Batalia promotiilor de carte dintre Adevarul si Jurnalul National se transforma intr-un schimb de acuzatii grave intre Adevarul Holding si Antena 1, postul TV ce face parte, alaturi de Jurnalul, din trustul Intact. Miercuri, Antena 1 a acuzat, in cadrul stirilor, Editura Adevarul Holding de "furt intelectual", iar Adevarul a replicat, joi, printr-un articol propriu si printr-un comunicat de presa, acuzand postul TV de practici incorecte.

In materialul difuzat miercuri, Antena 1 afirma ca Editura Adevarul Holding "comite furt intelectual" prin distribuirea romanului "Enigma Otiliei", in 250 de mii de exemplare, impreuna cu editia de joi a ziarului Adevarul, fara a avea drepturi de autor pentru volumul respectiv. Postul TV mai precizeaza ca romanul era programat sa apara peste trei saptamani in colectia "Biblioteca pentru toti", campania de carte a Jurnalului National.

In materialul difuzat de Antena 1 este citat directorul editurii Litera International, care spune ca detine drepturile pentru publicarea volumului "Enigma Otiliei" in cadrul colectiei BTT si care ameninta ca va actiona in instanta in acest caz. Antena 1 aminteste ca recent trustul Adevarul "a fost obligat de Tribunalul Municipiului Bucuresti sa suspende orice activitate de distribuire sau difuzare a volumelor Memorii de Lev Tolstoi" si sustine ca "Adevarul nu doreste sa comenteze toate aceste acuzatii".

Comentariile au venit, insa, joi dimineata, cand Adevarul Holding a emis un comunicat de presa in care spune ca "a luat act, cu surprindere si indignare, de acuzatiile gratuite formulate de jurnalistii de la Antena 1 in timpul Observatorului de la ora 19.00, de miercuri, 22 aprilie 2009. In cadrul acestuia, a fost difuzat un material in care au fost emise informatii si comentarii tendentioase si nefondate". Adevarul Holding mai sustine ca si-a anuntat cititorii inca din noiembrie 2008 cu privire la aparitia cartii "Enigma Otiliei", ca a obtinut in prealabil drepturile de autor, ca detine dreptul de a publica opera pe baza "legislatiei aplicabile in domeniu".

Adevarul Holding cere CNA "sa se autosesizeze cu privire la folosirea posturilor de televiziune Antena 1 si Antena 3 in rezolvarea problemelor de concurenta si la transformarea unui post de televiziune intr-o instanta (cu verdicte de genul: „carti furate”, „furt intelectual”) si, de asemenea, in legatura cu reclama mascata facuta colectiei de carte a Jurnalului National in emisiuni de stiri in afara calupurilor de publicitate".

Pe un cu totul alt ton, ziarul Adevarul publica si un articol in care acuza "trustul media al lui Dan Voiculescu" si afirma ca "trustul lui Felix a copiat la indigo campania bazata pe insertul de carte, demarata, in premiera, de Adevarul Holding". Articolul include si aprecieri la adresa cotidianului concurent "Jurnalul National", descris drept "lipsit de idei si aflat in cadere libera de tiraj".

UPDATE In comunicatul de joi, Adevarul Holding solicita Consiliului Concurentei "sa analizeze toate aspectele de concurenta neloiala referitoare la publicitatea neplatita si la cea mascata jurnalistic, facute de Antena 1 si de Antena 3 pentru colectia de carte a Jurnalului National, in conditiile in care Adevarul Holding plateste minute de publicitate la preturi de piata, inclusiv la unul dintre aceste posturi de televiziune." Consiliul Concurentei a raspuns tot joi, spunand ca "nu are competente in combaterea concurentei neloiale, ci administreaza Legea Concurentei".

Potrivit Consiliului, Legea Concurentei reglementeaza practicile anticoncurentiale (intelegerile intre agenti economici, abuzul de pozitie dominanta s.a.) si controlul concentrarilor economice. In schimb, institutia precizeaza: "Combaterea concurentei neloiale este reglementata de Legea nr.11/1991, iar competentele privind constatarea si sanctionarea faptelor care constituie contraventii, potrivit acestei legi, apartin Ministerului Economiei si Finantelor. Ca urmare, Consiliul Concurentei nu este abilitat sa constate şi sa sanctioneze faptele care, potrivit acestei legi, constituie contraventie."