Ringier Romania a inregistrat, in 2008, un declin al veniturilor fata de anul precedent, cifra de afaceri scazand de la 84,3 milioane de franci elvetieni la 61,4 milioane de franci (38.7 milioane euro). Scaderea a fost cauzata de vanzarea a trei titluri, de fluctuatiile de pe piata valutara si de concurenta "acerba", in special pe segmentul tabloidelor, potrivit unui comunicat de presa remis vineri. Veniturile din publicitate au scazut cu 21,4%. Compania media elvetiana Ringier anunta, in schimb, o crestere cu 5,3% a cifrei de afaceri la nivel de grup.

La declinul veniturilor in Romania - unde grupul detine, intre altele, Evenimentul Zilei, Libertatea si Capital - a contribuit vanzarea a doua ghiduri TV si a cotidianului Pro Sport, arata comunicatul. Potrivit acestuia, Libertatea si-a mentinut anul trecut pozitia de cel mai vandut ziar din Romania, cu o audienta de 1,3 milioane de cititori.

La nivel de grup, profitul net consolidat se ridica la 62,2 milioane de franci elvetieni, "in linie cu media anilor trecuti", se afirma in comunicat. Nu sunt mentionate datele de profit sau pierdere pentru Romania.

Pentru 2009, Ringier se asteapta ca veniturile din publicitate sa continue sa scada. "Primele semne de redresare nu sunt asteptate mai devreme de 2010". Comunicatul precizeaza ca in aceste conditii Ringier va continua masuri de eficientizare a activitatii, dar isi va intensifica investitiile, cu un interes mare pe media digitala.

Potrivit comunicatului de presa:

  • Cifra de afacerila nivel de grup s-a ridicat la 1.536 milioane de franci elvetieni (965,8 milioane euro)
  • Afacerile din Elvetia, Republica Ceha si Slovacia "au reprezentat unul din motoarele acestei cresteri" la nivel de grup, alaturi de media digitala, care reprezinta 8,5% din totalul cifrei de afaceri in 2008 (5,5% in 2007).
  • Cresterea veniturilor provenite din media digitala se datoreaza intre altele si achizitiei media swiss group
  • Ringier Elvetia si-a crescut vanzarile cu 6,6%, iar domeniul tipografic din Elvetia (Swissprinters si tipografia din Adligenswil) a crescut cu 2,8%.
  • Vanzarile pe pietele din Europa Centrala si de Est au crescut cu 5% pana la 526,7 milioane de franci elvetieni. Cea mai mare crestere s-a inregistrat in Republica Ceha (18,6%) si Slovacia (11%).
  • Investitiile grupului au totalizat, in 2008, 321,9 milioane de franci elvetieni, in crestere fata de 2007 indeosebi datorita investitiilor realizate in mediul online, dar si investitiilor in domeniul tipografic (Elvetia, Romania) si achizitionarea pachetului minoritar de actiuni in operatiunea din Serbia.

Rezultatele aferente altor tari unde activeaza Ringier:

  • Ringier Elvetia: Cifra de afaceri totala de 938,7 milioane de franci elvetieni (606,5 milioane pe segmentul de publishing, 332,2 milioane pe segmentul tipografic)
  • Ringier Germania (publicatiile Cicero si Monopol): cifra de afaceri in crestere, pana la 12,5 milioane de franci elvetieni; tiraj vandut in crestere
  • Republica Ceha: "cel mai bun an de pana acum" - cifra de afaceri de 181,5 milioane de franci elvetieni, cu 28,4 milioane mai mult fata de anul precedent
  • Ungaria: "crestere impresionanta a cifrei de afaceri" la 135,7 milioane de franci elvetieni, "in conditiile trendului general de contractie a pietei si in ciuda deprecierii puternice a monedei nationale". Tiraj vandut in scadere; venituri stabile din publicitate
  • Slovacia: "inca un an de succes"; cifra de afaceri de 84,4 milioane de franci elvetieni; tendinta descendenta pentru cifra de afaceri inregistrata de publicatiile tiparite; veniturile de publicitate au crescut usor, pana la 41,1 milioane de franci elvetieni
  • Serbia: Cifra de afaceri de 63,3 milioane de franci elvetieni, cu 1,6 milioane mai mult decat anul precedent; venituri din publicitate in crestere
  • China si Vietnam: cifra de afaceri totala de 70,1 milioane de franci elvetieni, in scadere usoara (1,6%) fata de anul precedent.