Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute un parteneriat cu grupul german de media WAZ, prin care investeste 40 de milioane de euro intr-un pachet de actiuni in Ost Holding, divizia pentru Europa Centrala si de Est a grupului. Scopul investitiei este, potrivit unui comunicat de presa, "sa sprijine dezvoltarea continua a media independente din punct de vedere politic si economic, in regiune". Iann scrie pe blogul media_details ca investitia reprezinta "o infuzie de incredere" in grupul ce detine partial si cotidianul Romania libera.

Comunicatul BERD nu precizeaza numarul actiunilor preluate de BERD. Romania libera, ziar in al carei actionariat se afla si WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung), scrie in editia de sambata ca "fondurile vor finanta proiecte ale WAZ in Balcani, Romania si Rusia, pe langa presa scrisa avandu-se in vedere si presa pe internet sau cea destinata telefoanelor mobile".

Potrivit comunicatului BERD, parteneriatul semnat de presedintele BERD si directorul grupului WAZ, Bodo Hombach, prevede ca banca va investi, initial, 20 de milioane de euro intr-un pachet de actiuni in Ost Holding si va rezerva 20 de milioane de euro pentru viitoare majorari de capital.

Iann aminteste pe media_details ca "pe zona de print, WAZ publica 33 de cotidiene, 18 saptamanale si peste 170 de reviste iar pe langa Germania, WAZ are operatiuni de media si in Austria, Ungaria, Croatia, Serbia, Macedonia, Romania, Bulgaria si Rusia. in Romania WAZ detine in parteneriat cu Nova Trade [Dan Adamescu] prin intermediul Medien Holding societatile “R” [editorul Romaniei Libere] si Domus [reviste]."