Cateva sondaje si consultari prefateaza, in prezent, o ampla campanie publicitara, anuntata initial de Money Express si care, dupa cum au spus pentru HotNews.ro reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si ai agentiei care se va ocupa de caz, va avea o mare componenta "informativa". Desi nu a inceput inca, aceasta campanie, programata sa dureze cel putin trei ani, a primit deja o prima replica din partea celor care contesta proiectul minier.
Informatia pe scurt:
- Informatii de pe scena politica sugereaza o schimbare radicala de optica din partea noului guvern in privinta proiectului Rosia Montana.
- Publicatia Money Express a anuntat in urma cu o saptamana ca RMGC va lansa prin Leo Burnett o campanie ce "se prefigureaza a fi contractul anului pe piata de publicitate".
- Managerul de comunicare al RMGC: va fi o campanie preponderent "de informare" si "una dintre actiunile mai vizibile" de promovare a proiectului.
- Bogdan Naumovici: Cel mai probabil campania va incepe in mai, dar totul "depinde foarte mult de evenimente".
- Campania se va desfasura in principal pe TV, in presa scrisa si pe internet.
- Ziarele centrale au scris in ultima perioada despre diverse initiative, scrisori deschise si strangeri de semnaturi pe tema proiectului RMGC.
- IMAS desfasoara un studiu pe aceeasi tema in randul autoritatilor centrale si locale, al oamenilor politici si ai presei.
- O prima contra-campanie a fost anuntata de grupul Mindbomb zilele trecute. Bogdan Naumovici nu se lasa impresionat.
Proiectul de la Rosia Montana prevede exploatarea zacamintelor aurifere cu ajutorul unei metode controversate, ce implica folosirea cianurilor. Proiectul a fost oprit in diverse faze de reprezentanti ai fostului guvern, atit PNL, cit si UDMR fiind adversari declarati ai exploatarii. Informatii de pe scena politica, vehiculate in ultima perioada, sugereaza o schimbare radicala de optica din partea noului guvern PDL-PSD.
In urma cu o saptamana, Money Express publica un material dedicat lui Bogdan Naumovici (23 Communications Idea, parte a grupului Leo Burnett) si celui mai important client castigat de acesta in ultima perioada - Rosia Montana Gold Corporation. Potrivit sursei citate, acesta "se prefigureaza a fi contractul anului pe piata de publicitate", de la care Naumovici se asteapta sa ii creasca veniturile cu peste 50%. Publicitarul precizeaza in materialul respectiv ca 23 Communications Idea va coordona comunicarea, dar contractul va fi semnat cu grupul Leo Burnett.
Contactat de HotNews.ro, managerul de comunicare al RMGC, Catalin Hosu, a afirmat ca aceasta este "una dintre actiunile mai vizibile" pe care compania le desfasoara in prezent, pentru promovarea proiectului minier. Hosu a precizat ca planul de comunicare prin Leo Burnett "este stabilit initial pe trei ani" si ca este vorba despre "o campanie de informare, in special. Am mai avut o singura campanie - de publicitate - in 2005-2006. Acum este o campanie de informare".
Pe de alta parte, Bogdan Naumovici a declarat pentru HotNews.ro ca nu este stabilit momentul inceperii primei faze a campaniei, deoarece "inca mai depindem de niste finisaje", dar ca cel mai probabil aceasta va incepe in luna mai. "Caracterul (campaniei - n.r.) este, in mare, informativ", intrucat "multe fapte si cifre in privinta proiectului sunt inca necunoscute", dar totul "depinde foarte mult de evenimente".
Atat Naumovici, cat si Hosu au manifestat retinere in detalierea planului de campanie, atat timp cat acesta nu este finalizat. Intrebat in legatura cu felul cum ar urma sa fie stucturata campania pe parcursul celor trei ani, Naumovici a afirmat, totusi, ca "exista un plan referitor la ce va fi anul acesta, dar depinde foarte mult de raspunsul societatii civile si al autoritatilor la ceea ce vom face. Campania se va adapta pe parcurs la nevoile de comunicare".
Atentie sporita din partea presei: studii, consultari publice si scrisori deschise
Intrarea RMGC pe piata publicitatii, in calitate de client ce ofera unul dintre cele mai mari contracte din piata, are loc intr-o perioada in care aceasta piata este afectata considerabil de criza economica, multe companii reducandu-si sau anulandu-si, in ultima vreme, bugetele de marketing si comunicare. RMGC se mobilizeaza, totodata, dupa o lunga perioada de "liniste" si intr-un moment in care indelungatele sale dispute cu autoritatile persista inca, la jumatate de an de la alegeri si de la schimbarea guvernului.
Apropiata campanie publicitara se va desfasura indeosebi pe TV, in presa scrisa si in mediul online, dupa cum spune Bogdan Naumovici. Presa scrisa, indeosebi, a acordat in ultima vreme o atentie sporita proiectului Rosia Montana. Intre altele:
- Evenimentul Zilei a publicat doua articole in ultima saptamana pe tema proiectului Rosia Montana - un interviu cu Catalin Hosu, respectiv un material informativ potrivit caruia primarul localitatii a inceput o campanie de strangere de semnaturi pentru consultarea cetatenilor privind realizarea proiectului minier.
- Adevarul a anuntat, la mijlocul lunii aprilie, ca rromii din Rosia Montana cer pornirea proiectului minier, cerere venita in prealabil si din partea angajatilor RMGC. Tot Adevarul a publicat, la inceputul lunii aprilie, doua reportaje din Rosia Montana.
- La inceputul acestui an, Cotidianul nota, sub titlul "Rosia Montana: speculatorii mondiali adulmeca prada, romanii arunca nada", ca dupa alegerile din 2008 si desemnarea noului guvern, actiunile Gabriel Resources, compania canadiana ce detine pachetul majoritar in RMGC, si-au revenit "miraculos" la 22 decembrie, in ziua cand noul guvern a depus juramantul. Ziarul scria atunci ca "in Romania, noul guvern pare sa confirme asteptarile actionarilor" de la Rosia Montana si descria scenariile avansate de surse anonime, referitor la efectele schimbarii guvernului asupra proiectului minier.
Campania publicitara anuntata de RMGC este prefatata nu doar de luarile de pozitie ale angajatilor si ale rromilor din Rosia Montana, despre care scria Adevarul, sau despre consultarea publica dorita de primarul din Rosia Montana, mentionata de Evenimentul Zilei. Potrivit unei informari primite de HotNews.ro, pana la sfarsitul acestei luni IMAS Marketing si Sondaje desfasoara "un studiu cu privire la dezvoltarea proiectului minier de la Rosia Montana", contactand in acest sens reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, oameni politici si ziaristi.
Mindbomb acuza Leo Burnett de "badvertising". Naumovici: "E ca un comentariu cu autor necunoscut pe un forum sau blog"
Pe de alta parte, la doar cateva zile dupa ce revista Money Express anunta noile planuri de comunicare ale RMGC si inainte ca Bogdan Naumovici&Co. sa treaca la fapte, a aparut deja prima contestare publica a acestei initiative. Mindbomb, un "grup de initiativa sociala" ai carui membri prefera sa-si pastreze anonimatul si care s-a facut auzit puternic prin campaniile sale impotriva proiectului Rosia Montana, in ultimii ani, a emis un comunicat in care acuza Leo Burnett ca "este dispusa sa faca badvertising - sa promoveze minciuna si incalcarea legii. Oare a ajuns Leo Burnett intr-o situatie intr-atat de disperata incat sa-si incalce propriile principii si sa accepte orice contract, in orice conditii?"
Mindbomb sustine ca "aplicarea legii nu se negocieaza in dezbateri publice si nici nu poate fi subiectul unor campanii de comunicare" si prezinta doua postere - "Prostitutie frate" si "Leo o arde in Romania".
Intrebat cum recepteaza o astfel de contra-campanie, Bogdan Naumovici o califica drept "neprofesionista". "Stii cum ii cheama (pe cei de la Mindbomb - n.r.)? Nu. Exact! M-a amuzat povestea, ei acuza publicitate mincinoasa inainte sa vada campania, sa existe campania. Mi se pare absolut amatoresc, neprofesionist. Imi aminteste foarte mult cum a fost atacata Rosia Montana. E ca un comentariu cu autor necunoscut pe un forum sau pe un blog", spune Naumovici.
Dupa doi ani de pauza
RMGC se mobilizeaza la doi ani si jumatate de la sfarsitul precedentei sale campanii publicitare, desfasurata in perioada 2005-2006 prin agentia GMP. Pauza - ce s-a suprapus cu blocajul in negocierile si disputele RMGC cu autoritatile - este pusa de Catalin Hosu pe seama faptului ca aceasta companie si-a dedicat atentia procesului de "reorganizare a managementului, care e, acum, 100% romanesc".
La inceputul acestui an, Felix Tataru (GMP) spunea intr-un interviu pentru HotNews.ro despre contul Rosia Montana: "Aaa. Ha. Da, nu mai lucram cu ei din 2006. Am avut contract cu ei in 2005 si 2006. Pe ici, pe colo, am mai avut, asa mici consultari, pentru ca i-am inteles, dar ei nu au mai prea comunicat, drept pentru care nici noi n-am mai lucrat. Sa vedem ce-o sa fie de-acu incolo. Cred ca in momentul asta in care ne uitam si noi unde s-a dus pretul aurului, in momentul in care investitiile in Romania cam scartaie, s-ar putea sa se schimbe cumva roata si clasa politica sa inceapa sa se roage de ei ca sa investeasca in Romania la Rosia Montana."
el se erijeaza in deontolog si profesionist in conditiile in care e portdrapelul unei initiative de un rau profund pentru romania. si toate astea pentru cel mai vechi argument din lume:banii.
zice "ei acuza publicitate mincinoasa inainte sa vada campania, sa existe campania". ce sens are sa astepti o campanie care se raporteaza, indiferent de formele ei, la o actiune negativa. ba mai mult, minicuna e duplicata de atitudine: naumovici stie ca ceea ce va creea e imagine cosmetizata pentru rau, in esenta, el nu e prost si nu crede in produsul muncii lui, ceea ce dealtfel e destul de comun in breasla, dar nu e deloc recomandabil in cazul unei campanii discutabile din punct de vedere al demersului, in sine. la pasta de dinti sau sos de tomate se poate dar la un genocid asupra naturii, nu.
probabil o cisterna de cianura in curtea lui bogdan naumovici l-ar edifica asupra problemei. nimeni nu-l acuza ca incearca sa castige bani prin ceea ce stie sa faca, dar comentariile ipocrite sunt de prisos...
Smecheria e ca deseurile cu continut ridicat de acid cianhidric si saruri ale acestuia (cianuri diverse) se vor colecta si depozita in bazine, unde cica se vor descompune singure in timp. Asta-i p...a, ca bazinele alea oricand pot sa crape grav sau sa capete microfisuri, si trec ani pana sa-si dea cineva seama ca zeama aia toxica se scurge in straturile profunde ale solului. Suficienti ani ca pana atunci firma de exploatare sa fi terminat de extras aurul si sa fi plecat. Si sa ne fi lasat pe noi cu ditamai dezastrul ecologic, intr-o zona de unde sigur se propaga la unguri si ne creeaza probleme in EU.
Ca idee de cat de sigura e tehnologia: inca nu exista nicaieri pe lume, din Australia pana in SUA, vreo exploatare bazata pe spalarea minereului cu cianuri unde firma de exploatare sa fi putut evita infestarea solului.
Întrebare: De ce câştigă aşa mulţi bani Naumovici din contractul cu RMGC? Răspuns: Pentru că şi-a negociat foarte bine sporul de ruşine.
Întrebare: Cum s-ar fi putut salva Titanicul de la dezastru? Răspuns: Dacă Leonardo di Caprio ar fi fost jucat de Bogdan Naumovici.
Întrebare: Ce nu poate să facă Rambo dintr-un foc, dar poate Naumovici? Răspuns: Să radă patru munţi.
RE Exclusiv: Au început filmările la Die Hard 5, cu Bogdan Naumovici în rolul principal.
Întrebare: De ce ar fi bun Naumovici antrenor la naţionala de fotbal a României? Pentru că ar putea câştiga Campionatul Mondial doar prin comunicare.
Întrebare: Care e cel mai comic actor din Timpuri noi? a) Charlie Chaplin b) Toma Alimoş c) Făt Frumos din Lacrimă d) Bogdan Naumovici.
Întrebare: Ce poate Josefini şi nu poate Naumovici? Răspuns: Să dispară.
nici mama publicitatii nu inlatura aceste adevaruri.
Nu vad de ce sa nu se poata exploata aur chiar si cu cianuri. Exista mai multe proceduri de exploatare a aurului bazate pe cianuri. Uniunea Europeana are norme care se refera la mineritul cu cianuri. Prin urmare exista si proceduri sigure din punct de vedere ecologic. Si cum Romania este membra UE o asemenea exploatare trebuie facuta cu respectarea normelor UE. Ar trebui bineinteles sa ne asiguram ca exploatarea se face cu respectarea normelor UE. Dar pana acum discutia nu a fost deloc la obiect. Nu a analizat nimeni care ar fi tehnologia specifica folosita si care ar fi pericolele la modul concret.
Marea majoritate a celor care se opun proiectului o fac isteric si fara sa cunoasca faptele sau ignorandu-le din interes. La fel ca fundatiile pentru protectia cainilor vagabonzi de exemplu. Se primesc fonduri insemnate pentru ONG-uri care militeaza pe aceste subiecte si normal ca se gasesc destule persoane care doresc sa isi traga o parte din acele fonduri.
Cat despre asa zisele lor argumente:
Imi amintesc cum la un moment dat vorbeau de dezvoltari alternative in zona Rosia M si se propuneau: cules de fructe de padure, oale si ulcele traditionale din ceramica sau lemn si pensiuni agro turistice. O asemenea viziune este pur si simplu idioata. Oare cate astfel de proiecte sunt necesare pentru a implica toata populatia din zona si de asemenea cate astfel de proiecte ar trebui facute ca sa aduca acelasi profit ca si exploatarea aurifera.
Vestigiile romane sunt o alta poveste... Cate vestigii romane ar trebui sa fie acolo ca sa valoreze miliarde de dolari. Si mai mult se poate face totusi cate ceva pentru prezervarea acestora.
Peisajul mirific care va fi distrus nu prea exista, zona fiind deja distrusa de ceea ce s-a exploatat pana acum. Si exista si metode de a reface peisajul dupa exploatare.
Nu exista (sau n-am gasit eu) date cumulate la nivel mondial, da' de ex. aici gasesti cateva exemple despre ce se intampla cand folosesti cianuri: http://www.thirdworldtraveler.com/Transnational_corps/Fools_Gold.html. Culmea, firma care a facut caca mare in Kirgistan e tot canadiana. In SUA, au cheltuit oamenii 100 milioane ca sa limiteze pagubele cauzate de poluarea cu cianura la o mina de aur, da' n-au reusit sa elimine poluarea. Faceti si voi un calcul, cam cat ar trebui sa castige statul roman de acolo ca sa-si permita sa repare eventualele pagube? Daca e asa rentabil, de ce crezi ca nici o societate de asigurari nu se baga sa asigure statul roman impotriva eventualelor probleme de mediu?
Cat despre argumentul cu legislatia, cel putin in RO e hilar in cel mai bun caz. Tu nu vezi ca Nastase si Patriciu zburda liberi? Ce te face sa crezi ca Naumovici asta ar pati ceva, chiar daca ar varsa cianuri cu galeasta pe toti muntii?
Si daca cei ce prefera olaritul sau fructele de mure sunt in opinia voastra idioti, atunci judecata voastra cum este?! Oricum, mai bine "idioti" decat morti!
Nu va e rusine, ma? Sunteti platiti degc? de licurici? de brinza? Cu cit sunteti platiti, ma?
- nu e asa activ chimic ca si cianurile, si nu curge asa de usor ca solutia apoasa de acid cianhidric, asa ca o poluare cu mercur e mai usor de controlat si eliminat
- mercurul se foloseste in hale industriale, pe mese peste care e lasat sa curga minereul macinat amestecat cu apa, si dupa ce se extrage aurul mercurul e refolosit, asa ca nu ajunge niciodata in cantitati mari in exterior (doar ce se agata de sterilul care ramane dupa dizolvarea aurului in mercur), pe cand din cate stiu eu proiectul RMGC prevede bazine de stocare amplasate efectiv pe camp pentru deseurile lichide rezultate din exploatare, ori bazinele alea e cvasi-imposibil sa le faci impermeabile pe termen lung - solutia ce urmeaza a fi stocata e puternic coroziva
Dar dupa ce tot aurul a fost extras, adica 20 de ani, o data cu aurul vor disparea si acele locuri de munca, iar zona va fi complet distrusa si transformata intr-un desert, si va dura poate sute de ani ca sa se refaca !!!
Si sa nu mai spun de poluarea care mai mult ca sigur va aparea in cazul unor inundatii ale decantoareloriar raurile Aries, Mures, Tisa si Dunarea vor colcai de cianuri.
Deci repet intrebarea, noi cu ce ne alegem ?
Oamenii care sustin proiectul ori o fac din naivitate ori au fost platiti, si chiar daca locuiesc acum in zona, ei isi vor cauta viitorul in alta partecu banii primiti, pentru ca acolo nu se va mai putea locui !!!
Dar poate eu nu vreau sa plec, acolo m-am nascut si acolo vreau sa mor, de ce trebuie sa-mi dicteze ei viitorul meu ? Cine le da acest drept ?
sa le fie rusine, calici ce sint, oameni fara coloana vertebrala!
le aveai in gand si ai scris si tu asa rapid
MAI TRIST ESTE FAPTUL CA, CONFRATI DE-AI NOSTRII PACTIZEAZA CU EI. EI SUNT PRINCIPALUL PERICOL. MARE ATENTIE !!!
Dece nu la ei?
Dece nu spune statul roman un NU hotarat?
Am semnat o petitie in urma cu doi ani, prin care precizam ca nu sunt de acord cu exploatarea aurului de la Rosia Montana si am primit prin posta un CD cu "explicatii" dar CD nu se deschdea, cred ca au facut o campanie formala cu CD-uri defecte. Niste smecheri !
Trebuie sa ne trezim !!!
Tot canadienii au facut exploatare de genul asa, cu cele mai noi tehnologii, cu super-asigurari ca nu vor polua etc. in Kirgistan. Evident ca au poluat, evident ca au trebuit relocati mii de oameni, si evident ca au fost si oameni morti din cauza otravii.
Cei de la Gold Corporation ne iau de prosti!!! Ei nu urmaresc binele comunitatii ci doar propria bunastare..
Prefer un peisaj clasic al muntilor Apuseni decat un peisaj clasic minier cu scurgeri de cianura, urme de roti, praf, mizerie etc..
Voi ce preferati?
Si binele comunitatii de unde vine, bre ? Din salbaticia locului ? Pe oamenii aia de acolo i-ai intrebat ce lucreaza si pe cati bani ? Daca nu esti tu din comunitatea lor, nu-ti mai da cu parerea, ca vad ca pe tine te intereseaza doar peisajul. Si probabil ai vrea sa dispara de foame si oamenii locului, ca sa iti fie tie peisajul si mai salbatic !
Ia citeste matale aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%9Fia_Montan%C4%83,_Alba#Proiectul_minier
Vor fi distruse vestigii romane, o vale intreaga urmeaza sa fie transformata intr-un bazin in care se vor depozita 196 de MILIOANE de tone de cianuri si alte 3 mine deschise vor distruge peisajul pentru totdeauna.. (si astea nu sunt bazaconii, totul este descris chiar de Gold Corporation ca facand parte din acest proiect - vezi si alte surse de la ONG-uri).
Oamenii de acolo cred se descurca oricum.. au trait si fara ajutorul "investitorilor" pana acum.. Nici nu stiu ce sa mai cred de romanasii astia ce populeaza tara asta.. Unde va e capul stimati "patrioti"? Chiar ne vindem istoria, sanatatea si peisajele de dragul aurului care oricum nu va ramane in tara?
Iar faptul ca nu a auzit ori nu stie cine sunt cei de la MindBomb nu e decat o dovada a "profesionalismului" lui
Cat despre actiunile MindBomb da o cautare pe google, pe paginile din Romania, ca nu-s toate pe site. Apoi fa acelasi lucru folosind ca si cautare Bogdan Naumovici. S-ar putea sa ai surpriza sa vezi ca s-a scris despre MindBomb si actiunile lor numa de vreo 10 ori mai mult decat despre Naumovici. Dar pentru tine (ca si pentru Naumovici) ignoranta e un argument.
Ai trait ceva ani si tu dupa "Crede si nu cerceta" ???
O sa ia tzeapa.
Uita ca innoata impotriva curentului.
Aici nu e vorba de "ala mic si negru de respira greu " .... chinuindu-se sa creeze un brand de tveu (de care nimeni nu-si aduce aminte, alt chix intr-ale advertisingului ... atunci cand iti aduci bune aminte de reclama, numa' de produsu' pt. care e facuta reclama ba) .
E vorba de cu totul altceva, unde este implicat din plin emotionalul.
E vorba batranilor nostri din Ardeal.
"Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta".
Sa astepte ei mult si bine sa exploateze aurul din inima romanismului, din Apuseni.
Murim cu ei de gat, cat or fi ei de canadieni, fir-ar mama lor a dracului.
Cat despre Leo Burnett, halal.
Nicaieri in lume unde s-a facut vreo exploatare de aur bazata pe spalarea minereului cu cianuri nu s-a evitat poluarea. Mai rau, nicaieri unde s-a poluat nu s-a putut elimina poluarea, si costurile pt. limitarea acesteia au fost de fiecare data enorme.
Cauta matale o firma de asigurari care sa asigure statul roman impotriva unei eventuale catastrofe ecologice. Daca gasesti, is si eu de acord cu RMGC.
N-am nimic impotriva unei reconstructii si dezvoltari a zonei. Da' ce vor astia de la RMGC/Gabriel Resources e de fapt distrugerea zonei, nu reconstructia ei. Ei ar fi cel mai fericiti daca in Apuseni ar fi ca la ei" mii de km patrati nelocuiti. Ca atunci n-ar avea cine protesta.
nici APA romai no sa aiba,in loc de apa vor bea otrava !
din comunism in jaf,din jaf in distrugere,asta este Romania !
Exploatarea la suprafata produce de 8 pana la 10 ori mai mult steril si deseuri contaminate chimic decat exploatarea traditionala in subteran.
Datorita timpilor lungi de degradare a produsilor toxici rezultati in urma spalarii minereului cu cianuri, in toate cazurile documentate pana in prezent zonele de exploatare sunt infestate in timp atat apele freatice cat si cele de suprafata. Infestarea poate (si apare de regula) la zeci de ani dupa inceperea exploatarii, de multe ori dupa ce exploatarea a fost deja inchisa.
Un graunte de cinaura de marimea unui bob de orez omoara un om in cateva zeci de secunde. Acelasi graunte dizolvat intr-un iaz de cateva zeci de metri patrati omoara toti pestii.
In urma infiltrarii panzei de apa freatica cu compusi chimici rezultati in urma spalarii minereului de aur cu cianuri, apa freatica se transforma intr-un acid mai coroziv decat acidul sulfuri ce se foloseste in acumulatorii auto.
Ia cititi aici:
http://www.acad.ro/rosia_montana/pag_rm04_decl.htm
http://www.acad.ro/rosia_montana/pag_rm06_decl0227.htm
1. Lanseaza diferite articole in presa despre cat de benefic este pentru Romania sa primeasca o redeverenta de 5% din 4-9 miliarde $ bani care vor parasi tara .
2. Cumpara niste politicieni de nimic care vor sustine ca Romania are nevoie de surse alternative de venit .
3.Lanseaza niste stiri foarte incisive despre cat de prost stam cu banii si eventual agita apele si international
4. Cu o armata de "blogeri" si internauti incearca sa influenteze e-opiniile contra si eventual cumpara siteuri etc
5. Vor incerca sa obtina un referendum pe care sa il poata controla -referendum local .
Trebuie sa ne opunem acestei manipulari cu toate armele . Aurul acela este al nostru si NICIODATA nu trebuie sa acceptam vreo secunda jaful acesta .
In ziua de azi, sa fii impotriva proiectului RMGC este o moda. Daca indraznesti sa ai o alta opinie, bazata pe o experienta reala in domeniul valorificarii resurselor naturale, esti catalogat drept vandut.
In cele din urma, zacamantul Rosia Montana va fi exploatat. Intrebarea este cand si mai ales cine il va exploata!!! Naivii care proclama sus si tare ca sunt impotriva exploatarii (nu obligatoriu a proiectului RMGC) fac jocul, fara sa vrea, unor forte infinit mai periculoase decat amaratii de la RMGC. Statul roman este proprietarul zacamantului. Responsabilitatea referitoare la modul in care va fi exploatat, cade pe umerii celor care conduc institutiile statului abilitate in acest domeniu. Aici e buba: coruptia, lasitatea, incompetenta si interesele financiare ale unora impiedica gasirea unoei solutii realiste, juste si profitabile pentru statul roman.
Las-o jos, ca macane! Nu mai umbla cu minciuni!
Iar aceia de la RMGC, daca sunt amarati, n-au decat sa se duca la mamicile lor sa planga - nu sa-i distruga pe moti sau sa stea cu mana intinsa la pomana (= toate facilitatile fiscale) statului roman!
Cand castigam mai putin, aveam timp sa fac excursii la munte, cu rucsacul, cu bicla si mama ce multumit eram. Acum castig mai mult, dar am mai putin timp. Insa nostalgia acelor vremuri o pastrez.
Deci, lasati muntii in pace, ca sa se bucure si altii de frumusetea lor!
Iar romanii care colaboreaza cu astia ar trebui lapidati in piata publica.
Referendum national- nu pot 4000 de oameni sa hotarasca in numele a 22 milioane de romani- este aurul tarii- zacamintele sobsolului sunt PATRIMONIU NATIONAL- se aude acolo la IMPARATIE?
Apoi deteriorarea mediului, nu echivaleaza ca si pret cu sanatatea oamenilor, deci NU!
Intr-o alta ordine de idei, va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu dorinta unei doamne mai in varsta, nascuta in zona Rosia Montana, care doreste sa publice un manifest, compus in versuri, scris cu multe lacrimi dar si cu mare talent scriitoricesc. A inregistrat si o caseta prin care se poate remarca intreaga ei durere despre dezastrul produs in urma demararii proiectului Rosia Montana - Gold Corporation. Ea scrie in numele intregii zone si trage un ultim semnal de alarma catre populatia acestei tari. Intrebarea este: Unde poate trimite aceste versuri dar si caseta inregistrata cu vocea ei. Aproape te cutremuri citind-o sau ascultand-o.
Cu multumiri,
Elena
ATENTIE" Ganditi pe VIITOR nu in PREZENT. ganditi-va ca dupa ce sevor exploata la maximum acel zacamant, acea zona va deveni O A DOUA OCNITA " Sunt din VALCEA " adica, vor AVEA LOC ALUNECARI DE TEREN, TEREN OTRAVIT si nu numai.
eu sunt din VALCEA si stiu foarte bine ce sa intamplat la OCNELE MARI cand s-au surupat acele IMENSE TUNELURI IN MUNTII DE SARE.
oamenii, in loc sa PUNA TOATA MOTIRINA, au PUS MOTORINA AMETECATA CU APA si asa, s-a ajuns la acel dezastru.
nu fiti orbiti de bani; ganditi pe viitor.
propun sa stangem bani si sa facem un spot pe tema asta :)
1• Din frontul de lucru minereul să fie împachetat (în containere corespunzătoare) şi transportat - fie cu trenul, fie auto sau naval ori chiar aero - ( !,,navigabilizarea'' Mureşului pe Tisa la Dunăre şi de aici spre Constanţa sau / şi Amsterdam ! şi…)
2• Ecologizarea zonei exploatate se uşurează considerabil...
3• Devine necesară îmbunătăţirea infracstructurii de transport (1•)
4• Ajuns la doritori, minereul poate fi tratat aşa cum ni se propune nouă - adică !,,ecologic'' . Ei – cei râvnitori de aur , - ACOLO la ei să-l tehnologizeze cum vreau ei şi să se ecologizeze cât doresc iar pe noi, AICI să ne lase ,,ne-beneficiarii’’ tehnologiei aceleia - şi ne-îmbunătăţitori de natură…(vrem împreună cu natura – nu deranjatori de natură şi poate cândva, cumva reparatorii ei …)
•….Măcar aşa ne-am alege şi noi cu ceva infrastructură…
B.C.Deva.
…,,de-o fi una de-o fi alta
CUM E SCRIS ŞI PENTRU NOI.,
Aurul şi-Argintul. nostru
TOT, - da ‘ TOT - nu-i pentru noi
cica sondajul e facut in zona transilvaniei iar ca idee se verifica institutiile statului care sunt mai bine vazute de populatie si cele de presa care sunt mai urmarite, inclusiv in limba maghiara. cum crezusem ca subiectul e mort de ceva vreme si fiind prins de alte evenimente am fost surprins sa aflu acuma ca basescu vrea discutarea proiectului in csat si videanu il vrea ca pe un obiectiv cheie in programul de guvernare, e un semn ca acesti canadieni au ajuns cu mita la varful piramidei si sunt hotarati sa nu renunte pana nu fac o groapa cu cianura in apuseni.
ca sa revin un pic la continutul discutiei de o jumatate de ora avuta cu domnisoara de la firma de sondaje, al carei nume imi scapa, 15 minute mi-a enumerat niste 'stiati ca'-uri pozitive despre 'companie' fara sa ii pronunte numele decat odata la inceput, modul in care erau formulate asa zisele intrebari mi s-a parut revoltator pentru ca smulg un raspuns pozitiv foarte usor de un om neavizat sau neatent la exprimare.
ma astept ca in curand sa inceapa bombardamentul cu spoturi cu ape poluate de 12 milioane de litri de acizi pe zi si care nu pot fi curatate decat de rmgc si 1000 de hectare de padure plantata in apuseni.