UPDATE (ora 13.54): Consiliul Concurentei incepe doua investigatii pe piata drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1. Prima investigatie vizeaza modul in care Federatia de Fotbal (FRF) si Liga Profesionista (LPF) au vindut aceste drepturi, iar a doua investigatie vizeaza consortiul Antena 1 - RCS/RDS, cistigator al licitatiei.

Aceasta a doua investigatie priveste "eventuale intelegeri pe piata drepturilor TV".

UPDATE Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Antena 1 au declarat ca nu comenteaza decizia Consiliului Concurentei. Si reprezentantii RCS-RDS au spus ca pentru moment nu comenteaza.

Context: In martie 2008, consortiul format din Antena 1 si RCS-RDS a castigat licitatia pentru drepturile de televizare ale partidelor din Liga 1 pentru trei sezoane. La licitatie au participat Kanal D, Realitatea Tv si Antena 1 - RCS. 85 de milioane fara TVA este suma alocata pentru aceste drepturi.

Meciurile din Liga 1 sint transmise pe posturile GSP TV (cu exceptia unui meci/etapa transmis de Antena 1), posturi receptionate doar de abonatii RCS si Digi Tv. Reprezentantii Antena 1/RCS au declarat in repetate rinduri ca nu au ajuns la o intelegere cu celelalte societati de cablu pentru retransmisia meciurilor.

Dupa castigarea drepturilor, consortiul a purtat discutii cu alte companii de cablu, insa acestea din urma nu au fost de acord cu pretul solicitat de Antena 1-RCS/RDS. In septembrie anul trecut, reprezentantii consortiului au afirmat ca acesta a cerut celorlalti operatori de cablu o suma de 1,5-2,5 euro/abonat pentru preluarea emisiei canalelor de sport GSP TV si ca pana atunci nu primise nicio oferta serioasa din partea televiziunilor.

Discutiile cu operatorii de cablu nu au dus, in cele din urma, la niciun rezultat. Tot in toamna s-au intensificat tatonarile intre TVR si consortiul Antena 1-RCS/RDS, postul public de televiziune fiind interesat de preluarea uneia dintre optiunile din Liga 1 si rezumatele meciurilor din campionat. TVR si-a mentinut mai multe luni oferta, insa reprezentantii institutiei au declarat permanent ca nu aceasta nu a primit un raspuns din partea detinatorilor drepturilor. Intr-un interviu acordat Mediafax la finele lunii martie, presedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu, declara despre discutiile pentru posibila preluare a unor optiuni din Liga 1: ca "acum, intre criza economica si dupa ce ne-am facut deja bugetul pentru 2009, nu mai e cazul".

Amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri

"Vom analiza contractele si efectele pe care acestea le au asupra competitiei din piata", a declarat joi presedintele institutiei, Gheorghe Oprescu. "Daca se va dovedi ca a avut loc o incalcare a legilor concurentei, agentii economici pot primi amenzi de pina la 10% din cifra de afaceri", a adaugat Oprescu.

Investigatie asteptata, dar surprinzatoare prin momentul ales

Voci din sport si piata de media au cerut o investigatie privind atribuirea drepturilor TV, astfel incit anuntul Consiliului nu a surprins decit prin momentul ales: in plin scandal de coruptie in fotbalul romanesc.

Oficialii CC au anuntat ca investigatiile au pornit in urma autosesizarii.