Rayvan Corneteanu i-a acordat lui Iulian Comanescu, dupa intalnirea online, un interviu in Studioul HotNews.ro, care va fi postat pe HotNews.ro joi, 7 mai.
Fragmente din intalnirea online
- “Adevarul” nu intra nici in campaniile din acest an: “Anii electorali, si in general politica, au fost, sunt si in perioada imediat urmatoare vor continua sa fie ani plini de otrava pentru presa scrisa. Asta este unul din motivele pentru care brandul Adevarul va anunta in sapt amana urmatoare (pentru a doua oara in interval de cateva luni - alegerile parlamentare), o strategie de neglijare a zonei politice si de neasociere a brandului de niciun fel cu fenomenul politic” Intr-un alt loc: “Orice am scrie in acest moment ar putea fi interpretat fie ca jocuri ale lui Dinu Patriciu, fie ca polite pe care acesta ar vrea sa plateasca. In plus, avem 28 de editii locale, iar politica la nivel local este un fenomen foarte complex. Se manifesta de la Big Mac-ul care este oferit jurnalistului de la un ziar cu tiraj mic, si pana la micile jocuri locale care sunt cunoscute de toti cei din zona, dar complet necunoscute la nivel national.”
- Profitabilitatea Adevarul Holding: “Spre deosebire de altii, noi avem de gand sa investim in continuu. Probabil ca discutam inca de niste ani in care Adevarul Holding, ca total, va avea nevoie de investitii - 2-3 ani.” Cu toate acestea: “Avem 2-3 repere in Adevarul Holding care castiga si peste 1 milion de euro profit net anual, in acest moment.” Zona pe care se vor concentra cheltuielile: “Focusul pe urmatoarele 12 luni sunt investitii in zona calitatii editoriale. Ati vazut deja multe schimbari si veti vedea mult mai multe in perioada urmatoare. Lucram cu consultanti straini, investim in suplimente.”
- Tirajul Adevarul cu si fara insert: “Intr-o zi cu carte, Adevarul vinde atat cat tipareste, respectiv 250-260 de mii. Intr-o zi de vineri, vinde intre 60-120 de mii, depinde de luna. Intr-o zi normala, in jur de 60-70 de mii. Intr-o zi de duminica, in jur de 50 de mii. Daca s-ar intrerupe promotia la carte si daca s-ar intrerupe promotiile la CD-urile lui Jurnalul, la enciclopediile lui Romania Libera, la DVD-urile lui Gandul si EVZ (s-au intrerupt deja), la cartile si DVD-urile lui Cotidianul si multe alte lucruri care se fac in presa romana, Romania ar fi foarte diferita de toate celelalte tari din lume.”
- Ce ramane din cotidiene dupa explozia online-ului? “Expansiunea internetului tinde sa canibalizeze stirea, partea de news pe care un cotidian o ofera publicului larg, dar nu poate canibaliza asa usor, ba din contra, partea de grafica, de exprimare vizuala, de comentariu, de analiza, de investigatie.”
- Despre recentele negocieri la nivel de ramura: “Contractul colectiv de munca la nivel de ramura, va spun cinstit, este unul tampit. Atat de nerealist incat nimeni din presa nu poate sa-l aplice la virgula. Ca si pe vremea stalinista, consecinta este ca reflectorul se pune pe cel care este parat. In realitate, toata lumea are aceleasi probleme. De la programul de munca, care sigur ca nu este unul fix, pentru ca nu producem suruburi, pana la evaluarea de personal, care e dificil de facut din aceleasi motive, de la sporurile ciudate, neaplicate de nimeni in acest moment in presa si pana la multe alte clauze...de fapt nu sunt foarte multe, dar sunt compelt nerealiste. Asa ca apare sub lupa cel care este luat la control. Faceti maine o plangere la ITM pentru trustul de presa in care dumneavoastra activati, daca activati in presa, si o sa vedeti ca rezultatul va fi identic.”
- Despre salariile jurnalistilor: “In 2007 si 2008, In Romania s-a exagerat cu cresterile de salarii. Ne apropiem vertiginos de salariile din Ungaria, Slovacia si Cehia, dar nu ne apropiem deloc in ceea ce priveste productivitatea si calitatea afacerilro de presa de tarile respective. Piata se autoreglezeaza si poate nu degeaba acum asistam la scaderi de salarii. Personal cred ca in 5-7 ani salariile cu tarile pe care le-ati mentionat vor fi identice.”
- Presa scrisa sufera din cauza propriilor slabiciuni, nu a internetului. Trecerea cititorilor pe online “este un trend in masura in care numarul cititorilor de online a crescut exponential in ultimii 4-5 ani. Asta nu inseamna ca presa scrisa trebuie neaprat sa sufere. Motivul pentru care sufera presa scrisa in Romania este legat mai mult de propriile slabiciuni ale presei scrise si mai putin de explozia de audienta a internetului. Incotro? Catre o presa curatata de amatori si catre un internet care, in combinatie cu presa si televiziunea, va intregi pachetul informational.”
- Urmatoarele proiecte pe internet: “adevarul.es, adevarul.it vor fi lansate in urmatoarele saptamani. Avem redactii in Milano si Castellon si redactori angajati in Padova, Torino, Milano, Roma si Florenta. De asemenea, in Madrid, Tarragona, Barcelona, Valencia, Castellon. Este un proiect la care s-a lucrat 2 ani. “
Din toamna aceluiasi an, el a obtinut pozitia de general manager al grupului detinut de Dinu Patriciu, unde, printr-o campanie de marketing agresiva a adus “Adevarul” la o medie de 86.500 de exemplare in decembrie 2008, iar “Click!”, la 146.767 copii vandute.
- Intalnirea s-a incheiat
- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro:
- 11 februarie 2009: Grig Davidovitz, profesor de jurnalism din Israel: „Daca publicul are nevoie de jurnalism de calitate, acesta va continua sa existe”
- 18 februarie 2009: Calin Rotarus (ARBOinteractive) despre evolutia bugetelor de online in 2009
- 11 martie 2009: Lucian Ionita (Sanoma) - “10 la suta din glossy-urile romanesti vor disparea in 2009”
- 18 martie 2009: Octav Popescu (Initiative Romania): „Piata TV va fi in 2009 sub 280 de milioane de euro”
- 10 aprilie 2009: Sergiu Biris (Trilulilu): „Am introdus 16:9, va fi disponibila si optiunea HD”
Stiu...vom vorbi de structura cititorilor - virsta, intelect , localitate....si totusi - general - incotro?
2. Apropos de managerizat presa : Se stabilesc-PRIORITAR - aceleasi Obiective cantitative, ca in orice business sau - dat fiind obligatia de a avea o etica si o tinuta - puneti pe primele locuri si altceva? ...Efectele nu apar...( sau anii electorali la rind strica....strategia?)
3.Comentariu : Parere personala:Cred ca este o focalizare excesiva pe subiectele interne si acest fapt ne duce spre o miopie...De ce nu deschidem pagina spre exterior ( tari vecine, Europa etc) mai mult? Nu se citeste/?............
2. Etica si tinuta iti asigura longetivitatea. Poti sa dai "tunuri", sa faci compromisuri , dar acestea iti scurteza durata businessului in presa. Anii electorali, si in general politica, au fost, sunt si in perioada imediat urmatoare vor continua sa fie ani plini de otrava pentru presa scrisa. Asta este unul din motivele pentru care brandul Adevarul va anunta in sapt amana urmatoare (pentru a doua oara in interval de cateva luni - alegerile parlamentare), o strategie de neglijare a zonei politice si de neasociere a brandului de niciun fel cu fenomenul politic.... o departare de zona politica in aceasta perioada. Si tot pentru prima oara un brand de presa scrisa va anunta ca va anunta ca va refuza publicitate electorala, tocmai pentru a sublinia ceea ce am spus mai devreme.
3. Inca din 2006, Adevarul a avut o investitie speciala in zona politicii internationale. Impartasesc opinia dumneavoastra ca subiectele interne, in special cele politice, au contribuit la degradarea actului jurnalistic din Romania... focusarea pe aceasta zona. De aceea, inca din 2006, sectiunea de "international" a lui Adevarul avea tot atat de multe pagini de international cat principalele 4-5 ziare la un loc: 8 pagini. asa s-a ajuns si al editarea magazinului "Foreign Policy". Aceeasi echipa se ocupa si astazi si de zona de international si de Foreign Policy.
1. In ceea ce priveste presa scrisa, care considerati ca este proportia optima intre calitatea textelor si tirajul unei publicatii pentru eficientizarea financiara Vorbind in linii mari bineinteles.
Mai clar, (pt ca am intrebat o tampenie..cred)este indeajuns doar nvestitia intr-un tiraj marit fara a creste si calitatea pentru a obtine un profit mai mare?
2. Considerati ca libertatea presei romanesti in general este ingradita la o adica in primul rand de factori politici, economici, sau legislativi?
Multumesc.
2. Daca mi-ati fi pus intrebarea asta pana in anul 2003-2004, v-as fi raspuns ca presa este sufocata efectiv de jucatorii politici care ii influnteaza si pe cei economici si legislativi. In ultimii ani situatia s-a schimbat si performantele caselor de editura si a presei in general sunt legate de calitatea produselor, dar si de problemele specifice domeniului, de exemplu distributia de presa.
2. La inceputurile dumneavostra in cadrul trustului Adevarul spuneati ca inserturile de carte, DVD etc. aduc o crestere superficiala a tirajului si ca dumneavostra preferati o crestere a tirajului prin content-ul ziarului, nu prin "cadouri" care n-au legatura cu ideea de cotidian (v-am auzit rostind ideea asta, nu e nicidecum o presupunere). Cand si de ce s-a produs schimbarea de atitudine?
3. De ce Adevarul de seara apare cam la amiaza? Intreb asta pentru ca, initial, chiar aparea mai spre seara. Iar daca s-a ajuns la schimbarea orei din ratiuni de eficienta, sa inteleg ca departamentul reponsabil cu conceptul publicatiei a inceput printr-un "sut in bara"? De ce nu s-a intuit de la inceput ca o aparitie la ore mai tarzii atenteaza serios la numarul cititorilor (si tot de decurge de aici)?
4. Ierarhia sau initiativa? Mai exact, ce tip de angajat preferati: cel care se manifesta in umbra ierarhiei, sau cel pentru care initiativa dezminte ierarhia?
5. Peste cati ani credeti ca publicatiile holdingului dumneavostra vor ajunge la o minima independenta finaciara? Cand vor functiona publicatiile trustului fara sa fie nevoie de infuzie de capital din partea dlui Patriciu?
2. "La inceputurile" mele in cadrul trustului Adevarul, prioritatea a constinuit-o investitia in editorial, in produs. Comentariul pe care l-ati rupt din context, se referea la faptul ca degeaba faci inserturi de carte, dvd, etc, daca acestea vin impreuna cu un produs slab. Nu m-am referit la cadouri in sensul peiorativ, pentru ca acestea nu sunt cadouri, se platesc. La vremea la care va referiti, observam cu amuzament si buna dispozitie, cum toate produsele de presa care au demarat investitii in acest segment, nu aveau niciun fel de strategie de viitor. Nu este o inventie, o chestiune geniala, sa inserezi DVD-uri impreuna cu un ziar. Le poti vedea facute in toata lumea in toate felurile. M-am bucurat sa constat ca proiectele in derulare ale competitiei la vremea respectiva si ma refer la Cotidianul, EVZ si Gandul erau slabe si nu aveau strategie, deci viitor. Si dupa ce am investit in produs, in suplimente , in calitatea editoriala, cu actiuni de inserare add-on impreuna cu ziarul, mai destept facute si cu un "fir rosu", am produs rezultate mult mai mari. Dovada ca erau prost facute, proiectele competitiei au murit.
In legatura cu motivatia noastra de a scoate un Adevarul de Seara la amiaza, si in unele orase chiar spre seara, in functie de obiceiurile locale, discutia asta a facut subiectul unor intalniri si dezbateri interne care au durat ani de zile. Primul reflex era sa-l scoatem dimineata "pentru ca asa fac altii". Ulterior am realizat importanta combinatiei Adevarul - Adevarul de Seara si adevarul.ro.
Pentru a inchide cercul informational si pentru a intra intr-o competitie directa cu informatiile tocate de TV-uri 24/24 am decis aparitia lui la orele respective. Orele sunt decise pe fiecare oras de aparitie, in functie de obiceiurile locale.
Asa ca, stimate domn, "sutul in bara" de care vorbiti s-a materializat prin: 26 de editii in acest moment, 470.000 de exemplare zilnic 7/7, de vineri inca doua editii in Pitesti si Targoviste, si predarea "competitiei" Compact care a inchis ziarul acum cateva saptamani dupa ce au vazut ca nu au nicio sansa de a intra in competitie cu noi.
In toate cele 28 de orase Adevarul de Seara este calculat ca ziarul nr. 1, adica ziarul cu cel mai mare tiraj. Sigur, gratuit. Investitia este uriasa si este o dovada de mare incredere si de mare curaj din partea lui Adevarul Holding in a face cel mai mare network de ziare locale construit vreodata in Romania.
5. Unele dintre publicatiile noastre sunt deja profitabile, chiar vreo 2-3 foarte profitabile. Motivul pentru care nu vorbim prea mult despre asta este pentru a nu da idei competitiei si, de asemenea, pentru ca noi inca investim in alte directii, produse, care trebuiesc finantate.
Dar luati-o ca o stire in premiera: avem 2-3 repere in Adevarul Holding care castiga si peste 1 milion de euro profit net anual, in acest moment.
Vom fi complet independenti cand profiturile produselor Adevarul vor fi mai mari decat cheltuielile pe care le facem cu structura actuala si cu investitiile, pentru ca, spre deosebire de altii, noi avem de gand sa investim in continuu. Probabil ca discutam inca de niste ani in care Adevarul Holding, ca total, va avea nevoie de investitii - 2-3 ani. Asta fara a ne opri in toata aceasta perioada din investitii.
In viziunea lui d-lui Warren Buffet lucrurile par a fi destul de clare in ceea ce priveste viitorul presei scrise si personal sint de acord si as prevede pentru Romania acelasi lucru,binenteles cu efect intirziat de citiva ani ,poate chiar zeci de ani .........citez de pe CNN
"""""""Mr. Buffett on Newspapers
Mr. Buffett has long held himself out as a newspaper man. As a child, one of his first jobs was delivering newspapers. An Omaha newspaper Berkshire owned, Sun Newspapers, won a Pulitzer Prize in 1973 based in part on a tip Mr. Buffett provided. One of Berkshire's biggest investments in the 1970s was the Buffalo News, which it still owns.
But his view on the future of the newspaper industry is dismal. "For most newspapers in the United States, we would not buy them at any price," he said. "They have the possibility of going to just unending losses."
As long as newspapers were essential to readers, they were essential to advertisers, he said. But news is now available in many other venues, he said.
Berkshire has a substantial investment in Washington Post Co. He said the company has a solid cable business, a good reason to hold on to it, but its newspaper business is in trouble."""""""""
Cum comentati .........daca in cadrul grupului pe care il conduceti ,presa scrisa ocupa o parte importanta a businessul care-l practica nu va simtiti amenintat?
Va multumesc pentru timpul acordat,
Maxim Borcuti
In plus, reflexul de a citi ceva material, cum este un ziar, este unul greu de diluat. In consecinta, eu cred ca o combinatie intre un trust de presa puternic, cu o investitie solida in internet, care sa completeze pachetul de informatii trimis catre cititor este o solutie pe termen lung.
intr-un interviu recent acordat site-ului paginademedia.ro, Catalin Tolontan spunea despre ziarul Adevarul ca, daca nu investeste in continut tot atat cat investeste in promovare, va avea probleme in viitorul apropiat. Sunteti de acord cu el? Daca sunteti de acord, cum credeti ca puteti transforma Adevarul dintr-un ziar anost si moale, intr-o voce vie si autentica?
"Chiar si Adevarul, care nu scade numarul de pagini, ba l-a si crescut constant, are probleme in a asigura o calitate constanta". Si asa este, avem probleme in a asigura o calitate constanta, dar atentie, ea este oricum superioara multora dintre competitorii nostri, iar la final totul este o chestiune de alegere.
Discutand strict de Adevarul, focusul pe urmatoarele 12 luni sunt investitii in zona calitatii editoriale. Ati vazut deja multe schimbari si veti vedea mult mai multe in perioada urmatoare. Lucram cu consultanti straini, investim in suplimente pe care dupa aceea le monitorizam atent vis a vis de calitatea lor editoriala.
Va respect punctul de vedere, dar eu nu cred ca Adevarul este un ziar moale. Probabil dumneavoastra va referiti la faptul ca Adevarul nu este un ziar strident, la faptul ca neimplicandu-se in tot circul politic, nu joaca un rol pe care ar putrea sa-l joace cu consecintele de rigoare. Pot sa va spun ca face parte din strategie ca ziarul Adevarul sa nu sufere de senzational. Asta nu inseamna ca nu dorim exclusivitati si chiar v-as trimite la ultimele 100 de pangini intai din Adevarul in care veti constata multe articole bune si interesante si multe exclusivitati, de asemenea.
Incercam sa ne tinem departe de boala de a produce senzational cu orice pret. Incercam sa facem din Adevarul un partener al cititorului constant, loial, corect si complex, care aduce informatie de calitate si nu vinde baloane. Care nu tine cont de prietenii si dusmanii actionarului majoritar si isi face treaba asa cum trebuie sa-si faca treaba presa, in general. Si poate ca nu degeaba astazi discutam de 100.000 de exemplare vandute medie pe zi pentru Adevarul...
In final, va invit sa vedeti Adevarul in toata complexitatea lui, cu o medie de aprox. 60 de pagini pe zi, cu imbunatatirile grafice editoriale pe care le-am adus in continuu, cu intarirea constanta a echipei, cu faptul ca nu se amesteca in politica (asta il face foarte diferit), cu o atitudine matura pentru anul 2009, cu o infrastructura de invidiat in toate cele 28 de orase in care avem redactii...vreau doar sa spun ca Adevarul este un jucator de luat in seama. Restul e o chestiune de gusturi.
felicitari pentru avantul tabloidului Click, vanzarile declarate de Dvs. 250.000 copii media/zi, sunt remarcabile.
Ati afirmat ca investitiile facute pana acuma sunt recuperabile, chiar credeti asta? volumul de publicitate din Click e scazut.
Cand ati fost ultima data la Craiova?:)
Va doresc mult succes, ceea ce-mi doresc si mie!
Dar daca am reusit odata cu Libertatea sa obtin asemeena profituri, de ce nu am reusi si cu Click? Prima conditie era de a pozitiona Click nr. 1. Putini au crezut ca in 24 de luni poti sa iei un ziar de la 20.000 si sa-l aduci la 250.000 - pe prima pozitie. Tot putini cred ca vom face bani. O sa vedem asta! Eu ii invit pe suspiciosi sa nu investeasca in presa.
In ultimul week-end am fost la Craiova.
Ati inchis procesul in care i-ati acuzat de furt pe cei de la Ringier? In ce stare se mai afla?
Nu vreau sa comentez mai mult gestul nostru de a-i trimite tortul lui Marius Hagger. Nu am dat noi publicitatii situatia respectiva si sa stiti ca tortul era foarte bun. Nu ma intereseaza prea tare trairile ranite ale lui M. Hagger si nici ale altora care interpreteaza orice gest colegial ca unul ostenativ. In mesajul pe care i l-am trimis lui M. Hagger am fost f. limpede cand i-am spus ca "poate e momentul sa normalizam aceasta competitie, pentru ca si asa oamenii tai au luat-o prea in rau" (mesajul era in engleza "they took everything too hard").
As vrea sa subliniez insa, ca in toata aceasta perioada, noi am jucat corect si ma bucur ca va aduceti aminte de furtul celor de la Ringier care 4 luni de zile au copiat toate paginile Adevarul si Click din serverele noastre. Subiectul este inca deschis, pentru ca asa ceva nu se prescrie. La vremea respectiva eu nu am crezut ca Ringier poate sa accepte un asemenea comportament pentru ca am lucrat acolo 13 ani si nu am vazut asa ceva. Iar eu nu as fi acceptat asa ceva.
M-a enervat foare tare atitudinea unor manageri din compania respectiva, care au avut tupeul sa spuna la Clubul Roman de Presa ca de fapt noi i-am trimis sa se angajeze la Ringier pe cei care au furat din servere. Vinovatii s-au stiut dintotdeauna foarteclar: Ana Nita si cativa oameni din jurul ei.
Numai penibilul control al celor din Elvetia nu a descoperit ceea ce stia toata lumea. Am lasat mai moale subiectul respectiv, care e insa pe cale sa fie reaprins, din cauza unei situatii surprinse din nou de noi saptamanile trecute, dar care deocamdata se afla pe masa de discutie dintre mine si directorul general de la Ringier.
Ca si pe vremea stalinista, consecinta este ca reflectorul se pune pe cel care este parat. In realitate, toata lumea are aceleasi probleme. De la programul de munca, care sigur ca nu este unul fix, pentru ca nu producem suruburi, pana la evaluarea de personal, care e dificil de facut din aceleasi motive, de la sporurile ciudate, neaplicate de nimeni in acest moment in presa si pana la multe alte clauze...de fapt nu sunt foarte multe, dar sunt compelt nerealiste. Asa ca apare sub lupa cel care este luat la control.
Faceti maine o plangere la ITM pentru trustul de presa in care dumneavoastra activati, daca activati in presa, si o sa vedeti ca rezultatul va fi identic.
Atata vreme cat acest contract va fi subiectul negocierii intre nulitati de genul Godinac si Milut, el va purta amprenta IQ-ului celor doua personaje. Vina nu este numai a celor 2, care de fapt nu reprezinta pe nimeni in presa romana, si acest penibil fin al lui Liviu Luca, ma refer la Cristian Godinac, ar face bine intai sa se asigure ca jurnalistii se simt reprezentanti de el. Vina apartine trusturilor de presa care efectiv nu au fost interesate de subiect, iar contractul pe domeniul lor a fost facut de oameni care nu au legatura cu domeniul.
Probabil CRP va invata din aceste probleme si dati-mi voie sa va invit sa asistati la urmatoarea negociere a acestui contract cu penibilul domn Godinac.
In legatura cu cazurile pe care le ridicati, trebuie intai sa mentionez ca Adevarul a incercat sa aiba o pozitie matura si echilibrata in ceea ce priveste implicatiile crizei finanaciare care afecteaza in acest moment mediul de afaceri.
Nici nu am anuntat scaderi de persoanl masive cum au facut alte trusturi, de zeci de procente.
Astazi Adevarul Holding are 1055 de angajati. Cele 4 persoane care au fost concediate in ultimele 5 luni, in paralel cu angajarea a peste 100, au plecat din motive legate de implementarea unor noi mecanisme de corectura a paginilor.
Impreuna cu consultantii straini, am revolutionat sistemul de corectura, si marit responsabilitatea jurnalistului vizavi de calitatea textului, inclusiv cea gramaticala, astfel incat din 15 corectori am redus schema cu 4. Nu stiu daca cifrele sunt foarte exacte, dar proportiile sunt corecte. Trei din cele patru au fost redistribuite ca si colaboratori catre alte produse ale noastre.
Una dintre ele a trebuit sa plece. Si pentru ca nu i s-a oferit "o demonstratie cantitativa" "de ce eu si nu altul", a facut tot acest circ. Tuturor celor care mor de grija lui Gina Visan o invit sa o angajeze si lui Tiberiu Lovin care numai prostii a scris pe blogul lui, si lui Cristi Godinac care de altfel se potriveste foarte bine cu nivelul Ginei Visan si altora care mor de grija unui om al carui sefi l-au ales ca cel mai slab din 15 oameni.
Iar povestea cu politia se desfasura cam asa: incerca sa intre in cladire in conditiile in care i se interzisese accesul in cladire, pentru ca nu mai era angajat al comapniei sau era in perioada de preaviz platit, suna la politie, iar cand sosea masina politiei, cu ajutorul prietenului care fotografia, ca o tiganca in piata de flori, forta fizic intrarea.
sint un cititor fidel al suplimentului dvs de sport. sinteti primul ziar din romania care are un supliment sportiv extrafotbal si tin sa va felicit pt asta. a mai existat o tentativa de astfel de ziar (cotidian, nu supliment saptaminal) acum citiva ani, care a fost un fiasco (evident vorbesc de sport total), desi in ultima sa parte a existentei fotbalul detinea 80% din spatiu.
intrebare: credeti ca in acest moment pe piata ar fi loc de un cotidian extrafotbal? unul care sa nu aiba soarta sport total? care sint audientele adevarul sporturi?
cu stima,
vali dumitru
Spor Total de care vorbiti dumneavoastra era axat tot pe fortbal, asa cum bine ati observat. Este una dintre diferentele pe care Adevarul le face in piata romaneasca, investind in domenii pe care altii le iau in gluma: extra-fotbal, international, verde, cultura, educatie. Nu cred ca un cotidian de extra-fotbal poate supravietui pe piata romaneasca.
Este adevarat ca avantul tabloidului Click si a revistei Click pentru femei se datoreaza in special concursului pe care l-ati desfasurat luna trecuta? Am inteles ca de vineri va incepe un nou concurs. Asta e strategia de marketing pe care o aplicati? In ceea ce priveste ziarul Adevarul, va felicit pentru ideea de a aduce aceste capodopere literare in bibliotecile noastre.
Formula unui tabloid nu poate fi reinventata. Ea poate fi aplicata mai bine sau mai prost. Liberatea a crescut pe investitii editoriale, coroborate cu campanii de marketing, cu lozuri razuibile. Click a crescut pe investitii editorale masive (are o medie de pagini net superioara cu a competitiei), pe investitii in grafica, pe investitii pe calitatea materialelor si pe campanii de marketing la fel, cu lozuri razuibile.
Apoi mai apare aspectul pret, tabloidul prin traditie fiind un ziar ieftin, accesibil. Libertatea a fost ani de zile cel mai ieftin ziar din Romania. Si nu pot decat sa ma amuz astazi cand ii observ pe unii manageri din Ringier care se plang ca alte ziare sunt mai ieftine decat ale lor. atata vreme cat veniturile din publicitate si cele din distributie intr-o perioada previzibila pot fi superioare costurilor, tabloidul poate sa fie un ziar ieftin sau chiar cel mai ieftin ziar.
Nu e o formula romaneasca. In general, peste tot e la fel.
Noul concurs despre care vorbiti dumneavoastra nu e nou. Este acelasi concurs ajuns deja la a sasea editie. Cand l-am inceput pe ultimul, noi aveam vreo 150-170 de mii de exemplare, nu 20 de mii, asa ca formula e mult mai complexa si pe durata mai mare.
Sigur ca aceste concursuri ajuta, dar ele ajuta in masura in care cititorul nou descopera un produs bun. De asta suplimentul TV al lui Click are cel mai mare numar de pagini, cea mai buna calitate grafica, cel mai mare numar de programe, cel mai mare numar de recomandari. Consecinta: editia de vineri este cea mai vanduta editie de ziar din presa romana.
Vreau sa spun ca exista o legatura directa intre efectul marketingului pe care il faci si subiectul operatiunii de marketing.
Daca s-ar intrerupe promotia de carte la Adevarul pentru 2-3 luni, ce tiraj vandut credeti ca ar avea ziarul, spre sfarsitul perioadei de intrerupere?
Daca s-ar intrerupe promotia la carte si daca s-ar intrerupe promotiile la CD-urile lui Jurnalul, la enciclopediile lui Romania Libera, la DVD-urile lui Gandul si EVZ (s-au intrerupt deja), la cartile si DVD-urile lui Cotidianul si multe alte lucruri care se fac in presa romana, Romania ar fi foarte diferita de toate celelalte tari din lume.
Dar, presupunand o asemenea apocalipsa, pe un trend oricum crescator, cred ca am reusi sa vindem in jur de 70-80 de mii de exemplare si in crestere. Astazi vindem peste 100 de mii.
1. Nu credeti ca prin decizia de-a ignora politica, explicata de curand si de Dl. Patriciu in Evenimentul zilei, insultati, chiar si neintentionat, inteligenta cititorilor? Nu credeti ca o astfel de abordare este specifica unul tabloid, dar nu si unui ziar serios?
2. Daca, prin absurd, maine ati renunta la carti, ce tiraj credeti ca ar vinde zilnic in mod real ziarul Adevarul? Intreb pentru ca am vazut cu ochii mei oameni cumparand, dar pastrand cartea si aruncand ziarul la primul cos.
De altfel, toate sondajele refeitor la audienta fenomenului politic sunt foarte triste. Uitati-va si la participarea la vot ca sa aveti si o alta imagine si nu uitati sa observati si particioarea la vot de la aceste eruoparlamentare.
In plus, apare nevoia de a controla echilibrul publicatiei ptr un ziar cum este Adevarul, care vrea sa raman ziarul nr. 1 in Romania.
In plus, orice am scrie in acest moment ar putea fi interpretat fie ca jocuri ale lui Dinu Patriciu, fie ca polite pe care acesta ar vrea sa plateasca. In plus, avem 28 de editii locale, iar politica la nivel local este un fenomen foarte complex. Se manifesta de la Big Mac-ul care este oferit jurnalistului de la un ziar cu tiraj mic, si pana la micile jocuri locale care sunt cunoscute de toti cei din zona, dar complet necunoscute la nivel national.
Si ajung si al ultimul motiv, si nu cel din urma, pur si simplu nu ne-am simtit pregatiti cu deparatamentul politic pe care il aveam al inceputul alegerilor parlamentare, respectiv acum la inceputul alegerilor europarlamentare si pentru cele prezidentiale, pentru a controla echilibrul materialelor si pentru a nu cadea in capcana jocurilor facute din abubdenta de oameni politici, servicii secrete, partide politice si oameni de afaceri cu interese in zona politica.
In plus, repet ceea ce am spus si mai devreme, activitatea politica a actionarului majoritar Dinu Patriciu nu ne intereseaza si preitenii dansului ar face bine sa nu-l mai sune cand sunt criticati in Adevarul pentru ca nu ajuta la nimic.
Toate acestea ne-au condus catre aceasta decizie pentru anul 2008 si 2009 de a ne departa de fenomenul politic.
2. Am raspuns la tirajul zilnic real al Adevarului. El este astazi de peste 100 de mii de exmplare, iar daca scenariul incredibil pe care l-am descris mai sus s-ar transforma in realitate, cele 70-80 de mii de exemplare ale lui Adevarul ar fi oricum net superioare celor 37 de mii exemplare ale EVZ, si celor aproxim. 55 de mii de exemplare ale Junalului National. Asa ca va inteleg ingrijorarea, dar situatia e sub control.
In ceea ce priveste cartea, aici exista cititori si cititori. Sunt unii care nu citesc Adevarul, dar citesc suplimentul Extra forbal. Sunt unii care il cumpara pentru cea mai mare sectiune de cultura din presa de mare tiraj: Adevarul Literar si Artstic de miercuri. Sunt altii pasionatii de Adevarul Sanatate de sambata, iar altii de revista Adevarul Magazin de duminica. Incercam sa oferim un pachet complet, respectand insa diversitatea gusturilor cititorilor.
Constat, inca de pe vremea cand erati la EVZ, ca interveniti in mod nepermis in treburile editoriale. Independenta si credibilitatea unui ziar cresc atunci cand publicitatea nu altereaza continutul editorial. Dvs le amestecati continuu si pagubos. Ca sa va dau un ultim exemplu: v-am citit un articol in Adevarul in care va razboiti cu un ziar concurent, nici nu mai conteaza pe ce tema. Problema e de principiu. Si anume: un manager de presa corect nu se baga cu bocancii in zona editoriala, nu scrie articole in propriul ziar ca sa-si apere afacerile, nu-si umileste angajatii invatandu-i cum sa faca presa, el, managerul, avand cu totul alte interese si fiind usor paralel cu meseria de ziarist. Va intreb doar atat: cand veti inceta sa le dictati ziaristilor ce si cum sa scrie?
In legatura cu articolul din Adevarul, ideile cerute de redactorul sef Grigore Cartianu au fost transformate de el intr-un articol. Nu aveti decat sa il intrebati.
In legatura cu propriile afaceri, eu nu am alte afaceri decat statutul de angajat si actionar in Adevarul Holding.
Iar la celelalte observatii ale dumneavoastra prefer sa nu raspund atata vreme cat sunt generale si rau voitoare.
Cand veti gandi mai echilibrat si nu veti mai arunca cu atata venin, sa va ganditi ca am pus pe piata in 5 luni de zile 6 milioane de carti. Carti, nu reviste porno, nu postere, nu sampoane sau pungulite de detergent. Dati-mi voie sa cred ca este una dintre cele mai mari operatiuni de culturalizare prin vanzare de carte facuta vreodata in Romania.
In legatura cu Click, va inteleg ingrijorarea, dar, ca si la Adevarul, am investit in calitatea produsului si eu cred ca sintagma pe care am promovat-o "in Romania dupa 7 ani se schimba liderul" are un fundament.
Intrebarea pentru domnul Patriciu, puteti sa i-o puneti dansului personal, dar inainte sa o faceti sa va ganditi ca in 30 de luni a ajuns proprietarul ziarului quality nr 1, tabloidului nr.1 (implicit cel mai vandut ziar din Romania), celei mai vandute reviste ptr. femei - Click ptr. Femei, ziarului cu cel mai mare tiraj din romania - Adevarul de Seara (500 de mii de exemplare), care este si cel mai mare network de ziare locale facut vreodata in Romania, al unui magazin Forbes Romania de o foarte buna calitate editoriala, etc.
Personal, in afara de veninul pe care il emanati, desi vorbiti de intregul trust, eu nu cred ca dvs. cunoasteti toate publicatiile noastre care pozitioneaza astazi Adevarul Holding in topul caselor de editura din Romania. Nu cred ca cititi Foreign Policy, Click Sanatate (72 de mii de exemplare), nu cred ca sunteti printre cei 90 de mii de cumparaturi ai lui Click Pofta Buna...
De altfel, noi am fost reactivi in aceasta poveste si cateodata am reactionat. Drama este aceeasi: Enigma Otiliei este libera de drepturi si toate mizeriile spuse pe Antena 1 si in Jurnalul National la adresa Adevarul Holding au fost gratuite. De altfel, uitati-va cum cei de la Copyro tac malc, ei care ar trebui sa isi apere drepturile de autor. Si nu degeaba tac, ci pentru ca dupa obraznicia lui Adevarul Holding de a nu se da la o parte din calea Jurnalului National, desi noi anuntasem din luna noiembrie aceasta carte, dupa ce ne-au terfelit la Antena 1 si in J. National, dupa 7 zile de injuraturi si limbaj injurios asa cum bine ati observat au ajuns in sfarsit la punctul de unde trebuiau sa inceapa: la discutiile cu avocatii si la justitie.
Lasati-ma sa cred ca avocatii le-au spus ca nu au nicio sansa si au confirmat versiunea Adevarul Holding. Si stiti de ce spun asta? Pentru ca noi ne-am ocupat de aceste drepturi de autor 6 luni de zile, plecand de la buna noastra intentie de a semna un contract cu penibilul domn Eugen Simion si fundatia Academiei Romane, pana la interminabile discutii si verificari in cross cu mai multi avocati a situatiei drepturilor de autor. Nu as vrea sa mai elaborez pe subiectul asta pentru ca pana la urma justitia isi va spune cuvantul, dar pana atunci ramanem cu cuvintele urate pe care ni le-au adresat cei din trustul Intact.
Multumesc,
C. P.
Cu Plai cu Boi situatia era alta. Nu-mi displacea publicatia, dar la vremea respectiva aveam alte prioritati (investitii in Adevarul si Click si infrastructura), iar "lunarul" Plai cu Boi nu mai paruse de un an si ceva pe piata la vremea respectiva. De altfel, si astazi apare cu o periodicitate pe care nicio formula matematica nu o poate detecta.
Brandul era puternic inca, ca si brand awarness, dar efortul pe care trebuia sa-l facem pentru a repune pe piata practic Plai cu Boi intra in conflict cu prioritatile noastre din momentul respectiv. I-am cerut la vremea respectiva domnului Dinescu sa aiba rabdare si a refuzat.
In plus, Plai cu boi, ca si brand nu apartinea lui Satiricon, era copilul domnului Dinescu. Cam asta e povestea neromantata si nu are nicio legatura cu Click, dovada ca astazi tiparim si Forbes si Foreign Policy, si Adevarul Literar si Artistic si Dilemateca si Dilema Veche.
Care e limita pana la care poate interveni managerul in partea editoriala? Fara ca publicatiile sa-si piarda credibilitatea si cititorii? (intrebari le sunt valabile si pentru televiziune, radio, on-line)
2. Cat credeti că trebuie să muncească un jurnalist intr-o saptamana astfel incat sa produca content de calitate?
3. Facand abstractie de criza economica, cand credeti ca vor creste salariile jurnalistilor romani la nivelul celor din UE(Ungaria, Slovacia, Cehia etc)
2. Ar trebui sa aiba un program normal de 8 ore asa cum e scris in constractul de munca pe care sa-l si respecte.
3. in 2007 si 2008 in romania s-a exagerat cu cresterile de salarii. Ne apropiem vertiginos de salariile din Ungaria, Slovacia si Cehia, dar nu ne apropiem deloc in ceea ce priveste productivitatea si calitatea afacerilro de presa de tarile respective. Piata se autoreglezeaza si poate nu degeaba acum asistam la scaderi de salarii. Personal cred ca in 5-7 ani salariile cu tarile pe care le-ati mentionat vor fi identice. Dar sa nu credeti ca cei de acolo au cine stie ce salarii.
Inainte sa vina cifrele BRAT, in prima parte a anului, ati proclamat Adevarul nr 1 la ziare serioase, peste Jurnalul. Acum faceti la fel cu ziarul Click, il proclamati ziarul nr1. Inteleg ca aveti date privind propriile vanzari - aveti si datele competitorilor, inainte de cifrele BRAT, pentru a putea spune ca ati depasit Libertatea?
Chiar si astazi, mai sunt oameni care se pricep la domeniu si nu inteleg ca datele din BRAT au intarziere de 4-6 luni de zile. De mebrii CNA ce sa vorbesc, ca nu puteau face diferenta dintre audienta si tiraj vandut. Mai nou am constatat ca nici Iulian Comanescu nu poate sa faca diferenta dintre datele vechi publicate de BRAT si realitatea. Toti nostalgicii se hranesc cu himere vechi de 6 luni de zile.
Dupa ce CNA-ul dominat de prietenii Antenei 1 (in componenta lui) si fara sa ne cheme la dezbaterea subiectului respectiv a luat decizia sa opreasca campania, am constatat cu amuzament ca la 2 saptamani Junalul a depus cifrele de vanzari care spuneau clar ca ei au vandut in decembrie 62 de mii de exemplare. Noi spuneam ca vindem peste 80 si am vandut 85 de mii.
In momentul in care au depus cererea catre CNA pentru o campanie care se incheiase si dupa ce si-au luat banii pe Antena 3, la momentul respectiv Jurnalul stia excat ca ei sunt la peste 20 de mii de exemplare sub Adevarul, mai exact 23 de mii de exemplare. Dar ca niste mici pui de securisti, au luat comunicatul CNA-ului, care in necunostinta de cauza a oprit o campanie care se incheiase, si l-au folosit in presa proprie si in presa prietenilor (la vremea respectiva chiar si pe Pagina de Media a lui Petrisor Obae) sugerand ca situatia nu ar fi chiar cum spune Adevarul.
Asa cum spuneam, la 2 saptamani au confirmat ca ceea ce spunea Adevarul era conform cu realitatea prin declaratia de difuzare facuta pe BRAT (www.brat.ro).
Chiar in momentul asta i le arat lui Iulian ca dvs. nu am cum sa vi le arat.
Click a facut o greseala, a spus ca din martie a devenit nr. 1 si a devenit nr. 1 din ferbruarie. Deci Click nu este de o luna ci de trei luni lider in presa romana.
Sa ne intelegm corect, aceste cifre de vanzari nu sunt subiecte de secret. Ele ajung, vrand-nevrand, pe site-ul brat.ro. In mod penibil poti sa tragi de timp si sa incerci sa amani dezvaluirea datelor asa cum au facut cei la J. National, care este de fapt o minciuna ptr. advertiserii din Romania. In primul rand nu pe noi ne mint sau pe cititori, ci pe cei care platesc reclame in publicatiile respective. Sigur ca asta le amana dezvaluirea datelor 1-2-3 luni, dar nu mai mult, asa cum s-a intamplat si cu J. National. Si atunci te umpli de penibil.
Eu in locul managerilor de la marii advertiseri: vodafone, orange si altii, as amenda un asemenea comportament care pana la urma incearca sa le scoata bani pe cifre care nu mai sunt reale.
Urmand exemplul colegilor de la Jurnalul, Ringier Romania se complace in aceeasi tactica de 2 lei si am in fata o sesizare facuta CNA-ului care spune acelasi lucru: ca in cifrele existente pe BRAT nu este exprimata pozitia de lider a lui Click.
Problema lor, a CNA-ului, a lui Iulian Comanescu, a lui HotNews, e ca suntem in luna mai si ca sa-ti ascunzi cifrele si sa tragi de timp pentru a mai scoate ceva bani de la companii care platesc rezultate care nu mai exista nu este un comportament corect.
Astep cu nerabdare sa vad ce vor scrie Iulian, Petrisor si altii dupa ce Ringier va recunoaste in cateva luni de tras de timp ca a pierdut inca din februarie pozitia de lider.
Aceasta atitudine de sa ne prefacem ca nu vedem nu cred ca este corecta fata de cei care investesc bani in publicitate. Punct.
1. Nu e mare filozofie sa estimezi cat de cat corect tirajul vandut al unei publicatii. Peter Prior de la Libertatea o face foarte bine si de foarte multi ani.
2. Nu este normal sa te duci cu cifre de audienta si sa combati campania de lider pe vanzari a lui Adevarul asa cum a facut recent J. National, ridiculizand practic cunostintele CNA-ului si ale RAC-ului care presupun ei (si din pacate asa e) ca nu fac diferenta intre audienta si tiraj vandut.
3. Am inteles "pe surse" ca mai nou in compania Ringier managerii se mint pe ei, pe angajati si pe elvetienii de la Zurich spunandu-le ca atat Click cat si J. National isi cumpara parte din tiraj si ca oricum tipografia pe care o vor deschide va rezolva situatia. Eu nu pot sa cred ca cineva din Ringier poate sa plece urechea la asa ceva, pentru ca si in conditiile in care in ultimele 30 de luni aproape 300 de oameni au migrat catre Adevarul au ramas destui pe care nu poti sa-i minti si sa-i aburesti cu asemenea bazaconii.
Ce minte bolnava poate calcula ca investesti in concursuri, marketing, editorial milioane de euro si apoi iti mai cumperi si singur tirajul. Macar salvai marketingul in cazul in- care cineva s-ar fi putut gandi la asa ceva. Eu as rade de asemenea scenarii si de cei care le emit si de altfel ii invit pe cei de la BRAT sa faca cel mai dur control posibil la Libertatea, Click si Cancan. Asta ca sa-i linistim pe managerii obsedati de a-si gasi scuze pentru neperformanta din compania Ringier.
2. Plutesc asa in aer niste idei cum ca in presa s-ar lucra mult pe bani putini si plecand de la aceasta premisa nu credeti ca din ce in ce mai multi tineri care se angajeaza in presa renunta dupa scrut timp la acesta pentru a se reorienta catre alte activitati?
2. In presa nu se lucreaza pe bani putini. Salariul unui jurnalist cu experienta medie se invarte intre 24 si 30 de milioane la Adevarul. Problema este ca unii dintre tinerii care se angajeaza nu au chemare pentru presa. Si de asemenea, problema este ca in presa se munceste mult daca vrei sa faci performanta, chiar si cu contractul de 8 ore al celor de la ITM in spate.
Avem redactii in Milano si Castellon si redactori angajati in Padova, Torino, Milano, Roma si Florenta. De asemenea, in Madrid, Tarragona, Barcelona, Valencia, Castellon. Este un proiect la care s-a lucrat 2 ani.
Din multe puncte de vedere, exista mai multe canale media in Romania decat in alte tari, raportat la tara. Numarul de televiziuni de stiri si de ziare e foarte mare, de aceea sunt si problemele economice atat de acute in interiorul acestor case de editura, pentru ca un numar mare de entitati imparte o felie mica.
Problema este legata de calitatea stirilor si informatiilor care nu este tocmai in linie cu ceea ce se intampla in Occident.
2. Puteti spune care este valoarea amenzii primita de la ITM si daca ati reusit implementarea masurilor impuse?
3. Cu cat credeti ca va creste valoarea actiunilor pe care le detineti la Adevarul Holding la finele anului?
4. Veti dezvolta cumva o agentie de presa on-line si care sunt anuntatele investitii in virtual?
Pana atunci va fac un hatar si va raspund la a 4-a intrebare. Investim de 30 de luni in zona de internet. Mai sus tocmai am dezvaluit ca vom lansa adevarul.es si adevarul.it in urmatoarele 2 saptamani; divizia noastra de web are in componenta aprox. 80 de oameni, inclusiv Spania si Italia, si dvs. nu veti face niciodata parte din aceasta echipa din cauza modului cum va faceti treaba ca jurnalist.
- ce cifra de afaceri a avut Adevarul Holding in 2008 si respectiv ce pierderi a inregistrat si previziuni pe 2009 [ati spus ceva de 50 de milioane de euro]
- ce se mai aude cu investitiile tipografice de care vb ?
Investitiile tipografice de care vorbeam se desfasoara conform planului, tipografia din Cluj a inceput sa produca de vreo luna de zile, cea din Iasi in cateva saptamani, iar la cladirile din Timisoara si Bucuresti se lucreaza.
Am doua subiecte de pus in discutie:
1. In mesajul prin care se anunta membrilor DAS (Departamentul pentru Studii de Audienta) livrarea noului val de cifre SNA FOCUS, Directorul General BRAT, Arina Ureche, ne aminteste intr-un paragraf:
"Rezultatele SNA FOCUS vor putea fi publicate, in conformitate cu Regulamentul DSA, incepand de joi, 7 mai."
Aceasta perioada de embargo este in conformitate cu Regulamentul DSA (Amendamentul 2 din Art. 40).
As vrea sa imi spuneti care a fost interpretarea pe care ati dat-o acestui paragraf astfel incat astazi, 6 mai, Adevarul a reusit sa publice un articol referitor la noul val de cifre.
2. In ultima vreme v-ati bazat campaniile de promovare (prin care va declarati numarul 1) pe "cifrele de vanzari interne".
Sunt sigur ca nu va spun o noutate, dar membrii BRAT, cu exceptia Adevarul Holding, inteleg sa respecte regulamentele acestui organism.
Dumneavoastra personal sau compania pe care o conduceti ati ajuns in pozitia in care sa considerati BRAT un organism inutil?
Pentru ca asta ar fi cam singura concluzie pe care o putem trage, atata vreme cat va bazati in primul rand pe cifrele interne inca neauditate?
Marius Tudosiei / Jurnalul
Acum cateva secunde i-am aratat lui I. Comanescu o mizerie de sesizare facuta de Poliana Mardari (o cunoasteti?), sub stampila Intact, care comenteaza cifrele noastre de vanzari aducand ca argumente cifrele de audienta ale Jurnalului National. Atata vreme cat va veti comporta asa pe piata si cat veti incerca nu sa faceti competitie, ci sa va distrugeti competitorul, nu veti mai urca pe vreun podium al presei romanesti. Si cu asta v-am raspuns si la intrebarea "cand o sa mai fie Jurnalul nr. 1 in Romania?".
2. Nu am incalcat nicio prevedere BRAT in momentul in care in februarie am afirmat ca vindem peste 80 de mii de exemplare si suntem nr. 1. Frazele dvs. de politruc nu pot insa schimba faptul ca ati mintit toata piata de publicitate in momentul in care v-ati dus la CNA si ati obtinut pe prietenii si pe prostie oprirea campaniei "Adevarul nr.1" care se terminase insa.
Nu ma intereseaza persoana dvs., dar nu pot decat sa constat ca pana si oameni care au lucrat intr-un trust curat cum era Ringier-ul, in momentul in care se angajeaza intr-o companie care se tine de tot felul de prostii ca Jurnalul, se muleaza pe spiritul si "valorile" acesteia. Astept sa vad ce raspuns le dati adevertiserilor cu privire la minciunile si intarzierile intentionate cu care livrati datele reale pe piata. Sunt convins ca din punct de vedere al credibilitatii, intr-o piata in care acestia inteleg fenomenul, veti pierde masiv.
Mai mare decat problema incarcarii oamenilor, e problema eficientei acestora. in Romania, spre deosebire de Germania, eficienta unu angajat este sub jumatate din cauza nenumaratelor pauze si din cauza nenumaratelor scuze cum ar fi: tigarile, pranzul prelungit si povestile despre situatiile persoanle. Personal sunt adeptul programului incarcat si scurt.
Actiunile de marketing, investitiile in editorial, editarea de suplimente, nu fac decat sa sune in continuu clopotelul prin care noi incercam sa atragem atentia asupra produsului. Adevarul este pe un trend crescator inca din toamna anului 2007, dar inertia a fost foarte mare.
Cartile, in sine operatiunea cu carti, nu este numai marketing, este si business. Sa nu va inchipuiti ca noi nu facem bani din chestia asta. De ce credeti ca Jurnalul National, ELC Press, Cotidianul incearca sa faca acelasi lucru, ptr ca se pot face bani. Dar exista o formula foarte fina si sunt multi de "daca".
Citeam amuzat pe un site din Cluj al unui geniu local, care, culmea, era implicat si intr-o editura de carte, cat de oripilati sunt editurile de carte de concurenta puternica pe care le-o fac acum ziarele care se distribuie impreuna cu carti. Si facea baiatul acela un calcul absolut idiot dupa parerea mea, cum ca la pretul de productie, "formula" (a lui) era de a aplica un coeficient de 500-600% pentru a determina un pret de vanzare. Pai asta e si problema! Ce produse mai poti cumpara azi in Romania cu profit pus peste costul de productie de 5-600%. Poate noi am ales sa ne punem 5% si sa castigam din volum. Poate Jurnalul a ales sa puna 10% si sa castige si din faptul ca nu platesc publicitatea la TV. Dar mi se pare hilar sa exprimi doct in 2009 ca o carte trebuie sa aiba de 5-6 ori pretul de productie.
- Cum se poate ajunge la Razvan Corneteanu cu o propunere de afaceri pentru Holdingul Adevarul?
- Contactele Adevarul Holding sunt publice in toate publicatiile noastre: Adevarul, Click,etc.
1. Cand cifrele vehiculate de trustul Dvs vor deveni oficiale?
2. Cum s-a estimat ca pe luna martie ziarul Click! a depasit in vanzari ziarul Libertatea?
3. De ce se copiaza brandurile Ringier? Top 300 = 500 miliardari; Libertatea pentru Femei = Click! pentru Femei; Libertatea Sanatate = Click! Sanatate; Libertatea pentru Femei Retete = Click! Pofta buna.
Exemplele pot continua.
Multumesc si o zi excelenta. Alecs
2. Nu s-a estimat, se stie. In plus, daca l-ati intreba pe Peter Prior de la Libertatea cum se face treaba asta, v-ar explica cum ca tirajele sunt publice, sunt tiparite pe prima pagina a ziarelor, iar retururile sunt usor estimabile urmarind evolutia pe acelasi timp de perioada, zi si situatie de marketing. Astfel poti sa ajungi la niste estimari incredibil de exacte, dar in ceea ce priveste Libertatea, stim ca ei au vandut 207 mii in decembrie, 271 de mii in ianuarie, 201 mii in februare si 200 de mii in martie. Iar estimarea pe aprilie este de 216 mii.
3. nu este vorba de a copia. tabloidul inconjurat de brand extention sunt formule internationale. bagi foarte multi bani intr-un brand de tabloid, iar dupa aceea folosesti brandul respectiv pe zone pe zone de tipul: ptr. femei, sanatate, etc.
Numai daca va uitati la Bild si veti avea un exemplu senzational. Dvs. sunteti atat de naiv incat sa credeti ca Ringier a inventat ceva? Nu, s-au preluat si s-au adaptat, lucruri pe care le poti face mai bine sau mai putin bine. Iar la produse comparabile conteaza echipa, calitatea editoriala, marketingul, distributia.
2. In ce constau planurile de investitii ale Adevarul Holding in online? Ce se "coace" ca proiect editorial si pe ce nisa? Exista posibilitatea de preluare a unor proiecte/site-uri deja existente? La cit se ridica bugetul de investitii in online?
2. Am raspuns ce se putea raspunde.
Dar nu uitati ca 300 de oameni au plecat din Ringier catre Adevarul si fiecare a ramas cu parerile si frustrarile lui. In plus, EVZ nu a scapat nicio ocazie de a intepa si a ataca Adevarul Holding.
Sa nu va imaginati lucrurile acestea ca o mare conspiratie. eu am citit articolul acela dupa vreo 2 zile. Dar daca redactia si redactorul sef au decis ca asta este approach-ul corect, atunci asa sa fie!
Iar apropos de EVZ care se duce pe apa sambetei (37 de mii de exemplare vandute la nivelul lunii martie) cred ca sentimentele sunt amestecate, in sensul ca unora chiar le pare rau, desi e vorba de competitie, pentru ca au muncit foarte multi ani acolo. Sigur ca sunt altii care vor sa exprime lucruri pe care pana acum nu le-au putut spune din varii motive.
Oricum nu e treaba mea ce se intampla acolo si n-am avut niciodata treab acu EVZ, dar atata vreme cat echipa de manageri ramane intacta, Adevarul Holding isi va continua dezvoltarea accelerata.
In curand vom avea adevarul.es si adevarul.it, ceea ce av schimba situatia. Pana atunci ei sunt angajati sau colaboratori ai lui Adevarul Holding, au avut un loc de munca cu un salariu corect si nu au muncit de la 6 dimineata pa ala 1 noaptea in caz ca sunteti ingrijorat de situatia lor.
In alta ordine de idei, aveti reputatia unui manager foarte dur cu angajatii. Nu credeti ca in aceasta industrie o atitudine mai lejera ar stimula atat calitatea, cat si creativitatea angajatilor?
Ce incredere credeti ca mai poate prezenta publicului un ziarist ca dl. Cartianu - care ani de zile l-a atacat sistematic pe dl.Patriciu, iar acum, fiind angajat al dlui Patriciu, adopta o atitudine de non-combat, scriind despre teme neutre?
Nu stiu ce intelegeti prin manager foarte dur cu angajatii, nu bat pe nimeni, si intr-un fel sau altul, 300 de oameni din compania la care probabil lucrati, au preferat o situatie clara si niste planuri curate ale unui manager ferm (nu as spune dur), decat abureala si PR-ul devenit politica de companie in Ringier. Na, ca nu m-am abtinut nici acum!
Eu cred ca oamenii creativi si de calitate nu pot fi impresionati de un manager dur sau lejer de niciun fel, ei sunt la fel de siguri pe ei si argumenetle sunt identice in fata oricui.
Ideea ca Grigore Cartianu sa fie cooptat in echipa Adevarului imi apartine in buna masura. Spre cunostinta dvs., ca un fapt divers, domnul Patriciu a aflat la vreo saptamana dupa ce el devenise redactor-sef. Si de aici raspunsul e foarte simplu, nu ma intereseaza atacurile EVZ si ale lui Grigore Cartianu al adresa lui Dinu Patriciu. Nu au nicio legatura cu atitudinea profesionista pe care eu am intuit-o si am avut dreptate ca o poate avea Grigore Cartianu la Adevarul. Grigore Cartianu este astazi o piesa de rezistenta in Adevarul Holding si a fost o piesa de rezistenta in EVZ. Eu in locul dvs. mi-as pune problema cum a putut sa-l piarda pe EVZ pe G. Cartianu si pe multi altii, toti piese de rezistenta, in atat de scurt timp.