Tratamentul la care a fost supusa, in cadrul emisiunii "Britain's Got Talent", britanica Susan Boyle, care a uimit lumea cu vocea, dar si cu prezenta sa de femeie simpla, a declansat ample controverse in presa dupa finala acestui spectacol de televiziune, ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Dupa ce Boyle a fost internata intr-o clinica, la o zi dupa finala, din cauza epuizarii, finala fiind prefatata si de alte incidente in care au fost implicati participanti, pe adresa forului de reglementare in audiovizualul britanic, Ofcom, au venit multe plangeri impotriva ITV, televiziunea care a gazduit acest show.

The Guardian scrie, marti, ca Ofcom nu intentioneaza pentru moment sa lanseze o investigatie in cazul emisiunii "Britain's Got Talent", dar ca va analiza toate plangerile primite in acest sens.

Susan Boyle, o femeie in varsta de 48 de ani, provenind dintr-un mic sat scotian, i-a amutit pe membrii juriului inca de la prima sa aparitie la "Britain's Got Talent", in urma cu cateva saptamani - atat prin infatisarea sa, cat si prin vocea care a ridicat audienta in picioare. Ea a devenit o veritabila vedeta internationala dupa ce inregistrari ale emisiunii, postate pe YouTube, au inceput sa circule viral pe Internet, unele vedete americane si-au manifestat sprijinul pentru ea prin intermediul Twitter, iar ziare prestigioase ale lumii au scris despre "fenomenul Boyle". Ea a pierdut, totusi, in finala de sambata seara, castigatorii fiind trupa de dans Diversity.

Duminica, ea a fost internata intr-o clinica din cauza epuizarii. Drept urmare, Ofcom a anuntat ca a primit "un numar mare de reclamatii" privind tratamentul la care au fost supusi participantii la emisiune, in conditiile in care au existat plangeri legate si de faptul ca o alta finalista, Hollie Steel, in varsta de zece ani, a izbucnit in plans la semifinala de vineri seara.

Reclamatiile au vizat o reglementare din codul audiovizual britanic, potrivit careia persoanele ce manifesta suferinta psihica nu ar trebui sa fie supuse presiunilor sa ia parte la emisiuni sau sa ofere interviuri. Ofcom a decis, pentru moment, sa nu lanseze o investigatie in acest sens, desi, potrivit Brand Republic, Susan Boyle ar fi avut o cadere nervoasa dupa finala, iar concurentii nu au fost supusi unor teste psihologice, dupa cum a admis producatorul emisiunii "Britain's Got Talent".

The Guardian il citeaza, la randul sau, pe seful clinicii unde a fost internata Boyle, potrivit caruia faima castigata brusc de concurenti precum aceasta "ar putea distruge stima de sine, daca persoanei respective nu i se acorda sprijin adecvat".

Cu toate acestea, ziarul britanic precizeaza ca programul lui Susan Boyle este in continuare foarte incarcat, incluzand turnee si realizarea unui album muzical.