Clubul Roman de Presa ia pozitie in relatiile tensionate dintre distribuitorul de presa Rodipet si societatile de presa, manifestandu-si totodata ingrijorarea fata de atitudinea AVAS in cazul acestei companii. CRP afirma, intr-un comunicat difuzat joi, ca "a luat act cu deosebita ingrijorare de atitudinea echivoca a AVAS in ce priveste situatia distribuitorului national de presa Network Press Concept (fostul Rodipet)".

Potrivit comunicatului CRP, "dupa ce, in cunostinta de cauza, a tolerat timp de 5 ani actiunile cumparatorului Rodipet, AVAS actioneaza confuz, afectand in principal nu proprietarul Rodipet, ci societatile de presa romanesti", in conditiile in care Clubul a atras in trecut atentia asupra unor incalcari ale protocolului de privatizare al Rodipet.

La inceputul saptamanii trecute, grupul Rodipet considera contractul pentru privatizarea Rodipet drept "aprobat tacit" de catre AVAS si avertiza ca va actiona Autoritatea in instanta daca aceasta nu semneaza procesul de predare-primire. In prealabil, la 30 aprilie, actionarul majoritar al Rodipet, Magnar Two, inainta AVAS o adresa prin care solicita inchiderea contractului de privatizare, in conditiile in care, cu o luna inainte, Colegiul Director al AVAS anuntase ca a decis desfiintarea contractului, deoarece cumparatorul nu a respectat obligatiile investitionale.

Zilele trecute, Rodipet a transmis editorilor de presa o scrisoare in care anunta ca a decis unilateral marirea comisionului platit de acestia si le propunea incheierea unor bartere care sa acopere datoriile companiilor fata de societatile de presa.

In comunicatul de joi, CRP afirma ca "in ce priveste propunerea adresata de Rodipet societatilor de presa, privind plata datoriilor in produse si servicii, membrii Clubului Roman de Presa considera ca situatia financiara a companiei este strict responsabilitatea celor care s-au angajat sa eficientizeze si profitabilizeze Rodipet, prin contractul de privatizare agreat cu AVAS. CRP considera ca propunerea privind transformarea datoriilor in produse si servicii este cel putin deplasata. Compania a distribuit publicatii fiind platita in bani, nu in produse sau servicii."

CRP spune ca va invita AVAS la o intalnire pentru lamurirea situatiei si "solicita imperios Network Press Concept sa isi asume datoriile fata de societatile de presa si sa inceteze sa avanseze argumente absurde ca raspuns la solicitarile legitime ale societatilor de presa privind plata datoriilor".