Televiziunea publica: deficit mai mare in 2008 decat in 2007. Cifra de afaceri a crescut cu 5,8%

de C.I.     HotNews.ro
Luni, 13 aprilie 2009, 17:18 Economie | Media & Publicitate


Consiliul de Administratie al Televiziunii publice a aprobat, luni, Raportul de activitate al SRTv pe anul 2008, ce va fi depus la Parlament miercuri, 15 aprilie. Un comunicat al institutiei arata ca cifra de afaceri neta a crescut cu 5,8%, de la 514 milioane lei in 2007 la circa 544 de milioane lei in 2008. Claudia Voicu, directorul Directiei Economice a televiziunii publice, a afirmat pentru HotNews.ro ca deficitul inregistrat in 2008 a fost mai mare decat in 2007.

UPDATE: Potrivit datelor Paginii de media, TVR a avut, in 2008, incasari din publicitate de aproape 19 milioane de euro, iar televiziunea publica a avut o pierdere totala de 14,5 milioane de euro (53,8 milioane lei). TVR a incasat 82,5 milioane euro din taxa si a cheltuit cu personalul 51,7 milioane euro, dintr-un total al cheltuielilor de 168 milioane euro, conform sursei citate.

Potrivit comunicatului, "din analiza situatiei economice, Consiliul de Administratie a constatat, in acelasi timp, faptul ca modificarile legislative, aparute in ultimii ani in materie fiscala, au avut un puternic impact negativ asupra rezultatelor financiare ale societatii. Acest fapt a generat inchiderea anului precedent cu un deficit bugetar de aproximativ 9%, care are acoperire in profiturile inregistrate pana acum. Pe de alta parte, gratie eforturilor depuse, cifra de afaceri neta a crescut cu 5.8% fata de anul precedent.

Comunicatul invoca mai multe probleme care au contribuit la deficitul bugetar si sustine ca "in ciuda problemelor financiare majore, generate mai ales de factori externi", SRTv a reusit "sa mentina un nivel ridicat al calitatii programelor si sa puna bazele strategice, pe termen mediu, pentru o dezvoltare eficienta a institutiei, in acord cu trendurile europene in domeniu".

Potrivit reprezentantilor TVR pentru relatia cu presa, raportul va fi facut public miercuri, in momentul depunerii lui la Parlament.

Intr-un interviu acordat recent Mediafax, presedintele-director general al SRTv, Alexandru Sassu, aprecia ca, in cazul unor rezultate financiare similare celor din 2007 (deficit de circa 8,4 milioane euro), aceasta ar fi "un succes".

Contactata de HotNews.ro, Claudia Voicu, directorul Directiei Economice a televiziunii publice, a afirmat ca deficitul pe 2008 este mai mare decat cel inregistrat in 2007, insa nu a putut oferi valoarea exacta, precizand ca nu au fost facute toate calculele necesare in acest sens.

Problemele ce au afectat rezultatele economice ale TVR in 2008, potrivit comunicatului:
 • Modificarea reglementarilor fiscale privind taxa pe valoarea adaugata conform Codului fiscal (art.141, al.1 lit.o) a determinat cresterea cheltuielilor cu impozitele si taxele cu 58,364,145 lei mai mult.
 • Cresterea impozitelor si taxelor locale fata de anul precedent cu 213.29% a grevat bugetul SRTV cu 3,191,104 lei mai mult.
 • O alta influenta negativa a avut-o aplicarea O.G. nr. 39/2005 referitoare la constituirea fondului pentru sustinerea productiei nationale de film catre Centrul National al Cinematografiei care a adus cheltuieli de 10,394,503 lei. SRTv este singura televiziune care este obligata la plata unei astfel de contributii.
 • Cresterea nivelului remuneratiilor datorate de SRTv catre organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor si conexe, ca urmare a modificarii in acest sens a Legii nr. 8/1996 a drepturilor de autor si conexe prin O.U.G. nr. 123/2005 si, ulterior, prin Legea nr. 329/2006, a determinat o influenta in valoare de 12,081,775 lei.
 • In 2008 SRTv a achitat toate obligatiile curente privind drepturile de autor, restante neachitate de SRTv in perioada 2000 – 2005 in valoare de 2,443,306 lei.
 • Tot pe bugetul aferent anului 2008 au grevat o serie de contracte de achizitii filme care au fost incheiate anterior, cuprinzand clauze nefavorabile SRTv, care dau posibilitatea unei companii de a decide in mod unilateral prelungirea contractului cu efecte pe termen lung, impunand SRTv angajarea unor cheltuieli semnificative.
 • Nu este de neglijat nici criza economica mondiala ale carei efecte au inceput sa se simta inca din trimestrul IV 2008, cu impact direct asupra nivelului venitului din publicitate, ca urmare a diminuarii bugetelor de publicitate ale marilor companii.
 • Au produs efecte negative asupra bugetului SRTv, fara ca acestea sa poata fi acoperite din sursele de venit existente, si urmatorii factori: cresterea presiunilor inflationiste si modificarile permanente ale preturilor materiilor prime, energiei, combustibilului, apa, cu o influenta fata de anul precedent, in valoare de 1,508,849 lei in plus; deprecierea monedei nationale a determinat aparitia unor cheltuieli din diferente de curs valutar in valoare de 5,220,807 lei, cu impact direct asupra rezultatului financiar al anului 2008.

Succesele TVR in 2008, asa cum sunt prezentate in comunicat:
 • Au fost facute eforturi in sensul retehnologizarii pentru alinierea la standardele europene de digitalizare pana in 2012.
 • SRTv a realizat in anul 2008 o serie de investitii importante pentru institutie, pornind de la achizitiile de aparatura pentru proiectul mai amplu al digitalizarii, pana la lansarea de noi canale cu cheltuieli minime - TVR 3, TVR Info, TVR HD, TVR Targu Mures.
 • SRTv si-a regandit politica de resurse umane si a fluxurilor de productie, astfel incat, in contextul lansarii de noi canale, activitatea sa se desfasoare, in 2008, mai eficient cu un numar sensibil redus de angajati.
 • In plan editorial, SRTv si-a indeplinit cu succes misiunea publica, acoperind eficient evenimentele importante ale tarii, precum campaniile electorale sau Summit-ul NATO de la Bucuresti, dar a readus in atentia publicului si o serie de programe majore precum teatru TV, Cerbul de Aur sau Festivalul Mamaia, care s-au bucurat de un real succes. De asemenea, SRTv a reusit achizitia drepturilor de televizare a meciurilor si rezumatelor din Champions League dupa o absenta de 8 ani.

Masuri luate de Consiliul de Administratie al SRTv pentru reducerea consturilor si cresterea veniturilor, in conditiile economice ale anului trecut:
 • negocierea Contractului Colectiv de Munca, cu solicitarea ramanerii salariilor negociate la nivelul contractului anterior (singura exceptie fiind indexarea la indicele cresterii preturilor de consum - respectiv de 2.06% in februarie si 1.58% in iulie);
 • utilizarea judicioasa a resursei umane, avand ca efect reducerea orelor suplimentare cu 17,038 ore, reprezentand o valoare de 315,234 lei si a altor cheltuieli de natura salariala, in suma totala de 1,010,575 lei;
 • diminuarea cheltuielilor de licenta programe prin renuntarea la achizitionarea unor programe si producerea acestora in cadrul societatii, cu o influenta in valoare de 3,458,940 lei;
 • cresterea veniturilor din taxa pentru serviciul public de televiziune, cu 3.7% mai mari decat anul precedent;
 • cresterea altor venituri din exploatare, constand in prestari interne si externe privind servicii tehnice, licente, chirii, sponsorizari si venituri din penalizari, cu 35.81% mai mari fata de anul precedent.

Conform Raportului de activitate de anul trecut, SRTv a incheiat anul 2007 cu:
 • venituri totale de 522,1 milioane lei
 • cheltuieli totale de 551,6 milioane lei
 • cifra de afaceri neta de 514.504.166 lei
 • rezultat net al exercitiului: pierdere in valoare de 29.451.567 lei

UPDATE: Potrivit Paginii de media, TVR a avut, in 2008, incasari din publicitate de aproape 19 milioane de euro, iar televiziunea publica a avut o pierdere totala de 14,5 milioane de euro (53,8 milioane lei). TVR a incasat 82,5 milioane euro din taxa, si a cheltuit cu personalul 51,7 milioane euro, dintr-un total al cheltuielilor de 168 milioane euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

682 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  salarii (Luni, 13 aprilie 2009, 17:29)

  marian [anonim]

  pai numai pe salarii se duc o groaza de bani. Spre ex. un masinist la TVR Cluj ia 1800 lei in mina. Da, ati citit bine. Un masinist, un intinde cabluri cu 10 clase, ia mai mult decit un lector doctor de la o universitate (buna, slaba, cum o fi).
  • +2 (2 voturi)    
   si fonctii (Luni, 13 aprilie 2009, 18:27)

   gheorghe [anonim] i-a raspuns lui marian

   Pai nenea Marian, daca stimabilul lector doctor (cum naiba vine asta ..parca lector era o functie si doctor era un titlu / grad) se simte frustrat de salariul sau de >1800 RON de ce mai sta acolo. Nu am nimic nici cu masinistii nici cu lectorii insa stau si ma intreb daca vreo 20 de ani de intinde cabluri nu pot aduce o leafa sensibil mai mare decat a unui cadru universitar aflat la inceput de cariera (dupa alti 20 de ani ma indoiesc ca o persoana competenta ramane la nivelul de lector). Si atunci cum poti face comparatia? Iar daca este intr-adevar chiar asa de grav...atunci cam ce propui sa facem cu intinde - cabluri astia
 • +1 (3 voturi)    
  Mențiune (Luni, 13 aprilie 2009, 17:35)

  ady624 [utilizator]

  Ați uitat, stimați tovarăși, să menționați că SRTv este singura instituție din RO care primește bani de la fiecare familie din România indiferent dacă aceștia doresc sau nu să privească la TVR. Vorbesc despre cele două taxeȘ taxa TV și taxa Radio.

  La câtă publicitate li se bagă pe gât românilor și la cât costă această publicitate, tind să cred că discutăm de o anumită marjă de management defectuos. Sau mă înșel?

  Oricum, nu-i nimic, acum veți plăti și impozit forfetar.

  Adrian
  • +1 (1 vot)    
   ai perfecta dreptate (Luni, 13 aprilie 2009, 18:53)

   AntonH [utilizator] i-a raspuns lui ady624

   nu va plati impozit, pentru ca e institutie de stat... si chiar daca o plateste tot din banii nostrii... adevarul e ca se fura!
 • +3 (3 voturi)    
  Se rezolva foarte simplu (Luni, 13 aprilie 2009, 17:42)

  Frobenius [anonim]

  Daca nu este in stare sa faca profit, sa inchida!
  Nu sint eu cel cu solutia, este marele-maestru Pogea.
 • +1 (1 vot)    
  ooooooooooooofshore (Luni, 13 aprilie 2009, 17:56)

  iememeu [anonim]

  Domnu' pogea tevereu' este evazionist.A ascuns veniturile si a declarat deficit mai mare decat "este".El care "este" cu banii nostrii.Rusinica dom'le acolo de ce nu exista impozit forfetar????
  Macar sa fie dupa modelu' francaise, fara reclame!!!
  • 0 (0 voturi)    
   nu te-ai prins (Luni, 13 aprilie 2009, 19:14)

   coco [anonim] i-a raspuns lui iememeu

   daca se scoate publicitate si creste deficitul, tot tu o sa platesti diferenta... si eu, bineinteles...
 • -3 (3 voturi)    
  Propunere (Luni, 13 aprilie 2009, 19:35)

  Delu [anonim]

  Tvr1,2,3, s.a.m.d sa dea numai reclama incontinuu ca eu nu m-am uitat niciodata la aceste posturi de propaganda bolsevica si nici n-am de gand sa ma uit vreodata. Le doresc din tot sufletul sa se aleaga prafu de ei ca de ala batranu al meu.
  • +2 (2 voturi)    
   lui delu (Luni, 13 aprilie 2009, 21:13)

   verocica [utilizator] i-a raspuns lui Delu

   Pentru ca nu te-ai uitat niciodata poti afirma ca sunt posturi de propaganda bolsevica. Oare stii ce inseamna bolsevic?! Nu e nici o pierdere pentru postul public de TV ca tu nu te uiti. Nici nu ai intelege ceva!
  • +2 (2 voturi)    
   TVR (Luni, 13 aprilie 2009, 21:24)

   Gicutzu [anonim] i-a raspuns lui Delu

   poti incerca stirile de la TVR2. Mi se par printre cele mai bune de la noi... in rest nu prea am timp sa urmaresc...
 • 0 (2 voturi)    
  Sassu-it scroafa-n copac (Luni, 13 aprilie 2009, 21:12)

  minimanimo [anonim]

  Ehei baietii mosului... iata cum se sifoneaza banii publici. Azi la TVReu un leu depui, maine el va face... aripi. DUBLU DEFICIT tampitilor in 2008 fata de 2007! Alooo? Nu va spune nimic asta? Luati-le mau', sugusati-i, bagati-i la bulau pe bagabontii astia nenorociti, in frunte cu sassu.
 • +1 (1 vot)    
  Zau? (Marţi, 14 aprilie 2009, 0:18)

  Viorica [anonim]

  Pai poate ne spune si noua dl. Sassu de ce nu merita nici mucii sa ti-i dai pe "programele" TVR Craiova? O fi de vina directorul de acolo care isi culege via cu angajatii si masinile TVR-ului si care face temenele acum la PD-L doar, doar l-or tine astia in functie? Sau cine? Basescu? Sau or fi de vina martienii, venusienii, alienii de toate tipurile, mai putin PSD-ii care il tin in functie pe incompetentul ala? Pai daca un masinist la TVR Cluj castiga 1800 lei sa vedeti directorul de la Craiova cat castiga din motorina moca, deplasari inventate, bonusuri si alte "dividende"... plus salariul lui de "competent"...
 • +1 (1 vot)    
  Deficit (Marţi, 14 aprilie 2009, 2:35)

  Andy [anonim]

  Eu nu inteleg o chestiune simpla de management.
  Daca eu am acasa un TV si mai vreau unul, ma uit in buzunar si vad daca pot sa-mi mai cumpar inca un TV.

  Baietii astia de la TVR ce-au facut? Au mai deschis inca 2-3 posturi aiurea, fara sa se uite in buzunar ca sa vada daca au banii necesari.

  Si, in final, tot fraierii platesc si, cei care privesc programele TVR, mai inghit si publicitate.

  Bravo! Halal management.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by