General managerul Adevarul Holding, Razvan Corneteanu, a calificat contractul colectiv de munca la nivel de ramura al jurnalistilor drept unul “tampit”, in sensul de inaplicabil. Invitatul lui Iulian Comanescu la Intalnirea Media HotNews de miercuri, 6 aprilie, a vorbit despre planurile de dezvoltare ale grupului detinut de Dinu Patriciu, care va fi “pe investitii” in urmatorii doi sau trei ani. Doua-trei “repere” din grup sunt fac “peste un milion de euro” anual, a adaugat Corneteanu.

Rayvan Corneteanu i-a acordat lui Iulian Comanescu, dupa intalnirea online, un interviu in Studioul HotNews.ro, care va fi postat pe HotNews.ro joi, 7 mai.

Fragmente din intalnirea online

  • “Adevarul” nu intra nici in campaniile din acest an: “Anii electorali, si in general politica, au fost, sunt si in perioada imediat urmatoare vor continua sa fie ani plini de otrava pentru presa scrisa. Asta este unul din motivele pentru care brandul Adevarul va anunta in sapt amana urmatoare (pentru a doua oara in interval de cateva luni - alegerile parlamentare), o strategie de neglijare a zonei politice si de neasociere a brandului de niciun fel cu fenomenul politic” Intr-un alt loc: “Orice am scrie in acest moment ar putea fi interpretat fie ca jocuri ale lui Dinu Patriciu, fie ca polite pe care acesta ar vrea sa plateasca. In plus, avem 28 de editii locale, iar politica la nivel local este un fenomen foarte complex. Se manifesta de la Big Mac-ul care este oferit jurnalistului de la un ziar cu tiraj mic, si pana la micile jocuri locale care sunt cunoscute de toti cei din zona, dar complet necunoscute la nivel national.”
  • Profitabilitatea Adevarul Holding: “Spre deosebire de altii, noi avem de gand sa investim in continuu. Probabil ca discutam inca de niste ani in care Adevarul Holding, ca total, va avea nevoie de investitii - 2-3 ani.” Cu toate acestea: “Avem 2-3 repere in Adevarul Holding care castiga si peste 1 milion de euro profit net anual, in acest moment.” Zona pe care se vor concentra cheltuielile: “Focusul pe urmatoarele 12 luni sunt investitii in zona calitatii editoriale. Ati vazut deja multe schimbari si veti vedea mult mai multe in perioada urmatoare. Lucram cu consultanti straini, investim in suplimente.”
  • Tirajul Adevarul cu si fara insert: “Intr-o zi cu carte, Adevarul vinde atat cat tipareste, respectiv 250-260 de mii. Intr-o zi de vineri, vinde intre 60-120 de mii, depinde de luna. Intr-o zi normala, in jur de 60-70 de mii. Intr-o zi de duminica, in jur de 50 de mii. Daca s-ar intrerupe promotia la carte si daca s-ar intrerupe promotiile la CD-urile lui Jurnalul, la enciclopediile lui Romania Libera, la DVD-urile lui Gandul si EVZ (s-au intrerupt deja), la cartile si DVD-urile lui Cotidianul si multe alte lucruri care se fac in presa romana, Romania ar fi foarte diferita de toate celelalte tari din lume.”
  • Ce ramane din cotidiene dupa explozia online-ului? “Expansiunea internetului tinde sa canibalizeze stirea, partea de news pe care un cotidian o ofera publicului larg, dar nu poate canibaliza asa usor, ba din contra, partea de grafica, de exprimare vizuala, de comentariu, de analiza, de investigatie.”
  • Despre recentele negocieri la nivel de ramura: “Contractul colectiv de munca la nivel de ramura, va spun cinstit, este unul tampit. Atat de nerealist incat nimeni din presa nu poate sa-l aplice la virgula. Ca si pe vremea stalinista, consecinta este ca reflectorul se pune pe cel care este parat. In realitate, toata lumea are aceleasi probleme. De la programul de munca, care sigur ca nu este unul fix, pentru ca nu producem suruburi, pana la evaluarea de personal, care e dificil de facut din aceleasi motive, de la sporurile ciudate, neaplicate de nimeni in acest moment in presa si pana la multe alte clauze...de fapt nu sunt foarte multe, dar sunt compelt nerealiste. Asa ca apare sub lupa cel care este luat la control. Faceti maine o plangere la ITM pentru trustul de presa in care dumneavoastra activati, daca activati in presa, si o sa vedeti ca rezultatul va fi identic.”
  • Despre salariile jurnalistilor: “In 2007 si 2008, In Romania s-a exagerat cu cresterile de salarii. Ne apropiem vertiginos de salariile din Ungaria, Slovacia si Cehia, dar nu ne apropiem deloc in ceea ce priveste productivitatea si calitatea afacerilro de presa de tarile respective. Piata se autoreglezeaza si poate nu degeaba acum asistam la scaderi de salarii. Personal cred ca in 5-7 ani salariile cu tarile pe care le-ati mentionat vor fi identice.”
  • Presa scrisa sufera din cauza propriilor slabiciuni, nu a internetului. Trecerea cititorilor pe online “este un trend in masura in care numarul cititorilor de online a crescut exponential in ultimii 4-5 ani. Asta nu inseamna ca presa scrisa trebuie neaprat sa sufere. Motivul pentru care sufera presa scrisa in Romania este legat mai mult de propriile slabiciuni ale presei scrise si mai putin de explozia de audienta a internetului. Incotro? Catre o presa curatata de amatori si catre un internet care, in combinatie cu presa si televiziunea, va intregi pachetul informational.”
  • Urmatoarele proiecte pe internet: “adevarul.es, adevarul.it vor fi lansate in urmatoarele saptamani. Avem redactii in Milano si Castellon si redactori angajati in Padova, Torino, Milano, Roma si Florenta. De asemenea, in Madrid, Tarragona, Barcelona, Valencia, Castellon. Este un proiect la care s-a lucrat 2 ani. “

Invitatul lui Iulian Comanescu are o experienta considerabila in Ringier Romania, unde a urcat treapta cu trapta scara ierarhica pana in 2006, cand a parasit functia de general manager.

Din toamna aceluiasi an, el a obtinut pozitia de general manager al grupului detinut de Dinu Patriciu, unde, printr-o campanie de marketing agresiva a adus “Adevarul” la o medie de 86.500 de exemplare in decembrie 2008, iar “Click!”, la 146.767 copii vandute.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro: