Consiliul National al Audiovizualului a aplicat, marti, o amenda neobisnuita postului Realitatea TV, in valoare de 12.500 de lei, pentru faptul ca a introdus comentarii proprii in comunicarea publica a deciziilor de sanctionare aplicate de CNA acestui post. Tot marti, forul a somat postul Antena 1 pentru incalcarea prevederilor referitoare la informarea corecta a publicului, in scandalul cu Adevarul pe tema romanului "Enigma Otiliei".

Antena 1 a primit si o amenda de 2.500 de lei pentru incalcarea prevederilor din Codul audiovizual privind informarea corecta a publicului si impartialitatea, intr-o stire difuzata in cadrul emisiunii Observator din 22 martie.

Amenda de 12.500 de lei acordata postului Realitatea TV a vizat "comentariile care au insotit comunicarea publica a deciziilor de sanctionare aplicate postului de catre CNA, din zilele de 28 si 29.04.2009". Pagina de media da un exemplu in care postul "isi lipea alaturi de textul forului si pozitia proprie, prin care se dezvinovatea".

Potrivit CNA, postul a incalcat prevederea din Legea audiovizualului potrivit careia "toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor".

Pagina de media scrie totodata ca somatia acordata Antenei 1 pentru reflectarea conflictului cu ziarul Adevarul a incalcat normele de informare corecta, care presupun prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie.