Consiliul National al Audiovizualului a aplicat, joi, amenzi de cate 2.500 lei posturilor Antena 3, Realitatea TV, B1 TV, OTV si Targoviste TV pentru incalcarea regulilor de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale pentru europarlamentare, potrivit unei informari CNA. Acestea, coroborate cu amenzile aplicate in sedinta din 27 mai - cate 2.500 de lei pentru posturile Realitatea TV, B1 TV si Targoviste TV si o amenda de 5.000 de lei pentru OTV - ridica totalul amenzilor aplicate de CNA in campania electorala la 25.000 de lei.

Amenzile au fost acordate pentru incalcarea prevederilor din Decizia nr. 391/martie 2009 ce obliga radiodifuzorii sa reflecte campania electorala cu echitate, echilibru si impartialitate, sa respecte timpii de antena oferiti competitorilor electorali si sa nu se implice editorial in emisiunile de promovare electorala.

Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a declarat joi pentru HotNews.ro ca "interesul manifestat de posturile de TV si radio a fost mai mic decat la alte alegeri, sigur ca si numarul sanctiunilor CNA a fost mai redus. Practic, jumatate din posturile care au acoperit alte alegeri au intrat in aceasta campanie, iar dintre acestea unele s-au retras pe parcurs".

Rasvan Popescu atrage atentia ca "vom fi pe faza inclusiv in ziua votului, in asa fel incat sa nu se poata incerca influentarea votului in audiovizual chiar in ziua alegerilor".

Tot joi, intr-un comunicat de presa, CNA a reamintit ca la data de 6 iunie, ora 7.00, se incheie campania electorala pentru alegerile europarlamentare si ca intre acest moment si pana la ora inchiderii urnelor de vot radiodifuzorii nu mai pot difuza emisiuni electorale. "Reflectarea desfasurarii votarii in cadrul programelor informative din ziua de 7 iunie nu se incadreaza in categoria emisiunilor electorale si este permisa in conditiile pastrarii secretului votului si neinfluentarii intentiilor de vot ale electoratului", arata comunicatul CNA.