
Campania “Creeaza Supraoul” a pornit de la intrebarea daca oamenii mai accepta incondeiatul oualor ca pe o indeletnicire de Pasti, mai ales la modul virtual, asa cum s-a petrecut pe
Supraoul.HotNews.ro, a afirmat Richard Nita (The Adgency), creatorul campaniei, la Intalnirile Media HotNews.ro. Invitatul lui Iulian Comanescu a dat si rezultatele campaniei: peste 1.000 de oua create de utilizatori, peste 2.000 de felicitari virtuale si aproximativ 30.000 de voturi pentru diferitele tipuri de oua create de utilizatori.
Biografie pe MediaPedia.roIntalnirea cu cititorii HotNews.ro a ocazionat un studiu de caz pro domo, pornind de la dezbaterea cu privire la proiectele speciale si viitorul advertisingului online.
Dupa intalnirea cu cititorii, Richard Nita a oferit un interviu in Studioul HotNews.ro.
Asculta interviulRichard Nita despre intrebarea de la care a pornit Supraoul
Multumesc,
Ileana
Spune-mi, ai participat la acest proiect...? Ai desenat vreun ou? :) La un moment dat, am avut feedbackuri extrem de interesante - persoane care si-au schimbat dispozitia in timp ce colorau oul :) :) :) In bine, vreau sa zic :))
Multumesc
Avem proiecte in derulare pornite anul trecut, vad ca vin si altele, cred ca nu e criza chiar asa de criza (Doamne-ajuta pe toata lumea!) ... si cred ca daca lumea isi vedea de treaba si nu se blocau bani in diverse locuri, lucrurile mergeau mai departe, cu mult mai putin tam-tam si psihoza de rigoare ... parerea mea!
Mi-a placut foarte mult proiectul vostru creativ. Adevarul este ca sunt foarte rare asemenea proiecte in internetul romanesc. Ma intreb de ce? Care este parerea ta? E o investitie prea mare pentru advertiseri?
Noi am mai lucrat impreuna la un proiect interactiv care a fost foarte bine primit in Olanda si m-am bucurat sa vad ca iar voi sunteti cei din spatele proiectului de la Hotnews.
Ai si alte planuri in plan?
Mai, sincer, sunt surprins de cate valuri a putut sa faca jucaria noastra ... cand ma gandesc ca totul a pornit d ela intrebare, "putem sa desenam oua in flash cu papervision?" :) :) :) :)
Stii de ce sunt rare astfel de proiecte? Pentru ca p a s i u n e a tinde sa fie inlocuita de m e r c a n t i l i s m pur ... pe online daca nu te joci, nu ai sanse - pentru ca nu exista retete, si trebuie sa experimentezi continuu :)
Acum, intorcandu-ma la intrebarea ta ref. piata de adv online din Ro, as zice (am mai zis-o, e clar) ca suntem in praful lasat in urma de altii, din pacate ... priveste piata Ro (imitatii de campanii, executii stangace care taie din elanul vizitatorului dar si din pofta si deschiderea clientului de a mai face asa ceva) ... si priveste la campaniile de-afara, urmareste brandurile de notorietate (de ex, pe auto) sa vezi cat curaj si cata inovatie este implicata in proiectele de advertising de acolo ... sa vezi cum gandesc, sa vezi cum folosesc tehnologiile CU CURAJ. Poate si clientii Ro sunt destul de reticenti, nu stiu. Poate nici noi (agentiile in general) nu stim sa ne prezentam skillseturile cum trebuie ... nu stiu. Cert e ca nu am vazut campanii in Ro care sa ma lase masca. Dar poate e si pentru ca eu nu sunt un vizitator tipic, ci privesc totul dintr-o pozitie profesionala ceva mai educata. Nu stiu :) Dar vom vedea ce se intampla in vremurile care vin - ca tot se striga in media ca 2009 e anul online-ului :))
1. ce a fost mai intai, oul sau ideea?
2. cat la suta dintre clientii cu care ai vorbit de-alungul vietii aveau un plan, un timeline bine stabilit si un deadline realist, sau, de ce nu, un deadline relaxat, care sa permita creativitatii sa sparga coaja oului?
3. oul asta... a fost fiert la foc rapid si lasat putin moale, sau clientul n-a fost nevoit sa va dea si suplimentul energetic "bonus"?
4. si fiindca vorbim de oua... care este parerea ta sincera despre cocosi? sau gaina era cea care cotcodacea ca nebuna cand facea oua? :P reformulez: observ cu amar in gusha ca pe la noi, gaini anemice fac oua cu coaja lucioasa, dar fragila si miez lipsit de consistenta. Ca om obisnuit cu ouale de calitate, ai oua sa le dai drept exemplu?
5. ce crezi, din oul ala o sa iasa si pui, sau a fost deja gatit si consumat?
Felicitari pentru iepurash, e superb ;)
1. Ideea a precedat oul. Adica, prima data a fost gandul: "sa fac un Ou?... sa nu fac un Ou?... stai asa, intai sa fac Lumina, si-apoi fac si Oul, da' macar bine ca m-am gandit si la asta" :)
2. Majoritatea clientilor cu care m-am vazut de-a lungul timpului aveau un plan (to take over the world), dar problema era ca nu stiau sa comunice prea bine faptul asta ... de deadline relaxat nicinu poate fi vorba, ca pina si proiectul asta a intrat intr-un rush nebun dupa ce a fost cedat clientului :) :) Bine, asta si fiindca era contextul respectiv. Avem insa noroc de o mina de clienti (o mina, nu doua, da?) care ne permit deadlines relaxate - oameni care inteleg ca lucrurile intr-adevar bune nu ies pe banda rulanta - se stiu ei care sunt ;) ... Si chiar se intampla lucruri frumoase cand exista comunicare :)
3. asta nu am prea inteles-o :) :) :) dar daca te referi la micile scapari (bugs/usability flaws), intr-adevar, a fost lasat putin moale ... speram sa iasa ceva mai bine la o eventuala re-editare (cine stie, poate in alte conditii)
4. Cristi, stii si tu ca cocosii dau bine in cadru, dar pina la urma, fara gaini nu ar exista nici cocosii ... bine, si vitzavercea e posibila :) :) :) e adevarat ce zici, ca pe la noi gaini usor transparente fac oua bling-bling, dar deh, asta e situatia ... oricum, ca exemplu de calitate, primul lucru care imi trece prin minte acum ca exemplu sunt categoric ouale The Adgency :) :)
5. asa cum spuneam, cred (sper, de fapt, din tot sufletul) ca din oul asta o sa iasa si pui - au fost prea multe idei faine care au aparut pe parcurs, si ar fi pacat sa nu iasa live; depinde si de niste niste factori externi pe care ma straduiesc sa-i controlez :)
1.Cum vezi realocarea bugetelor marilor spenderi in 2009, in functie de suportul comunicarii (TV, print, online, outdoor, radio) ?
2. Mai au aceeasi pondere mesajele publicitare clasice sau accentul cade pe relatiile cu clientii?
3. Cum poti convinge un client sa nu mai dea banii aiurea pe "creatii" fara impact la public?
multumesc
1. ... realocarea bugetelor? hmmm, nu am date exacte, am vorbit cu multa lume prin agentii si cred ca deja se vede ce se intampla: presa pierde ca interes, radioul asa si asa, online-ul pierde si el (aud de destul de putine proiecte care pornesc pe bugete, multe se opresc sau se inchid definitiv), outdoorul merge inca, si - culmea - tot teveul ia cascavalul, ca zice-se e mai "vizibil". O fi el mai vizibil, dar la capitolul "numarabil" nu bate nimic online-ul si sistemele de tracking :)
2. personal zic ca mereu accentul a fost pe relatiile cu clientii. si o spun din experienta; noi nu avem mesaje publicitare "clasice", lumea stie de noi prin intermediul proiectelor pe care le-am facut si prin intermediul site-ului, dar mai ales prin recomandarile pe care le fac clientii nostri ... recomandari care apar probabil ca urmare a modului in care relationam cu ei, presupun. colaborarile pe care le avem cu majoritatea trec de limita contractuala, cei mai multi ne suna sa le dam o mina de ajutor si le-o dam, chiar daca nu scrie in contract ca trebuie sa o facem ... astia suntem noi, si gata. La un moment dat, lucrurile astea se compenseaza si atarna greu in preferintele si recomandarile pe care le fac in numele nostru.
3. cum poti convinge un client sa nu mai dea banii pe creatii fara impact la public?... pai, il lasi sa dea cu capul, daca nu te asculta (il lasi la concurenta sau daca vrei neaparat faci cum zice el), apoi faci ceva istet pentru el (mai devreme sau mai tarziu se intampla si lucrul asta) si ii pui in fata cifrele. Uneori, ajuta. Altii fac sacrificii si scad la costuri, ca sa se intample ceva. Cred ca fiecare gaseste o solutie, daca vrea intr-adevar. Si mai cred ca fiecare clienti isi gaseste furnizorul potrivit, la un moment dat.
Cu placere! :)
Supriza noastra a fost MARE (nu stiu daca neaparat din cauza ideii, sau poate din cauza premiilor) - noi ne asteptam la reactii de genul "mai mereti mai cu pluta, si luati-va si chiciu' cu voi", dar uite ca nu a fost asa - initiativa a fost primita cu entuziasm, de foarte multi ... poate si fiindca nu a fost privita cu o rigurozitate docta si cu vreo seriozitate scrobita, ci a fost primita simplu, ca o leapsa colorata, ca un indemn, ca o provocare: "Joaca-te si tu!"
Monica, ... cand ti-ai permis sa fii copil ultima data?
Astea-s numai cateva exemple la minut, mai sunt si altele, nu vreau sa supar pe cineva..
Oricum, as zice ca brand awarenessul nu se creeaza cu o initiativa singulara, cu mai degraba cu o serie de actiuni oleaca gandite, executate frumos si cu perseverenta ... de asta zic ca sunt sanse sa revenim cu povestea asta, scrisa altfel :)
Ref. criza - eu zic ca mai bine ne vedem de treaba, fiecare cu ce are de facut. Pe bune. Adica, daca tot striga lumea ca e criza, mai bine muncim decat sa strigam si noi si sa facem galagie aiurea. E si-asa prea mult noise imprejur, din toate directiile.
Cum cuantificati awareness-ul pt produs dat de acest proiect ?
Se vand mai mult vitamine in urma proiectului? :)