect, dar sa mai stiu ca se utilizeaza unul din 1965 cirpit pe ici-colo, deja este prea mult.
Sunt satul de tot felul de "experti", "specialisti" si pareologi care nu fac altceva decit sa prelungeasca starea asta de agonie a justitiei. Acum vreti dezbatere publica, dar din cite stiu eu, astea erau de vreo 2 ani ani si ceva pe site, dar in timpul asta voi erati ocupati cu "drepturile" ciinilor comunitari si ale tziganilor. Acum organizati "intilniri tematice". Sunteti de toata jena si mai sunteti si sponsorizati din bani publici. Sa va fie rusine !!!
Daca cumva sunteti sponsorizati de Voiculescu, Andon, Nastase, Tariceanu, Chiuariu si altii, va inteleg ....
Imi doresc ca romanii sa-si foloseasca spiritul critic in directia unei dezbateri publice, lasand la o parte partidele politice de la putere sau din opozitie.
un exemplu pentru lipsa de reactie a ong sponsorizate de moguli si 'inzestrate' de tariceanu este cazul Feri Predescu,jurnalist victima a baronului mazare ,iar cazul Rodica Culcer este de notorietate internationala,dar alta a fost reactia in cazul tonomatului oprea de la cotidianul,aici simturile atrofiate au devenit active stimulate de cateva fisicuri
In primul rand Legea Coruptiei Generalizate.Coruptia sa devina nu numai legala ci si obligatorie.Coruptii sa fie impozitati,accizati,taxati cu simtul masurii.Mai mult decat atat,sa se redacteze si un Cod de Bune Practici in domeniu sau un Cod Deontologic al Coruptilor.Am deveni raiul pe pamant pentru multi,paradisurile fiscale ar pali brusc in fata noastra!
In al doile rand Ro trebuie sa adopte stilul islamic de aplicare a pedepselor pentru cei vinovati de orice alta nelegiuire decat coruptia.Dar pe invers.Adica,daca unul fura sa nu i se taie un deget ci sa i se puna un deget in plus.La fel cu urechile,ochii,mainile,picioarele...
Si nu in ultimul rand ne trebuie Legea Prostitutiei Politice.Un act normativ care sa preceada legalizarea prostitutiei clasice.
Criza usoara,va doresc!
Criza-m-as, si n-am (nici un) cui!
Oricum,in actualul context,cu sau fara Cod Penal pe stil nou, cred ca romanii au ajuns sa fie inregimentati in doua tabere mari si late...ruptii si coruptii!
Cat la suta din natie face parte din tabara ruptilor si care este procentul exact al coruptilor?Iata aspecte care merita o analiza aprofundata!
Ramane cum am stabilit,criza usoara va doresc!
Nu trebuie uitat ca la toate cele 4 coduri esentiale (mai ales cel civil si cel de procedura civila) s-a lucrat de catre diverse colective de specialisti de foarte multi ani (Codul Civil era in faza de proiect inca de pe vremea lui Ceasca). In plus, UE ne cere adoptarea acestor coduri, ceea ce e un element f. important, care nu trebuie omis.
Reformarea sistemului judiciar, atat de necesara la momentul actual si pe care o solicita chiar cei ce critica codurle, nu poate fi facuta in lipsa noilor coduri. Deci, ele trebuie adoptate.
PS
Astept injuraturi de la cei ce nu sunt de acord cu ceea ce am scris. Doresc insa si argumente.
Basti la o sedinta de programare neuro-lingvistica sau la o sedinta reiku ceva!
DAR CU PERUCA CE-ATI AVUT?
- Taticule, ma lasi sa merg in tabara, la vara?
- Sigur, puiule, eu te las, dar nu stiu cum ne descurcam cu banii?
- Ah, asta am rezolvat-o deja
- Ei, nu spune?!? Cum anume?!?
- Pai, nenea Iosif, de la frizerie, cumpara par de la oameni, sa faca tanti Pusa peruci... Și mi-a zis ca parul meu poate face aproape 100 de euro, daca-l las sa creasca pana la vara...
STOP! Art. 66 din proiectul Codului civil interzice vanzarea oricarui element sau produs al corpului uman! Este normal sa nu se poata vinde/cumpara corpul uman, in intregime sau in parte, dar e greu de crezut ca nu se vor mai putea face peruci din par uman, ori ca se va face o lege cu o exceptie explicita in acest sens.
Interzicerea unor acte patrimoniale
Art.66 – Orice acte care au ca obiect conferirea unei valori patrimoniale corpului uman, elementelor sau produselor sale sunt lovite de nulitate absoluta, cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege.