Limbaj de ziare-premium: ciorditor cu acte, jeg moral gros de trei degete, maciucile lui Felix

de C.I.     HotNews.ro
Vineri, 24 aprilie 2009, 20:24 Economie | Media & Publicitate


Ziarele Adevarul si Jurnalul National s-au angajat, vineri, in atacuri dure pe tema faptului ca joi Adevarul a aparut insotit de romanul "Enigma Otiliei", in conditiile in care publicatia concurenta sustinea ca detinea dreptul sa publice acest volum in cadrul propriei promotii de carte. Intre altele, Adevarul ii prezinta pe jurnalistii Victor Ciutacu si Lucian Mandruta drept "Maciucile lui Felix", in timp ce Jurnalul National ii atribuie lui Dinu Patriciu, proprietarul Adevarul Holding, un "comportament de ciorditor de speta joasa". Pe Pagina de media, jurnalistul Petrisor Obae califica ambele articole drept derapaje jurnalistice.

Cele doua publicatii isi disputa intaietatea pe segmentul de publicatii "quality". Potrivit BRAT, Adevarul a preluat primul loc, depasind Jurnalul, pe acest segment in ultimul trimestru al anului trecut.

Intre altele, Jurnalul National scrie:
 • "Crezandu-se in dialog cu functionarii spaguiti, gata oricand sa infulece chiftelele aruncate de stapan, slujbasii lui Patriciu mint"
 • "Cu un jeg moral gros de trei degete, conservat cu grija de "filozofia" afacerilor cazone preluate din lumea de jos a petrolului, cei din echipa lui Patriciu se erijeaza in formatori de opinie"
 • "In dorinţa de a parveni pe piata media, domnul Dinu Costache Patriciu se comporta ca Dinu Paturica"
 • "Patriciu este in postura unui ciorditor cu acte."

Pe de alta parte, intr-un articol in care se refera la colectia "BPT" (sigla Bibliotecii pentru toti", colectie de carte relansata de Jurnalul), ii prezinta pe Victor Ciutacu si Lucian Mandruta drept "Maciucile lui Felix" si il descrie pe Victor Ciutacu drept "animator la Sinteza Zilei". Potrivit Adevarul:
 • "Invidioşi pe succesul colectiei de carte "Adevarul", cei din trustul Intact au atacat folosindu-i pe post de maciuci pe Mandruta si Ciutacu."
 • "Victor Ciutacu si Lucian Mandruta au renuntat la principiile jurnalistice pentru a sustine interesele comerciale ale lui Felix."

Pagina de media califica schimbul de atacuri intre cele doua ziare drept derapaj jurnalistic si noteaza, intre altele:
 • despre articolul din Jurnalul National: "o mostra despre cum sa NU imbini faptele cu opinia si interesele comerciale cu cele editoriale. Un produs de o violenta a limbajului extrema pentru un ziar care se pretinde quality"
 • despre articolul din Adevarul: "Acelasi pacat: un conflict comercial este transformat intr-un produs editorial si vandut publicului ca atare. Articolul este insa mult mai temperat in limbaj decat Jurnalul national".
 • "Ambele articole duc insa la cateva intrebari: De ce Patriciu este cel care "ciordeste"? De ce Manduta si Ciutacu sunt Maciucile lui Felix? Care este legatura cu patronul Intact? Cat de relevante sunt materialele, urmare a unui conflict intre cele doua companii, pentru publicul ziarelor? De ce o campanie de marketing se transforma intr-o disputa editoriala? Si nu in ultimul rand: cine castiga?" (Citeste mai mult pe Pagina de media)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1166 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  juridic vorbind (Sâmbătă, 25 aprilie 2009, 15:52)

  MO [anonim]

  studiind putin legile lucrurile sunt foarte clare:
  Calinescu a murit in 1965 data la care era in vigoare legea 321/1956 prin care conform art.6 "la moartea autorului drepturile patrimoniale se transmit prin mostenire a) sotului si ascendentilor autorului pe timpul vietii fiecaruia. Art.8 La expirarea termenelor prevazute la art 6, dreptul patrimonial de autor se stinge"

  Practic dreptul a revenit sotiei pe tot timpul vietii sale.

  Sotia moare in 1993 data la care era inca in vigoare legea amintita... asadar drepturile intra in patrimoniul universal.

  in 1996 se publica legea 8 prin care se stabileste ca art.25 "drepturile patrimoniale dureaza tot timpul vietii autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire pe o perioada de 70 de ani oricare ar fi data la care opera a fost adusa la cunostiinta publica in mod legal"

  In 2004 aceasta lege se modifica prin legea 285/2004 si se mentioneaza foarte clar la art 3: "durata drepturilor patrimoniale asupra operelor create inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi si pentru care NU au expirat termenele de protectie calculate conform procedurilor legislatiei anterioare se prelungeste pana la termenul de protectie prevazut in prezenta lege. Prelungirea produce efecte numai de la intrarea in vigoare a prezentei legi"

  Cu alte cuvinte modificarea din 2004 anuleaza retroactivitatea legii din 1996 astfel incat drepturile raman in patrimoniul universal.

  Oricine poate edita respectiva opera in prezent, iar faptul ca Copyro a incasat bani de la Jurnalul National este pur si simplu un abuz.

  Atat Adevarul cat si Jurnalul au dreptul de a edita aceasta carte, fara a datora nimanui drepturi..... doar ca Adevarul a anuntat din noiembrie, Jurnalul abia in aprilie .
 • 0 (0 voturi)    
  Enigma drepturilor de autor (Sâmbătă, 25 aprilie 2009, 16:32)

  Dan [anonim]

  Drepturile de autor ale romanului Enigma Otiliei sunt reglementate de Decretul nr. 321/1956, care se afla in vigoare atat la data decesului lui Calinescu, cat si la data decesului sotiei acestuia, de legea 8/1996, dar si de legea nr. 285/2004, care rectifica greselile din legea 8. Iar din aceste legi reiese clar ca orice editura poate publica romanul respectiv fara sa plateasca drepturi de autor.
  Jurnalul National sau Editura Litera sau ambii nu au studiat legislatia in domeniu si au platit pentru niste drepturi de autor fara sa fie nevoie.
  Cat despre aparitia pe piata a romanului respectiv, Adevarul si-a anuntat inca din noiembrie 2008 intentia de a-l publica. Jurnalul National, care s-a vazut detronat de pe prima pozitie in topul vanzarilor ziarelor quality, a reactionat copiind modelul campaniei Cartile Adevarul. De la pret, numar de titluri, intindere, tiraje pana la a scoate aceleasi titluri pe care le anuntase Adevarul. Era normal ca Adevarul sa publice o carte pe care o anuntase cititorilor sai. Si era la fel de normal sa o faca inaintea JN, tocmai pentru ca pregatise cartea respectiva de luni bune.
 • 0 (0 voturi)    
  Oricine poate publica Enigma Otiliei (Sâmbătă, 25 aprilie 2009, 16:38)

  F S [anonim]

  SC Adevarul Holding SRL este in drept sa publice romanul "Enigma Otiliei" intrucat drepturile de autor ale scriitorului George Calinescu sunt publice. Acest lucru isi gaseste temeiul juridic in prevederile art. 149, alin. 3 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe : "Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor create inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi si pentru care nu au expirat termenele de protectie calculate conform procedurilor legislatiei anterioare se prelungeste pana la termenul de protectie prevazut in prezenta lege." Astfel, intrucat protectia drepturilor autorului George Calinescu a expirat pana la intrarea in vigoare a Legii 8/1996, opera Enigma Otiliei poate fi publicata de orice persoana.
 • 0 (0 voturi)    
  Enigma Otiliei - patrimoniu universal (Sâmbătă, 25 aprilie 2009, 17:08)

  Vyc77 [anonim]

  Drepturile patrimoniale asupra operei lui Calinescu au expirat in 1993, la moartea sotiei lui, potrivit Decretului din 1956 privind drepturile de autor.
  Legea actuala a drepturilor de autor din 1996, modificata in 2004, spune spune ca "Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor create înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi si pentru care nu au expirat termenele de protectie calculate conform procedurilor legislatiei anterioare se prelungeste pâna la termenul de protectie prevazut în prezenta lege”. Asta inseamna ca din 1993, Enigma Otiliei precum si orice lucrarea a lui George Calinescu au devenit libere de drepturi, putand fi utilizate de orice persoana fizica sau juridica, fara plata vreunei remuneratii de autor.
 • 0 (0 voturi)    
  Jurnalul National minte (Sâmbătă, 25 aprilie 2009, 17:34)

  GM [anonim]

  SC Adevarul Holding SRL este in drept sa publice romanul "Enigma Otiliei" intrucat drepturile de autor ale scriitorului George Calinescu sunt publice. Acest lucru isi gaseste temeiul juridic in prevederile art. 149, alin. 3 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe : "Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor create inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi si pentru care nu au expirat termenele de protectie calculate conform procedurilor legislatiei anterioare se prelungeste pana la termenul de protectie prevazut in prezenta lege." Astfel, intrucat protectia drepturilor autorului George Calinescu a expirat pana la intrarea in vigoare a Legii 8/1996, opera Enigma Otiliei poate fi publicata de orice persoana.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by