Guvernul spaniol a anuntat, vineri, ca a aprobat un plan prin care publicitatea pe posturile publice de televiziune urmeaza sa fie eliminata, potrivit Reuters. Veniturile din publicitate ale acestor posturi vor fi compensate prin noi taxe ce vor fi aplicate companiilor private de televiziune si operatorilor telecom.

Potrivit Reuters, actiunile companiilor private de televiziune Telecinco si Antena 3 au inceput sa creasca, in speranta ca veniturile acestora din publicitate, afectate de criza economica, vor fi intarite prin retragerea publicitatii de pe posturile publice, desi unii analisti au dubii ca acest lucru se va intampla.

Veniturile din publicitate ale posturilor publice de televiziune vor fi compensate printr-o restructurare a finantarii acestor canale, ce va tine cont de noua noi taxe: una aplicata televiziunilor private, ce se ridica la 3% din veniturile acestora, iar o alta, de 0,9%, aplicata companiilor de telecomunicatii

Masurile sunt apreciate de companiile private de televiziune, precum Telecinco, aceasta salutand planul guvernului inca de inca de joi, potrivit Reuters. Telecinco a precizat ca masura va avea efecte bune pe termen lung si, probabil, pe termen mediu, dar ca pe termen scurt nu se poate spune, in conditii de criza, daca publicitatea de pe televiziunile publice va fi absorbita de posturile private.

Pe de alta parte, Wall Street Journal scrie, in editia sa online, ca Redtel, asociatie a companiilor de telecomunicatii din Spania, a calificat planul guvernamental drept "nedrept, disproportionat si ilegal" si a amenintat ca va contesta noua taxa de 0,9% in instantele spaniole si de la Bruxelles.