Consiliul audiovizualului britanic, Ofcom, a aplicat postului BBC Radio 2 o amenda de 150.000 de lire sterline pentru o farsa radiofonica, potrivit The Guardian. Amenda a fost anuntata la sase luni de cand realizatorii emisiunii Russel Brand Show i-au "jucat o festa" unui actor cunoscut, caz acoperit pe larg de presa, la acea vreme.

Amenda a fost aplicata pentru ca Radio 2 a difuzat o serie de mesaje lasate de realizatorii emisiunii Russel Brand Show, Russell Brand si Jonathan Ross, pe robotul telefonic al actorului Andrew Sachs. Respectivele mesaje aveau continut vulgar, injurios si defaimator la adresa lui Sachs si a fiicei sale, faceau referiri la viata privata a acestora si au fost difuzate fara acordul celor vizati, a considerat Ofcom in argumentatia deciziei de a amenda postul.

Emisiunea a fost difuzata in octombrie 2008. In zilele imediat urmatoare, Ofcom a primit doar doua sesizari in legatura cu show-ul de seara realizat de Brand si Ross. Dupa o saptamana, un ziar britanic a publicat povestea pe larg, citand inclusiv riposta lui Andrew Sachs. Astfel a fost declansat un scandal imens de presa, cunoscut drept "Sachsgate", soldat cu luari de pozitie din partea multor politicieni si cu demisia de la BBC a lui Russell Brand, cunoscut drept un realizator radio "pe val".

Potrivit The Guardian, este vorba despre una dintre cele mai mari amenzi aplicate de Ofcom posturilor de radio si televiziune, ridicand la 16 numarul amenzilor de peste 50.000 de lire sterline decise pana acum de consiliul audiovizualului britanic. Recordul absolut dateaza din mai 2008: o amenda de 5,68 milioane de lire sterline pentru ITV.