Intalnirile Media HotNews.ro

Discutie online: Razvan Corneteanu, directorul general Adevarul Holding: Contractul colectiv de munca la nivel de ramura, va spun cinstit, este unul tampit

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 6 mai 2009, 13:25 Economie | Media & Publicitate


Razvan Corneteanu
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
General managerul Adevarul Holding, Razvan Corneteanu, a calificat contractul colectiv de munca la nivel de ramura al jurnalistilor drept unul “tampit”, in sensul de inaplicabil. Invitatul lui Iulian Comanescu la Intalnirea Media HotNews de miercuri, 6 aprilie, a vorbit despre planurile de dezvoltare ale grupului detinut de Dinu Patriciu, care va fi “pe investitii” in urmatorii doi sau trei ani. Doua-trei “repere” din grup sunt fac “peste un milion de euro” anual, a adaugat Corneteanu.

Rayvan Corneteanu i-a acordat lui Iulian Comanescu, dupa intalnirea online, un interviu in Studioul HotNews.ro, care va fi postat pe HotNews.ro joi, 7 mai.

Fragmente din intalnirea online
 • “Adevarul” nu intra nici in campaniile din acest an: “Anii electorali, si in general politica, au fost, sunt si in perioada imediat urmatoare vor continua sa fie ani plini de otrava pentru presa scrisa. Asta este unul din motivele pentru care brandul Adevarul va anunta in sapt amana urmatoare (pentru a doua oara in interval de cateva luni - alegerile parlamentare), o strategie de neglijare a zonei politice si de neasociere a brandului de niciun fel cu fenomenul politic” Intr-un alt loc: “Orice am scrie in acest moment ar putea fi interpretat fie ca jocuri ale lui Dinu Patriciu, fie ca polite pe care acesta ar vrea sa plateasca. In plus, avem 28 de editii locale, iar politica la nivel local este un fenomen foarte complex. Se manifesta de la Big Mac-ul care este oferit jurnalistului de la un ziar cu tiraj mic, si pana la micile jocuri locale care sunt cunoscute de toti cei din zona, dar complet necunoscute la nivel national.”
 • Profitabilitatea Adevarul Holding: “Spre deosebire de altii, noi avem de gand sa investim in continuu. Probabil ca discutam inca de niste ani in care Adevarul Holding, ca total, va avea nevoie de investitii - 2-3 ani.” Cu toate acestea: “Avem 2-3 repere in Adevarul Holding care castiga si peste 1 milion de euro profit net anual, in acest moment.” Zona pe care se vor concentra cheltuielile: “Focusul pe urmatoarele 12 luni sunt investitii in zona calitatii editoriale. Ati vazut deja multe schimbari si veti vedea mult mai multe in perioada urmatoare. Lucram cu consultanti straini, investim in suplimente.”
 • Tirajul Adevarul cu si fara insert: “Intr-o zi cu carte, Adevarul vinde atat cat tipareste, respectiv 250-260 de mii. Intr-o zi de vineri, vinde intre 60-120 de mii, depinde de luna. Intr-o zi normala, in jur de 60-70 de mii. Intr-o zi de duminica, in jur de 50 de mii. Daca s-ar intrerupe promotia la carte si daca s-ar intrerupe promotiile la CD-urile lui Jurnalul, la enciclopediile lui Romania Libera, la DVD-urile lui Gandul si EVZ (s-au intrerupt deja), la cartile si DVD-urile lui Cotidianul si multe alte lucruri care se fac in presa romana, Romania ar fi foarte diferita de toate celelalte tari din lume.”
 • Ce ramane din cotidiene dupa explozia online-ului? “Expansiunea internetului tinde sa canibalizeze stirea, partea de news pe care un cotidian o ofera publicului larg, dar nu poate canibaliza asa usor, ba din contra, partea de grafica, de exprimare vizuala, de comentariu, de analiza, de investigatie.”
 • Despre recentele negocieri la nivel de ramura: “Contractul colectiv de munca la nivel de ramura, va spun cinstit, este unul tampit. Atat de nerealist incat nimeni din presa nu poate sa-l aplice la virgula. Ca si pe vremea stalinista, consecinta este ca reflectorul se pune pe cel care este parat. In realitate, toata lumea are aceleasi probleme. De la programul de munca, care sigur ca nu este unul fix, pentru ca nu producem suruburi, pana la evaluarea de personal, care e dificil de facut din aceleasi motive, de la sporurile ciudate, neaplicate de nimeni in acest moment in presa si pana la multe alte clauze...de fapt nu sunt foarte multe, dar sunt compelt nerealiste. Asa ca apare sub lupa cel care este luat la control. Faceti maine o plangere la ITM pentru trustul de presa in care dumneavoastra activati, daca activati in presa, si o sa vedeti ca rezultatul va fi identic.”
 • Despre salariile jurnalistilor: “In 2007 si 2008, In Romania s-a exagerat cu cresterile de salarii. Ne apropiem vertiginos de salariile din Ungaria, Slovacia si Cehia, dar nu ne apropiem deloc in ceea ce priveste productivitatea si calitatea afacerilro de presa de tarile respective. Piata se autoreglezeaza si poate nu degeaba acum asistam la scaderi de salarii. Personal cred ca in 5-7 ani salariile cu tarile pe care le-ati mentionat vor fi identice.”
 • Presa scrisa sufera din cauza propriilor slabiciuni, nu a internetului. Trecerea cititorilor pe online “este un trend in masura in care numarul cititorilor de online a crescut exponential in ultimii 4-5 ani. Asta nu inseamna ca presa scrisa trebuie neaprat sa sufere. Motivul pentru care sufera presa scrisa in Romania este legat mai mult de propriile slabiciuni ale presei scrise si mai putin de explozia de audienta a internetului. Incotro? Catre o presa curatata de amatori si catre un internet care, in combinatie cu presa si televiziunea, va intregi pachetul informational.”
 • Urmatoarele proiecte pe internet: “adevarul.es, adevarul.it vor fi lansate in urmatoarele saptamani. Avem redactii in Milano si Castellon si redactori angajati in Padova, Torino, Milano, Roma si Florenta. De asemenea, in Madrid, Tarragona, Barcelona, Valencia, Castellon. Este un proiect la care s-a lucrat 2 ani. “
Invitatul lui Iulian Comanescu are o experienta considerabila in Ringier Romania, unde a urcat treapta cu trapta scara ierarhica pana in 2006, cand a parasit functia de general manager.

Din toamna aceluiasi an, el a obtinut pozitia de general manager al grupului detinut de Dinu Patriciu, unde, printr-o campanie de marketing agresiva a adus “Adevarul” la o medie de 86.500 de exemplare in decembrie 2008, iar “Click!”, la 146.767 copii vandute.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Stefan Glod

  1.Exprim o stare de fapt...In timpul saptaminii citesc presa on-line - Hotnews si ZF -impanate de RFI - iar in week-end imi face placere sa citesc presa scrisa...Este un trend?
  Stiu...vom vorbi de structura cititorilor - virsta, intelect , localitate....si totusi - general - incotro?

  2. Apropos de managerizat presa : Se stabilesc-PRIORITAR - aceleasi Obiective cantitative, ca in orice business sau - dat fiind obligatia de a avea o etica si o tinuta - puneti pe primele locuri si altceva? ...Efectele nu apar...( sau anii electorali la rind strica....strategia?)

  3.Comentariu : Parere personala:Cred ca este o focalizare excesiva pe subiectele interne si acest fapt ne duce spre o miopie...De ce nu deschidem pagina spre exterior ( tari vecine, Europa etc) mai mult? Nu se citeste/?............

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   1. Este un trend in masura in care numarul cititorilor de online a crescut exponential in ultimii 4-5 ani. Asta nu inseamna ca presa scrisa trebuie neaprat sa sufere. Motivul pentru care sufera presa scrisa in Romania este legat mai mult de propriile slabiciuni ale presei scrise si mai putin de explozia de audienta a internetului. Incotro? Catre o presa curatata de amatori si catre un internet care, in combinatie cu presa si televiziunea, va intregi pachetul informational de care oamenii au din ce in ce mai multa nevoie.

   2. Etica si tinuta iti asigura longetivitatea. Poti sa dai "tunuri", sa faci compromisuri , dar acestea iti scurteza durata businessului in presa. Anii electorali, si in general politica, au fost, sunt si in perioada imediat urmatoare vor continua sa fie ani plini de otrava pentru presa scrisa. Asta este unul din motivele pentru care brandul Adevarul va anunta in sapt amana urmatoare (pentru a doua oara in interval de cateva luni - alegerile parlamentare), o strategie de neglijare a zonei politice si de neasociere a brandului de niciun fel cu fenomenul politic.... o departare de zona politica in aceasta perioada. Si tot pentru prima oara un brand de presa scrisa va anunta ca va anunta ca va refuza publicitate electorala, tocmai pentru a sublinia ceea ce am spus mai devreme.

   3. Inca din 2006, Adevarul a avut o investitie speciala in zona politicii internationale. Impartasesc opinia dumneavoastra ca subiectele interne, in special cele politice, au contribuit la degradarea actului jurnalistic din Romania... focusarea pe aceasta zona. De aceea, inca din 2006, sectiunea de "international" a lui Adevarul avea tot atat de multe pagini de international cat principalele 4-5 ziare la un loc: 8 pagini. asa s-a ajuns si al editarea magazinului "Foreign Policy". Aceeasi echipa se ocupa si astazi si de zona de international si de Foreign Policy.

 • Întrebarea nr. 2 Razvan Marin

  Buna ziua.
  1. In ceea ce priveste presa scrisa, care considerati ca este proportia optima intre calitatea textelor si tirajul unei publicatii pentru eficientizarea financiara Vorbind in linii mari bineinteles.

  Mai clar, (pt ca am intrebat o tampenie..cred)este indeajuns doar nvestitia intr-un tiraj marit fara a creste si calitatea pentru a obtine un profit mai mare?

  2. Considerati ca libertatea presei romanesti in general este ingradita la o adica in primul rand de factori politici, economici, sau legislativi?

  Multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   1. Nu exista o proportie optima. Exista un tiraj ca o consecinta a calitatii textelor. Din punct de vedere financiar, daca nu luam in calcul publicitatea, si discutam de o formula standard a unui ziar national, orice ziar sub 20.000 de exemplare nu-si are rostul. Iti trebuie aceasta masa critica. Din pacate in Romania publicitatea de stat, publicitatea electorala, au nuantat mult aceste calcule matematice. Nu este suficient sa ai doar un tiraj mare daca nu investesti in calitate pentru ca nu vei avea rezultate pe termen lung. Vei putea sa pacalesti viata si cititorii o perioada, dupa care vei plati factura propriei slabiciuni.

   2. Daca mi-ati fi pus intrebarea asta pana in anul 2003-2004, v-as fi raspuns ca presa este sufocata efectiv de jucatorii politici care ii influnteaza si pe cei economici si legislativi. In ultimii ani situatia s-a schimbat si performantele caselor de editura si a presei in general sunt legate de calitatea produselor, dar si de problemele specifice domeniului, de exemplu distributia de presa.

 • Întrebarea nr. 3 calin

  1. V-as ruga sa nominalizati realizari (daca exista, bineinteles) ale trustului condus de dumneavoastra care nu au legatura cu potenta finantatorului, dl Patriciu. (In caz ca, in opinia dumneavostra, rezultatele obtinute tin de aspectul financiar, de ce eu, cititor de rand, ar trebui sa ma informez din publicatiile trustului dumneavostra?)
  2. La inceputurile dumneavostra in cadrul trustului Adevarul spuneati ca inserturile de carte, DVD etc. aduc o crestere superficiala a tirajului si ca dumneavostra preferati o crestere a tirajului prin content-ul ziarului, nu prin "cadouri" care n-au legatura cu ideea de cotidian (v-am auzit rostind ideea asta, nu e nicidecum o presupunere). Cand si de ce s-a produs schimbarea de atitudine?
  3. De ce Adevarul de seara apare cam la amiaza? Intreb asta pentru ca, initial, chiar aparea mai spre seara. Iar daca s-a ajuns la schimbarea orei din ratiuni de eficienta, sa inteleg ca departamentul reponsabil cu conceptul publicatiei a inceput printr-un "sut in bara"? De ce nu s-a intuit de la inceput ca o aparitie la ore mai tarzii atenteaza serios la numarul cititorilor (si tot de decurge de aici)?
  4. Ierarhia sau initiativa? Mai exact, ce tip de angajat preferati: cel care se manifesta in umbra ierarhiei, sau cel pentru care initiativa dezminte ierarhia?
  5. Peste cati ani credeti ca publicatiile holdingului dumneavostra vor ajunge la o minima independenta finaciara? Cand vor functiona publicatiile trustului fara sa fie nevoie de infuzie de capital din partea dlui Patriciu?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   1. Performantele trustului nu au legatura cu domnul Patriciu decat in ceea ce priveste investitia in bani pe care o face. Domnul Patriciu nu se amesteca in acest trust. Atat eu cat si cei 15-20 de manageri care alcatuiesc nucleul lui Adevarul Holding, nu am urmat agenda personala a lui Michael Ringier 13 ani cat am lucrat acolo, si nu am de gand sa urmez nici agenda personala a lui Dinu Patriciu atata vreme cat ma voi ocupa de Adevarul Holding. Interactiunea cu Dinu Patriciu este legata de bugetul anual si de discutii o data, de doua ori pe an despre strategia de dezvoltare. In rest toate realizarile si greselile ne apartin.

   2. "La inceputurile" mele in cadrul trustului Adevarul, prioritatea a constinuit-o investitia in editorial, in produs. Comentariul pe care l-ati rupt din context, se referea la faptul ca degeaba faci inserturi de carte, dvd, etc, daca acestea vin impreuna cu un produs slab. Nu m-am referit la cadouri in sensul peiorativ, pentru ca acestea nu sunt cadouri, se platesc. La vremea la care va referiti, observam cu amuzament si buna dispozitie, cum toate produsele de presa care au demarat investitii in acest segment, nu aveau niciun fel de strategie de viitor. Nu este o inventie, o chestiune geniala, sa inserezi DVD-uri impreuna cu un ziar. Le poti vedea facute in toata lumea in toate felurile. M-am bucurat sa constat ca proiectele in derulare ale competitiei la vremea respectiva si ma refer la Cotidianul, EVZ si Gandul erau slabe si nu aveau strategie, deci viitor. Si dupa ce am investit in produs, in suplimente , in calitatea editoriala, cu actiuni de inserare add-on impreuna cu ziarul, mai destept facute si cu un "fir rosu", am produs rezultate mult mai mari. Dovada ca erau prost facute, proiectele competitiei au murit.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   3. Adevarul de Seara are in concept aparitia intre orele 15.00 si 19.00, in functie de orasul de care discutam. Probabil ca in anumite orase - nu stiu la care editie va referiti, initial aparea ceva mai tarziu. Motivul este simplu: nu existau capacitati de tipar disponibile. Pe masura ce problemele de productie s-au rezolvat, Adevarul de Seara a aparut din ce in ce mai aproape de ora optima.

   In legatura cu motivatia noastra de a scoate un Adevarul de Seara la amiaza, si in unele orase chiar spre seara, in functie de obiceiurile locale, discutia asta a facut subiectul unor intalniri si dezbateri interne care au durat ani de zile. Primul reflex era sa-l scoatem dimineata "pentru ca asa fac altii". Ulterior am realizat importanta combinatiei Adevarul - Adevarul de Seara si adevarul.ro.

   Pentru a inchide cercul informational si pentru a intra intr-o competitie directa cu informatiile tocate de TV-uri 24/24 am decis aparitia lui la orele respective. Orele sunt decise pe fiecare oras de aparitie, in functie de obiceiurile locale.

   Asa ca, stimate domn, "sutul in bara" de care vorbiti s-a materializat prin: 26 de editii in acest moment, 470.000 de exemplare zilnic 7/7, de vineri inca doua editii in Pitesti si Targoviste, si predarea "competitiei" Compact care a inchis ziarul acum cateva saptamani dupa ce au vazut ca nu au nicio sansa de a intra in competitie cu noi.

   In toate cele 28 de orase Adevarul de Seara este calculat ca ziarul nr. 1, adica ziarul cu cel mai mare tiraj. Sigur, gratuit. Investitia este uriasa si este o dovada de mare incredere si de mare curaj din partea lui Adevarul Holding in a face cel mai mare network de ziare locale construit vreodata in Romania.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   4. Prefer o combinatie inteligenta intre tipurile de angajati pe care dumneavoastra le exprimati, si anume oameni cu initiativa, creativi, care vin cu idei, care se bat pentru ideile lor, care aduc argumente si care respecta reguli. Am vazut si oameni creativi extrem de talentati, dar cu care este imposibil sa lucrezi pentru ca nu inteleg sa respecte nicio regula. Din punctul meu de vedere ambele aspecte sunt eliminatorii. Sigur ca asta este angajatul ideal si de aici pleaca variatiile pe aceeasi tema.
    
   5. Unele dintre publicatiile noastre sunt deja profitabile, chiar vreo 2-3 foarte profitabile. Motivul pentru care nu vorbim prea mult despre asta este pentru a nu da idei competitiei si, de asemenea, pentru ca noi inca investim in alte directii, produse, care trebuiesc finantate.

   Dar luati-o ca o stire in premiera: avem 2-3 repere in Adevarul Holding care castiga si peste 1 milion de euro profit net anual, in acest moment.

   Vom fi complet independenti cand profiturile produselor Adevarul vor fi mai mari decat cheltuielile pe care le facem cu structura actuala si cu investitiile, pentru ca, spre deosebire de altii, noi avem de gand sa investim in continuu. Probabil ca discutam inca de niste ani in care Adevarul Holding, ca total, va avea nevoie de investitii - 2-3 ani. Asta fara a ne opri in toata aceasta perioada din investitii.

 • Întrebarea nr. 4 Maxim Borcuti

  Stimate D-le Razvan Corneteanu,

  In viziunea lui d-lui Warren Buffet lucrurile par a fi destul de clare in ceea ce priveste viitorul presei scrise si personal sint de acord si as prevede pentru Romania acelasi lucru,binenteles cu efect intirziat de citiva ani ,poate chiar zeci de ani .........citez de pe CNN

  """""""Mr. Buffett on Newspapers

  Mr. Buffett has long held himself out as a newspaper man. As a child, one of his first jobs was delivering newspapers. An Omaha newspaper Berkshire owned, Sun Newspapers, won a Pulitzer Prize in 1973 based in part on a tip Mr. Buffett provided. One of Berkshire's biggest investments in the 1970s was the Buffalo News, which it still owns.
  But his view on the future of the newspaper industry is dismal. "For most newspapers in the United States, we would not buy them at any price," he said. "They have the possibility of going to just unending losses."

  As long as newspapers were essential to readers, they were essential to advertisers, he said. But news is now available in many other venues, he said.
  Berkshire has a substantial investment in Washington Post Co. He said the company has a solid cable business, a good reason to hold on to it, but its newspaper business is in trouble."""""""""
  Cum comentati .........daca in cadrul grupului pe care il conduceti ,presa scrisa ocupa o parte importanta a businessul care-l practica nu va simtiti amenintat?
  Va multumesc pentru timpul acordat,
  Maxim Borcuti

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Sigur ca expansiunea internetului tinde sa canibalizeze stirea, partea de news pe care un cotidian o ofera publicului larg, dar nu poate canibaliza asa usor, ba din contra, partea de grafica, de exprimare vizuala, de comentariu, de analiza, de investigatie.

   In plus, reflexul de a citi ceva material, cum este un ziar, este unul greu de diluat. In consecinta, eu cred ca o combinatie intre un trust de presa puternic, cu o investitie solida in internet, care sa completeze pachetul de informatii trimis catre cititor este o solutie pe termen lung.

 • Întrebarea nr. 5 R. Pad_ure

  Stimate Domnule Corneteanu,
  intr-un interviu recent acordat site-ului paginademedia.ro, Catalin Tolontan spunea despre ziarul Adevarul ca, daca nu investeste in continut tot atat cat investeste in promovare, va avea probleme in viitorul apropiat. Sunteti de acord cu el? Daca sunteti de acord, cum credeti ca puteti transforma Adevarul dintr-un ziar anost si moale, intr-o voce vie si autentica?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Stiu despre ce interviu vorbiti si intr-o mare masura Catalin Tolontan avea dreptate. Numai ca dumneavoastra rupeti din context ideea care era ceva de genul ca pe fondul scaderii numarului de pagini a ziarelor si a continutului editorial.

   "Chiar si Adevarul, care nu scade numarul de pagini, ba l-a si crescut constant, are probleme in a asigura o calitate constanta". Si asa este, avem probleme in a asigura o calitate constanta, dar atentie, ea este oricum superioara multora dintre competitorii nostri, iar la final totul este o chestiune de alegere.

   Discutand strict de Adevarul, focusul pe urmatoarele 12 luni sunt investitii in zona calitatii editoriale. Ati vazut deja multe schimbari si veti vedea mult mai multe in perioada urmatoare. Lucram cu consultanti straini, investim in suplimente pe care dupa aceea le monitorizam atent vis a vis de calitatea lor editoriala.

   Va respect punctul de vedere, dar eu nu cred ca Adevarul este un ziar moale. Probabil dumneavoastra va referiti la faptul ca Adevarul nu este un ziar strident, la faptul ca neimplicandu-se in tot circul politic, nu joaca un rol pe care ar putrea sa-l joace cu consecintele de rigoare. Pot sa va spun ca face parte din strategie ca ziarul Adevarul sa nu sufere de senzational. Asta nu inseamna ca nu dorim exclusivitati si chiar v-as trimite la ultimele 100 de pangini intai din Adevarul in care veti constata multe articole bune si interesante si multe exclusivitati, de asemenea.

   Incercam sa ne tinem departe de boala de a produce senzational cu orice pret. Incercam sa facem din Adevarul un partener al cititorului constant, loial, corect si complex, care aduce informatie de calitate si nu vinde baloane. Care nu tine cont de prietenii si dusmanii actionarului majoritar si isi face treaba asa cum trebuie sa-si faca treaba presa, in general. Si poate ca nu degeaba astazi discutam de 100.000 de exemplare vandute medie pe zi pentru Adevarul...

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   ... si 37.000 de exemplare vandute pentru EVZ, care s-a remarcat ca voce stridenta.

   In final, va invit sa vedeti Adevarul in toata complexitatea lui, cu o medie de aprox. 60 de pagini pe zi, cu imbunatatirile grafice editoriale pe care le-am adus in continuu, cu intarirea constanta a echipei, cu faptul ca nu se amesteca in politica (asta il face foarte diferit), cu o atitudine matura pentru anul 2009, cu o infrastructura de invidiat in toate cele 28 de orase in care avem redactii...vreau doar sa spun ca Adevarul este un jucator de luat in seama. Restul e o chestiune de gusturi.

 • Întrebarea nr. 6 doru

  Buna ziua Domnule Corneteanu

  felicitari pentru avantul tabloidului Click, vanzarile declarate de Dvs. 250.000 copii media/zi, sunt remarcabile.
  Ati afirmat ca investitiile facute pana acuma sunt recuperabile, chiar credeti asta? volumul de publicitate din Click e scazut.
  Cand ati fost ultima data la Craiova?:)

  Va doresc mult succes, ceea ce-mi doresc si mie!

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   La plecarea mea din Ringier, in anul 2006, cotidianul Libertatea avea profituri de 8-10 milioane de franci. Astazi sigur situatia este complet diferita si nu as vrea sa fiu in pielea celor de la Ringier, care trebuie sa explice o uriasa scadere.

   Dar daca am reusit odata cu Libertatea sa obtin asemeena profituri, de ce nu am reusi si cu Click? Prima conditie era de a pozitiona Click nr. 1. Putini au crezut ca in 24 de luni poti sa iei un ziar de la 20.000 si sa-l aduci la 250.000 - pe prima pozitie. Tot putini cred ca vom face bani. O sa vedem asta! Eu ii invit pe suspiciosi sa nu investeasca in presa.

   In ultimul week-end am fost la Craiova.

 • Întrebarea nr. 7 Mariana

  Am citit despre vestitul tort pe care i l-ati trimis lui Marius Hagger. Nu credeti ca ati adancit si mai mult ranile bataliilor Adevarul - Ringier? Personal consider ca i-ati provocat, iar faptul ca v-ati elijat in invingatori pe niste cifre prognozate este un gest mai mult decat ostentativ.

  Ati inchis procesul in care i-ati acuzat de furt pe cei de la Ringier? In ce stare se mai afla?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Ringier nu are nevoie sa fie provocat. Ei sunt provocati din 2006. In tot acest timp, nu au facut decat sa se uite la noi. Si acesta este un motiv pentru care au pierdut aproximativ toate bataliile profesionale din ultimele 30 de luni.

   Nu vreau sa comentez mai mult gestul nostru de a-i trimite tortul lui Marius Hagger. Nu am dat noi publicitatii situatia respectiva si sa stiti ca tortul era foarte bun. Nu ma intereseaza prea tare trairile ranite ale lui M. Hagger si nici ale altora care interpreteaza orice gest colegial ca unul ostenativ. In mesajul pe care i l-am trimis lui M. Hagger am fost f. limpede cand i-am spus ca "poate e momentul sa normalizam aceasta competitie, pentru ca si asa oamenii tai au luat-o prea in rau" (mesajul era in engleza "they took everything too hard").

   As vrea sa subliniez insa, ca in toata aceasta perioada, noi am jucat corect si ma bucur ca va aduceti aminte de furtul celor de la Ringier care 4 luni de zile au copiat toate paginile Adevarul si Click din serverele noastre. Subiectul este inca deschis, pentru ca asa ceva nu se prescrie. La vremea respectiva eu nu am crezut ca Ringier poate sa accepte un asemenea comportament pentru ca am lucrat acolo 13 ani si nu am vazut asa ceva. Iar eu nu as fi acceptat asa ceva.

   M-a enervat foare tare atitudinea unor manageri din compania respectiva, care au avut tupeul sa spuna la Clubul Roman de Presa ca de fapt noi i-am trimis sa se angajeze la Ringier pe cei care au furat din servere. Vinovatii s-au stiut dintotdeauna foarteclar: Ana Nita si cativa oameni din jurul ei.

   Numai penibilul control al celor din Elvetia nu a descoperit ceea ce stia toata lumea. Am lasat mai moale subiectul respectiv, care e insa pe cale sa fie reaprins, din cauza unei situatii surprinse din nou de noi saptamanile trecute, dar care deocamdata se afla pe masa de discutie dintre mine si directorul general de la Ringier.

 • Întrebarea nr. 8 marian D

  Domnule Cornateanu, cum explicati sanctiunile aplicate de Inspectia Muncii trustului Adevarul Holding si modul, cel putin neelegant, prin care incercati sa va despariti de angajatii concediati. (de pilda cazul corectoarei care a cerut protectia politiei pentru a-si continua activitatea in perioada de preaviz, asa cum prevede legea)?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Contractul colectiv de munca la nivel de ramura, va spun cinstit, este unul tampit. Atat de nerealist incat nimeni din presa nu poate sa-l aplice la virgula.

   Ca si pe vremea stalinista, consecinta este ca reflectorul se pune pe cel care este parat. In realitate, toata lumea are aceleasi probleme. De la programul de munca, care sigur ca nu este unul fix, pentru ca nu producem suruburi, pana la evaluarea de personal, care e dificil de facut din aceleasi motive, de la sporurile ciudate, neaplicate de nimeni in acest moment in presa si pana la multe alte clauze...de fapt nu sunt foarte multe, dar sunt compelt nerealiste. Asa ca apare sub lupa cel care este luat la control.

   Faceti maine o plangere la ITM pentru trustul de presa in care dumneavoastra activati, daca activati in presa, si o sa vedeti ca rezultatul va fi identic.

   Atata vreme cat acest contract va fi subiectul negocierii intre nulitati de genul Godinac si Milut, el va purta amprenta IQ-ului celor doua personaje. Vina nu este numai a celor 2, care de fapt nu reprezinta pe nimeni in presa romana, si acest penibil fin al lui Liviu Luca, ma refer la Cristian Godinac, ar face bine intai sa se asigure ca jurnalistii se simt reprezentanti de el. Vina apartine trusturilor de presa care efectiv nu au fost interesate de subiect, iar contractul pe domeniul lor a fost facut de oameni care nu au legatura cu domeniul.

   Probabil CRP va invata din aceste probleme si dati-mi voie sa va invit sa asistati la urmatoarea negociere a acestui contract cu penibilul domn Godinac.

   In legatura cu cazurile pe care le ridicati, trebuie intai sa mentionez ca Adevarul a incercat sa aiba o pozitie matura si echilibrata in ceea ce priveste implicatiile crizei finanaciare care afecteaza in acest moment mediul de afaceri.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Noi nu ne-am pus in situatia jenanta in care s-a pus trustul Realitatea de a anunta acum cateva saptamani o crestere cu 11% a salariilor la modul pompos si PR-ist, ca dupa aceea sa concedieze 20% din angajati.

   Nici nu am anuntat scaderi de persoanl masive cum au facut alte trusturi, de zeci de procente.

   Astazi Adevarul Holding are 1055 de angajati. Cele 4 persoane care au fost concediate in ultimele 5 luni, in paralel cu angajarea a peste 100, au plecat din motive legate de implementarea unor noi mecanisme de corectura a paginilor.

   Impreuna cu consultantii straini, am revolutionat sistemul de corectura, si marit responsabilitatea jurnalistului vizavi de calitatea textului, inclusiv cea gramaticala, astfel incat din 15 corectori am redus schema cu 4. Nu stiu daca cifrele sunt foarte exacte, dar proportiile sunt corecte. Trei din cele patru au fost redistribuite ca si colaboratori catre alte produse ale noastre.

   Una dintre ele a trebuit sa plece. Si pentru ca nu i s-a oferit "o demonstratie cantitativa" "de ce eu si nu altul", a facut tot acest circ. Tuturor celor care mor de grija lui Gina Visan o invit sa o angajeze si lui Tiberiu Lovin care numai prostii a scris pe blogul lui, si lui Cristi Godinac care de altfel se potriveste foarte bine cu nivelul Ginei Visan si altora care mor de grija unui om al carui sefi l-au ales ca cel mai slab din 15 oameni.

   Iar povestea cu politia se desfasura cam asa: incerca sa intre in cladire in conditiile in care i se interzisese accesul in cladire, pentru ca nu mai era angajat al comapniei sau era in perioada de preaviz platit, suna la politie, iar cand sosea masina politiei, cu ajutorul prietenului care fotografia, ca o tiganca in piata de flori, forta fizic intrarea.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Si cam asta e tot. sunt convins ca isi va gasi locul de munca in care isi va demonstra calitatile. Dar cei care isi inchipuie ca vom face pasul inapoi doar pentru faptul ca ei produc circ, ar putea sa ia in considerare acest caz.

 • Întrebarea nr. 9 Vali

  domnule corneteanu,

  sint un cititor fidel al suplimentului dvs de sport. sinteti primul ziar din romania care are un supliment sportiv extrafotbal si tin sa va felicit pt asta. a mai existat o tentativa de astfel de ziar (cotidian, nu supliment saptaminal) acum citiva ani, care a fost un fiasco (evident vorbesc de sport total), desi in ultima sa parte a existentei fotbalul detinea 80% din spatiu.

  intrebare: credeti ca in acest moment pe piata ar fi loc de un cotidian extrafotbal? unul care sa nu aiba soarta sport total? care sint audientele adevarul sporturi?

  cu stima,

  vali dumitru

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Suplimentul de extrafotbal este cea mai mare investitie facuta in extrafotbal in ultimii 20 de ani.

   Spor Total de care vorbiti dumneavoastra era axat tot pe fortbal, asa cum bine ati observat. Este una dintre diferentele pe care Adevarul le face in piata romaneasca, investind in domenii pe care altii le iau in gluma: extra-fotbal, international, verde, cultura, educatie. Nu cred ca un cotidian de extra-fotbal poate supravietui pe piata romaneasca.

 • Întrebarea nr. 10 anna

  Buna ziua,

  Este adevarat ca avantul tabloidului Click si a revistei Click pentru femei se datoreaza in special concursului pe care l-ati desfasurat luna trecuta? Am inteles ca de vineri va incepe un nou concurs. Asta e strategia de marketing pe care o aplicati? In ceea ce priveste ziarul Adevarul, va felicit pentru ideea de a aduce aceste capodopere literare in bibliotecile noastre.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Eu am condus cotidianul Libertatea in perioada mai 2000 - octombrie 2006 cand am plecat de la 45.000 de exemplare, de pe locul 7 la vremea respectiva, si a ajuns in 2003 pe primul loc, pozitie pe care a pierdut-o anul asta in competitia cu Click.

   Formula unui tabloid nu poate fi reinventata. Ea poate fi aplicata mai bine sau mai prost. Liberatea a crescut pe investitii editoriale, coroborate cu campanii de marketing, cu lozuri razuibile. Click a crescut pe investitii editorale masive (are o medie de pagini net superioara cu a competitiei), pe investitii in grafica, pe investitii pe calitatea materialelor si pe campanii de marketing la fel, cu lozuri razuibile.

   Apoi mai apare aspectul pret, tabloidul prin traditie fiind un ziar ieftin, accesibil. Libertatea a fost ani de zile cel mai ieftin ziar din Romania. Si nu pot decat sa ma amuz astazi cand ii observ pe unii manageri din Ringier care se plang ca alte ziare sunt mai ieftine decat ale lor. atata vreme cat veniturile din publicitate si cele din distributie intr-o perioada previzibila pot fi superioare costurilor, tabloidul poate sa fie un ziar ieftin sau chiar cel mai ieftin ziar.

   Nu e o formula romaneasca. In general, peste tot e la fel.

   Noul concurs despre care vorbiti dumneavoastra nu e nou. Este acelasi concurs ajuns deja la a sasea editie. Cand l-am inceput pe ultimul, noi aveam vreo 150-170 de mii de exemplare, nu 20 de mii, asa ca formula e mult mai complexa si pe durata mai mare.

   Sigur ca aceste concursuri ajuta, dar ele ajuta in masura in care cititorul nou descopera un produs bun. De asta suplimentul TV al lui Click are cel mai mare numar de pagini, cea mai buna calitate grafica, cel mai mare numar de programe, cel mai mare numar de recomandari. Consecinta: editia de vineri este cea mai vanduta editie de ziar din presa romana.

   Vreau sa spun ca exista o legatura directa intre efectul marketingului pe care il faci si subiectul operatiunii de marketing.

 • Întrebarea nr. 11 A.V.

  Cat vinde Adevarul intr-o zi fara carte si cat vinde intr-o zi cu carte?

  Daca s-ar intrerupe promotia de carte la Adevarul pentru 2-3 luni, ce tiraj vandut credeti ca ar avea ziarul, spre sfarsitul perioadei de intrerupere?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Intr-o zi cu carte, Adevarul vinde atat cat tipareste, respectiv 250-260 de mii. Intr-o zi de vineri, vinde intre 60-120 de mii, depinde de luna. Intr-o zi normala, in jur de 60-70 de mii. Intr-o zi de duminica, in jur de 50 de mii.

   Daca s-ar intrerupe promotia la carte si daca s-ar intrerupe promotiile la CD-urile lui Jurnalul, la enciclopediile lui Romania Libera, la DVD-urile lui Gandul si EVZ (s-au intrerupt deja), la cartile si DVD-urile lui Cotidianul si multe alte lucruri care se fac in presa romana, Romania ar fi foarte diferita de toate celelalte tari din lume.

   Dar, presupunand o asemenea apocalipsa, pe un trend oricum crescator, cred ca am reusi sa vindem in jur de 70-80 de mii de exemplare si in crestere. Astazi vindem peste 100 de mii.

 • Întrebarea nr. 12 Marcu

  Doua intrebari pentru Dl. Corneteanu:
  1. Nu credeti ca prin decizia de-a ignora politica, explicata de curand si de Dl. Patriciu in Evenimentul zilei, insultati, chiar si neintentionat, inteligenta cititorilor? Nu credeti ca o astfel de abordare este specifica unul tabloid, dar nu si unui ziar serios?
  2. Daca, prin absurd, maine ati renunta la carti, ce tiraj credeti ca ar vinde zilnic in mod real ziarul Adevarul? Intreb pentru ca am vazut cu ochii mei oameni cumparand, dar pastrand cartea si aruncand ziarul la primul cos.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   1. Decizia de a ignora politica este una strategica si de moment. Nu ma intereseaza interpretarile dumneavoastra referitor la insulta. Nu inteleg ce insulta poate fi in a nu-i tavali zilnic pe Basescu, Tariceanu, Iliescu prin mocirla pe care ei au creat-o.

   De altfel, toate sondajele refeitor la audienta fenomenului politic sunt foarte triste. Uitati-va si la participarea la vot ca sa aveti si o alta imagine si nu uitati sa observati si particioarea la vot de la aceste eruoparlamentare.

   In plus, apare nevoia de a controla echilibrul publicatiei ptr un ziar cum este Adevarul, care vrea sa raman ziarul nr. 1 in Romania.

   In plus, orice am scrie in acest moment ar putea fi interpretat fie ca jocuri ale lui Dinu Patriciu, fie ca polite pe care acesta ar vrea sa plateasca. In plus, avem 28 de editii locale, iar politica la nivel local este un fenomen foarte complex. Se manifesta de la Big Mac-ul care este oferit jurnalistului de la un ziar cu tiraj mic, si pana la micile jocuri locale care sunt cunoscute de toti cei din zona, dar complet necunoscute la nivel national.

   Si ajung si al ultimul motiv, si nu cel din urma, pur si simplu nu ne-am simtit pregatiti cu deparatamentul politic pe care il aveam al inceputul alegerilor parlamentare, respectiv acum la inceputul alegerilor europarlamentare si pentru cele prezidentiale, pentru a controla echilibrul materialelor si pentru a nu cadea in capcana jocurilor facute din abubdenta de oameni politici, servicii secrete, partide politice si oameni de afaceri cu interese in zona politica.

   In plus, repet ceea ce am spus si mai devreme, activitatea politica a actionarului majoritar Dinu Patriciu nu ne intereseaza si preitenii dansului ar face bine sa nu-l mai sune cand sunt criticati in Adevarul pentru ca nu ajuta la nimic.

   Toate acestea ne-au condus catre aceasta decizie pentru anul 2008 si 2009 de a ne departa de fenomenul politic.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   A fost si o masura de protectie a brandului. Asta in afara de faptul ca am venit in intampinatea dezinteresului pe care cititorii il au fata de fenomen si nu cred ca trebuie sa mai elaborez despre lehamitea de politica pe care o are romanul. Lasati-ma sa anticipez ca Adevarul isi va construi un foarte puternic departament de politica in anul 2009 si ca vom trata evenimentele de politica externa pe viitor intr-o forma oarecum diferita, dar in continuare intr-o directa relatie cu interesul cititorului pentru fenomen.

   2. Am raspuns la tirajul zilnic real al Adevarului. El este astazi de peste 100 de mii de exmplare, iar daca scenariul incredibil pe care l-am descris mai sus s-ar transforma in realitate, cele 70-80 de mii de exemplare ale lui Adevarul ar fi oricum net superioare celor 37 de mii exemplare ale EVZ, si celor aproxim. 55 de mii de exemplare ale Junalului National. Asa ca va inteleg ingrijorarea, dar situatia e sub control.

   In ceea ce priveste cartea, aici exista cititori si cititori. Sunt unii care nu citesc Adevarul, dar citesc suplimentul Extra forbal. Sunt unii care il cumpara pentru cea mai mare sectiune de cultura din presa de mare tiraj: Adevarul Literar si Artstic de miercuri. Sunt altii pasionatii de Adevarul Sanatate de sambata, iar altii de revista Adevarul Magazin de duminica. Incercam sa oferim un pachet complet, respectand insa diversitatea gusturilor cititorilor.

 • Întrebarea nr. 13 danbian

  Domnule Corneteanu,

  Constat, inca de pe vremea cand erati la EVZ, ca interveniti in mod nepermis in treburile editoriale. Independenta si credibilitatea unui ziar cresc atunci cand publicitatea nu altereaza continutul editorial. Dvs le amestecati continuu si pagubos. Ca sa va dau un ultim exemplu: v-am citit un articol in Adevarul in care va razboiti cu un ziar concurent, nici nu mai conteaza pe ce tema. Problema e de principiu. Si anume: un manager de presa corect nu se baga cu bocancii in zona editoriala, nu scrie articole in propriul ziar ca sa-si apere afacerile, nu-si umileste angajatii invatandu-i cum sa faca presa, el, managerul, avand cu totul alte interese si fiind usor paralel cu meseria de ziarist. Va intreb doar atat: cand veti inceta sa le dictati ziaristilor ce si cum sa scrie?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Nu am avut niciodata vreo responsabilitate sau functie legata de EVZ.

   In legatura cu articolul din Adevarul, ideile cerute de redactorul sef Grigore Cartianu au fost transformate de el intr-un articol. Nu aveti decat sa il intrebati.

   In legatura cu propriile afaceri, eu nu am alte afaceri decat statutul de angajat si actionar in Adevarul Holding.

   Iar la celelalte observatii ale dumneavoastra prefer sa nu raspund atata vreme cat sunt generale si rau voitoare.

 • Întrebarea nr. 14 nickname

  Aveţi aerul unui şef de mare trust media, dar din câte am putut observa sunteţi şef peste un mare balon de săpun, asemănător celui imobiliar. Indicii: creşterile de la Adevărul nu au reuşit să acopere costul cărţilor, aşa că aţi redus preţul; la Click nu cred că mai puteţi menţine poziţia o singură lună dacă vi se taie bugetul de promovare; de fapt, cu excepţia Dilemei Vechi, întregul trust suferă crunt la capitolul content. În aceste condiţii, de ce ar mai investi cineva bani în ADEVĂRUL, inclusiv dl. Patriciu?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Am redus pretul cartilor pentru ca tirajul acestor carti ne-a permis sa negociem cu tipografiile (din strainatate) preturi foarte bune de productie. In conditiile in care Jurnalul a venit cu o copie la indigo a actiunii noastre cu cartile si in conditiile in care divizia noastra de carte credem noi ca este un mecanism mai bine pus la punct decat al competitiei care poate sa produca calitate mai buna la pret mai mic, am decis sa oferim cititorilor cartile la un pret mai mic.

   Cand veti gandi mai echilibrat si nu veti mai arunca cu atata venin, sa va ganditi ca am pus pe piata in 5 luni de zile 6 milioane de carti. Carti, nu reviste porno, nu postere, nu sampoane sau pungulite de detergent. Dati-mi voie sa cred ca este una dintre cele mai mari operatiuni de culturalizare prin vanzare de carte facuta vreodata in Romania.

   In legatura cu Click, va inteleg ingrijorarea, dar, ca si la Adevarul, am investit in calitatea produsului si eu cred ca sintagma pe care am promovat-o "in Romania dupa 7 ani se schimba liderul" are un fundament.

   Intrebarea pentru domnul Patriciu, puteti sa i-o puneti dansului personal, dar inainte sa o faceti sa va ganditi ca in 30 de luni a ajuns proprietarul ziarului quality nr 1, tabloidului nr.1 (implicit cel mai vandut ziar din Romania), celei mai vandute reviste ptr. femei - Click ptr. Femei, ziarului cu cel mai mare tiraj din romania - Adevarul de Seara (500 de mii de exemplare), care este si cel mai mare network de ziare locale facut vreodata in Romania, al unui magazin Forbes Romania de o foarte buna calitate editoriala, etc.

   Personal, in afara de veninul pe care il emanati, desi vorbiti de intregul trust, eu nu cred ca dvs. cunoasteti toate publicatiile noastre care pozitioneaza astazi Adevarul Holding in topul caselor de editura din Romania. Nu cred ca cititi Foreign Policy, Click Sanatate (72 de mii de exemplare), nu cred ca sunteti printre cei 90 de mii de cumparaturi ai lui Click Pofta Buna...

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   ... editiile noastre de duminica la Click si Adevarul, magazinele TV cele mai bune de pe piata (Click si Adevarul), produsele noastre din Ucraina - Blik, Blik TV, Blik Sanatate, Blik pentru Femei si Blik Pofta Buna, etc. In aceste conditii nu puteti vorbi despre intregul trust doar daca cititi Dilema Veche.

 • Întrebarea nr. 15 tipsy

  Buna ziua, Adevarul Holding a acuzat Intact, printr-un comunicat, luna trecuta, ca a transformat Antena 1 "intr-o instanta" in conflictul pe tema Enigma Otiliei. Pe de alta parte, chiar dumneavoastra ati scris un text de opinie, plasat intr-o sectiune informativa a ziarului, in care va transformati intr-o instanta (ex: "un bun public, BPT este folosit abuziv de companii private"), intr-un limbaj departe de cel injurios folosit in paginile Jurnalului, dar departe si de cel specific presei informative. Credeti ca e de interes public sa sustineti pe prima pagina a Adevarului, uneori prin deschideri de ziar, o astfel campanie ce tine mai degraba de un conflict concurential intre Adevarul si Jurnalul?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Cand am scris ca BPT este un bun public nu am facut aceeasi greseala pe care a facut-o Antena vorbind despre "furt intelectual" si multe alte porcarii. Am luat ca orice om normal (si dvs. puteti face asta de pe site), certificatul de la OSIM al BPT. Nu cred ca este de interes public sau cel putin nu de interes larg un asemenea subiect, dar pe de o parte este decizia redactorului sef, iar pe de alta parte nu ne putem lasa calcati in picioare pe nedrept de catre o companie care foloseste de 20 de ani santajul, denigrarea si limbajul mizerabil ca arma impotriva concurentei.

   De altfel, noi am fost reactivi in aceasta poveste si cateodata am reactionat. Drama este aceeasi: Enigma Otiliei este libera de drepturi si toate mizeriile spuse pe Antena 1 si in Jurnalul National la adresa Adevarul Holding au fost gratuite. De altfel, uitati-va cum cei de la Copyro tac malc, ei care ar trebui sa isi apere drepturile de autor. Si nu degeaba tac, ci pentru ca dupa obraznicia lui Adevarul Holding de a nu se da la o parte din calea Jurnalului National, desi noi anuntasem din luna noiembrie aceasta carte, dupa ce ne-au terfelit la Antena 1 si in J. National, dupa 7 zile de injuraturi si limbaj injurios asa cum bine ati observat au ajuns in sfarsit la punctul de unde trebuiau sa inceapa: la discutiile cu avocatii si la justitie.

   Lasati-ma sa cred ca avocatii le-au spus ca nu au nicio sansa si au confirmat versiunea Adevarul Holding. Si stiti de ce spun asta? Pentru ca noi ne-am ocupat de aceste drepturi de autor 6 luni de zile, plecand de la buna noastra intentie de a semna un contract cu penibilul domn Eugen Simion si fundatia Academiei Romane, pana la interminabile discutii si verificari in cross cu mai multi avocati a situatiei drepturilor de autor. Nu as vrea sa mai elaborez pe subiectul asta pentru ca pana la urma justitia isi va spune cuvantul, dar pana atunci ramanem cu cuvintele urate pe care ni le-au adresat cei din trustul Intact.

 • Întrebarea nr. 16 C.P.

  Acum cativa ani, in cadrul trustului se regaseau cateva publicatii la care intre timp s-a renuntat. Imi vin in minte Romania Literara si Plai cu Boi (aceasta din urma nu a aparut, insa stiu ca a fost luata in portofoliu odata cu preluarea trustului Satiricon). De ce ati renuntat la cele doua titluri, mai ales ca ele ofereau un aer, sa zicem, mai elitist trustului? Iar daca in cazul Romaniei Literare se poate invoca argumentul Dilema Veche sau Adevarul Literar si Artistic (nu neaparat un argument convingator, dar totusi un argument), in cazul Plai cu Boi chiar nu vad motivatia dumneavostra (mai ales ca revista a fost relansata intre timp si, din reactiile pe care le cunosc, se bucura de aprecieri pozitive). Si sper sa nu invocati faptul ca revista nu e pe profilul trustului (if Click! goes, anything goes).

  Multumesc,
  C. P.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Romania Literara nu a apartinut niciodata vreunei companii din holdingul Adevarul. Era un contract de colaborare intre o publicatie detinuta de domnul Manolescu si Satiricon unde Dinu Patriciu avea 50% din actiuni la vremea respectiva. Satiricon presta numai servicii de distributie pentru Romania Literara, lucru pe care nu mai avea rost sa-l mai facem atata timp cat aveam probleme cu propriile publicatii.

   Cu Plai cu Boi situatia era alta. Nu-mi displacea publicatia, dar la vremea respectiva aveam alte prioritati (investitii in Adevarul si Click si infrastructura), iar "lunarul" Plai cu Boi nu mai paruse de un an si ceva pe piata la vremea respectiva. De altfel, si astazi apare cu o periodicitate pe care nicio formula matematica nu o poate detecta.

   Brandul era puternic inca, ca si brand awarness, dar efortul pe care trebuia sa-l facem pentru a repune pe piata practic Plai cu Boi intra in conflict cu prioritatile noastre din momentul respectiv. I-am cerut la vremea respectiva domnului Dinescu sa aiba rabdare si a refuzat.

   In plus, Plai cu boi, ca si brand nu apartinea lui Satiricon, era copilul domnului Dinescu. Cam asta e povestea neromantata si nu are nicio legatura cu Click, dovada ca astazi tiparim si Forbes si Foreign Policy, si Adevarul Literar si Artistic si Dilemateca si Dilema Veche.

 • Întrebarea nr. 17 jurnalist

  1.In ce masura un manager poate scrie articole in ziarele pe care le conduce? (vezi cazul Adevarul-Jurnalul)
  Care e limita pana la care poate interveni managerul in partea editoriala? Fara ca publicatiile sa-si piarda credibilitatea si cititorii? (intrebari le sunt valabile si pentru televiziune, radio, on-line)

  2. Cat credeti că trebuie să muncească un jurnalist intr-o saptamana astfel incat sa produca content de calitate?

  3. Facand abstractie de criza economica, cand credeti ca vor creste salariile jurnalistilor romani la nivelul celor din UE(Ungaria, Slovacia, Cehia etc)

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   1. am explicat contextul. eu eram in strainatate, redactorul sef mi-a cerut niste puncte de vedere. Nu am discutat vreodata cu el despre vreun articol. a considerat ca punctul de vedere al directorului general care era in tema merita publicat sub forma respectiva. In forma scrisa am citit materialul la vreo 3 zile dupa. Nu pot decat sa ma amuz de faptul ca unii sunt interesati de forma si mai putin de fondul problemei. Eu eram unul din cei mai tema oameni pe subiectul respectiv.

   2. Ar trebui sa aiba un program normal de 8 ore asa cum e scris in constractul de munca pe care sa-l si respecte.

   3. in 2007 si 2008 in romania s-a exagerat cu cresterile de salarii. Ne apropiem vertiginos de salariile din Ungaria, Slovacia si Cehia, dar nu ne apropiem deloc in ceea ce priveste productivitatea si calitatea afacerilro de presa de tarile respective. Piata se autoreglezeaza si poate nu degeaba acum asistam la scaderi de salarii. Personal cred ca in 5-7 ani salariile cu tarile pe care le-ati mentionat vor fi identice. Dar sa nu credeti ca cei de acolo au cine stie ce salarii.

 • Întrebarea nr. 18 idontunderstand

  Dle Corneteanu,
  Inainte sa vina cifrele BRAT, in prima parte a anului, ati proclamat Adevarul nr 1 la ziare serioase, peste Jurnalul. Acum faceti la fel cu ziarul Click, il proclamati ziarul nr1. Inteleg ca aveti date privind propriile vanzari - aveti si datele competitorilor, inainte de cifrele BRAT, pentru a putea spune ca ati depasit Libertatea?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   In februarie 2009, am anuntat Adevarul ca ziarul nr. 1 incepand cu luna decembrie, in termeni de exemplare vandute. Dupa ce au luat banii de pe reclama TV cu doua maini pe televiziunea Antena 3, deci dupa ce s-a terminat campania, Jurnalul National a depus la CNA o plangere cum ca noi nu avem dovezi. Noi spuneam ca vindem peste 80 de mii de exemplare si ca Adevarul vinde mai mult decat J. National. In plus, au venit cu argumente din studiul SNA si cu date vechi din BRAT.

   Chiar si astazi, mai sunt oameni care se pricep la domeniu si nu inteleg ca datele din BRAT au intarziere de 4-6 luni de zile. De mebrii CNA ce sa vorbesc, ca nu puteau face diferenta dintre audienta si tiraj vandut. Mai nou am constatat ca nici Iulian Comanescu nu poate sa faca diferenta dintre datele vechi publicate de BRAT si realitatea. Toti nostalgicii se hranesc cu himere vechi de 6 luni de zile.

   Dupa ce CNA-ul dominat de prietenii Antenei 1 (in componenta lui) si fara sa ne cheme la dezbaterea subiectului respectiv a luat decizia sa opreasca campania, am constatat cu amuzament ca la 2 saptamani Junalul a depus cifrele de vanzari care spuneau clar ca ei au vandut in decembrie 62 de mii de exemplare. Noi spuneam ca vindem peste 80 si am vandut 85 de mii.

   In momentul in care au depus cererea catre CNA pentru o campanie care se incheiase si dupa ce si-au luat banii pe Antena 3, la momentul respectiv Jurnalul stia excat ca ei sunt la peste 20 de mii de exemplare sub Adevarul, mai exact 23 de mii de exemplare. Dar ca niste mici pui de securisti, au luat comunicatul CNA-ului, care in necunostinta de cauza a oprit o campanie care se incheiase, si l-au folosit in presa proprie si in presa prietenilor (la vremea respectiva chiar si pe Pagina de Media a lui Petrisor Obae) sugerand ca situatia nu ar fi chiar cum spune Adevarul.

   Asa cum spuneam, la 2 saptamani au confirmat ca ceea ce spunea Adevarul era conform cu realitatea prin declaratia de difuzare facuta pe BRAT (www.brat.ro).

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Situatia de acum cu Libertatea este identica. Sigur ca avem cifrele competitiei. Ce ati dori dvs. sa numaram cand lucram in presa, stelele? Amuzant este ca stim exact cifrele competitiei, si asa cum ei obtin pe susre tot felul de balarii din spectrul politic, si noi stim exact si avem dovezi ca in luna ianuarie au vandut 231 de mii de exemplare, in februarie 201 mii, in martie 200 de mii, etc.

   Chiar in momentul asta i le arat lui Iulian ca dvs. nu am cum sa vi le arat.

   Click a facut o greseala, a spus ca din martie a devenit nr. 1 si a devenit nr. 1 din ferbruarie. Deci Click nu este de o luna ci de trei luni lider in presa romana.

   Sa ne intelegm corect, aceste cifre de vanzari nu sunt subiecte de secret. Ele ajung, vrand-nevrand, pe site-ul brat.ro. In mod penibil poti sa tragi de timp si sa incerci sa amani dezvaluirea datelor asa cum au facut cei la J. National, care este de fapt o minciuna ptr. advertiserii din Romania. In primul rand nu pe noi ne mint sau pe cititori, ci pe cei care platesc reclame in publicatiile respective. Sigur ca asta le amana dezvaluirea datelor 1-2-3 luni, dar nu mai mult, asa cum s-a intamplat si cu J. National. Si atunci te umpli de penibil.

   Eu in locul managerilor de la marii advertiseri: vodafone, orange si altii, as amenda un asemenea comportament care pana la urma incearca sa le scoata bani pe cifre care nu mai sunt reale.

   Urmand exemplul colegilor de la Jurnalul, Ringier Romania se complace in aceeasi tactica de 2 lei si am in fata o sesizare facuta CNA-ului care spune acelasi lucru: ca in cifrele existente pe BRAT nu este exprimata pozitia de lider a lui Click.

   Problema lor, a CNA-ului, a lui Iulian Comanescu, a lui HotNews, e ca suntem in luna mai si ca sa-ti ascunzi cifrele si sa tragi de timp pentru a mai scoate ceva bani de la companii care platesc rezultate care nu mai exista nu este un comportament corect.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Din punctul meu de vedere asta este frauda si pacatuiesc cei care incurajeaza asa ceva. De asta Adevarul Holding are o mare credibilitate la agentiile de publicitate si la advertiseri, ca nu am spus niciodata lucruri care au fost contrazise a treia zi.

   Astep cu nerabdare sa vad ce vor scrie Iulian, Petrisor si altii dupa ce Ringier va recunoaste in cateva luni de tras de timp ca a pierdut inca din februarie pozitia de lider.

   Aceasta atitudine de sa ne prefacem ca nu vedem nu cred ca este corecta fata de cei care investesc bani in publicitate. Punct.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   As vrea sa mai adaug 3 vorbe aici.

   1. Nu e mare filozofie sa estimezi cat de cat corect tirajul vandut al unei publicatii. Peter Prior de la Libertatea o face foarte bine si de foarte multi ani.

   2. Nu este normal sa te duci cu cifre de audienta si sa combati campania de lider pe vanzari a lui Adevarul asa cum a facut recent J. National, ridiculizand practic cunostintele CNA-ului si ale RAC-ului care presupun ei (si din pacate asa e) ca nu fac diferenta intre audienta si tiraj vandut.

   3. Am inteles "pe surse" ca mai nou in compania Ringier managerii se mint pe ei, pe angajati si pe elvetienii de la Zurich spunandu-le ca atat Click cat si J. National isi cumpara parte din tiraj si ca oricum tipografia pe care o vor deschide va rezolva situatia. Eu nu pot sa cred ca cineva din Ringier poate sa plece urechea la asa ceva, pentru ca si in conditiile in care in ultimele 30 de luni aproape 300 de oameni au migrat catre Adevarul au ramas destui pe care nu poti sa-i minti si sa-i aburesti cu asemenea bazaconii.

   Ce minte bolnava poate calcula ca investesti in concursuri, marketing, editorial milioane de euro si apoi iti mai cumperi si singur tirajul. Macar salvai marketingul in cazul in- care cineva s-ar fi putut gandi la asa ceva. Eu as rade de asemenea scenarii si de cei care le emit si de altfel ii invit pe cei de la BRAT sa faca cel mai dur control posibil la Libertatea, Click si Cancan. Asta ca sa-i linistim pe managerii obsedati de a-si gasi scuze pentru neperformanta din compania Ringier.

 • Întrebarea nr. 19 eugen

  ne puteti spune cum ati inceput activitatea, ce scoli ati urmat ? cred ca ar interesa pe multi tineri care vor sa faca o cariera manageriala in presa. va intreb acest lucru ca nu am gasit nicaieri un CV al Dvs. multumesc

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Va pot trimite CV-ul meu in cazul in care va intereseaza asa de mult si in cazul in care credeti ca el poate constitui vreun exemplu.

 • Întrebarea nr. 20 Daniel Razvan

  1. Am auzit de "scandalul" cu acea angajata care sustinea ca a fost supusa unui tratament injust de catre dumneavoastra si implicit de catre subordonatii dumneavoastra...cum comentati aceste acuze?

  2. Plutesc asa in aer niste idei cum ca in presa s-ar lucra mult pe bani putini si plecand de la aceasta premisa nu credeti ca din ce in ce mai multi tineri care se angajeaza in presa renunta dupa scrut timp la acesta pentru a se reorienta catre alte activitati?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   1. Am mai explicat atitudinea lui Adevarul referitor la situatiile respective.

   2. In presa nu se lucreaza pe bani putini. Salariul unui jurnalist cu experienta medie se invarte intre 24 si 30 de milioane la Adevarul. Problema este ca unii dintre tinerii care se angajeaza nu au chemare pentru presa. Si de asemenea, problema este ca in presa se munceste mult daca vrei sa faci performanta, chiar si cu contractul de 8 ore al celor de la ITM in spate.

 • Întrebarea nr. 21 quijote

  Care mai sunt proiectele Adevarul/Click pentru Italia si Spania? Ca promiteati tot felul de chestii la un moment dat...

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   adevarul.es, adevarul.it vor fi lansate in urmatoarele saptamani.

   Avem redactii in Milano si Castellon si redactori angajati in Padova, Torino, Milano, Roma si Florenta. De asemenea, in Madrid, Tarragona, Barcelona, Valencia, Castellon. Este un proiect la care s-a lucrat 2 ani.

 • Întrebarea nr. 22 Dragos

  Este populatia Romaniei informata corespunzator? Pt a avea acces la mai multe informatii necesare vietii de zi cu zi, romanul trebuie sa isi cumpere mai multe ziare, sa urmareasca mai multe stiri tv, sau peste tot e cam la fel? merci

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Numarul de televiziuni si de ziare te-ar duce imediat cu gandul ca populatia Romaniei este suprainformata.

   Din multe puncte de vedere, exista mai multe canale media in Romania decat in alte tari, raportat la tara. Numarul de televiziuni de stiri si de ziare e foarte mare, de aceea sunt si problemele economice atat de acute in interiorul acestor case de editura, pentru ca un numar mare de entitati imparte o felie mica.

   Problema este legata de calitatea stirilor si informatiilor care nu este tocmai in linie cu ceea ce se intampla in Occident.

 • Întrebarea nr. 23 Tiberiu Lovin

  1. Trecerea unei parti din salariu pe drepturi de autor in cazul femeilor de serviciu, soferilor si corectorilor nu este cumva o practica apropiata de evaziunea fiscala?

  2. Puteti spune care este valoarea amenzii primita de la ITM si daca ati reusit implementarea masurilor impuse?

  3. Cu cat credeti ca va creste valoarea actiunilor pe care le detineti la Adevarul Holding la finele anului?

  4. Veti dezvolta cumva o agentie de presa on-line si care sunt anuntatele investitii in virtual?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Dumneavoastra, domnule Tiberiu Lovin, nu stiu de ce puneti intrebari pentru ca de pe blogul dumneavoastra se intelege ca le stiti pe toate si ca practicati un tip de jurnalism care nu include acest detaliu. Toate intrebarile dumneavoastra. sunt puse tendentios, dar daca nu veti mai sterge comentariile de pe blogul dvs. va promit ca daca le postati acolo va raspund la ele. Public.

   Pana atunci va fac un hatar si va raspund la a 4-a intrebare. Investim de 30 de luni in zona de internet. Mai sus tocmai am dezvaluit ca vom lansa adevarul.es si adevarul.it in urmatoarele 2 saptamani; divizia noastra de web are in componenta aprox. 80 de oameni, inclusiv Spania si Italia, si dvs. nu veti face niciodata parte din aceasta echipa din cauza modului cum va faceti treaba ca jurnalist.

 • Întrebarea nr. 24 iann

  Buna ziua.
  - ce cifra de afaceri a avut Adevarul Holding in 2008 si respectiv ce pierderi a inregistrat si previziuni pe 2009 [ati spus ceva de 50 de milioane de euro]
  - ce se mai aude cu investitiile tipografice de care vb ?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Daca va preocupa atat de mult situatia financiara a lui Adevarul Holding, va pot spune ca investitiile noastre sunt masive si de ordinul a zeci de milioane euro, ca bilanturile sunt publice si le depunem in timp si ca cifra de 50 de milioane de euro pe care ati retinut-o se referea la cifra de afaceri. Fiind o casa de editura atat de tanara, marea majoritate a acestor investitii se regasesc in rezultatul financiar, dar repet, unele entitati au inceput sa faca profituri mari, iar performantele celorllate ne dau sperante ca suntem pe drumul cel bun.

   Investitiile tipografice de care vorbeam se desfasoara conform planului, tipografia din Cluj a inceput sa produca de vreo luna de zile, cea din Iasi in cateva saptamani, iar la cladirile din Timisoara si Bucuresti se lucreaza.

 • Întrebarea nr. 25 Marius Tudosiei

  Domnule Corneteanu,

  Am doua subiecte de pus in discutie:

  1. In mesajul prin care se anunta membrilor DAS (Departamentul pentru Studii de Audienta) livrarea noului val de cifre SNA FOCUS, Directorul General BRAT, Arina Ureche, ne aminteste intr-un paragraf:

  "Rezultatele SNA FOCUS vor putea fi publicate, in conformitate cu Regulamentul DSA, incepand de joi, 7 mai."

  Aceasta perioada de embargo este in conformitate cu Regulamentul DSA (Amendamentul 2 din Art. 40).

  As vrea sa imi spuneti care a fost interpretarea pe care ati dat-o acestui paragraf astfel incat astazi, 6 mai, Adevarul a reusit sa publice un articol referitor la noul val de cifre.

  2. In ultima vreme v-ati bazat campaniile de promovare (prin care va declarati numarul 1) pe "cifrele de vanzari interne".
  Sunt sigur ca nu va spun o noutate, dar membrii BRAT, cu exceptia Adevarul Holding, inteleg sa respecte regulamentele acestui organism.
  Dumneavoastra personal sau compania pe care o conduceti ati ajuns in pozitia in care sa considerati BRAT un organism inutil?
  Pentru ca asta ar fi cam singura concluzie pe care o putem trage, atata vreme cat va bazati in primul rand pe cifrele interne inca neauditate?

  Marius Tudosiei / Jurnalul

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   1. Nu stiu sa va raspund la asta. O sa-l intreb pe Hadrian Mateescu, directorul executiv, dar va multumesc de grija si atentia de care se bucura Adevarul in ochii dvs., cei de la Jurnalul. Credeam ca vreti sa ma intrebati despre articolelel mizerabile scrise in J. National despre Adevarul si minciunile emanate pe Antena 1.

   Acum cateva secunde i-am aratat lui I. Comanescu o mizerie de sesizare facuta de Poliana Mardari (o cunoasteti?), sub stampila Intact, care comenteaza cifrele noastre de vanzari aducand ca argumente cifrele de audienta ale Jurnalului National. Atata vreme cat va veti comporta asa pe piata si cat veti incerca nu sa faceti competitie, ci sa va distrugeti competitorul, nu veti mai urca pe vreun podium al presei romanesti. Si cu asta v-am raspuns si la intrebarea "cand o sa mai fie Jurnalul nr. 1 in Romania?".

   2. Nu am incalcat nicio prevedere BRAT in momentul in care in februarie am afirmat ca vindem peste 80 de mii de exemplare si suntem nr. 1. Frazele dvs. de politruc nu pot insa schimba faptul ca ati mintit toata piata de publicitate in momentul in care v-ati dus la CNA si ati obtinut pe prietenii si pe prostie oprirea campaniei "Adevarul nr.1" care se terminase insa.

   Nu ma intereseaza persoana dvs., dar nu pot decat sa constat ca pana si oameni care au lucrat intr-un trust curat cum era Ringier-ul, in momentul in care se angajeaza intr-o companie care se tine de tot felul de prostii ca Jurnalul, se muleaza pe spiritul si "valorile" acesteia. Astept sa vad ce raspuns le dati adevertiserilor cu privire la minciunile si intarzierile intentionate cu care livrati datele reale pe piata. Sunt convins ca din punct de vedere al credibilitatii, intr-o piata in care acestia inteleg fenomenul, veti pierde masiv.

 • Întrebarea nr. 26 Bogdan

  Cum gestionati problema incarcarii oamenilor? Acestia au o norma sau cum...?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Exista o norma, dar nu va ganditi la o fabrica de suruburi.

   Mai mare decat problema incarcarii oamenilor, e problema eficientei acestora. in Romania, spre deosebire de Germania, eficienta unu angajat este sub jumatate din cauza nenumaratelor pauze si din cauza nenumaratelor scuze cum ar fi: tigarile, pranzul prelungit si povestile despre situatiile persoanle. Personal sunt adeptul programului incarcat si scurt.

 • Întrebarea nr. 27 Costica

  Ce intentii are Adevarul Holding pe online, vrea sa cumpere/dezvolte ceva exclusiv online? Exista discutii de preluare a vreunui site? In caz ca da, puteti mentiona care?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Exista planuri de dezvoltare pe online, multe dintre ele sunt deja in desfasurare. Nu v-as putea spune nume de site-uri pe care am vrea sa le achizitionam pentru ca as da informatii competitiei si din aceasta situatie pretul ar creste.

 • Întrebarea nr. 28 Lupan

  Conform SNA, audienta Adevarului a crescut din toamna anului 2008 si pana acum cu 4%, interval de timp in care tirajul a crescut de patru ori, in principal datorita cartilor. Cum comentati acest decalaj? Asta nu inseamna ca tinuta si calitatea editoriala sunt mult in urma banilor pompati in marketing?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Inainte sa inceapa actiunea cu cartile, Adevarul isi crescuse tirajul vandut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 100%. Date disponibile pe www.brat.ro.

   Actiunile de marketing, investitiile in editorial, editarea de suplimente, nu fac decat sa sune in continuu clopotelul prin care noi incercam sa atragem atentia asupra produsului. Adevarul este pe un trend crescator inca din toamna anului 2007, dar inertia a fost foarte mare.

   Cartile, in sine operatiunea cu carti, nu este numai marketing, este si business. Sa nu va inchipuiti ca noi nu facem bani din chestia asta. De ce credeti ca Jurnalul National, ELC Press, Cotidianul incearca sa faca acelasi lucru, ptr ca se pot face bani. Dar exista o formula foarte fina si sunt multi de "daca".

   Citeam amuzat pe un site din Cluj al unui geniu local, care, culmea, era implicat si intr-o editura de carte, cat de oripilati sunt editurile de carte de concurenta puternica pe care le-o fac acum ziarele care se distribuie impreuna cu carti. Si facea baiatul acela un calcul absolut idiot dupa parerea mea, cum ca la pretul de productie, "formula" (a lui) era de a aplica un coeficient de 500-600% pentru a determina un pret de vanzare. Pai asta e si problema! Ce produse mai poti cumpara azi in Romania cu profit pus peste costul de productie de 5-600%. Poate noi am ales sa ne punem 5% si sa castigam din volum. Poate Jurnalul a ales sa puna 10% si sa castige si din faptul ca nu platesc publicitatea la TV. Dar mi se pare hilar sa exprimi doct in 2009 ca o carte trebuie sa aiba de 5-6 ori pretul de productie.

 • Întrebarea nr. 29 Catalin

  - Ce ar face Razvan Corneteanu, daca, de miine dimineata, nu ar mai conduce un trust de presa?
  - Cum se poate ajunge la Razvan Corneteanu cu o propunere de afaceri pentru Holdingul Adevarul?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   - M-as odihni.

   - Contactele Adevarul Holding sunt publice in toate publicatiile noastre: Adevarul, Click,etc.

 • Întrebarea nr. 30 alecs

  Buna ziua Dle Corneteanu.
  1. Cand cifrele vehiculate de trustul Dvs vor deveni oficiale?
  2. Cum s-a estimat ca pe luna martie ziarul Click! a depasit in vanzari ziarul Libertatea?
  3. De ce se copiaza brandurile Ringier? Top 300 = 500 miliardari; Libertatea pentru Femei = Click! pentru Femei; Libertatea Sanatate = Click! Sanatate; Libertatea pentru Femei Retete = Click! Pofta buna.
  Exemplele pot continua.

  Multumesc si o zi excelenta. Alecs

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   1. Cifrele noastre sunt oficiale. Declaratiile de difuzare au fost intotdeauna depuse in timp.

   2. Nu s-a estimat, se stie. In plus, daca l-ati intreba pe Peter Prior de la Libertatea cum se face treaba asta, v-ar explica cum ca tirajele sunt publice, sunt tiparite pe prima pagina a ziarelor, iar retururile sunt usor estimabile urmarind evolutia pe acelasi timp de perioada, zi si situatie de marketing. Astfel poti sa ajungi la niste estimari incredibil de exacte, dar in ceea ce priveste Libertatea, stim ca ei au vandut 207 mii in decembrie, 271 de mii in ianuarie, 201 mii in februare si 200 de mii in martie. Iar estimarea pe aprilie este de 216 mii.

   3. nu este vorba de a copia. tabloidul inconjurat de brand extention sunt formule internationale. bagi foarte multi bani intr-un brand de tabloid, iar dupa aceea folosesti brandul respectiv pe zone pe zone de tipul: ptr. femei, sanatate, etc.

   Numai daca va uitati la Bild si veti avea un exemplu senzational. Dvs. sunteti atat de naiv incat sa credeti ca Ringier a inventat ceva? Nu, s-au preluat si s-au adaptat, lucruri pe care le poti face mai bine sau mai putin bine. Iar la produse comparabile conteaza echipa, calitatea editoriala, marketingul, distributia.

 • Întrebarea nr. 31 Alex Mihaileanu

  1. Domnul Corneteanu citeste bloguri? Ce fel de bloguri (exemple, eventual romanesti) si de ce? Care crede ca este importanta lor in media romaneasca?

  2. In ce constau planurile de investitii ale Adevarul Holding in online? Ce se "coace" ca proiect editorial si pe ce nisa? Exista posibilitatea de preluare a unor proiecte/site-uri deja existente? La cit se ridica bugetul de investitii in online?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   1.Citesc bloguri in masura in care exprima talent, cum este cel al lui Tolontan de exemplu, cand nu minte ca da 1 milion de euro, sau cand mi se atrage atentia de catre colaboratori ca "a mai aparut ceva pe blogul lui x". Si daca am timp ma uit. Sunt importante aceste bloguri in masura in care avem nevoie de propriile noastre vedete in presa. Apreciez blogul lui Laurentiu Ciocazanu de exemplu, pe langa al lui Tolontan, si sunt dezgustat de porcariile pe care le scrie Tiberiu Lovin. Omul asta pur si simplu nu se gandeste ca nu va mai fi angajat niciodata intr-o redactie de ziar normala.

   2. Am raspuns ce se putea raspunde.

 • Întrebarea nr. 32 eftimie

  Vi s-a părut corect felul cum ati tratat stirea referitoare la concedierile de la Evenimentul Zilei? Era o satisfactie nedisimulata in scriitura redactorilor de acolo, ca EVZ se va duce Apa Sâmbetei.

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Mi s-a parut exagerat modul in care a fost tratat in Adevarul stirea respectiva.

   Dar nu uitati ca 300 de oameni au plecat din Ringier catre Adevarul si fiecare a ramas cu parerile si frustrarile lui. In plus, EVZ nu a scapat nicio ocazie de a intepa si a ataca Adevarul Holding.

   Sa nu va imaginati lucrurile acestea ca o mare conspiratie. eu am citit articolul acela dupa vreo 2 zile. Dar daca redactia si redactorul sef au decis ca asta este approach-ul corect, atunci asa sa fie!

   Iar apropos de EVZ care se duce pe apa sambetei (37 de mii de exemplare vandute la nivelul lunii martie) cred ca sentimentele sunt amestecate, in sensul ca unora chiar le pare rau, desi e vorba de competitie, pentru ca au muncit foarte multi ani acolo. Sigur ca sunt altii care vor sa exprime lucruri pe care pana acum nu le-au putut spune din varii motive.

   Oricum nu e treaba mea ce se intampla acolo si n-am avut niciodata treab acu EVZ, dar atata vreme cat echipa de manageri ramane intacta, Adevarul Holding isi va continua dezvoltarea accelerata.

 • Întrebarea nr. 33 italianul

  va laudati cu ce faceti in spania si italia, dar oamenilor care trudesc acolo 7 zile din 7 de dimineata de la 6 pana noaptea la 1, cand le faceti carti de munca?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Toti oamenii din Spania si Italia, asa cum cunosc eu situatia, au carti de munca cu Adevarul Holding din Romania. Problema unora este de ce nu facem carti de munca pentru toata lumea pe firmele din Spania si Italia, iar raspunsul e simplu pana acum: pentru ca nu avem produse editate in Spania si Italia.

   In curand vom avea adevarul.es si adevarul.it, ceea ce av schimba situatia. Pana atunci ei sunt angajati sau colaboratori ai lui Adevarul Holding, au avut un loc de munca cu un salariu corect si nu au muncit de la 6 dimineata pa ala 1 noaptea in caz ca sunteti ingrijorat de situatia lor.

 • Întrebarea nr. 34 George

  Dle Corneteanu, in toate iesirile publice nu ati ratat niciodata ocazia de a "ataca" Ringier Romania. Nu credeti ca ar fi fost mai fireasca o atitudine decenta, macar la nivel declarativ, avand in vedere ca Ringier Romania a fost compania care v-a oferit o pozitie sociala importanta si posibilitatea de a creste in acest business? Chiar daca acum este principalul dvs competitor?

  In alta ordine de idei, aveti reputatia unui manager foarte dur cu angajatii. Nu credeti ca in aceasta industrie o atitudine mai lejera ar stimula atat calitatea, cat si creativitatea angajatilor?

  Ce incredere credeti ca mai poate prezenta publicului un ziarist ca dl. Cartianu - care ani de zile l-a atacat sistematic pe dl.Patriciu, iar acum, fiind angajat al dlui Patriciu, adopta o atitudine de non-combat, scriind despre teme neutre?

  • 0 (0 voturi)    
   Razvan Corneteanu

   Nu am avut foarte multe iesiri publice in ultimii 2 ani si jumatate. De obicei, eu nu am fost cel care a agresat in vreun fel, dar nici nu-mi pierd vremea cu PR-ul inutil. Cand ma judecati foarte tare, sa tineti cont ca eu nu am intrat in serverele Ringier din romania pentru a copia pagini asa cum au facut ei. De asemeena, de-a lungul celor 30 de luni am intampinat nenumarate atacuri la adresa mea si a companiei mele, Adevarul Holding din partea Ringier. 13 ani cat am muncit in Ringier am depus toate eforturile, timpul, sanatatea in slujba acestei companii. Nu consider ca cineva a ramas dator cu ceva si nu am ramas cu frustrarile cum ca cineva mi-ar datora ceva. Deci eu nu atac, asa sunt eu.

   Nu stiu ce intelegeti prin manager foarte dur cu angajatii, nu bat pe nimeni, si intr-un fel sau altul, 300 de oameni din compania la care probabil lucrati, au preferat o situatie clara si niste planuri curate ale unui manager ferm (nu as spune dur), decat abureala si PR-ul devenit politica de companie in Ringier. Na, ca nu m-am abtinut nici acum!

   Eu cred ca oamenii creativi si de calitate nu pot fi impresionati de un manager dur sau lejer de niciun fel, ei sunt la fel de siguri pe ei si argumenetle sunt identice in fata oricui.

   Ideea ca Grigore Cartianu sa fie cooptat in echipa Adevarului imi apartine in buna masura. Spre cunostinta dvs., ca un fapt divers, domnul Patriciu a aflat la vreo saptamana dupa ce el devenise redactor-sef. Si de aici raspunsul e foarte simplu, nu ma intereseaza atacurile EVZ si ale lui Grigore Cartianu al adresa lui Dinu Patriciu. Nu au nicio legatura cu atitudinea profesionista pe care eu am intuit-o si am avut dreptate ca o poate avea Grigore Cartianu la Adevarul. Grigore Cartianu este astazi o piesa de rezistenta in Adevarul Holding si a fost o piesa de rezistenta in EVZ. Eu in locul dvs. mi-as pune problema cum a putut sa-l piarda pe EVZ pe G. Cartianu si pe multi altii, toti piese de rezistenta, in atat de scurt timp..*.


7765 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Intrebari (Marţi, 5 mai 2009, 22:44)

  Stefan Glod [anonim]

  1.Exprim o stare de fapt...In timpul saptaminii citesc presa on-line - Hotnews si ZF -impanate de RFI - iar in week-end imi face placere sa citesc presa scrisa...Este un trend?
  Stiu...vom vorbi de structura cititorilor - virsta, intelect , localitate....si totusi - general - incotro?

  2. Apropos de managerizat presa : Se stabilesc-PRIORITAR - aceleasi Obiective cantitative, ca in orice business sau - dat fiind obligatia de a avea o etica si o tinuta - puneti pe primele locuri si altceva? ...Efectele nu apar...( sau anii electorali la rind strica....strategia?)

  3.Comentariu : Parere personala:Cred ca este o focalizare excesiva pe subiectele interne si acest fapt ne duce spre o miopie...De ce nu deschidem pagina spre exterior ( tari vecine, Europa etc) mai mult? Nu se citeste/?............
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 13:34)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan Glod

   1. Este un trend in masura in care numarul cititorilor de online a crescut exponential in ultimii 4-5 ani. Asta nu inseamna ca presa scrisa trebuie neaprat sa sufere. Motivul pentru care sufera presa scrisa in Romania este legat mai mult de propriile slabiciuni ale presei scrise si mai putin de explozia de audienta a internetului. Incotro? Catre o presa curatata de amatori si catre un internet care, in combinatie cu presa si televiziunea, va intregi pachetul informational de care oamenii au din ce in ce mai multa nevoie.

   2. Etica si tinuta iti asigura longetivitatea. Poti sa dai "tunuri", sa faci compromisuri , dar acestea iti scurteza durata businessului in presa. Anii electorali, si in general politica, au fost, sunt si in perioada imediat urmatoare vor continua sa fie ani plini de otrava pentru presa scrisa. Asta este unul din motivele pentru care brandul Adevarul va anunta in sapt amana urmatoare (pentru a doua oara in interval de cateva luni - alegerile parlamentare), o strategie de neglijare a zonei politice si de neasociere a brandului de niciun fel cu fenomenul politic.... o departare de zona politica in aceasta perioada. Si tot pentru prima oara un brand de presa scrisa va anunta ca va anunta ca va refuza publicitate electorala, tocmai pentru a sublinia ceea ce am spus mai devreme.

   3. Inca din 2006, Adevarul a avut o investitie speciala in zona politicii internationale. Impartasesc opinia dumneavoastra ca subiectele interne, in special cele politice, au contribuit la degradarea actului jurnalistic din Romania... focusarea pe aceasta zona. De aceea, inca din 2006, sectiunea de "international" a lui Adevarul avea tot atat de multe pagini de international cat principalele 4-5 ziare la un loc: 8 pagini. asa s-a ajuns si al editarea magazinului "Foreign Policy". Aceeasi echipa se ocupa si astazi si de zona de international si de Foreign Policy.
 • 0 (0 voturi)    
  calitate vs tiraj (Marţi, 5 mai 2009, 22:58)

  Razvan Marin [utilizator]

  Buna ziua.
  1. In ceea ce priveste presa scrisa, care considerati ca este proportia optima intre calitatea textelor si tirajul unei publicatii pentru eficientizarea financiara Vorbind in linii mari bineinteles.

  Mai clar, (pt ca am intrebat o tampenie..cred)este indeajuns doar nvestitia intr-un tiraj marit fara a creste si calitatea pentru a obtine un profit mai mare?

  2. Considerati ca libertatea presei romanesti in general este ingradita la o adica in primul rand de factori politici, economici, sau legislativi?

  Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 13:39)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan Marin

   1. Nu exista o proportie optima. Exista un tiraj ca o consecinta a calitatii textelor. Din punct de vedere financiar, daca nu luam in calcul publicitatea, si discutam de o formula standard a unui ziar national, orice ziar sub 20.000 de exemplare nu-si are rostul. Iti trebuie aceasta masa critica. Din pacate in Romania publicitatea de stat, publicitatea electorala, au nuantat mult aceste calcule matematice. Nu este suficient sa ai doar un tiraj mare daca nu investesti in calitate pentru ca nu vei avea rezultate pe termen lung. Vei putea sa pacalesti viata si cititorii o perioada, dupa care vei plati factura propriei slabiciuni.

   2. Daca mi-ati fi pus intrebarea asta pana in anul 2003-2004, v-as fi raspuns ca presa este sufocata efectiv de jucatorii politici care ii influnteaza si pe cei economici si legislativi. In ultimii ani situatia s-a schimbat si performantele caselor de editura si a presei in general sunt legate de calitatea produselor, dar si de problemele specifice domeniului, de exemplu distributia de presa.
 • 0 (0 voturi)    
  mici curiozitati (Miercuri, 6 mai 2009, 0:04)

  calin [anonim]

  1. V-as ruga sa nominalizati realizari (daca exista, bineinteles) ale trustului condus de dumneavoastra care nu au legatura cu potenta finantatorului, dl Patriciu. (In caz ca, in opinia dumneavostra, rezultatele obtinute tin de aspectul financiar, de ce eu, cititor de rand, ar trebui sa ma informez din publicatiile trustului dumneavostra?)
  2. La inceputurile dumneavostra in cadrul trustului Adevarul spuneati ca inserturile de carte, DVD etc. aduc o crestere superficiala a tirajului si ca dumneavostra preferati o crestere a tirajului prin content-ul ziarului, nu prin "cadouri" care n-au legatura cu ideea de cotidian (v-am auzit rostind ideea asta, nu e nicidecum o presupunere). Cand si de ce s-a produs schimbarea de atitudine?
  3. De ce Adevarul de seara apare cam la amiaza? Intreb asta pentru ca, initial, chiar aparea mai spre seara. Iar daca s-a ajuns la schimbarea orei din ratiuni de eficienta, sa inteleg ca departamentul reponsabil cu conceptul publicatiei a inceput printr-un "sut in bara"? De ce nu s-a intuit de la inceput ca o aparitie la ore mai tarzii atenteaza serios la numarul cititorilor (si tot de decurge de aici)?
  4. Ierarhia sau initiativa? Mai exact, ce tip de angajat preferati: cel care se manifesta in umbra ierarhiei, sau cel pentru care initiativa dezminte ierarhia?
  5. Peste cati ani credeti ca publicatiile holdingului dumneavostra vor ajunge la o minima independenta finaciara? Cand vor functiona publicatiile trustului fara sa fie nevoie de infuzie de capital din partea dlui Patriciu?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 13:58)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   1. Performantele trustului nu au legatura cu domnul Patriciu decat in ceea ce priveste investitia in bani pe care o face. Domnul Patriciu nu se amesteca in acest trust. Atat eu cat si cei 15-20 de manageri care alcatuiesc nucleul lui Adevarul Holding, nu am urmat agenda personala a lui Michael Ringier 13 ani cat am lucrat acolo, si nu am de gand sa urmez nici agenda personala a lui Dinu Patriciu atata vreme cat ma voi ocupa de Adevarul Holding. Interactiunea cu Dinu Patriciu este legata de bugetul anual si de discutii o data, de doua ori pe an despre strategia de dezvoltare. In rest toate realizarile si greselile ne apartin.

   2. "La inceputurile" mele in cadrul trustului Adevarul, prioritatea a constinuit-o investitia in editorial, in produs. Comentariul pe care l-ati rupt din context, se referea la faptul ca degeaba faci inserturi de carte, dvd, etc, daca acestea vin impreuna cu un produs slab. Nu m-am referit la cadouri in sensul peiorativ, pentru ca acestea nu sunt cadouri, se platesc. La vremea la care va referiti, observam cu amuzament si buna dispozitie, cum toate produsele de presa care au demarat investitii in acest segment, nu aveau niciun fel de strategie de viitor. Nu este o inventie, o chestiune geniala, sa inserezi DVD-uri impreuna cu un ziar. Le poti vedea facute in toata lumea in toate felurile. M-am bucurat sa constat ca proiectele in derulare ale competitiei la vremea respectiva si ma refer la Cotidianul, EVZ si Gandul erau slabe si nu aveau strategie, deci viitor. Si dupa ce am investit in produs, in suplimente , in calitatea editoriala, cu actiuni de inserare add-on impreuna cu ziarul, mai destept facute si cu un "fir rosu", am produs rezultate mult mai mari. Dovada ca erau prost facute, proiectele competitiei au murit.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 14:06)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   3. Adevarul de Seara are in concept aparitia intre orele 15.00 si 19.00, in functie de orasul de care discutam. Probabil ca in anumite orase - nu stiu la care editie va referiti, initial aparea ceva mai tarziu. Motivul este simplu: nu existau capacitati de tipar disponibile. Pe masura ce problemele de productie s-au rezolvat, Adevarul de Seara a aparut din ce in ce mai aproape de ora optima.

   In legatura cu motivatia noastra de a scoate un Adevarul de Seara la amiaza, si in unele orase chiar spre seara, in functie de obiceiurile locale, discutia asta a facut subiectul unor intalniri si dezbateri interne care au durat ani de zile. Primul reflex era sa-l scoatem dimineata "pentru ca asa fac altii". Ulterior am realizat importanta combinatiei Adevarul - Adevarul de Seara si adevarul.ro.

   Pentru a inchide cercul informational si pentru a intra intr-o competitie directa cu informatiile tocate de TV-uri 24/24 am decis aparitia lui la orele respective. Orele sunt decise pe fiecare oras de aparitie, in functie de obiceiurile locale.

   Asa ca, stimate domn, "sutul in bara" de care vorbiti s-a materializat prin: 26 de editii in acest moment, 470.000 de exemplare zilnic 7/7, de vineri inca doua editii in Pitesti si Targoviste, si predarea "competitiei" Compact care a inchis ziarul acum cateva saptamani dupa ce au vazut ca nu au nicio sansa de a intra in competitie cu noi.

   In toate cele 28 de orase Adevarul de Seara este calculat ca ziarul nr. 1, adica ziarul cu cel mai mare tiraj. Sigur, gratuit. Investitia este uriasa si este o dovada de mare incredere si de mare curaj din partea lui Adevarul Holding in a face cel mai mare network de ziare locale construit vreodata in Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 14:12)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   4. Prefer o combinatie inteligenta intre tipurile de angajati pe care dumneavoastra le exprimati, si anume oameni cu initiativa, creativi, care vin cu idei, care se bat pentru ideile lor, care aduc argumente si care respecta reguli. Am vazut si oameni creativi extrem de talentati, dar cu care este imposibil sa lucrezi pentru ca nu inteleg sa respecte nicio regula. Din punctul meu de vedere ambele aspecte sunt eliminatorii. Sigur ca asta este angajatul ideal si de aici pleaca variatiile pe aceeasi tema.
    
   5. Unele dintre publicatiile noastre sunt deja profitabile, chiar vreo 2-3 foarte profitabile. Motivul pentru care nu vorbim prea mult despre asta este pentru a nu da idei competitiei si, de asemenea, pentru ca noi inca investim in alte directii, produse, care trebuiesc finantate.

   Dar luati-o ca o stire in premiera: avem 2-3 repere in Adevarul Holding care castiga si peste 1 milion de euro profit net anual, in acest moment.

   Vom fi complet independenti cand profiturile produselor Adevarul vor fi mai mari decat cheltuielile pe care le facem cu structura actuala si cu investitiile, pentru ca, spre deosebire de altii, noi avem de gand sa investim in continuu. Probabil ca discutam inca de niste ani in care Adevarul Holding, ca total, va avea nevoie de investitii - 2-3 ani. Asta fara a ne opri in toata aceasta perioada din investitii.
 • 0 (0 voturi)    
  Trust presa scrisa (Miercuri, 6 mai 2009, 5:16)

  Maxim Borcuti [anonim]

  Stimate D-le Razvan Corneteanu,

  In viziunea lui d-lui Warren Buffet lucrurile par a fi destul de clare in ceea ce priveste viitorul presei scrise si personal sint de acord si as prevede pentru Romania acelasi lucru,binenteles cu efect intirziat de citiva ani ,poate chiar zeci de ani .........citez de pe CNN

  """""""Mr. Buffett on Newspapers

  Mr. Buffett has long held himself out as a newspaper man. As a child, one of his first jobs was delivering newspapers. An Omaha newspaper Berkshire owned, Sun Newspapers, won a Pulitzer Prize in 1973 based in part on a tip Mr. Buffett provided. One of Berkshire's biggest investments in the 1970s was the Buffalo News, which it still owns.
  But his view on the future of the newspaper industry is dismal. "For most newspapers in the United States, we would not buy them at any price," he said. "They have the possibility of going to just unending losses."

  As long as newspapers were essential to readers, they were essential to advertisers, he said. But news is now available in many other venues, he said.
  Berkshire has a substantial investment in Washington Post Co. He said the company has a solid cable business, a good reason to hold on to it, but its newspaper business is in trouble."""""""""
  Cum comentati .........daca in cadrul grupului pe care il conduceti ,presa scrisa ocupa o parte importanta a businessul care-l practica nu va simtiti amenintat?
  Va multumesc pentru timpul acordat,
  Maxim Borcuti
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 14:15)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maxim Borcuti

   Sigur ca expansiunea internetului tinde sa canibalizeze stirea, partea de news pe care un cotidian o ofera publicului larg, dar nu poate canibaliza asa usor, ba din contra, partea de grafica, de exprimare vizuala, de comentariu, de analiza, de investigatie.

   In plus, reflexul de a citi ceva material, cum este un ziar, este unul greu de diluat. In consecinta, eu cred ca o combinatie intre un trust de presa puternic, cu o investitie solida in internet, care sa completeze pachetul de informatii trimis catre cititor este o solutie pe termen lung.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevarul, articole (Miercuri, 6 mai 2009, 8:25)

  R. Pad_ure [anonim]

  Stimate Domnule Corneteanu,
  intr-un interviu recent acordat site-ului paginademedia.ro, Catalin Tolontan spunea despre ziarul Adevarul ca, daca nu investeste in continut tot atat cat investeste in promovare, va avea probleme in viitorul apropiat. Sunteti de acord cu el? Daca sunteti de acord, cum credeti ca puteti transforma Adevarul dintr-un ziar anost si moale, intr-o voce vie si autentica?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 14:24)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui R. Pad_ure

   Stiu despre ce interviu vorbiti si intr-o mare masura Catalin Tolontan avea dreptate. Numai ca dumneavoastra rupeti din context ideea care era ceva de genul ca pe fondul scaderii numarului de pagini a ziarelor si a continutului editorial.

   "Chiar si Adevarul, care nu scade numarul de pagini, ba l-a si crescut constant, are probleme in a asigura o calitate constanta". Si asa este, avem probleme in a asigura o calitate constanta, dar atentie, ea este oricum superioara multora dintre competitorii nostri, iar la final totul este o chestiune de alegere.

   Discutand strict de Adevarul, focusul pe urmatoarele 12 luni sunt investitii in zona calitatii editoriale. Ati vazut deja multe schimbari si veti vedea mult mai multe in perioada urmatoare. Lucram cu consultanti straini, investim in suplimente pe care dupa aceea le monitorizam atent vis a vis de calitatea lor editoriala.

   Va respect punctul de vedere, dar eu nu cred ca Adevarul este un ziar moale. Probabil dumneavoastra va referiti la faptul ca Adevarul nu este un ziar strident, la faptul ca neimplicandu-se in tot circul politic, nu joaca un rol pe care ar putrea sa-l joace cu consecintele de rigoare. Pot sa va spun ca face parte din strategie ca ziarul Adevarul sa nu sufere de senzational. Asta nu inseamna ca nu dorim exclusivitati si chiar v-as trimite la ultimele 100 de pangini intai din Adevarul in care veti constata multe articole bune si interesante si multe exclusivitati, de asemenea.

   Incercam sa ne tinem departe de boala de a produce senzational cu orice pret. Incercam sa facem din Adevarul un partener al cititorului constant, loial, corect si complex, care aduce informatie de calitate si nu vinde baloane. Care nu tine cont de prietenii si dusmanii actionarului majoritar si isi face treaba asa cum trebuie sa-si faca treaba presa, in general. Si poate ca nu degeaba astazi discutam de 100.000 de exemplare vandute medie pe zi pentru Adevarul...
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 14:28)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui R. Pad_ure

   ... si 37.000 de exemplare vandute pentru EVZ, care s-a remarcat ca voce stridenta.

   In final, va invit sa vedeti Adevarul in toata complexitatea lui, cu o medie de aprox. 60 de pagini pe zi, cu imbunatatirile grafice editoriale pe care le-am adus in continuu, cu intarirea constanta a echipei, cu faptul ca nu se amesteca in politica (asta il face foarte diferit), cu o atitudine matura pentru anul 2009, cu o infrastructura de invidiat in toate cele 28 de orase in care avem redactii...vreau doar sa spun ca Adevarul este un jucator de luat in seama. Restul e o chestiune de gusturi.
 • 0 (0 voturi)    
  Lupta dintre tabloide (Miercuri, 6 mai 2009, 9:08)

  doru [anonim]

  Buna ziua Domnule Corneteanu

  felicitari pentru avantul tabloidului Click, vanzarile declarate de Dvs. 250.000 copii media/zi, sunt remarcabile.
  Ati afirmat ca investitiile facute pana acuma sunt recuperabile, chiar credeti asta? volumul de publicitate din Click e scazut.
  Cand ati fost ultima data la Craiova?:)

  Va doresc mult succes, ceea ce-mi doresc si mie!
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 14:33)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru

   La plecarea mea din Ringier, in anul 2006, cotidianul Libertatea avea profituri de 8-10 milioane de franci. Astazi sigur situatia este complet diferita si nu as vrea sa fiu in pielea celor de la Ringier, care trebuie sa explice o uriasa scadere.

   Dar daca am reusit odata cu Libertatea sa obtin asemeena profituri, de ce nu am reusi si cu Click? Prima conditie era de a pozitiona Click nr. 1. Putini au crezut ca in 24 de luni poti sa iei un ziar de la 20.000 si sa-l aduci la 250.000 - pe prima pozitie. Tot putini cred ca vom face bani. O sa vedem asta! Eu ii invit pe suspiciosi sa nu investeasca in presa.

   In ultimul week-end am fost la Craiova.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevarul vs Ringier (Miercuri, 6 mai 2009, 10:05)

  Mariana [anonim]

  Am citit despre vestitul tort pe care i l-ati trimis lui Marius Hagger. Nu credeti ca ati adancit si mai mult ranile bataliilor Adevarul - Ringier? Personal consider ca i-ati provocat, iar faptul ca v-ati elijat in invingatori pe niste cifre prognozate este un gest mai mult decat ostentativ.

  Ati inchis procesul in care i-ati acuzat de furt pe cei de la Ringier? In ce stare se mai afla?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 14:42)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mariana

   Ringier nu are nevoie sa fie provocat. Ei sunt provocati din 2006. In tot acest timp, nu au facut decat sa se uite la noi. Si acesta este un motiv pentru care au pierdut aproximativ toate bataliile profesionale din ultimele 30 de luni.

   Nu vreau sa comentez mai mult gestul nostru de a-i trimite tortul lui Marius Hagger. Nu am dat noi publicitatii situatia respectiva si sa stiti ca tortul era foarte bun. Nu ma intereseaza prea tare trairile ranite ale lui M. Hagger si nici ale altora care interpreteaza orice gest colegial ca unul ostenativ. In mesajul pe care i l-am trimis lui M. Hagger am fost f. limpede cand i-am spus ca "poate e momentul sa normalizam aceasta competitie, pentru ca si asa oamenii tai au luat-o prea in rau" (mesajul era in engleza "they took everything too hard").

   As vrea sa subliniez insa, ca in toata aceasta perioada, noi am jucat corect si ma bucur ca va aduceti aminte de furtul celor de la Ringier care 4 luni de zile au copiat toate paginile Adevarul si Click din serverele noastre. Subiectul este inca deschis, pentru ca asa ceva nu se prescrie. La vremea respectiva eu nu am crezut ca Ringier poate sa accepte un asemenea comportament pentru ca am lucrat acolo 13 ani si nu am vazut asa ceva. Iar eu nu as fi acceptat asa ceva.

   M-a enervat foare tare atitudinea unor manageri din compania respectiva, care au avut tupeul sa spuna la Clubul Roman de Presa ca de fapt noi i-am trimis sa se angajeze la Ringier pe cei care au furat din servere. Vinovatii s-au stiut dintotdeauna foarteclar: Ana Nita si cativa oameni din jurul ei.

   Numai penibilul control al celor din Elvetia nu a descoperit ceea ce stia toata lumea. Am lasat mai moale subiectul respectiv, care e insa pe cale sa fie reaprins, din cauza unei situatii surprinse din nou de noi saptamanile trecute, dar care deocamdata se afla pe masa de discutie dintre mine si directorul general de la Ringier.
 • 0 (0 voturi)    
  politica de personal (Miercuri, 6 mai 2009, 10:18)

  marian D [anonim]

  Domnule Cornateanu, cum explicati sanctiunile aplicate de Inspectia Muncii trustului Adevarul Holding si modul, cel putin neelegant, prin care incercati sa va despariti de angajatii concediati. (de pilda cazul corectoarei care a cerut protectia politiei pentru a-si continua activitatea in perioada de preaviz, asa cum prevede legea)?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 14:49)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian D

   Contractul colectiv de munca la nivel de ramura, va spun cinstit, este unul tampit. Atat de nerealist incat nimeni din presa nu poate sa-l aplice la virgula.

   Ca si pe vremea stalinista, consecinta este ca reflectorul se pune pe cel care este parat. In realitate, toata lumea are aceleasi probleme. De la programul de munca, care sigur ca nu este unul fix, pentru ca nu producem suruburi, pana la evaluarea de personal, care e dificil de facut din aceleasi motive, de la sporurile ciudate, neaplicate de nimeni in acest moment in presa si pana la multe alte clauze...de fapt nu sunt foarte multe, dar sunt compelt nerealiste. Asa ca apare sub lupa cel care este luat la control.

   Faceti maine o plangere la ITM pentru trustul de presa in care dumneavoastra activati, daca activati in presa, si o sa vedeti ca rezultatul va fi identic.

   Atata vreme cat acest contract va fi subiectul negocierii intre nulitati de genul Godinac si Milut, el va purta amprenta IQ-ului celor doua personaje. Vina nu este numai a celor 2, care de fapt nu reprezinta pe nimeni in presa romana, si acest penibil fin al lui Liviu Luca, ma refer la Cristian Godinac, ar face bine intai sa se asigure ca jurnalistii se simt reprezentanti de el. Vina apartine trusturilor de presa care efectiv nu au fost interesate de subiect, iar contractul pe domeniul lor a fost facut de oameni care nu au legatura cu domeniul.

   Probabil CRP va invata din aceste probleme si dati-mi voie sa va invit sa asistati la urmatoarea negociere a acestui contract cu penibilul domn Godinac.

   In legatura cu cazurile pe care le ridicati, trebuie intai sa mentionez ca Adevarul a incercat sa aiba o pozitie matura si echilibrata in ceea ce priveste implicatiile crizei finanaciare care afecteaza in acest moment mediul de afaceri.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 14:58)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian D

   Noi nu ne-am pus in situatia jenanta in care s-a pus trustul Realitatea de a anunta acum cateva saptamani o crestere cu 11% a salariilor la modul pompos si PR-ist, ca dupa aceea sa concedieze 20% din angajati.

   Nici nu am anuntat scaderi de persoanl masive cum au facut alte trusturi, de zeci de procente.

   Astazi Adevarul Holding are 1055 de angajati. Cele 4 persoane care au fost concediate in ultimele 5 luni, in paralel cu angajarea a peste 100, au plecat din motive legate de implementarea unor noi mecanisme de corectura a paginilor.

   Impreuna cu consultantii straini, am revolutionat sistemul de corectura, si marit responsabilitatea jurnalistului vizavi de calitatea textului, inclusiv cea gramaticala, astfel incat din 15 corectori am redus schema cu 4. Nu stiu daca cifrele sunt foarte exacte, dar proportiile sunt corecte. Trei din cele patru au fost redistribuite ca si colaboratori catre alte produse ale noastre.

   Una dintre ele a trebuit sa plece. Si pentru ca nu i s-a oferit "o demonstratie cantitativa" "de ce eu si nu altul", a facut tot acest circ. Tuturor celor care mor de grija lui Gina Visan o invit sa o angajeze si lui Tiberiu Lovin care numai prostii a scris pe blogul lui, si lui Cristi Godinac care de altfel se potriveste foarte bine cu nivelul Ginei Visan si altora care mor de grija unui om al carui sefi l-au ales ca cel mai slab din 15 oameni.

   Iar povestea cu politia se desfasura cam asa: incerca sa intre in cladire in conditiile in care i se interzisese accesul in cladire, pentru ca nu mai era angajat al comapniei sau era in perioada de preaviz platit, suna la politie, iar cand sosea masina politiei, cu ajutorul prietenului care fotografia, ca o tiganca in piata de flori, forta fizic intrarea.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 14:59)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian D

   Si cam asta e tot. sunt convins ca isi va gasi locul de munca in care isi va demonstra calitatile. Dar cei care isi inchipuie ca vom face pasul inapoi doar pentru faptul ca ei produc circ, ar putea sa ia in considerare acest caz.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevarul Sporturi (Miercuri, 6 mai 2009, 10:23)

  Vali [anonim]

  domnule corneteanu,

  sint un cititor fidel al suplimentului dvs de sport. sinteti primul ziar din romania care are un supliment sportiv extrafotbal si tin sa va felicit pt asta. a mai existat o tentativa de astfel de ziar (cotidian, nu supliment saptaminal) acum citiva ani, care a fost un fiasco (evident vorbesc de sport total), desi in ultima sa parte a existentei fotbalul detinea 80% din spatiu.

  intrebare: credeti ca in acest moment pe piata ar fi loc de un cotidian extrafotbal? unul care sa nu aiba soarta sport total? care sint audientele adevarul sporturi?

  cu stima,

  vali dumitru
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 15:01)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali

   Suplimentul de extrafotbal este cea mai mare investitie facuta in extrafotbal in ultimii 20 de ani.

   Spor Total de care vorbiti dumneavoastra era axat tot pe fortbal, asa cum bine ati observat. Este una dintre diferentele pe care Adevarul le face in piata romaneasca, investind in domenii pe care altii le iau in gluma: extra-fotbal, international, verde, cultura, educatie. Nu cred ca un cotidian de extra-fotbal poate supravietui pe piata romaneasca.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebari (Miercuri, 6 mai 2009, 10:45)

  anna [anonim]

  Buna ziua,

  Este adevarat ca avantul tabloidului Click si a revistei Click pentru femei se datoreaza in special concursului pe care l-ati desfasurat luna trecuta? Am inteles ca de vineri va incepe un nou concurs. Asta e strategia de marketing pe care o aplicati? In ceea ce priveste ziarul Adevarul, va felicit pentru ideea de a aduce aceste capodopere literare in bibliotecile noastre.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 15:09)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anna

   Eu am condus cotidianul Libertatea in perioada mai 2000 - octombrie 2006 cand am plecat de la 45.000 de exemplare, de pe locul 7 la vremea respectiva, si a ajuns in 2003 pe primul loc, pozitie pe care a pierdut-o anul asta in competitia cu Click.

   Formula unui tabloid nu poate fi reinventata. Ea poate fi aplicata mai bine sau mai prost. Liberatea a crescut pe investitii editoriale, coroborate cu campanii de marketing, cu lozuri razuibile. Click a crescut pe investitii editorale masive (are o medie de pagini net superioara cu a competitiei), pe investitii in grafica, pe investitii pe calitatea materialelor si pe campanii de marketing la fel, cu lozuri razuibile.

   Apoi mai apare aspectul pret, tabloidul prin traditie fiind un ziar ieftin, accesibil. Libertatea a fost ani de zile cel mai ieftin ziar din Romania. Si nu pot decat sa ma amuz astazi cand ii observ pe unii manageri din Ringier care se plang ca alte ziare sunt mai ieftine decat ale lor. atata vreme cat veniturile din publicitate si cele din distributie intr-o perioada previzibila pot fi superioare costurilor, tabloidul poate sa fie un ziar ieftin sau chiar cel mai ieftin ziar.

   Nu e o formula romaneasca. In general, peste tot e la fel.

   Noul concurs despre care vorbiti dumneavoastra nu e nou. Este acelasi concurs ajuns deja la a sasea editie. Cand l-am inceput pe ultimul, noi aveam vreo 150-170 de mii de exemplare, nu 20 de mii, asa ca formula e mult mai complexa si pe durata mai mare.

   Sigur ca aceste concursuri ajuta, dar ele ajuta in masura in care cititorul nou descopera un produs bun. De asta suplimentul TV al lui Click are cel mai mare numar de pagini, cea mai buna calitate grafica, cel mai mare numar de programe, cel mai mare numar de recomandari. Consecinta: editia de vineri este cea mai vanduta editie de ziar din presa romana.

   Vreau sa spun ca exista o legatura directa intre efectul marketingului pe care il faci si subiectul operatiunii de marketing.
 • 0 (0 voturi)    
  ziare vandute (Miercuri, 6 mai 2009, 11:22)

  A.V. [anonim]

  Cat vinde Adevarul intr-o zi fara carte si cat vinde intr-o zi cu carte?

  Daca s-ar intrerupe promotia de carte la Adevarul pentru 2-3 luni, ce tiraj vandut credeti ca ar avea ziarul, spre sfarsitul perioadei de intrerupere?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 15:14)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui A.V.

   Intr-o zi cu carte, Adevarul vinde atat cat tipareste, respectiv 250-260 de mii. Intr-o zi de vineri, vinde intre 60-120 de mii, depinde de luna. Intr-o zi normala, in jur de 60-70 de mii. Intr-o zi de duminica, in jur de 50 de mii.

   Daca s-ar intrerupe promotia la carte si daca s-ar intrerupe promotiile la CD-urile lui Jurnalul, la enciclopediile lui Romania Libera, la DVD-urile lui Gandul si EVZ (s-au intrerupt deja), la cartile si DVD-urile lui Cotidianul si multe alte lucruri care se fac in presa romana, Romania ar fi foarte diferita de toate celelalte tari din lume.

   Dar, presupunand o asemenea apocalipsa, pe un trend oricum crescator, cred ca am reusi sa vindem in jur de 70-80 de mii de exemplare si in crestere. Astazi vindem peste 100 de mii.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevarul cititorilor (Miercuri, 6 mai 2009, 11:25)

  Marcu [anonim]

  Doua intrebari pentru Dl. Corneteanu:
  1. Nu credeti ca prin decizia de-a ignora politica, explicata de curand si de Dl. Patriciu in Evenimentul zilei, insultati, chiar si neintentionat, inteligenta cititorilor? Nu credeti ca o astfel de abordare este specifica unul tabloid, dar nu si unui ziar serios?
  2. Daca, prin absurd, maine ati renunta la carti, ce tiraj credeti ca ar vinde zilnic in mod real ziarul Adevarul? Intreb pentru ca am vazut cu ochii mei oameni cumparand, dar pastrand cartea si aruncand ziarul la primul cos.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 15:21)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcu

   1. Decizia de a ignora politica este una strategica si de moment. Nu ma intereseaza interpretarile dumneavoastra referitor la insulta. Nu inteleg ce insulta poate fi in a nu-i tavali zilnic pe Basescu, Tariceanu, Iliescu prin mocirla pe care ei au creat-o.

   De altfel, toate sondajele refeitor la audienta fenomenului politic sunt foarte triste. Uitati-va si la participarea la vot ca sa aveti si o alta imagine si nu uitati sa observati si particioarea la vot de la aceste eruoparlamentare.

   In plus, apare nevoia de a controla echilibrul publicatiei ptr un ziar cum este Adevarul, care vrea sa raman ziarul nr. 1 in Romania.

   In plus, orice am scrie in acest moment ar putea fi interpretat fie ca jocuri ale lui Dinu Patriciu, fie ca polite pe care acesta ar vrea sa plateasca. In plus, avem 28 de editii locale, iar politica la nivel local este un fenomen foarte complex. Se manifesta de la Big Mac-ul care este oferit jurnalistului de la un ziar cu tiraj mic, si pana la micile jocuri locale care sunt cunoscute de toti cei din zona, dar complet necunoscute la nivel national.

   Si ajung si al ultimul motiv, si nu cel din urma, pur si simplu nu ne-am simtit pregatiti cu deparatamentul politic pe care il aveam al inceputul alegerilor parlamentare, respectiv acum la inceputul alegerilor europarlamentare si pentru cele prezidentiale, pentru a controla echilibrul materialelor si pentru a nu cadea in capcana jocurilor facute din abubdenta de oameni politici, servicii secrete, partide politice si oameni de afaceri cu interese in zona politica.

   In plus, repet ceea ce am spus si mai devreme, activitatea politica a actionarului majoritar Dinu Patriciu nu ne intereseaza si preitenii dansului ar face bine sa nu-l mai sune cand sunt criticati in Adevarul pentru ca nu ajuta la nimic.

   Toate acestea ne-au condus catre aceasta decizie pentru anul 2008 si 2009 de a ne departa de fenomenul politic.
  • 0 (0 voturi)    
   raspunde (Miercuri, 6 mai 2009, 15:27)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcu

   A fost si o masura de protectie a brandului. Asta in afara de faptul ca am venit in intampinatea dezinteresului pe care cititorii il au fata de fenomen si nu cred ca trebuie sa mai elaborez despre lehamitea de politica pe care o are romanul. Lasati-ma sa anticipez ca Adevarul isi va construi un foarte puternic departament de politica in anul 2009 si ca vom trata evenimentele de politica externa pe viitor intr-o forma oarecum diferita, dar in continuare intr-o directa relatie cu interesul cititorului pentru fenomen.

   2. Am raspuns la tirajul zilnic real al Adevarului. El este astazi de peste 100 de mii de exmplare, iar daca scenariul incredibil pe care l-am descris mai sus s-ar transforma in realitate, cele 70-80 de mii de exemplare ale lui Adevarul ar fi oricum net superioare celor 37 de mii exemplare ale EVZ, si celor aproxim. 55 de mii de exemplare ale Junalului National. Asa ca va inteleg ingrijorarea, dar situatia e sub control.

   In ceea ce priveste cartea, aici exista cititori si cititori. Sunt unii care nu citesc Adevarul, dar citesc suplimentul Extra forbal. Sunt unii care il cumpara pentru cea mai mare sectiune de cultura din presa de mare tiraj: Adevarul Literar si Artstic de miercuri. Sunt altii pasionatii de Adevarul Sanatate de sambata, iar altii de revista Adevarul Magazin de duminica. Incercam sa oferim un pachet complet, respectand insa diversitatea gusturilor cititorilor.
 • 0 (0 voturi)    
  corneteanu (Miercuri, 6 mai 2009, 11:27)

  danbian [anonim]

  Domnule Corneteanu,

  Constat, inca de pe vremea cand erati la EVZ, ca interveniti in mod nepermis in treburile editoriale. Independenta si credibilitatea unui ziar cresc atunci cand publicitatea nu altereaza continutul editorial. Dvs le amestecati continuu si pagubos. Ca sa va dau un ultim exemplu: v-am citit un articol in Adevarul in care va razboiti cu un ziar concurent, nici nu mai conteaza pe ce tema. Problema e de principiu. Si anume: un manager de presa corect nu se baga cu bocancii in zona editoriala, nu scrie articole in propriul ziar ca sa-si apere afacerile, nu-si umileste angajatii invatandu-i cum sa faca presa, el, managerul, avand cu totul alte interese si fiind usor paralel cu meseria de ziarist. Va intreb doar atat: cand veti inceta sa le dictati ziaristilor ce si cum sa scrie?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 15:30)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui danbian

   Nu am avut niciodata vreo responsabilitate sau functie legata de EVZ.

   In legatura cu articolul din Adevarul, ideile cerute de redactorul sef Grigore Cartianu au fost transformate de el intr-un articol. Nu aveti decat sa il intrebati.

   In legatura cu propriile afaceri, eu nu am alte afaceri decat statutul de angajat si actionar in Adevarul Holding.

   Iar la celelalte observatii ale dumneavoastra prefer sa nu raspund atata vreme cat sunt generale si rau voitoare.
 • 0 (0 voturi)    
  Vă mai listaţi la bursă? (Miercuri, 6 mai 2009, 11:29)

  nickname [anonim]

  Aveţi aerul unui şef de mare trust media, dar din câte am putut observa sunteţi şef peste un mare balon de săpun, asemănător celui imobiliar. Indicii: creşterile de la Adevărul nu au reuşit să acopere costul cărţilor, aşa că aţi redus preţul; la Click nu cred că mai puteţi menţine poziţia o singură lună dacă vi se taie bugetul de promovare; de fapt, cu excepţia Dilemei Vechi, întregul trust suferă crunt la capitolul content. În aceste condiţii, de ce ar mai investi cineva bani în ADEVĂRUL, inclusiv dl. Patriciu?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 15:40)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nickname

   Am redus pretul cartilor pentru ca tirajul acestor carti ne-a permis sa negociem cu tipografiile (din strainatate) preturi foarte bune de productie. In conditiile in care Jurnalul a venit cu o copie la indigo a actiunii noastre cu cartile si in conditiile in care divizia noastra de carte credem noi ca este un mecanism mai bine pus la punct decat al competitiei care poate sa produca calitate mai buna la pret mai mic, am decis sa oferim cititorilor cartile la un pret mai mic.

   Cand veti gandi mai echilibrat si nu veti mai arunca cu atata venin, sa va ganditi ca am pus pe piata in 5 luni de zile 6 milioane de carti. Carti, nu reviste porno, nu postere, nu sampoane sau pungulite de detergent. Dati-mi voie sa cred ca este una dintre cele mai mari operatiuni de culturalizare prin vanzare de carte facuta vreodata in Romania.

   In legatura cu Click, va inteleg ingrijorarea, dar, ca si la Adevarul, am investit in calitatea produsului si eu cred ca sintagma pe care am promovat-o "in Romania dupa 7 ani se schimba liderul" are un fundament.

   Intrebarea pentru domnul Patriciu, puteti sa i-o puneti dansului personal, dar inainte sa o faceti sa va ganditi ca in 30 de luni a ajuns proprietarul ziarului quality nr 1, tabloidului nr.1 (implicit cel mai vandut ziar din Romania), celei mai vandute reviste ptr. femei - Click ptr. Femei, ziarului cu cel mai mare tiraj din romania - Adevarul de Seara (500 de mii de exemplare), care este si cel mai mare network de ziare locale facut vreodata in Romania, al unui magazin Forbes Romania de o foarte buna calitate editoriala, etc.

   Personal, in afara de veninul pe care il emanati, desi vorbiti de intregul trust, eu nu cred ca dvs. cunoasteti toate publicatiile noastre care pozitioneaza astazi Adevarul Holding in topul caselor de editura din Romania. Nu cred ca cititi Foreign Policy, Click Sanatate (72 de mii de exemplare), nu cred ca sunteti printre cei 90 de mii de cumparaturi ai lui Click Pofta Buna...
   • +1 (1 vot)    
    Copie la Indigo? (Miercuri, 6 mai 2009, 16:02)

    Marius Tudosiei [anonim] i-a raspuns lui Razvan Corneteanu

    Domnule Corneteanu,
    Imi pare rau ca ma vad nevoit sa intervin.
    Dar este lipsit de logica sa acuzati mereu Jurnalul sau alte ziare ca v-au copiat proiectele.
    Copie la indigo ar fi fost daca:
    - Jurnalul avea o colectie de literatura universala.
    - Jurnalul ar fi scos carti FARA aparat critic (prefata, tabel cronologic) si ar fi optat pentru coperti de vinilin.
    Dar lucrurile nu stau deloc asa: Colectia de la Jurnalul este extrem de bine ingrijita.
    Si inclin sa cred ca nu ati vazut cum arata cartile de la Jurnalul atata vreme cat vorbiti despre copii la indigo.
    Dealtfel, ideea de a avea alaturi de ziar o colectie de carte nu este nici a Jurnalului, nici a Adevarului. Cred ca nici istoria nu a consemnat "prima colectie de carte care insoteste un ziar". Este o idee veche, extrem de folosita in special in Europa si America de Nord.
    In Romania, prima colectie de carte alaturi de ziar a avut-o Cotidianul. A urmat o (intr-adevar scurta) colectie de carte pentru copii la Jurnalul. Au venit apoi cartile cu Saptamana Financiara si tot asa...
    Este cel putin nepoliticoasa incercarea de a va insusi un concept de marketing vechi de cativa ani.
    Marius Tudosiei
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 15:42)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nickname

   ... editiile noastre de duminica la Click si Adevarul, magazinele TV cele mai bune de pe piata (Click si Adevarul), produsele noastre din Ucraina - Blik, Blik TV, Blik Sanatate, Blik pentru Femei si Blik Pofta Buna, etc. In aceste conditii nu puteti vorbi despre intregul trust doar daca cititi Dilema Veche.
 • 0 (0 voturi)    
  conflictul cu Intact (Miercuri, 6 mai 2009, 11:51)

  tipsy [anonim]

  Buna ziua, Adevarul Holding a acuzat Intact, printr-un comunicat, luna trecuta, ca a transformat Antena 1 "intr-o instanta" in conflictul pe tema Enigma Otiliei. Pe de alta parte, chiar dumneavoastra ati scris un text de opinie, plasat intr-o sectiune informativa a ziarului, in care va transformati intr-o instanta (ex: "un bun public, BPT este folosit abuziv de companii private"), intr-un limbaj departe de cel injurios folosit in paginile Jurnalului, dar departe si de cel specific presei informative. Credeti ca e de interes public sa sustineti pe prima pagina a Adevarului, uneori prin deschideri de ziar, o astfel campanie ce tine mai degraba de un conflict concurential intre Adevarul si Jurnalul?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 15:51)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui tipsy

   Cand am scris ca BPT este un bun public nu am facut aceeasi greseala pe care a facut-o Antena vorbind despre "furt intelectual" si multe alte porcarii. Am luat ca orice om normal (si dvs. puteti face asta de pe site), certificatul de la OSIM al BPT. Nu cred ca este de interes public sau cel putin nu de interes larg un asemenea subiect, dar pe de o parte este decizia redactorului sef, iar pe de alta parte nu ne putem lasa calcati in picioare pe nedrept de catre o companie care foloseste de 20 de ani santajul, denigrarea si limbajul mizerabil ca arma impotriva concurentei.

   De altfel, noi am fost reactivi in aceasta poveste si cateodata am reactionat. Drama este aceeasi: Enigma Otiliei este libera de drepturi si toate mizeriile spuse pe Antena 1 si in Jurnalul National la adresa Adevarul Holding au fost gratuite. De altfel, uitati-va cum cei de la Copyro tac malc, ei care ar trebui sa isi apere drepturile de autor. Si nu degeaba tac, ci pentru ca dupa obraznicia lui Adevarul Holding de a nu se da la o parte din calea Jurnalului National, desi noi anuntasem din luna noiembrie aceasta carte, dupa ce ne-au terfelit la Antena 1 si in J. National, dupa 7 zile de injuraturi si limbaj injurios asa cum bine ati observat au ajuns in sfarsit la punctul de unde trebuiau sa inceapa: la discutiile cu avocatii si la justitie.

   Lasati-ma sa cred ca avocatii le-au spus ca nu au nicio sansa si au confirmat versiunea Adevarul Holding. Si stiti de ce spun asta? Pentru ca noi ne-am ocupat de aceste drepturi de autor 6 luni de zile, plecand de la buna noastra intentie de a semna un contract cu penibilul domn Eugen Simion si fundatia Academiei Romane, pana la interminabile discutii si verificari in cross cu mai multi avocati a situatiei drepturilor de autor. Nu as vrea sa mai elaborez pe subiectul asta pentru ca pana la urma justitia isi va spune cuvantul, dar pana atunci ramanem cu cuvintele urate pe care ni le-au adresat cei din trustul Intact.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 6 mai 2009, 11:52)

  C.P. [anonim]

  Acum cativa ani, in cadrul trustului se regaseau cateva publicatii la care intre timp s-a renuntat. Imi vin in minte Romania Literara si Plai cu Boi (aceasta din urma nu a aparut, insa stiu ca a fost luata in portofoliu odata cu preluarea trustului Satiricon). De ce ati renuntat la cele doua titluri, mai ales ca ele ofereau un aer, sa zicem, mai elitist trustului? Iar daca in cazul Romaniei Literare se poate invoca argumentul Dilema Veche sau Adevarul Literar si Artistic (nu neaparat un argument convingator, dar totusi un argument), in cazul Plai cu Boi chiar nu vad motivatia dumneavostra (mai ales ca revista a fost relansata intre timp si, din reactiile pe care le cunosc, se bucura de aprecieri pozitive). Si sper sa nu invocati faptul ca revista nu e pe profilul trustului (if Click! goes, anything goes).

  Multumesc,
  C. P.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 15:57)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui C.P.

   Romania Literara nu a apartinut niciodata vreunei companii din holdingul Adevarul. Era un contract de colaborare intre o publicatie detinuta de domnul Manolescu si Satiricon unde Dinu Patriciu avea 50% din actiuni la vremea respectiva. Satiricon presta numai servicii de distributie pentru Romania Literara, lucru pe care nu mai avea rost sa-l mai facem atata timp cat aveam probleme cu propriile publicatii.

   Cu Plai cu Boi situatia era alta. Nu-mi displacea publicatia, dar la vremea respectiva aveam alte prioritati (investitii in Adevarul si Click si infrastructura), iar "lunarul" Plai cu Boi nu mai paruse de un an si ceva pe piata la vremea respectiva. De altfel, si astazi apare cu o periodicitate pe care nicio formula matematica nu o poate detecta.

   Brandul era puternic inca, ca si brand awarness, dar efortul pe care trebuia sa-l facem pentru a repune pe piata practic Plai cu Boi intra in conflict cu prioritatile noastre din momentul respectiv. I-am cerut la vremea respectiva domnului Dinescu sa aiba rabdare si a refuzat.

   In plus, Plai cu boi, ca si brand nu apartinea lui Satiricon, era copilul domnului Dinescu. Cam asta e povestea neromantata si nu are nicio legatura cu Click, dovada ca astazi tiparim si Forbes si Foreign Policy, si Adevarul Literar si Artistic si Dilemateca si Dilema Veche.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Miercuri, 6 mai 2009, 11:52)

  jurnalist [anonim]

  1.In ce masura un manager poate scrie articole in ziarele pe care le conduce? (vezi cazul Adevarul-Jurnalul)
  Care e limita pana la care poate interveni managerul in partea editoriala? Fara ca publicatiile sa-si piarda credibilitatea si cititorii? (intrebari le sunt valabile si pentru televiziune, radio, on-line)

  2. Cat credeti că trebuie să muncească un jurnalist intr-o saptamana astfel incat sa produca content de calitate?

  3. Facand abstractie de criza economica, cand credeti ca vor creste salariile jurnalistilor romani la nivelul celor din UE(Ungaria, Slovacia, Cehia etc)
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:01)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui jurnalist

   1. am explicat contextul. eu eram in strainatate, redactorul sef mi-a cerut niste puncte de vedere. Nu am discutat vreodata cu el despre vreun articol. a considerat ca punctul de vedere al directorului general care era in tema merita publicat sub forma respectiva. In forma scrisa am citit materialul la vreo 3 zile dupa. Nu pot decat sa ma amuz de faptul ca unii sunt interesati de forma si mai putin de fondul problemei. Eu eram unul din cei mai tema oameni pe subiectul respectiv.

   2. Ar trebui sa aiba un program normal de 8 ore asa cum e scris in constractul de munca pe care sa-l si respecte.

   3. in 2007 si 2008 in romania s-a exagerat cu cresterile de salarii. Ne apropiem vertiginos de salariile din Ungaria, Slovacia si Cehia, dar nu ne apropiem deloc in ceea ce priveste productivitatea si calitatea afacerilro de presa de tarile respective. Piata se autoreglezeaza si poate nu degeaba acum asistam la scaderi de salarii. Personal cred ca in 5-7 ani salariile cu tarile pe care le-ati mentionat vor fi identice. Dar sa nu credeti ca cei de acolo au cine stie ce salarii.
 • 0 (0 voturi)    
  date brat, click si adevarul (Miercuri, 6 mai 2009, 11:57)

  idontunderstand [anonim]

  Dle Corneteanu,
  Inainte sa vina cifrele BRAT, in prima parte a anului, ati proclamat Adevarul nr 1 la ziare serioase, peste Jurnalul. Acum faceti la fel cu ziarul Click, il proclamati ziarul nr1. Inteleg ca aveti date privind propriile vanzari - aveti si datele competitorilor, inainte de cifrele BRAT, pentru a putea spune ca ati depasit Libertatea?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:11)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui idontunderstand

   In februarie 2009, am anuntat Adevarul ca ziarul nr. 1 incepand cu luna decembrie, in termeni de exemplare vandute. Dupa ce au luat banii de pe reclama TV cu doua maini pe televiziunea Antena 3, deci dupa ce s-a terminat campania, Jurnalul National a depus la CNA o plangere cum ca noi nu avem dovezi. Noi spuneam ca vindem peste 80 de mii de exemplare si ca Adevarul vinde mai mult decat J. National. In plus, au venit cu argumente din studiul SNA si cu date vechi din BRAT.

   Chiar si astazi, mai sunt oameni care se pricep la domeniu si nu inteleg ca datele din BRAT au intarziere de 4-6 luni de zile. De mebrii CNA ce sa vorbesc, ca nu puteau face diferenta dintre audienta si tiraj vandut. Mai nou am constatat ca nici Iulian Comanescu nu poate sa faca diferenta dintre datele vechi publicate de BRAT si realitatea. Toti nostalgicii se hranesc cu himere vechi de 6 luni de zile.

   Dupa ce CNA-ul dominat de prietenii Antenei 1 (in componenta lui) si fara sa ne cheme la dezbaterea subiectului respectiv a luat decizia sa opreasca campania, am constatat cu amuzament ca la 2 saptamani Junalul a depus cifrele de vanzari care spuneau clar ca ei au vandut in decembrie 62 de mii de exemplare. Noi spuneam ca vindem peste 80 si am vandut 85 de mii.

   In momentul in care au depus cererea catre CNA pentru o campanie care se incheiase si dupa ce si-au luat banii pe Antena 3, la momentul respectiv Jurnalul stia excat ca ei sunt la peste 20 de mii de exemplare sub Adevarul, mai exact 23 de mii de exemplare. Dar ca niste mici pui de securisti, au luat comunicatul CNA-ului, care in necunostinta de cauza a oprit o campanie care se incheiase, si l-au folosit in presa proprie si in presa prietenilor (la vremea respectiva chiar si pe Pagina de Media a lui Petrisor Obae) sugerand ca situatia nu ar fi chiar cum spune Adevarul.

   Asa cum spuneam, la 2 saptamani au confirmat ca ceea ce spunea Adevarul era conform cu realitatea prin declaratia de difuzare facuta pe BRAT (www.brat.ro).
   • 0 (0 voturi)    
    Ce e cu datele BRAT. (Miercuri, 6 mai 2009, 16:33)

    Marius Tudosiei [anonim] i-a raspuns lui Razvan Corneteanu

    Domnule Corneteanu,

    cu riscul de a ma cataloga drept veninos (ca pe cativa dintre cei de mai sus), as vrea sa va explic logica cifrelor BRAT.
    Pe scurt:
    - BRAT este un organism pe care (si) publisherii in controleaza.
    - intreaga piata se refera si ia decizii in functie de cifrele AUDITATE!
    - dati-mi voie sa cred ca rostul auditului nu e nevoie sa il detaliem.
    - industria de publicitate se bazeaza pe aceste cifre cand face investitii. Si ei au nevoie de date sigure cand plaseaza banii proprii sau ai clientilor.

    Daca toti membrii BRAT (printre care va aflat si Dvs) au inteles sa refere doar la cifrele auditate, nu va mirati ca ne vom impotrivi promovarii pe baza unor "date interne". Este, dealtfel, incorect ca toata piata sa utilizeze cifrele auditate si Adevarul Holding sa fie singurul care sa se bazeze pe alte cifre. Ori jucam pe acelasi teren, dupa aceleasi reguli, ori admitem ca ne dorim haosul.

    Am pentru Dumneavoastra urmatoarea propunere: daca nu sunteti de acord cu regulamentele BRAT - propuneti modificarea. Incercati sa introduceti schimbarea care va serveste.

    Singurul mod de evolutie este autoreglementarea. Asta incercam cu totii prin BRAT. Cu exceptia A.H. care, dupa sosirea Dvs acolo, care constat ca nu isi doreste existenta unor reguli.
    Iar fara reguli, Domnule Corneteanu, nu vom ajunge nicaieri. Aceste gauri pe care incercati sa le sapati in autoreglemetare sunt cele care potential ar putea duce industria la autodistrugere.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:21)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui idontunderstand

   Situatia de acum cu Libertatea este identica. Sigur ca avem cifrele competitiei. Ce ati dori dvs. sa numaram cand lucram in presa, stelele? Amuzant este ca stim exact cifrele competitiei, si asa cum ei obtin pe susre tot felul de balarii din spectrul politic, si noi stim exact si avem dovezi ca in luna ianuarie au vandut 231 de mii de exemplare, in februarie 201 mii, in martie 200 de mii, etc.

   Chiar in momentul asta i le arat lui Iulian ca dvs. nu am cum sa vi le arat.

   Click a facut o greseala, a spus ca din martie a devenit nr. 1 si a devenit nr. 1 din ferbruarie. Deci Click nu este de o luna ci de trei luni lider in presa romana.

   Sa ne intelegm corect, aceste cifre de vanzari nu sunt subiecte de secret. Ele ajung, vrand-nevrand, pe site-ul brat.ro. In mod penibil poti sa tragi de timp si sa incerci sa amani dezvaluirea datelor asa cum au facut cei la J. National, care este de fapt o minciuna ptr. advertiserii din Romania. In primul rand nu pe noi ne mint sau pe cititori, ci pe cei care platesc reclame in publicatiile respective. Sigur ca asta le amana dezvaluirea datelor 1-2-3 luni, dar nu mai mult, asa cum s-a intamplat si cu J. National. Si atunci te umpli de penibil.

   Eu in locul managerilor de la marii advertiseri: vodafone, orange si altii, as amenda un asemenea comportament care pana la urma incearca sa le scoata bani pe cifre care nu mai sunt reale.

   Urmand exemplul colegilor de la Jurnalul, Ringier Romania se complace in aceeasi tactica de 2 lei si am in fata o sesizare facuta CNA-ului care spune acelasi lucru: ca in cifrele existente pe BRAT nu este exprimata pozitia de lider a lui Click.

   Problema lor, a CNA-ului, a lui Iulian Comanescu, a lui HotNews, e ca suntem in luna mai si ca sa-ti ascunzi cifrele si sa tragi de timp pentru a mai scoate ceva bani de la companii care platesc rezultate care nu mai exista nu este un comportament corect.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:24)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui idontunderstand

   Din punctul meu de vedere asta este frauda si pacatuiesc cei care incurajeaza asa ceva. De asta Adevarul Holding are o mare credibilitate la agentiile de publicitate si la advertiseri, ca nu am spus niciodata lucruri care au fost contrazise a treia zi.

   Astep cu nerabdare sa vad ce vor scrie Iulian, Petrisor si altii dupa ce Ringier va recunoaste in cateva luni de tras de timp ca a pierdut inca din februarie pozitia de lider.

   Aceasta atitudine de sa ne prefacem ca nu vedem nu cred ca este corecta fata de cei care investesc bani in publicitate. Punct.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:34)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui idontunderstand

   As vrea sa mai adaug 3 vorbe aici.

   1. Nu e mare filozofie sa estimezi cat de cat corect tirajul vandut al unei publicatii. Peter Prior de la Libertatea o face foarte bine si de foarte multi ani.

   2. Nu este normal sa te duci cu cifre de audienta si sa combati campania de lider pe vanzari a lui Adevarul asa cum a facut recent J. National, ridiculizand practic cunostintele CNA-ului si ale RAC-ului care presupun ei (si din pacate asa e) ca nu fac diferenta intre audienta si tiraj vandut.

   3. Am inteles "pe surse" ca mai nou in compania Ringier managerii se mint pe ei, pe angajati si pe elvetienii de la Zurich spunandu-le ca atat Click cat si J. National isi cumpara parte din tiraj si ca oricum tipografia pe care o vor deschide va rezolva situatia. Eu nu pot sa cred ca cineva din Ringier poate sa plece urechea la asa ceva, pentru ca si in conditiile in care in ultimele 30 de luni aproape 300 de oameni au migrat catre Adevarul au ramas destui pe care nu poti sa-i minti si sa-i aburesti cu asemenea bazaconii.

   Ce minte bolnava poate calcula ca investesti in concursuri, marketing, editorial milioane de euro si apoi iti mai cumperi si singur tirajul. Macar salvai marketingul in cazul in- care cineva s-ar fi putut gandi la asa ceva. Eu as rade de asemenea scenarii si de cei care le emit si de altfel ii invit pe cei de la BRAT sa faca cel mai dur control posibil la Libertatea, Click si Cancan. Asta ca sa-i linistim pe managerii obsedati de a-si gasi scuze pentru neperformanta din compania Ringier.
 • 0 (0 voturi)    
  Buna ziua (Miercuri, 6 mai 2009, 12:08)

  eugen [anonim]

  ne puteti spune cum ati inceput activitatea, ce scoli ati urmat ? cred ca ar interesa pe multi tineri care vor sa faca o cariera manageriala in presa. va intreb acest lucru ca nu am gasit nicaieri un CV al Dvs. multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:36)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui eugen

   Va pot trimite CV-ul meu in cazul in care va intereseaza asa de mult si in cazul in care credeti ca el poate constitui vreun exemplu.
 • 0 (0 voturi)    
  Munca in presa (Miercuri, 6 mai 2009, 12:15)

  Daniel Razvan [anonim]

  1. Am auzit de "scandalul" cu acea angajata care sustinea ca a fost supusa unui tratament injust de catre dumneavoastra si implicit de catre subordonatii dumneavoastra...cum comentati aceste acuze?

  2. Plutesc asa in aer niste idei cum ca in presa s-ar lucra mult pe bani putini si plecand de la aceasta premisa nu credeti ca din ce in ce mai multi tineri care se angajeaza in presa renunta dupa scrut timp la acesta pentru a se reorienta catre alte activitati?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:39)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel Razvan

   1. Am mai explicat atitudinea lui Adevarul referitor la situatiile respective.

   2. In presa nu se lucreaza pe bani putini. Salariul unui jurnalist cu experienta medie se invarte intre 24 si 30 de milioane la Adevarul. Problema este ca unii dintre tinerii care se angajeaza nu au chemare pentru presa. Si de asemenea, problema este ca in presa se munceste mult daca vrei sa faci performanta, chiar si cu contractul de 8 ore al celor de la ITM in spate.
 • 0 (0 voturi)    
  spania/italia (Miercuri, 6 mai 2009, 12:28)

  quijote [anonim]

  Care mai sunt proiectele Adevarul/Click pentru Italia si Spania? Ca promiteati tot felul de chestii la un moment dat...
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:41)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui quijote

   adevarul.es, adevarul.it vor fi lansate in urmatoarele saptamani.

   Avem redactii in Milano si Castellon si redactori angajati in Padova, Torino, Milano, Roma si Florenta. De asemenea, in Madrid, Tarragona, Barcelona, Valencia, Castellon. Este un proiect la care s-a lucrat 2 ani.
 • 0 (0 voturi)    
  Salut (Miercuri, 6 mai 2009, 12:55)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Răzvan Corneţeanu întârzie puţin, a fost prins într-o întâlnire. Începem în 20-25 de minute :-)
 • 0 (0 voturi)    
  Salutare (Miercuri, 6 mai 2009, 13:14)

  Dragos [anonim]

  Este populatia Romaniei informata corespunzator? Pt a avea acces la mai multe informatii necesare vietii de zi cu zi, romanul trebuie sa isi cumpere mai multe ziare, sa urmareasca mai multe stiri tv, sau peste tot e cam la fel? merci
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:43)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   Numarul de televiziuni si de ziare te-ar duce imediat cu gandul ca populatia Romaniei este suprainformata.

   Din multe puncte de vedere, exista mai multe canale media in Romania decat in alte tari, raportat la tara. Numarul de televiziuni de stiri si de ziare e foarte mare, de aceea sunt si problemele economice atat de acute in interiorul acestor case de editura, pentru ca un numar mare de entitati imparte o felie mica.

   Problema este legata de calitatea stirilor si informatiilor care nu este tocmai in linie cu ceea ce se intampla in Occident.
 • 0 (0 voturi)    
  lamuriri (Miercuri, 6 mai 2009, 13:19)

  Tiberiu Lovin [anonim]

  1. Trecerea unei parti din salariu pe drepturi de autor in cazul femeilor de serviciu, soferilor si corectorilor nu este cumva o practica apropiata de evaziunea fiscala?

  2. Puteti spune care este valoarea amenzii primita de la ITM si daca ati reusit implementarea masurilor impuse?

  3. Cu cat credeti ca va creste valoarea actiunilor pe care le detineti la Adevarul Holding la finele anului?

  4. Veti dezvolta cumva o agentie de presa on-line si care sunt anuntatele investitii in virtual?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:48)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tiberiu Lovin

   Dumneavoastra, domnule Tiberiu Lovin, nu stiu de ce puneti intrebari pentru ca de pe blogul dumneavoastra se intelege ca le stiti pe toate si ca practicati un tip de jurnalism care nu include acest detaliu. Toate intrebarile dumneavoastra. sunt puse tendentios, dar daca nu veti mai sterge comentariile de pe blogul dvs. va promit ca daca le postati acolo va raspund la ele. Public.

   Pana atunci va fac un hatar si va raspund la a 4-a intrebare. Investim de 30 de luni in zona de internet. Mai sus tocmai am dezvaluit ca vom lansa adevarul.es si adevarul.it in urmatoarele 2 saptamani; divizia noastra de web are in componenta aprox. 80 de oameni, inclusiv Spania si Italia, si dvs. nu veti face niciodata parte din aceasta echipa din cauza modului cum va faceti treaba ca jurnalist.
 • 0 (0 voturi)    
  Răzvan a ajuns, începem (Miercuri, 6 mai 2009, 13:26)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Tadam.
 • 0 (0 voturi)    
  a (Miercuri, 6 mai 2009, 13:26)

  Razvan Corneteanu [hotnews.ro]

  Buna ziua! Incepem.
 • 0 (0 voturi)    
  cifre (Miercuri, 6 mai 2009, 13:40)

  iann [anonim]

  Buna ziua.
  - ce cifra de afaceri a avut Adevarul Holding in 2008 si respectiv ce pierderi a inregistrat si previziuni pe 2009 [ati spus ceva de 50 de milioane de euro]
  - ce se mai aude cu investitiile tipografice de care vb ?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 16:51)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui iann

   Daca va preocupa atat de mult situatia financiara a lui Adevarul Holding, va pot spune ca investitiile noastre sunt masive si de ordinul a zeci de milioane euro, ca bilanturile sunt publice si le depunem in timp si ca cifra de 50 de milioane de euro pe care ati retinut-o se referea la cifra de afaceri. Fiind o casa de editura atat de tanara, marea majoritate a acestor investitii se regasesc in rezultatul financiar, dar repet, unele entitati au inceput sa faca profituri mari, iar performantele celorllate ne dau sperante ca suntem pe drumul cel bun.

   Investitiile tipografice de care vorbeam se desfasoara conform planului, tipografia din Cluj a inceput sa produca de vreo luna de zile, cea din Iasi in cateva saptamani, iar la cladirile din Timisoara si Bucuresti se lucreaza.
 • 0 (0 voturi)    
  Comunicarea cifrelor SNA FOCUS (Miercuri, 6 mai 2009, 13:43)

  Marius Tudosiei [anonim]

  Domnule Corneteanu,

  Am doua subiecte de pus in discutie:

  1. In mesajul prin care se anunta membrilor DAS (Departamentul pentru Studii de Audienta) livrarea noului val de cifre SNA FOCUS, Directorul General BRAT, Arina Ureche, ne aminteste intr-un paragraf:

  "Rezultatele SNA FOCUS vor putea fi publicate, in conformitate cu Regulamentul DSA, incepand de joi, 7 mai."

  Aceasta perioada de embargo este in conformitate cu Regulamentul DSA (Amendamentul 2 din Art. 40).

  As vrea sa imi spuneti care a fost interpretarea pe care ati dat-o acestui paragraf astfel incat astazi, 6 mai, Adevarul a reusit sa publice un articol referitor la noul val de cifre.

  2. In ultima vreme v-ati bazat campaniile de promovare (prin care va declarati numarul 1) pe "cifrele de vanzari interne".
  Sunt sigur ca nu va spun o noutate, dar membrii BRAT, cu exceptia Adevarul Holding, inteleg sa respecte regulamentele acestui organism.
  Dumneavoastra personal sau compania pe care o conduceti ati ajuns in pozitia in care sa considerati BRAT un organism inutil?
  Pentru ca asta ar fi cam singura concluzie pe care o putem trage, atata vreme cat va bazati in primul rand pe cifrele interne inca neauditate?

  Marius Tudosiei / Jurnalul
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 17:01)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Tudosiei

   1. Nu stiu sa va raspund la asta. O sa-l intreb pe Hadrian Mateescu, directorul executiv, dar va multumesc de grija si atentia de care se bucura Adevarul in ochii dvs., cei de la Jurnalul. Credeam ca vreti sa ma intrebati despre articolelel mizerabile scrise in J. National despre Adevarul si minciunile emanate pe Antena 1.

   Acum cateva secunde i-am aratat lui I. Comanescu o mizerie de sesizare facuta de Poliana Mardari (o cunoasteti?), sub stampila Intact, care comenteaza cifrele noastre de vanzari aducand ca argumente cifrele de audienta ale Jurnalului National. Atata vreme cat va veti comporta asa pe piata si cat veti incerca nu sa faceti competitie, ci sa va distrugeti competitorul, nu veti mai urca pe vreun podium al presei romanesti. Si cu asta v-am raspuns si la intrebarea "cand o sa mai fie Jurnalul nr. 1 in Romania?".

   2. Nu am incalcat nicio prevedere BRAT in momentul in care in februarie am afirmat ca vindem peste 80 de mii de exemplare si suntem nr. 1. Frazele dvs. de politruc nu pot insa schimba faptul ca ati mintit toata piata de publicitate in momentul in care v-ati dus la CNA si ati obtinut pe prietenii si pe prostie oprirea campaniei "Adevarul nr.1" care se terminase insa.

   Nu ma intereseaza persoana dvs., dar nu pot decat sa constat ca pana si oameni care au lucrat intr-un trust curat cum era Ringier-ul, in momentul in care se angajeaza intr-o companie care se tine de tot felul de prostii ca Jurnalul, se muleaza pe spiritul si "valorile" acesteia. Astept sa vad ce raspuns le dati adevertiserilor cu privire la minciunile si intarzierile intentionate cu care livrati datele reale pe piata. Sunt convins ca din punct de vedere al credibilitatii, intr-o piata in care acestia inteleg fenomenul, veti pierde masiv.
 • 0 (0 voturi)    
  Incarcare (Miercuri, 6 mai 2009, 14:08)

  Bogdan [anonim]

  Cum gestionati problema incarcarii oamenilor? Acestia au o norma sau cum...?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 17:02)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Exista o norma, dar nu va ganditi la o fabrica de suruburi.

   Mai mare decat problema incarcarii oamenilor, e problema eficientei acestora. in Romania, spre deosebire de Germania, eficienta unu angajat este sub jumatate din cauza nenumaratelor pauze si din cauza nenumaratelor scuze cum ar fi: tigarile, pranzul prelungit si povestile despre situatiile persoanle. Personal sunt adeptul programului incarcat si scurt.
 • 0 (0 voturi)    
  net (Miercuri, 6 mai 2009, 14:09)

  Costica [anonim]

  Ce intentii are Adevarul Holding pe online, vrea sa cumpere/dezvolte ceva exclusiv online? Exista discutii de preluare a vreunui site? In caz ca da, puteti mentiona care?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 17:04)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costica

   Exista planuri de dezvoltare pe online, multe dintre ele sunt deja in desfasurare. Nu v-as putea spune nume de site-uri pe care am vrea sa le achizitionam pentru ca as da informatii competitiei si din aceasta situatie pretul ar creste.
 • 0 (0 voturi)    
  Audienta (Miercuri, 6 mai 2009, 14:33)

  Lupan [anonim]

  Conform SNA, audienta Adevarului a crescut din toamna anului 2008 si pana acum cu 4%, interval de timp in care tirajul a crescut de patru ori, in principal datorita cartilor. Cum comentati acest decalaj? Asta nu inseamna ca tinuta si calitatea editoriala sunt mult in urma banilor pompati in marketing?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 17:10)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lupan

   Inainte sa inceapa actiunea cu cartile, Adevarul isi crescuse tirajul vandut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 100%. Date disponibile pe www.brat.ro.

   Actiunile de marketing, investitiile in editorial, editarea de suplimente, nu fac decat sa sune in continuu clopotelul prin care noi incercam sa atragem atentia asupra produsului. Adevarul este pe un trend crescator inca din toamna anului 2007, dar inertia a fost foarte mare.

   Cartile, in sine operatiunea cu carti, nu este numai marketing, este si business. Sa nu va inchipuiti ca noi nu facem bani din chestia asta. De ce credeti ca Jurnalul National, ELC Press, Cotidianul incearca sa faca acelasi lucru, ptr ca se pot face bani. Dar exista o formula foarte fina si sunt multi de "daca".

   Citeam amuzat pe un site din Cluj al unui geniu local, care, culmea, era implicat si intr-o editura de carte, cat de oripilati sunt editurile de carte de concurenta puternica pe care le-o fac acum ziarele care se distribuie impreuna cu carti. Si facea baiatul acela un calcul absolut idiot dupa parerea mea, cum ca la pretul de productie, "formula" (a lui) era de a aplica un coeficient de 500-600% pentru a determina un pret de vanzare. Pai asta e si problema! Ce produse mai poti cumpara azi in Romania cu profit pus peste costul de productie de 5-600%. Poate noi am ales sa ne punem 5% si sa castigam din volum. Poate Jurnalul a ales sa puna 10% si sa castige si din faptul ca nu platesc publicitatea la TV. Dar mi se pare hilar sa exprimi doct in 2009 ca o carte trebuie sa aiba de 5-6 ori pretul de productie.
 • 0 (0 voturi)    
  Curiozitate (Miercuri, 6 mai 2009, 14:38)

  Catalin [anonim]

  - Ce ar face Razvan Corneteanu, daca, de miine dimineata, nu ar mai conduce un trust de presa?
  - Cum se poate ajunge la Razvan Corneteanu cu o propunere de afaceri pentru Holdingul Adevarul?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 17:11)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   - M-as odihni.

   - Contactele Adevarul Holding sunt publice in toate publicatiile noastre: Adevarul, Click,etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Premiere (Miercuri, 6 mai 2009, 14:41)

  alecs [anonim]

  Buna ziua Dle Corneteanu.
  1. Cand cifrele vehiculate de trustul Dvs vor deveni oficiale?
  2. Cum s-a estimat ca pe luna martie ziarul Click! a depasit in vanzari ziarul Libertatea?
  3. De ce se copiaza brandurile Ringier? Top 300 = 500 miliardari; Libertatea pentru Femei = Click! pentru Femei; Libertatea Sanatate = Click! Sanatate; Libertatea pentru Femei Retete = Click! Pofta buna.
  Exemplele pot continua.

  Multumesc si o zi excelenta. Alecs
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 17:17)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alecs

   1. Cifrele noastre sunt oficiale. Declaratiile de difuzare au fost intotdeauna depuse in timp.

   2. Nu s-a estimat, se stie. In plus, daca l-ati intreba pe Peter Prior de la Libertatea cum se face treaba asta, v-ar explica cum ca tirajele sunt publice, sunt tiparite pe prima pagina a ziarelor, iar retururile sunt usor estimabile urmarind evolutia pe acelasi timp de perioada, zi si situatie de marketing. Astfel poti sa ajungi la niste estimari incredibil de exacte, dar in ceea ce priveste Libertatea, stim ca ei au vandut 207 mii in decembrie, 271 de mii in ianuarie, 201 mii in februare si 200 de mii in martie. Iar estimarea pe aprilie este de 216 mii.

   3. nu este vorba de a copia. tabloidul inconjurat de brand extention sunt formule internationale. bagi foarte multi bani intr-un brand de tabloid, iar dupa aceea folosesti brandul respectiv pe zone pe zone de tipul: ptr. femei, sanatate, etc.

   Numai daca va uitati la Bild si veti avea un exemplu senzational. Dvs. sunteti atat de naiv incat sa credeti ca Ringier a inventat ceva? Nu, s-au preluat si s-au adaptat, lucruri pe care le poti face mai bine sau mai putin bine. Iar la produse comparabile conteaza echipa, calitatea editoriala, marketingul, distributia.
 • 0 (0 voturi)    
  Încep să curgă răspunsurile "tari"... (Miercuri, 6 mai 2009, 14:59)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Răzvan spune lucruri dure despre diferite situaţii şi oameni. O să vorbim despre asta în interviul de după şi o să cerem precizări în zilele următoare :-)
 • 0 (0 voturi)    
  doua intrebari (Miercuri, 6 mai 2009, 16:12)

  Alex Mihaileanu [anonim]

  1. Domnul Corneteanu citeste bloguri? Ce fel de bloguri (exemple, eventual romanesti) si de ce? Care crede ca este importanta lor in media romaneasca?

  2. In ce constau planurile de investitii ale Adevarul Holding in online? Ce se "coace" ca proiect editorial si pe ce nisa? Exista posibilitatea de preluare a unor proiecte/site-uri deja existente? La cit se ridica bugetul de investitii in online?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 17:20)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex Mihaileanu

   1.Citesc bloguri in masura in care exprima talent, cum este cel al lui Tolontan de exemplu, cand nu minte ca da 1 milion de euro, sau cand mi se atrage atentia de catre colaboratori ca "a mai aparut ceva pe blogul lui x". Si daca am timp ma uit. Sunt importante aceste bloguri in masura in care avem nevoie de propriile noastre vedete in presa. Apreciez blogul lui Laurentiu Ciocazanu de exemplu, pe langa al lui Tolontan, si sunt dezgustat de porcariile pe care le scrie Tiberiu Lovin. Omul asta pur si simplu nu se gandeste ca nu va mai fi angajat niciodata intr-o redactie de ziar normala.

   2. Am raspuns ce se putea raspunde.
 • 0 (0 voturi)    
  Conflicte cu concurenta (Miercuri, 6 mai 2009, 16:17)

  eftimie [anonim]

  Vi s-a părut corect felul cum ati tratat stirea referitoare la concedierile de la Evenimentul Zilei? Era o satisfactie nedisimulata in scriitura redactorilor de acolo, ca EVZ se va duce Apa Sâmbetei.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 17:25)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui eftimie

   Mi s-a parut exagerat modul in care a fost tratat in Adevarul stirea respectiva.

   Dar nu uitati ca 300 de oameni au plecat din Ringier catre Adevarul si fiecare a ramas cu parerile si frustrarile lui. In plus, EVZ nu a scapat nicio ocazie de a intepa si a ataca Adevarul Holding.

   Sa nu va imaginati lucrurile acestea ca o mare conspiratie. eu am citit articolul acela dupa vreo 2 zile. Dar daca redactia si redactorul sef au decis ca asta este approach-ul corect, atunci asa sa fie!

   Iar apropos de EVZ care se duce pe apa sambetei (37 de mii de exemplare vandute la nivelul lunii martie) cred ca sentimentele sunt amestecate, in sensul ca unora chiar le pare rau, desi e vorba de competitie, pentru ca au muncit foarte multi ani acolo. Sigur ca sunt altii care vor sa exprime lucruri pe care pana acum nu le-au putut spune din varii motive.

   Oricum nu e treaba mea ce se intampla acolo si n-am avut niciodata treab acu EVZ, dar atata vreme cat echipa de manageri ramane intacta, Adevarul Holding isi va continua dezvoltarea accelerata.
 • 0 (0 voturi)    
  cm (Miercuri, 6 mai 2009, 16:48)

  italianul [anonim]

  va laudati cu ce faceti in spania si italia, dar oamenilor care trudesc acolo 7 zile din 7 de dimineata de la 6 pana noaptea la 1, cand le faceti carti de munca?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 17:28)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui italianul

   Toti oamenii din Spania si Italia, asa cum cunosc eu situatia, au carti de munca cu Adevarul Holding din Romania. Problema unora este de ce nu facem carti de munca pentru toata lumea pe firmele din Spania si Italia, iar raspunsul e simplu pana acum: pentru ca nu avem produse editate in Spania si Italia.

   In curand vom avea adevarul.es si adevarul.it, ceea ce av schimba situatia. Pana atunci ei sunt angajati sau colaboratori ai lui Adevarul Holding, au avut un loc de munca cu un salariu corect si nu au muncit de la 6 dimineata pa ala 1 noaptea in caz ca sunteti ingrijorat de situatia lor.
 • 0 (0 voturi)    
  atitudine fata de Ringier si fata de angajati (Miercuri, 6 mai 2009, 17:08)

  George [anonim]

  Dle Corneteanu, in toate iesirile publice nu ati ratat niciodata ocazia de a "ataca" Ringier Romania. Nu credeti ca ar fi fost mai fireasca o atitudine decenta, macar la nivel declarativ, avand in vedere ca Ringier Romania a fost compania care v-a oferit o pozitie sociala importanta si posibilitatea de a creste in acest business? Chiar daca acum este principalul dvs competitor?

  In alta ordine de idei, aveti reputatia unui manager foarte dur cu angajatii. Nu credeti ca in aceasta industrie o atitudine mai lejera ar stimula atat calitatea, cat si creativitatea angajatilor?

  Ce incredere credeti ca mai poate prezenta publicului un ziarist ca dl. Cartianu - care ani de zile l-a atacat sistematic pe dl.Patriciu, iar acum, fiind angajat al dlui Patriciu, adopta o atitudine de non-combat, scriind despre teme neutre?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 6 mai 2009, 17:36)

   Razvan Corneteanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Nu am avut foarte multe iesiri publice in ultimii 2 ani si jumatate. De obicei, eu nu am fost cel care a agresat in vreun fel, dar nici nu-mi pierd vremea cu PR-ul inutil. Cand ma judecati foarte tare, sa tineti cont ca eu nu am intrat in serverele Ringier din romania pentru a copia pagini asa cum au facut ei. De asemeena, de-a lungul celor 30 de luni am intampinat nenumarate atacuri la adresa mea si a companiei mele, Adevarul Holding din partea Ringier. 13 ani cat am muncit in Ringier am depus toate eforturile, timpul, sanatatea in slujba acestei companii. Nu consider ca cineva a ramas dator cu ceva si nu am ramas cu frustrarile cum ca cineva mi-ar datora ceva. Deci eu nu atac, asa sunt eu.

   Nu stiu ce intelegeti prin manager foarte dur cu angajatii, nu bat pe nimeni, si intr-un fel sau altul, 300 de oameni din compania la care probabil lucrati, au preferat o situatie clara si niste planuri curate ale unui manager ferm (nu as spune dur), decat abureala si PR-ul devenit politica de companie in Ringier. Na, ca nu m-am abtinut nici acum!

   Eu cred ca oamenii creativi si de calitate nu pot fi impresionati de un manager dur sau lejer de niciun fel, ei sunt la fel de siguri pe ei si argumenetle sunt identice in fata oricui.

   Ideea ca Grigore Cartianu sa fie cooptat in echipa Adevarului imi apartine in buna masura. Spre cunostinta dvs., ca un fapt divers, domnul Patriciu a aflat la vreo saptamana dupa ce el devenise redactor-sef. Si de aici raspunsul e foarte simplu, nu ma intereseaza atacurile EVZ si ale lui Grigore Cartianu al adresa lui Dinu Patriciu. Nu au nicio legatura cu atitudinea profesionista pe care eu am intuit-o si am avut dreptate ca o poate avea Grigore Cartianu la Adevarul. Grigore Cartianu este astazi o piesa de rezistenta in Adevarul Holding si a fost o piesa de rezistenta in EVZ. Eu in locul dvs. mi-as pune problema cum a putut sa-l piarda pe EVZ pe G. Cartianu si pe multi altii, toti piese de rezistenta, in atat de scurt timp.
 • 0 (0 voturi)    
  Mulţumiri lui Răzvan şi tuturor (Miercuri, 6 mai 2009, 17:36)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Tragem linie aici. Îi mulţumesc mult lui Răzvan în primul rând pentru că a venit şi în al doilea rând că a răspuns la toate întrebările. Vă mulţumesc şi vouă pentru că au fost atâtea lucruri pe listă.

  Prin redacţiile concurente e deja vâlvă din cauză de ce-a spus Răzvan, câţiva oameni au intrat deja aici. Presupun că după interviul ăsta se va zice că Hotnews sau Comanescu au nu ştiu ce prietenie cu Răzvan. De curiozitate - Răzvan e supărat pe mine fiindcă merg pe cifre mai vechi atunci când spun de tiraje, aşa cum reiese şi din discuţia de faţă.
 • 0 (0 voturi)    
  La revedere (Miercuri, 6 mai 2009, 17:38)

  Razvan Corneteanu [hotnews.ro]

  Va multumesc pentru intrebari.

  Sper ca nu am suparat prea multa lume cu stilul meu direct si transant, dar puteti pune baza ca tot ceea ce v-am spus aici este adevarat sau cel putin eu cred puternic in toate lucrurile care s-au discutat in ultimele ore.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Miercuri, 6 mai 2009, 18:40)

  jurnalist [anonim]

  Buna ziua. Este adevarat ca pregatiti lansarea unui nou cotidian? Se vehiculeaza ca numele acestuia ar fi Incisiv si ca este un ziar exclusiv de investigatii.
  Cata atentie acordati reportajului in publicatiile dumneavoastra si cata nevoie credeti ca mai este de acest gen? Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Fosta angajata la Click- dep monden (Luni, 11 mai 2009, 21:31)

  Cristiana Mitroi [anonim]

  Vreau sa-l intreb pe acest "distins si pretios" Corneteanu un singur lucru: De ce mi-au retinut abuziv cartea de munca pe un termen de 12 luni din momentul in care am plecat in stilul "Click" de la ei?

  Procesul castigat impotriva lor spune multe, dar de ce mama dracului nu mi-au dat cartea de munca 1 an de zile? Motivul???? ///


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by