
Hartia suporta orice. Dar internetul? Mircea Tomescu, managing director la Pleon Graffiti, a discutat online despre cum se comporta PR-ul in mediul online. Intalnirea s-a referit si la modul in care ar trebui sa arate mediul digital pentru a raspunde asteptarilor clientilor si agentiilor si a fost moderata de
Eliza Rogalski, managing partner la agentia Rogalski-Grigoriu.
- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Dupa intalnirea online, cei doi specialisti au facut un brainstorming pentru realizarea unei campanii care sa promoveze pe piata "rosia de Videle"
Si proiectul dumneavoastra este sa promovati compania cat mai bine pe Internet.
Cum procedati?
Multumesc.
Adrian Buzatu, fondator si coordonoator Stiinta Azi - pentru promovarea stiintei catre tinerii romani
doctorand in fizica la McGill University, Canada
Mai e un aspect. In momentul de fata, eu nu am nici o indoiala ca gasesc virtual orice informatie vreau prin online (despre masini, cafea, vedete, caramizi etc). Deci PR-ul in online nu e despre informatie, e despre construirea unui context care sa faca o anume informatie mai relevanta decat celelalte.
multumesc.
2.Cum se poate transmite un mesaj prin mii si mii de "relee" (site-uri, bloguri, retele de socializare) fara a fi distorsionat sau anulat de contramesaje cu impact mai puternic?
3.Cum puteti sa puneti in functiune feed-back-ul din partea receptorilor (si sa-l "curatati" de "bruiaje", "zgomote de fond") la un mesaj oarecare despre produs, companie etc?
Am un exemplu clasic de prostie: agentia si clientul au platit publicitate la greu prin ziare si TV, au invitat ziaristii de specialitate, cu mic cu mare, in excursie, le-au facut cadouri si la urma, cand au lansat produsul prin toamna trecuta, s-au trezit ca un site mic a scris ca nu stiu ce scandal a fost prin US cu produsul respectiv, au inceput comentariile si criticile prin on-line, iar bomboana pe coliva a venit de la Tv de stiri care s-au apucat si ele sa dezbata problema in talk-show-uri. Agentia le-a batut obrazul, ca doar au cotizat la publicitate, producatorii le-au spus franc ca e subiect la zi si n-au cum sa-l rateze.
Si-uite asa se duc banii clientului pe mana "specialistilor" din agentii...
... numai pusti de liceu frustrati (si fara bani) comenteaza la recenzii de produse IT online
...internetul e ieftin,
...si consumatorii genereaza continut creativ, de calitate, in cantitati interminabile...
multumesc,
marincu
la incercarile voastre de a intreprinde ceva pr pe net, (de cate ori) vi s-a intamplat sa va ceara publisherii bani pentru ce vroiati voi sa faceti? La cazuistica din romania, cu toate acele "proiecte speciale" despre care vorbeste toata lumea cand nu poate sa incadreze proiectul intr-o tip anume de publicitate (display, search etc), unde e limita intre publicitate si pr pe net?
Dar ca sa nu zici ca ma feresc de subiect, as zice ca PR-ul online trebuie sa aiba aceeasi proportie ca si bugetul de print al respectivei companii, pentru a se asigura ca ajunge la respectivul target. Daca bugetul de print e 100.000 euro, as pune 100.000 euro PR online.
2. chemam pravalia de PR si o intrebam de ce ne doare.
3. lasam pravalia sa se gandeasca.
4. nu asteptam sa se retraga forfetaru' ca sa avem bani de PR online, sau de comunicare in general
5. intrebam agentia daca presteaza si pe "success fee", negociem, semnam pe obiective
6. facem lucruri si venim aici, la intalnirile online de pe hotnews, sa vorbim despre ele.
va urez o saptamana usoara si plina de inspiratie!
Pana atunci, agentiile de PR vor incerca sa plaseze content cat mai relevant, si vor indemna cititorii sa il gaseasca.
Creatorii individuali vor incepe sa isi promoveze creatiile (cu ajutor profesionist sau nu), intocmai cum fac scriitori prin edituri.
Cam asta,
Spor!
Mircea