Initiativa civica: Opriti Codurile!

de E.M.     HotNews.ro
Luni, 30 martie 2009, 15:50 Economie | Media & Publicitate


"Codul de la cap se-mpute"
Foto: opriticodurile.ro
Luni, 30 martie, s-a lansat campania Opriti Codurile!, initiativa mai multor organizatii neguvernamentale, cu scopul declarat de a determina Guvernul si Parlamentul sa retraga din procedura de adoptare proiectele de cod civil si penal, apoi sa le supuna dezbaterii publice, informeaza un comunicat de presa.

"Organizatiile membre demareaza campania Coalitiei Opriti Codurile, prin care ne propunem:
 1. sa protestam impotriva abuzului de putere al Guvernului manifestat prin modul arbitrar si netransparent in care au fost elaborate si promovate Codul Civil, Codul de Procedura Civila, Codul Penal si Codul de Procedura Penala;
 2. sa determinam Guvernul si Parlamentul sa ia masurile necesare de retragere din procedura de adoptare a acestor coduri si sa supuna dezbaterii publice tezele, constructia juridica si redactarea acestor acte normative fundamentale;
 3. sa incurajam cetatenii sa isi faca auzita vocea si sa fim platforma unei reactii sociale de respingere a modului autoritar si discretionar de elaborare si adoptare a regulilor juridice care le vor afecta viata de zi cu zi pentru urmatoarele generatii."
"Codul Civil, Codul Penal, Codul de Procedura Civila si Codul de Procedura Penala sunt acte normative fundamentale pentru societatea romaneasca", subliniaza organizatiile.

"Campania Opriti codurile! este o reactie a unor organizatii civice si de presa la absenta unei reale si ample dezbateri publice premergatoare aprobarii codurilor de catre Guvernul Romaniei. (...) Guvernul nu a respectat nici macar standardul minimal stabilit in conformitate cu Legea 52/2003 privind transparenta decizionala. (...) Elaborarea acestor acte normative (...) trebuie sa reflecte prioritati fundamentale ale societatii."

"Nu ne propunem tergiversarea sau blocarea procesului legislativ, ci retragerea proiectelor celor patru coduri din Parlament si organizarea de catre initiatorul acestora a unei consultari publice ample la nivelul societatii pentru identificarea cerintelor societatii si apoi a dezbaterilor pe textul redactat in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala."

Coalitia Opriti Codurile a fost initiata de organizatii neguvernamentale cu preocupari in domenii diverse: Transparency International Romania, Centrul de Resurse Juridice, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale ARCA, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Apador CH, Centras, Conventia Organizatiilor Media, Clubul Roman de Presa, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Fundatia Soros Romania, MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Institutul Roman de Training, Institutul pentru Politici Publice, Salvati Copiii, SAR - Idei in actiune, Asociatia Patronala a Editorilor Locali.

"Campania se realizeaza prin autofinantarea activitatilor de catre membrii coalitiei, prin contributii proprii constand in activitati desfasurate in domeniul de expertiza al fiecaruia dintre acestia", precizeaza participantii la campanie.
 • vom realiza o platforma de comunicare si consultare pe site-ul campaniei: www.opriticodurile.ro;
 • vom continua demersurile de chemare in judecata a Guvernului pentru nelegalitatea actelor de procedura referitoare la promovarea codurilor;
 • vom organiza o serie de conferinte de presa pentru a arata cum opacitatea in activitatea de reglementare naste Cernobil-uri legislative;
 • vom monitoriza votul din parlament pas cu pas, in comisii si in plen pentru a arata alegatorilor cum alesii uninominali tin seama ori cum voteaza la norma si cum nu accepta principiul consultarii;
 • vom organiza grupuri de lucru tematice;
 • vom lansa apeluri punctuale si scrisori deschise la care vom solicita raspuns
 • vom lansa cate o tema de reflectie pe zi privind calitatea codurilor in rubrica „Minunile codurilor” de pe site-ul campaniei;
 • vom avea actiuni de advocacy la nivel national si international;
 • vom organiza o serie de evenimente in Bucuresti si in teritoriu;
 • vom pregati unele „surprize” de campanie.
In demersul lor, organizatiile neguvernamentale au transmis si o scrisoare deschisa catre Parlamentul Romaniei:

Exista grave erori de conceptie si de redactare. Acest proces legislativ stahanovist nu va putea sa abordeze erorile de conceptie ale codurilor si nici sa corecteze erorile de redactare. Asa incat chiar si daca Parlamentul ar decide sa adopte aceeasi atitudine de desconsiderare a opiniei publice in acest proces de constructie a infrastructurii legislative a tarii, ar fi un demers lipsit de eficienta si de valoare adaugata, ar fi doar un cincinal in 2 luni si jumatate, insa efectul toxic pentru Romania se va intinde pe zeci de ani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2599 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  vreau si eu sa ajut! (Luni, 30 martie 2009, 16:15)

  studintu' [anonim]

  Foarte bine! Era si momentul sa luam putina atitudine pe transparenta decizionala..... nu putem sta o vesnicie pe margine si sa acceptam ca sclavii tot ce viseaza politicienii noaptea, sunt alesii nostri ... dar cand gresec drumul trebuiesc atentionati.... depinde de noi sa facem ce trebuie
 • +2 (4 voturi)    
  bravo (Luni, 30 martie 2009, 16:23)

  sandu [anonim]

  felicitari pentru campanie!
  sunteti cu adevarat "cainii de paza" ai firavei noastre democratii.
  multumim.
 • +2 (2 voturi)    
  ONG-uri (Luni, 30 martie 2009, 16:35)

  BPM [utilizator]

  Bine ca mai exista si atfel de organisme...finantate "de afara". Altfel alesii nostri ar trata tot timpul cu picioarele orice problema a contribuabililor pe spinarea carora traiesc.
 • -3 (5 voturi)    
  pentru "ONG-isti" (Luni, 30 martie 2009, 16:43)

  Observator OSCE [anonim]

  Mai "ongistilor" eu habar nu am de justitie, dar ati avut la dispozitie vreo 20 de ani in care sa propuneti voi alte coduri. Stiti doar sa criticati si in rest NIMIK. Vreau sa vad si eu codurile pe care le-ati facut voi si sa comparam.
  In toata lumea asta nici un cod nu este perfect, dar sa mai stiu ca se utilizeaza unul din 1965 cirpit pe ici-colo, deja este prea mult.
  Sunt satul de tot felul de "experti", "specialisti" si pareologi care nu fac altceva decit sa prelungeasca starea asta de agonie a justitiei. Acum vreti dezbatere publica, dar din cite stiu eu, astea erau de vreo 2 ani ani si ceva pe site, dar in timpul asta voi erati ocupati cu "drepturile" ciinilor comunitari si ale tziganilor. Acum organizati "intilniri tematice". Sunteti de toata jena si mai sunteti si sponsorizati din bani publici. Sa va fie rusine !!!

  Daca cumva sunteti sponsorizati de Voiculescu, Andon, Nastase, Tariceanu, Chiuariu si altii, va inteleg ....
 • -2 (2 voturi)    
  Autorul (Luni, 30 martie 2009, 16:45)

  Julian [anonim]

  o gramada de pro(st)fesori universitari se baga sa conduca ei tara. Mai bine sar duce acasa si sar culca.
 • +2 (2 voturi)    
  Romanii sa se trezeasca din amorteala (Luni, 30 martie 2009, 16:50)

  Mihai [anonim]

  Felicitari pentru initiativa si organizare. Omul de pe strada trebuie sa inteleaga masurile care se iau in noile coduri si cum il vor afecta. Trebuie sa fie constient de drepturile care le are si ca acum trebuie sa si le protejeze facandu-si auzita vocea.
  Imi doresc ca romanii sa-si foloseasca spiritul critic in directia unei dezbateri publice, lasand la o parte partidele politice de la putere sau din opozitie.
 • 0 (0 voturi)    
  Coduri (Luni, 30 martie 2009, 16:54)

  Codex valahorum [anonim]

  Pe siteul oficial al campaniei la rubrica Din "minunile" codurilor subiectele criticate sunt hilare. Organizatorii campaniei - nota 2. Ma asteptam la ceva critici consistente nu genu' mioritic cu bancuri. Adica treaba este serioasa ori e caterinca. Da' la asa politicieni asa ONG-uri. Un subiect serios trensformat in caterinca, pacat.
  • +1 (1 vot)    
   criticile consistente se regasesc in alta sectiune (Luni, 30 martie 2009, 18:14)

   Opriti codurile! [anonim] i-a raspuns lui Codex valahorum

   Daca doriti sa cititi critici consistente la adresa codurilor va invitam sa consultati sectiunea "Analize" de pe www.opriticodurile.ro.
 • 0 (0 voturi)    
  prezenta (Luni, 30 martie 2009, 18:07)

  directia 5 [anonim]

  lui m.toma si alistar paraziteaza si decridibilizeaza societatea civila ,codul deontologic al jurnalistulu este zilnic batjocorit si violat de acesti 'jurnalisti-pamfletari',practic tot ce doresc ei este o imunitate totala mascata de 'interesul public' ,
  un exemplu pentru lipsa de reactie a ong sponsorizate de moguli si 'inzestrate' de tariceanu este cazul Feri Predescu,jurnalist victima a baronului mazare ,iar cazul Rodica Culcer este de notorietate internationala,dar alta a fost reactia in cazul tonomatului oprea de la cotidianul,aici simturile atrofiate au devenit active stimulate de cateva fisicuri
 • +1 (1 vot)    
  Sa legalizam coruptia (Luni, 30 martie 2009, 18:49)

  traian [anonim]

  Pentru ca Romania,tarisoara nostra, sa treaca mai usor peste sau pe sub criza propun adoptarea urgenta a unui pachet de legi.
  In primul rand Legea Coruptiei Generalizate.Coruptia sa devina nu numai legala ci si obligatorie.Coruptii sa fie impozitati,accizati,taxati cu simtul masurii.Mai mult decat atat,sa se redacteze si un Cod de Bune Practici in domeniu sau un Cod Deontologic al Coruptilor.Am deveni raiul pe pamant pentru multi,paradisurile fiscale ar pali brusc in fata noastra!
  In al doile rand Ro trebuie sa adopte stilul islamic de aplicare a pedepselor pentru cei vinovati de orice alta nelegiuire decat coruptia.Dar pe invers.Adica,daca unul fura sa nu i se taie un deget ci sa i se puna un deget in plus.La fel cu urechile,ochii,mainile,picioarele...
  Si nu in ultimul rand ne trebuie Legea Prostitutiei Politice.Un act normativ care sa preceada legalizarea prostitutiei clasice.
  Criza usoara,va doresc!
  • 0 (0 voturi)    
   Sa o legalizam (Luni, 30 martie 2009, 19:59)

   vecinu' pompierului [anonim] i-a raspuns lui traian

   Traiane, cred ca solutia ta e cea mai buna pt tarisoara noastra. Sa nu exageram cu coruptii, sunt baieti sensibili. Codul de bune practici sa fie in format video-audio, ca nu prea au ei timp de citit. Daca zici sa le punem un deget in plus, sa fie obligati sa-l bage impreuna cu aratatorul deodata in nas. Astfel vor avea nari mai largi, sa poata respira libertatea. Aceeasi obligatie s-o aiba si cand practica prostitutia, dar cele doua degete, impreuna, sa le bage in alta parte. Asa nu vor mai sta prea mult pe scaun (de durere) si astfel nu vor mai tine cu dintii de scaune (nu cele facute in toaleta).
   Criza-m-as, si n-am (nici un) cui!
   • 0 (0 voturi)    
    Rupti sau corupti? (Luni, 30 martie 2009, 22:27)

    traian [anonim] i-a raspuns lui vecinu' pompierului

    Indubitabil,stimate domn vecin de pompier ,ai mare dreptate cand ma aprobi!
    Oricum,in actualul context,cu sau fara Cod Penal pe stil nou, cred ca romanii au ajuns sa fie inregimentati in doua tabere mari si late...ruptii si coruptii!
    Cat la suta din natie face parte din tabara ruptilor si care este procentul exact al coruptilor?Iata aspecte care merita o analiza aprofundata!
    Ramane cum am stabilit,criza usoara va doresc!
 • 0 (0 voturi)    
  Cei ce critica codurile (Luni, 30 martie 2009, 23:44)

  themis [anonim]

  nu o fac decat pe anumite aspecte, absolut nerelevante pentru ceea ce inseamna aceste acte normative de maxima importanta. Pentru cei ce vor lucra cu aceste acte normative(eu, unul, ma numar printre acestia) ele sunt un mare pas inainte. Fara indoiala ca in continutul lor exista si dispozitii criticabile, dar in ansamblu sunt un progres, avand in vedere vechimea celor actuale, care in plus au multe lipsuri.
  Nu trebuie uitat ca la toate cele 4 coduri esentiale (mai ales cel civil si cel de procedura civila) s-a lucrat de catre diverse colective de specialisti de foarte multi ani (Codul Civil era in faza de proiect inca de pe vremea lui Ceasca). In plus, UE ne cere adoptarea acestor coduri, ceea ce e un element f. important, care nu trebuie omis.
  Reformarea sistemului judiciar, atat de necesara la momentul actual si pe care o solicita chiar cei ce critica codurle, nu poate fi facuta in lipsa noilor coduri. Deci, ele trebuie adoptate.
  PS
  Astept injuraturi de la cei ce nu sunt de acord cu ceea ce am scris. Doresc insa si argumente.
  • 0 (0 voturi)    
   ai citit prevederile codului civil? (Marţi, 31 martie 2009, 0:15)

   constantin [anonim] i-a raspuns lui themis

   Daca nu l-ai citit iti spun ca cel putin un lucru poate sa agraveze grav situatia stabila foarte delicata a sistemului bancar din Romania. Disparitia executorilor bancari va conduce la costuri foarte mari de executare silita si poate nu stiti dar criza din SUA a fost amplificata si de aceste costuri suplimentare ale criditelor sensibile. Nu mai vorbesc despre "casta" executorilor judecatoresti pioniera si in avanposturile coruptiei postdecembriste. Sa amintesc faptul ca multi dintre acesti executori judecatoresti au avut studii medii si au facut facultati la apelul bocancilor. Inca ceva; dragi Romani, aveti idee cat costa sa trimiteti o notificare prin executor judecatoresc? De la simpla notificare pana la publicatia de vanzare la licitatiile numai de ei stiute vor fi costuri exacerbate pana la cer pe care tot dvs le veti suporta.
 • 0 (0 voturi)    
  Astea va sunt criticile? (Marţi, 31 martie 2009, 3:05)

  razvanel [anonim]

  Textul - ridicol - il gasiti la http://opriticodurile.ro/din_minunile_codurilor.php

  Basti la o sedinta de programare neuro-lingvistica sau la o sedinta reiku ceva!

  DAR CU PERUCA CE-ATI AVUT?

  - Taticule, ma lasi sa merg in tabara, la vara?
  - Sigur, puiule, eu te las, dar nu stiu cum ne descurcam cu banii?
  - Ah, asta am rezolvat-o deja
  - Ei, nu spune?!? Cum anume?!?
  - Pai, nenea Iosif, de la frizerie, cumpara par de la oameni, sa faca tanti Pusa peruci... Și mi-a zis ca parul meu poate face aproape 100 de euro, daca-l las sa creasca pana la vara...

  STOP! Art. 66 din proiectul Codului civil interzice vanzarea oricarui element sau produs al corpului uman! Este normal sa nu se poata vinde/cumpara corpul uman, in intregime sau in parte, dar e greu de crezut ca nu se vor mai putea face peruci din par uman, ori ca se va face o lege cu o exceptie explicita in acest sens.

  Interzicerea unor acte patrimoniale
  Art.66 – Orice acte care au ca obiect conferirea unei valori patrimoniale corpului uman, elementelor sau produselor sale sunt lovite de nulitate absoluta, cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege.
 • 0 (0 voturi)    
  Uitam (Marţi, 31 martie 2009, 3:06)

  razvanel [anonim]

  Luati-l si pe Soros cu voi!
 • 0 (0 voturi)    
  Foarte bine!!! (Marţi, 31 martie 2009, 11:02)

  Raluca [anonim]

  Va incurajez in actiunea pe care ati initiat-o! Este important ca aceste coduri sa fie in acord cu vointa publicului si sa afecteze in mod benefic societatea, in prezent si in viitor. Modificarile incluse care ar justifica incestul in orice forma sunt foarte periculoase si cred ca vor afecta in mod negativ societatea, la fel si cele privitoare la prostitutie. Asteptam manifestari mai ample pe aceasta tema!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by