Achizitiile, fuziunile sau aliantele sunt necesare in piata media romaneasca din 2009, mai saraca in venituri din cauza crizei economice, crede Claudiu Serban, director general adjunct la Ringier Romania si invitatul lui Iulian Comanescu la Intalnirea Media HotNews.ro de miercuri, 27 mai. Piata media depinde in mai mare masura decat altele de performantele Guvernului Boc, mai considera Serban, fiindca bugetele de publicitate vin din afara si sunt dictate de perceptiile macroeconomice ale investitorilor straini - si in masura relativ mai redusa de realitatile palpabile ale economiei romanesti. In calitate de reprezentant al mediuli de afaceri, managerul Ringier Romania a precizat: “Nu simt ca masurile luate deja de guvern sunt convingatoare.”

  • Intalnirea s-a incheiat

Biografie pe MediaPedia.ro

Claudiu Serban a discutat online cu cititorii site-ului, dupa care a acordat un interviu in Studioul HotNews.ro.

Descarca interviul in format MP3

Piata media face Boc

Iulian Comanescu: Draga Ringier, draga Claudiu Serban, multumesc ca ati venit la HotNews, va asteptam de mult si ne bucuram.

Claudiu Serban: As vrea sa fac un comentariu asa, din prima. Lucrez pentru compania asta cam de 18 ani. Si sigur ca perceptia din afara e ca ma identific cu aceasta companie. Dar pana la urma sunt un angajat al acestei companii, care s-a intamplat sa reziste 18 ani. Si s-a intamplat asta in special fiindca am avut foarte multe proiecte. Deci nu sunt chiar o specie foarte ciudata, care ar fi trebuit sa fie numita “omul elvetienilor” sau in alte feluri.

Iulian Comanescu: Da, pot confirma ca undeva la sfarsitul anilor ’90, Claudiu Serban era specialistul in proiecte noi la Ringier. Ai facut “Unica” si “TV mania”, de exemplu. Hai sa incepem cu niste lucruri pe care le-ai spus pe site: “Nu este exclus sa asistam la fuziuni, achizitii sau aliante strategice.” N-o sa te intreb care fuziuni, aliante si achizitii strategice, ca n-o sa-mi spui, o sa te intreb de ce.

Claudiu Serban: In primul rand nu am ce sa-ti spun, in al doilea rand, chiar daca-as avea, n-as putea sa declar lucrurile astea intr-un interviu, pentru ca sunt secrete de afaceri. “De ce” imi este usor sa spun. Este criza, sunt foarte multi jucatori pe piata si foarte putini bani. Banii care sunt acum nu sunt indeajuns incat toti cei care exista sa poata supravietui. Si-atunci sigur ca apare ceea ce se numeste consolidare. Consolidarea este un cuvant frumos pentru restrangerea activitatilor intr-o piata. Din doua afaceri concurente, sa zicem, ramane una singura care poate fi profitabila, ceea ce e mai bine pentru toata lumea, inclusiv pentru publicul consumator, care isi va regasi in continuare produsele. E o lege a economiei care s-a aplicat intotdeauna, in orice criza, poate ca e o noutate pentru Romania, dar nu e o noutate pentru tarile din Vest si in niciun caz pentru compania Ringier.

Iulian Comanescu: Tu esti la Ringier acum. Pe piata mai exista patru mari proprietari romani sau aproape romani. Voiculescu, Patriciu, Vintu si Sarbu care decide pentru CME, ceva american sau cu un capital fara nationalitate. Crezi ca proprietarii romani de media sunt dispusi la genul asta de abordare rationala, de criza? Ceea ce se intampla din 2005 e mai curand expansionist si mimetic. Romanii au vazut ca exista o piata a cotidienelor, au facut si ei ceva asemanator. La fel se intampla si pe internet, au testat si piata de glossy, ma rog - acolo e mai greu, fara expertiza straina.

Claudiu Serban: Chestiunea nu este atat dictata de capacitatea cuiva de a fi rational, cred ca chestiunea e dictata de resursele financiare disponibile. Deci daca patronii romani vor avea destui bani incat sa continue sa sutina niste operatiuni pe care si le doresc, o vor face in continuare. Si asta nu e un specific romanesc, asta se intampla si in alte tari. Exemple de produse care sunt neprofitabile sau care n-au fost profitabile niciodata sau care sunt in continuare sustinute pe o piata din diferite ratiuni. Se intampla asta si-n Germania, si-n Elvetia, si-n Franta.

Pe de alta parte, cred ca romanii nu sunt atat de diferiti sau de primitivi pe cat pare. Cred ca patronii romani sunt niste oameni pragmatici si inteligenti, cel putin ca si alti patroni din Germania si din Franta si vor face ceea ce e mai bine pentru ei. Dar, din experienta pietei internationale, se va ajunge si la asa ceva [fuziuni, achizitii, aliante etc.]. Daca Ringier va fi sau nu implicat in asa ceva - e cu totul alta discutie.

Iulian Comanescu: Care e situatia cu incasarile din publicitate, la zi? La inceputul anului toata lumea spunea minus 20, minus 25 la suta, pe tipar, dupa aceea s-a dovedit ca e cu mult mai rau...

Claudiu Serban: Stiu ca toata lumea doreste sa dau cifre. Mi-este greu sa dau cifre. Unu, rezultatele astea sunt confidentiale, la nivelul firmei in care lucrez, si este extrem de greu sa fac o estimare la nivel de piata, fiindca piata este s-o numesc asa salbatica, sau cu o mentalitate de barbar, in sensul ca nu exista niste preturi de referinta, nu exista o eticheta sau, eu stiu... Preturile nu se afiseaza, trebuie sa intri, sa intrebi, sa negociezi.

Iulian Comanescu: Sau sunt afisate, dar discounturile sunt foarte mari si arbitrare.

Claudiu Serban: Da, cam asta-i situatia de pe piata. Nu ne dorim asta, cred ca nimeni nu-si doreste asta, este, cred, inclusiv in dezavantajul clientului sa traiasca in asemenea stres, pentru ca el nu va sti niciodata daca a platit pretul corect sau nu. E in mod evident o anumita degringolada, fiindca asteptarile tuturor au fost mai sus decat realitatea. Realitatea ne-a cam lovit de pamant. Am cazut si ne-am lovit tare. Dar cred ca ce e important acum e ce urmeaza, a doua jumatate a lui 2009 si 2010. Si ma uit cu ingrijorare si cu speranta in acelasi timp catre guvern si catre masurile pe care guvernul va fi nevoit sa le ia in ceea ce priveste criza economica. Presa este o afacere care simte foarte repede ce se intampla la nivel macroeconomic in lume. Pentru ca, daca masurile luate de Guvern vor restabili increderea jucatorilor din piata, a investitorilor privati, fireste ca operatiunile desfasurate in Romania vor continua. Si atunci e nevoie in continuare sa iti faci publicitate. Si atunci asistam automat, destul de rapid, la un reviriment in media romaneasca. Daca, dimpotriva, guvernul nu va reusi sa stabileasca acest nivel de incredere necesar, vom trai probabil in degringolada pe care o simtim astazi. Si treaba asta se intampla indiferent de realitatile sa zicem asa palpabile ale economiei romanesti. Pentru ca suntem, totusi, o economie dominata de jucatorii din strainatate si acesti jucatori sunt foarte sensibili la imagine. La imaginea pe care o are tara noastra si la masurile luate de guvern. Din pacate toti ne intoarcem cu fata catre guvern si ne asteptam nu sa fie niste Supermani, ne asteptam sa-si faca treaba.

Iulian Comanescu: Deci nu si-au prea facut-o pana acum?

Claudiu Serban: Mi-e greu sa dau eu asemenea verdicte.

Iulian Comanescu: Vreau o opinie sa zicem de alegator, nu de analist politic...

Claudiu Serban: Este mai degraba o impresie de om care se confrunta cu o realitate de afaceri. Deci poti sa o consideri ca pe o parere din mediul de afaceri. Nu simt ca masurile luate deja de guvern sunt convingatoare. Si nu cred ca am trecut deja de minimul pe care il va provoca aceasta criza.

Iulian Comanescu: In curand, “Evenimentul zilei” va face televiziune la B 1 TV. Pot sa spun numele pe care l-am vazut ieri la voi pentru show-ul de pe televiziunea respectiva, care va fi realizat de “Evenimentul”?

Claudiu Serban: Sigur, nu e niciun secret.

Iulian Comanescu: Bun. Se numeste “Evenimentele zilei”. Ce nivel de asteptare trebuie sa-si seteze telespectatorii?

Claudiu Serban: Se numeste “Evenimentele zilei” si va fi de luni pana joi, de la 14.00 la 18.00, mai putin vinerea, cand va fi de la 14.00 la 17.00. Eu zic ca va fi o alternativa. In primul si-n primul rand o alternativa. Ceea ce exista pe piata, imi pare rau s-o spun, a inceput sa-i dezamageasca pe unii. Cred ca cei care nu se regasesc suta la suta in emisiunile posturilor de stiri consacrate vor avea sansa sa descopere o alta abordare in aceasta emisiune produsa de “Evenimentul zilei”, practic abordarea pe care o are “Evenimentul zilei” fata de orice entitate politica, dar asta-i marea frumusete a presei pe care o face “Evenimentul zilei”, ca nu da socoteala nimanui. Redactorii de acolo pot scrie ce vrea, pot sa-si promoveze ideile in masura in care se inteleg unii cu altii. Un lucru care mi se pare foarte important e ca responsabil de continutul editorial de la “Evenimentele zilei” este redactia de la “Evenimentul zilei”. Deci nu avem nicio constrangere de ordin editorial din partea statiei pe care activam.

Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro